ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων δεν γίνεται να ωφελεί ταυτόχρονα τράπεζες και νοικοκυριά

Επιστολή - απάντηση στον πρόεδρο του ΜέΡΑ25

Επιστολή προς τους Αλ. Τσίπρα, Φ. Γεννηματά και Δ. Κουτσούμπα, με την οποία τους καλεί σε διάλογο με επίκεντρο τη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους, των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, απηύθυνε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης.

Σε αυτή, από θέση υπεράσπισης των συμφερόντων των τραπεζών, καλεί σε «ανταλλαγή απόψεων», υποστηρίζοντας πως «η κρίση χρέους της χώρας θα επιταχυνθεί μέσα από την επιλεγμένη από την κυβέρνηση μέθοδο διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους (...) Η πολιτική πώλησης των κόκκινων δανείων ("ΗΡΑΚΛΗΣ"), σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, αφ' ενός, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και, αφ' ετέρου, στην επιτάχυνση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης».

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει στο πλαίσιο αυτό και τη δική του πρόταση διαλόγου, με την οποία ισχυρίζεται ότι ταυτοχρόνως είναι δυνατόν να επιτευχθούν και η «εξυγίανση των τραπεζών» και η «προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τη ρευστοποίηση». Μέσω της ίδρυσης Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), στην οποία θα μεταφερθούν από τις τράπεζες όλα τα «κόκκινα» δάνεια και θα παρασχεθούν σε αυτές τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ με κρατικές εγγυήσεις.

Η απάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η επιστολή - απάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην πρόσκληση έχει ως εξής:

«Προς τον κύριο Γιάνη Βαρουφάκη

Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2020

Αγαπητέ κύριε Βαρουφάκη,

Αναφορικά με την πρότασή σας για τη μέθοδο διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

1. Το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε πλήθος πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τη σκοπιά υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το ΚΚΕ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση στη Βουλή συγκεκριμένης πρότασης νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που προέβλεπε ουσιαστικό, δραστικό κούρεμα των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμού της λαϊκής πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής έδρας των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, κ.ά. Αναφέρουμε μάλιστα πως η ΚΟ του ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επανακαταθέσει και επικαιροποιήσει την πρόταση νόμου στη Βουλή ξεκινώντας από το 2012, κάτι που άλλωστε, ως διατελέσας υπουργός Οικονομίας, ήδη το γνωρίζετε.
  • Την ανάδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ξεκινώντας από τον νόμο Κατσέλη, που επεδίωκαν κάθε φορά να φορτώσουν το μεγαλύτερο δυνατό βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους.
  • Τη συμβολή μας σε πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και την ανάδειξη και τη συνεχή προβολή των πραγματικών αιτιών του ζητήματος της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών.

2. Θεωρούμε ανεδαφική την πρόταση του ΜέΡΑ25, καθώς ανεδαφικό είναι να ισχυρίζεται κάποιο πολιτικό κόμμα ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων με προτάσεις που δήθεν δεν θίγουν ούτε τους δανειολήπτες, ούτε γενικά τους φορολογούμενους, ούτε τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά ωφελούν ταυτόχρονα όλες τις πλευρές.

Στην πραγματικότητα οι διαφορετικές προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αφορούν στο ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και στη σχετική απαξίωση κεφαλαίου που τοποθετήθηκε στις κατασκευές.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει κάθε πρόταση που επιδιώκει να μεταφέρει τα βάρη της εκδήλωσης της κρίσης είτε στις λαϊκές οικογένειες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δάνεια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες τους είτε στους φορολογούμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται, με διαφορετικό τρόπο, τόσο η κυβερνητική πρόταση του σχεδίου "Ηρακλής" όσο και οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 (π.χ. κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη τίτλων που θα εκδίδει η ΔΕΑΔΙΧ). Τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα ότι δεν ωφελήθηκαν από τα αλλεπάλληλα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και στήριξης των τραπεζικών ομίλων, που δόθηκαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αλλωστε είναι παραπάνω από σίγουρο ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός των δανειοληπτών σε "στρατηγικούς και ακούσιους κακοπληρωτές" από κρατικά όργανα, στα οποία μάλιστα μετέχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, θα γίνει αντικειμενικά με κριτήριο τη θωράκιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

3. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που εξανέμισε το εισόδημα των φτωχών δανειοληπτών και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ως ΚΚΕ παίρνουμε πρωτοβουλίες και καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν συνολικά στη νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, που περνάει μέσα από τα κόκκινα δάνεια. Να παλέψουν για να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως αυτά στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, να καταδικάσουν κάθε σχέδιο νέας στήριξης των τραπεζών, να αντισταθούν σε κάθε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας.

Φέρνουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο την απαίτηση να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη λαϊκή οικογένεια στη σύγχρονη και ασφαλή στέγη και σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται σήμερα και μέσα στο κοινοβούλιο μέσω των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όσο και έξω από αυτό, μέσα στο λαϊκό κίνημα, στους συλλόγους, στα σωματεία, σε όλους τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων, όπου επίσης συναντιούνται όλες οι πολιτικές απόψεις και οι σχετικές θέσεις όλων των κομμάτων είναι γνωστές.

Φιλικά,

Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Κυριακή η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την παρέμβαση στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης

Την Κυριακή, 16 Φλεβάρη, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, με θέμα «Η παρέμβαση του ΚΚΕ στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης», υλοποιώντας έτσι σχετική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται με βάση το άρθρο 18 του Καταστατικού του Κόμματος και μετά από τρίμηνη συζήτηση, η οποία προηγήθηκε στις Κομματικές Οργανώσεις, ενώ στις εργασίες της θα πάρουν μέρος τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και αντιπρόσωποι των Κομματικών Οργανώσεων που έχουν εκλεγεί από τις Επιτροπές Περιοχών.

Η Συνδιάσκεψη θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στα στρώματα αυτά των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, επιστημόνων με και χωρίς προσωπικό καθώς και τις σύγχρονες τάσεις που χαρακτηρίζουν την αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα και την προοπτική της, τόσο γενικά όσο και κατά κλάδο.

Θα συμβάλει δημιουργικά στον εμπλουτισμό των θέσεων και της προγραμματικής αντίληψης του Κόμματος, στον προσδιορισμό των σημερινών καθηκόντων των κομμουνιστών στα πολυπληθή αυτά στρώματα και το κίνημά τους, για τη συγκρότηση της συμμαχίας τους με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Θυμίζουμε ότι η Εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο τεύχος 6/2019 της ΚΟΜΕΠ και συζητήθηκε στις Κομματικές Οργανώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ