ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Νέος πρόεδρος, ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

INTIME NEWS

Νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι από το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επικράτησε με ποσοστό 67,86% επί του Γιώργου Παπανδρέου, που πήρε 32,14%. Στις πρώτες του δηλώσεις δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο που έχει το ΠΑΣΟΚ ως μία «ισχυρή παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας που είναι χρήσιμη για τη χώρα», ενώ πρόσθεσε πως «ενωμένοι θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της παράδοσης». Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του ανέφερε ότι θα συνεχίσει «για να γίνει η παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες, την Ελλάδα».

Τον Ν. Ανδρουλάκη συνεχάρησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και οι αντίπαλοί του στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τού τηλεφώνησε την Κυριακή για να τον συγχαρεί. Οπως έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου για το τι αναμένουν από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, «προσδοκούμε μια αντιπολίτευση δημιουργική, με προτάσεις, στον ρόλο της. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει τη δουλειά της». Δεν απέκλεισε επίσης κάποια συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, καθώς «είναι απολύτως φυσικό ο πρωθυπουργός της χώρας και ο νέος πρόεδρος του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη πολιτικού κόμματος να προγραμματίσουν να έχουν μία επικοινωνία. Νομίζω θα κανονιστεί αυτό το επόμενο διάστημα». Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει και συνάντηση Τσίπρα - Ανδρουλάκη για την πανδημία.

Με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ επικοινώνησε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη.

Οπως είναι φυσικό, το τελικό αποτέλεσμα τροφοδότησε δηλώσεις εκπροσώπων αστικών κομμάτων για την «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ, στη λογική βέβαια του πώς μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πολιτικός ζωτικός χώρος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εγκλωβίσει εργατικά - λαϊκά στρώματα και να συνεχιστεί η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα οι συζητήσεις με αντικείμενο το με ποιο από τα δύο κόμματα θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης ήταν και είναι το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο, καθώς επίσης το πώς μπορεί το συγκεκριμένο κόμμα να παίξει έναν ρόλο «πασπαρτού», του χρήσιμου δηλαδή εργαλείου ανάλογα με την περίσταση. Στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, έκαναν σαφές ότι τηρούν στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις Ανδρουλάκη.

Σήμερα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το ποιος θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (ή εκπρόσωποι), δεδομένου ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και θα παραμείνει στη θέση του ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι είναι οι Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Συνεδρίασε παρουσία του πρωθυπουργού με θέμα και την πανδημία

Παρουσία Μητσοτάκη συνεδρίασε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Σε κοινό δελτίο των Γραφείων Τύπου του πρωθυπουργού και της Ιεράς Συνόδου μιλούν για «άριστο κλίμα συνεργασίας» και «ιστορική επίσκεψη» Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Επισήμως, «κοινή διαπίστωση» του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου «αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού». Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων «για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης».

Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, υποστήριζε με θράσος ότι εμφανίζει «σαφή προϊούσα ύφεση η οποία συνδέεται με τη σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης» (!), χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες κατηγορίες» τα στοιχεία που δείχνουν παραπέρα πετσόκομμα στον προϋπολογισμό του 2022, για τις ήδη ισχνές μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι... «η ελληνική πολιτεία έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ με παραπάνω χρήματα, εάν χρειαστεί»!

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την αδειοδότηση λατομείου στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών

Το ζήτημα της εγκατάστασης λατομείου γρανίτη στο δάσος του Λαϊλιά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που επανέρχεται μετά από τριάντα χρόνια, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, έχουν ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη, καθώς έχουν στηρίξει νομοσχέδια που επιτρέπουν σε επιχειρηματικούς ομίλους χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να προχωρούν σε εξορύξεις ακόμα και σε περιοχές Natura.

Το δάσος του Λαϊλιά είναι μια περιοχή που διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί φυσικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής των Σερρών. Παρότι είναι περιοχή ενταγμένη - υποτίθεται - στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Προστασίας της Φύσης και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, σήμερα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που βασίζεται στη «Δασική Στρατηγική της ΕΕ έως το 2030», που είναι ενταγμένη στην «Πράσινη Συμφωνία» και ευνοεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καταστρέφοντας το περιβάλλον και τσακίζοντας τις ζωές των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Με τη νέα Δασική Στρατηγική της ΕΕ, άλλωστε, παρέχονται κίνητρα ώστε τα δάση να αποτελέσουν πεδία σχεδιασμένης εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιπλέον, στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί 47 ανεμογεννήτριες και σχεδιάζονται άλλες 30, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με την παραπάνω εξέλιξη και αποδεικνύει τον συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» και ο οποίος αφορά την αποτελεσματικότερη ένταξη των δασών στις ανάγκες των μονοπωλίων, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Η λειτουργία λατομείου λιγνίτη θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και θα τερματίσει γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης μελέτες που επισημαίνουν ότι το υλικό του γρανίτη είναι ραδιενεργό και επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα. Μπροστά σε αυτό το ζήτημα, οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση λατομείου.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο αίτημα των τοπικών φορέων, των συλλόγων και των δήμων για μη αδειοδότηση λατομείου γρανίτη στην περιοχή;

-- Στη λήψη μέτρων για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του δάσους;

-- Στο γεγονός ότι περιοχές όπως η συγκεκριμένη, που κατά τ' άλλα είναι ενταγμένες στον κατάλογο περιοχών Natura 2000, είναι εκτεθειμένες στην επιχειρηματική δράση που προωθεί με κάθε τρόπο η Κομισιόν, αποδεικνύοντας ότι η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί κενό γράμμα και ένα ακόμα τεκμήριο της επιζήμιας για το περιβάλλον "πράσινης" στρατηγικής της ΕΕ;».

ΣΥΡΙΖΑ
Κοινοί στόχοι, «σύγκρουση» για το πώς και ποιος θα τους υλοποιήσει

Με θέμα την συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκινάει σήμερα και επίκεντρο την προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο «αυθεντικότερος» εκφραστής της στρατηγικής του κεφαλαίου που αποτυπώνεται σε αυτόν, συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του.Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θεωρεί λήξασα την πανδημία και παροδικό το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας», άρα είναι εικονικός, και προανήγγειλε «μια μάχη συνολική, μια μάχη πολιτική ... με την εφαρμοζόμενη πολιτική Μητσοτάκη».

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα λεγόμενα πείθει ότι η «σύγκρουση» με την κυβερνητική πολιτική αφορά στο πώς αυτή θα έχει πιο αποτελεσματική επίδραση στην κερδοφορία του εγχώριου κεφαλαίου, εξ ου και η κριτική για τον σχεδιασμό κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που, όπως ανέφερε, είναι «ένας σχεδιασμός που βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν βάζει μπροστά τις ανάγκες και τους στόχους», στόχοι που αφορούν βέβαια ένας προς έναν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την υλοποίηση του «κοινού τους προγράμματος» του «πράσινου New Deal».

Αλλωστε, και η προσπάθεια να αναδείξει «ότι υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια» δεν καταλήγει παρά σε παρεμβάσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ή σε μέτρα σαν αυτά που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο της επεκτατικής διαχείρισης που «υποδαυλίζει» τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά κάποια μείωση αντί για κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, στο αγροτικό πετρέλαιο, και... αύξηση του κατώτατου μισθού «άμεσα συνδεδεμένη και με μία πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων», όπως ακριβώς δηλαδή προβλέπει και ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Με «κάβα» την συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων στα κοινά ζητούμενα για το κεφάλαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και τις «πρωτοβουλίες» του για την προσπάθεια σχηματισμού «αντικυβερνητικού μετώπου», για να γίνει ο ίδιος χαλίφης στη θέση του χαλίφη, με τον πρόεδρο του να σχεδιάζει να συνεχίσει τις επαφές με πολιτικούς αρχηγούς για την πανδημία, μεταξύ αυτών και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν ακόμα στάση αναμονής έως ότου - όπως αναφέρουν - ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δώσει δείγματα γραφής για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει. «Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση» υποστηρίζουν, παρότι βεβαίως το ΚΙΝΑΛ έχει σαφή τοποθέτηση στα μείζονα για τον λαό ζητήματα.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η αντεργατική στρατηγική δεν μεταλλάσσεται

Μιλώντας την Κυριακή σε μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής αναφορά στις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ:

«Και με την ευκαιρία, σήμερα που είναι και ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αν ο απλός κόσμος φτάνει μέχρι την κάλπη με την προσδοκία ότι αυτό το κόμμα μπορεί να αλλάξει στρατηγική, του λέμε ειλικρινά πως θα διαψευστεί για μια ακόμα φορά οικτρά. Γιατί η αντιλαϊκή στρατηγική δεν μεταλλάσσεται. Παραμένει αντιλαϊκή - αντεργατική!

Αν πάλι φτάνει στην κάλπη με την προσδοκία πως μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες, με περισσότερο κοινωνικό κράτος και μείωση κάποιων κοινωνικών ανισοτήτων αισθητά, του λέμε πως πάλι θα διαψευστεί. Ο καπιταλισμός, αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε προηγούμενες δεκαετίες. Αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ