ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Πέφτουν οι τόνοι», «ανεβάζουν στροφές» για τα επικίνδυνα σχέδια

Eurokinissi

Σταθερά στη γραμμή να «πέσουν οι τόνοι», ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κινείται η κυβέρνηση, την ώρα που καθημερινά πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι τέτοιες δρομολογήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου οδηγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ενδεικτικά, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε: «Είναι χαρακτηριστική η φράση του πρωθυπουργού ότι θέλουμε να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ακόμη περισσότερο σε στιγμές έντασης». Πρόσθεσε ότι η συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, «ήταν στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της ανάγκης, να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας».

Στο ίδιο πνεύμα συνέχισε: «Εμείς πάντα θέλουμε να προωθούμε τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σοβαρά βήματα προόδου, και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, γενικά, στην επικοινωνία των δύο πλευρών. Ζητάμε να υπάρξει αποκλιμάκωση και σε επίπεδο ενεργειών και σε επίπεδο ρητορείας», εκτιμώντας πως στο πρώτο επίπεδο υπάρχει ήδη μια σχετική αποκλιμάκωση.

Περιγράφοντας δε τα ενδιάμεσα στάδια έως τη Χάγη, έλεγε πως «ο διάλογος για τα ΜΟΕ (σ.σ. ξεκινούν τη Δευτέρα στην Αθήνα, στο ΥΠΕΘΑ) γίνεται σε ένα επίπεδο τεχνικό - στρατιωτικό. Υπάρχουν όμως συζητήσεις και σε επίπεδο πολιτικό. Παράδειγμα, πριν από λίγες βδομάδες είχε επισκεφθεί ο γγ του ΥΠΕΞ την Τουρκία, αλλά σε αυτήν τη φάση μιλάμε για ενέργειες που έχουν να κάνουν με αποκλιμάκωση. Υπάρχει μπροστά μας ένας δρόμος μακρύς, ο οποίος περνάει πρώτα από την αποκλιμάκωση ρητορείας και ενεργειών, μετά από μια σοβαρή πρόοδο στα ΜΟΕ, και μετά να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στα άλλα θέματα»...

Πάνω απ' όλα η ΝΑΤΟική συνοχή

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη ΝΑΤΟική Σύνοδο και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στις επαφές του εκεί επανέλαβε πως «στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στη Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και ζήτησα όπως το σύνολο των Συμμάχων συμβάλει αναλόγως των δυνατοτήτων τους», για ενίσχυση δηλαδή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που κατέπλευσε επί ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχοντας με το πρόσχημα του Προσφυγικού τον ρου των ρωσικών πλοίων στον «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» του Αιγαίου και ευρύτερα.

Ο ίδιος, εξάλλου, στην ενότητα της Συνόδου, όπου παρέστη και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών - μελών, με σεβασμό στη θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων», εννοώντας βασικά τον αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ από ΝΑΤΟικές ενέργειες, κατ' απαίτηση της Αγκυρας.

Ειδικά για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ, είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις «για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα ΜΟΕ θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις». Επέμεινε ότι κατέστησε σαφές πως «για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές, που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στο μεταξύ, η τουρκική αστική τάξη από νωρίς χτες έδειχνε ξανά πώς διαμορφώνεται η «αποκλιμάκωση» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και βάζοντας ό,τι η ίδια θεωρεί προς διεκδίκηση στο τραπέζι του παζαριού.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί (και για τέταρτη συνεχόμενη μέρα υπερπτήσεων, που πλέον ξεπερνούν τις 80 από την αρχή της χρονιάς) τουρκικά «F-16» πέταξαν δύο φορές πάνω από τις νήσους Παναγιά και Οινούσσες, ανατολικά της Χίου. Ακολούθησαν κι άλλες υπερπτήσεις, το μεσημέρι, πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αρκιούς και Αγαθονήσι. Υπερπτήσεις έγιναν και το απόγευμα, επίσης πάνω από Παναγιά και Οινούσσες.

Συνολικά χτες έγιναν 14 υπερπτήσεις, 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Ξεκινά τη Δευτέρα ο νέος γύρος συζητήσεων για τα ΜΟΕ

Σε ένα τέτοιο φόντο, από μεθαύριο Κυριακή αναμένεται στην Ελλάδα πολυμελής αντιπροσωπεία αρμόδιων Τούρκων αξιωματικών, συνεπικουρούμενων από διπλωμάτες και νομικούς της τουρκικής πλευράς, για τα ΜΟΕ, σε διαβούλια που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η ελληνική αντιπροσωπεία θα εστιάσει σε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Αγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει η εφημερίδα. Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική Διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα. Και τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητηθεί ακόμα ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατ. Μεσόγειο, επίσης να μειωθούν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.

Με το βλέμμα σε Β. Αφρική και Ανατ. Μεσόγειο

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρέθηκε στην Αλγερία, την οποία επισκεπτόταν τέλη Γενάρη ο ίδιος ο Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του, Σαμπρί Μπουκαντούμ, στηλίτευσε τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ Σάρατζ - Τουρκίας και χαρακτήρισε το επίμαχο μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών «άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου». Ο δε Αλγερινός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό», με τον Δένδια να απαντά ότι η Αθήνα «παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την εύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας. Προγραμματίζεται να μετάσχει στη «Στρογγυλή Τράπεζα για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια», ενώ στο περιθώριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και τη Λιθουανία, καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τέλος, στην Αθήνα, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μιλ. Βαρβιτσιώτης συναντούσε χτες τον γγ του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Γιουβάλ Ρότεμ. Επισήμως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε «το μέλλον της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ισραήλ», ενώ «επιβεβαιώθηκαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η κοινή βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όσο και στο πλαίσιο της υφιστάμενης τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο». Επιπλέον, «αντήλλαξαν απόψεις για θέματα ασφάλειας και στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει κι άλλη φρεγάτα στο «Ντε Γκολ»

Κλιμακώνεται η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδια από τη λεία της περιοχής.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το ΓΕΝ, το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα συμμετάσχει στη Ναυτική Δύναμη «Task Force 473» του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», στο πλαίσιο της επιχείρησης «FOCH 2020», των Γάλλων, στην περιοχή Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κατά πληροφορίες, η φρεγάτα θα τοποθετηθεί στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, ως ένα από τα πλοία προστασίας του. Πιθανόν να δέσουν και στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, θα περιπολούν νότια της νήσου, έως ότου το αεροπλανοφόρο να πλεύσει πάλι προς τα δυτικά, με τη φρεγάτα να το συνοδεύει έως νότια της Κρήτης, σε μια αντίστροφη πορεία της άλλης φρεγάτας, «ΣΠΕΤΣΑΙ», που είχε συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο, προηγούμενα, από την Τουλόν της Γαλλίας έως τα ανοικτά της Κύπρου, πραγματοποιώντας στην πορεία σειρά γυμνασίων με τους Γάλλους.

Αρμόδια στελέχη από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «φωτογραφίζουν» αυτές τις δραστηριότητες ως την ελληνική συνεισφορά στην υπό γαλλική καθοδήγηση ευρωενωσιακή δύναμη θαλάσσιας επιτήρησης «European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz» (EMASOH), που θα αναπτυχθεί στους θαλάσσιους διαύλους από την Ανατολική Μεσόγειο έως τα Στενά του Ορμούζ.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «συζητά» τη συμμετοχή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Παρέμβασης (European Intervention Initiative - EII), που προεξάρχουσας της Γαλλίας στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα παρακάμπτει την ανάγκη «ομοφωνίας» στην ΕΕ, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, προκειμένου να συζητηθούν τα παραπέρα βήματα της «στρατηγικής συνεργασίας» Γαλλίας - Ελλάδας που ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Μακρόν. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι, «εξετάζει» αίτημα των Γάλλων για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Μάλι (πρώην γαλλική αποικία στην Αφρική), για να συνδράμουν τους Γάλλους που ήδη επιχειρούν εκεί.

Στο ενδιάμεσο, και καθώς η κατρακύλα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν έχει τέλος, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έχουν καταλήξει ήδη σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» (συν έως και 130 άτομα προσωπικό), προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ