ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πακέτο μέτρων» ενάντια στη Ρωσία

Ολοκληρώθηκε χτες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα στη δεύτερη μέρα των εργασιών τη Ρωσία και τα σχέδια «περικύκλωσής» της.

Χαρακτηριστικά, ανοίγοντας χτες το πρωί τις εργασίες της Συνόδου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι θα μιλήσουν για τη δομή άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, τι χρειάζεται να κάνουν για να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους, «να τις μετακινούμε ταχέως και να τις υποστηρίζουμε». «Καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη δομή, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυνά μας. Κάνουμε καλή πρόοδο. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες. Στο ίδιο φόντο, έβαλε θέμα για συζήτηση την «απάντηση» του ΝΑΤΟ απέναντι «στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων, τόσο συμβατικών όσο και πυρηνικών».

Αργότερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με το πέρας της Συνόδου, δίνοντας ορισμένα στοιχεία για την εν λόγω «απάντηση» του ΝΑΤΟ, μίλησε για ένα «πακέτο μέτρων» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «προσαρμογή του σχεδιασμού και των ασκήσεών μας, καθώς και της συμβατικής μας, πυρηνικής, αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας». «Δεν έχουμε πρόθεση να αναπτύξουμε νέους χερσαίους ("land-based") πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη. Αλλά θα διατηρήσουμε αποτελεσματικά την αποτροπή και την άμυνά μας», πρόσθεσε, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ενίσχυση του σχετικού οπλοστασίου στην Ευρώπη με άλλα μέσα, π.χ. υποβρύχια, στρατηγικά βομβαρδιστικά ή πλοία.

Είπε ακόμα ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανταποκρινόμαστε εφαρμόζοντας τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα των δυνάμεών μας, με ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, με αυξημένες αμυντικές δαπάνες».

Εστιάζοντας στο οικονομικό σκέλος της όλης υπόθεσης, αναγνώρισε μεν ότι «έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Με επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια που θα έχουν επενδυθεί μέχρι τα τέλη του 2024. Αυτό κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε το μομέντουμ», επέμεινε.

Συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ουκρανία. Είπε κατόπιν ο Στόλτενμπεργκ: «Οι σύμμαχοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη». Κατηγόρησε, εξάλλου, τη Μόσχα ότι στην Ανατολική Ουκρανία «βλέπουμε συνεχείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Βλέπουμε ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν είναι σε θέση να λειτουργούν ελεύθερα και με ασφάλεια (...) Αυτός είναι ένας πόλεμος που συμβαίνει στην Ευρώπη, όχι μακριά από το ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, αυτό έχει σημασία για όλους μας», πρόσθεσε.

ΝΑΤΟικός «αέρας» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας

Στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αξίζει να καταγραφεί η απάντηση του Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη πώς αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ τις δραστηριότητες της Τουρκίας, στη Συρία ή στη Λιβύη. Αποφεύγοντας έστω και να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία», «απάντησε»:

«Το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λιβύης. Υποστηρίζουμε έντονα τις προσπάθειες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι το μήνυμα από το ΝΑΤΟ και από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ: Οτι χρειαζόμαστε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων και την υποστηρίζουμε. Στη συνέχεια, έχουμε δηλώσει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη, στην "ανάπτυξη ικανοτήτων" (σ.σ. με αποστολές του ΝΑΤΟ που βαφτίζονται εκπαιδευτικές) αν το ζητήσουν. Και αν οι συνθήκες το κάνουν αυτό δυνατό. Αλλά δεν υπάρχει επιτόπου παρουσία του ΝΑΤΟ», επέμεινε.

Σε ανάλογο φόντο, για τη Συρία, εστίασε στην κατάσταση στο Ιντλίμπ «καλώντας το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, να σταματήσει όλες τις επιθέσεις και να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Η Σύνοδος έκλεισε με ειδική συνεδρία για το Αφγανιστάν και την επιχείρηση του ΝΑΤΟ εκεί, «Resolute Support». «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη ειρήνης στο Αφγανιστάν», τόνισε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ.

Οι παραπάνω επικίνδυνες αποφάσεις φέρουν και την υπογραφή της κυβέρνησης, με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο (ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας), να χαρακτηρίζει κατόπιν «σημαντική» την «πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ», εστιάζοντας στις «εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής». Πρόσθεσε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας επανέλαβε «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας», «πάτημα» που εκτιμάται «δεόντως» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την προώθηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Προετοιμασίες για την αποβίβαση μεραρχίας του αμερικανικού στρατού

Σε κόμβο μεταφοράς στρατευμάτων και πολεμικού υλικού μετατρέπεται το λιμάνι της πόλης

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να μεταβεί στις 19 Φλεβάρη ανώτερο στέλεχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, προκειμένου να συζητήσει τα τεχνικά ζητήματα και τις λεπτομέρειες όπως και την ημερομηνία κατά την οποία θα αποβιβαστεί στην πόλη μία μεραρχία του αμερικανικού στρατού, η οποία θα συμμετάσχει στη γιγαντιαία άσκηση - πρόβα πολέμου «Defender 2020».

Η άφιξη του διοικητή της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Πολεμικών Επιχειρήσεων (21st Theater Sustainment Command), υποστράτηγου Κρίστοφερ Μόχαν, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την Ανάπτυξη Αμερικανικών Στρατευμάτων στη Βαλκανική; σηματοδοτεί την υλοποίηση μέρους των επικίνδυνων σχεδιασμών σχετικά με την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε και από τον Αμερικανό Πρέσβη Τζ. Πάιατ ως «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλκανική.

Η μεταφορά της μεραρχίας στην πρωτεύουσα του Εβρου, η οποία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος μεταφοράς στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης - «πρόβας πολέμου» «Defender 2020», που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας ο Στόλτενμπεργκ, και προβλέπει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 25 χρόνια, συνολικά 37.000 στρατιωτών από 18 χώρες.

Η συγκεκριμένη άσκηση θα συνδεθεί και με 6 άλλες ετήσιες ασκήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, τις «Allied SpiritXI, Dynamic Front 20», «Joint Warfighting Assessment 20», «Saber Strike 20», «Swift Response 20» και «Trojan Footprint» με ένα κοινό σενάριο άσκησης, συντονισμένη εντολή αποστολής, αμοιβαία υποστήριξη και κοινό περιβάλλον επικοινωνίας.

Και βαλκανική στοίχιση με το «Χρυσόμαλλο δέρας»

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η πολυήμερη τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Χρυσόμαλλο δέρας - 20», με την τελική της φάση να διεξάγεται την Παρασκευή στο πεδίο ασκήσεων Ασκού - Προφήτη στην επαρχία Λαγκαδά, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης ήταν «η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους».

Ενδεικτικές της σημασίας που αποδίδεται στην άσκηση είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι την τελική φάση της, σήμερα, θα παρακολουθήσουν όλοι οι αρχηγοί ΓΕΣ των βαλκανικών χωρών, από, δε, τη Σερβία μπορεί να είναι και ο Α/ΓΕΕΘΑ της, ενώ από πλευράς των Αμερικανών αναμένεται στην Ελλάδα ο ίδιος ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (COM USAREUR) αντιστράτηγος Κρ. Κάβολι.


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ μόνο παράγοντας ασφάλειας δεν είναι

Σε επιστολή τους στον «Ριζοσπάστη», στρατευμένοι που υπηρετούν στον 51ο Λόχο Ειδικών Δυνάμεων, στο Στρατόπεδο Νάουσας, γράφουν:

«Η επικαιρότητα με τα Ελληνοτουρκικά αποδεικνύει για άλλη μια φορά περίτρανα πως η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σαν το ΝΑΤΟ, μόνο παράγοντας ασφάλειας δεν είναι - είναι χαρακτηριστική η στάση που κρατάει, του Πόντιου Πιλάτου. Στην επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, με τις συνεχείς παραβιάσεις, το ΝΑΤΟ απαντάει "βρείτε τα αναμεταξύ σας", καθώς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα, παρά μόνο οικονομικές ζώνες. Οπότε κουμάντο κάνουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, με αποτέλεσμα άμα δεν τα βρουν με τη διπλωματία να αυξάνει ο κίνδυνος να γίνει ο λαός κρέας στα κανόνια.

Τέτοιες συζητήσεις έχουν ανοίξει στο στρατόπεδο ανάμεσα στους στρατιώτες, με αφορμή την απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι "θα ξαναματώσουμε στο μέλλον δίπλα στις ΗΠΑ". Συζητάμε και μέσα από τα καθημερινά προβλήματα στο στρατόπεδο, πως από τα 4 και βάλε δισ. που δίνουμε εμείς και οι οικογένειές μας στο ΝΑΤΟ δεν γυρνάει τίποτα στον ελληνικό στρατό.

Γι' αυτό στέλνουμε αυτήν την επιστολή, για να δυναμώσει ο αγώνας εντός και εκτός των στρατοπέδων για:

-- Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις επεμβάσεις.

-- Να κλείσουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας.

-- Να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλα τα στελέχη που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

***

Επίσης, στρατευμένοι που υπηρετούν στην Κύπρο μάς γράφουν:

«Είμαστε στρατιώτες από το 2ο Μηχανοκίνητο Τάγμα της ΕΛΔΥΚ και με αυτήν την επιστολή μας θέλουμε να καταδικάσουμε τη Συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Με τη Συμφωνία αυτή η χώρα μας γίνεται στόχος όλων εκείνων που θέλουν είτε να αμυνθούν είτε να κάνουν αντίποινα στους πολέμους που οργανώνουν οι Αμερικανοί.

Το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν πιάνει. Λένε ψέματα ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη επειδή έχει ισχυρούς συμμάχους.

Ειδικά από όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας, έχουμε ακούσει την προκλητική δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι οι Ελληνες στρατιώτες μάτωσαν δίπλα στους Αμερικανούς και θα ματώσουν ξανά άμα χρειαστεί. Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι τυχαίες. Είναι δείγμα του πόσο επικίνδυνες για το λαό μας, τους στρατιώτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πολιτική της κυβέρνησης και η βαθιά εμπλοκή στα σχέδια των Αμερικανών. Δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της χώρας μας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού μας.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η κατάπτυστη Συμφωνία και να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας.

Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη.

Καμία εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, που βάζουν το λαό μας σε επικίνδυνα μονοπάτια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org