ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο φουλ οι εκβιασμοί για να συναινέσει ο κυπριακός λαός

Τα επιτελεία του κεφαλαίου δυναμώνουν τις απειλές για να γίνει αποδεκτή η διχοτόμηση με δύο κράτη ή με ...δύο «συνιστώντα κρατίδια»

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ασταμάτητα κλιμακώνονται οι διεργασίες στο μέτωπο του Κυπριακού, με στόχο πάνω απ' όλα να σκύψει ο λαός του νησιού το κεφάλι και να εγκλωβιστεί στις «επιλογές» που επεξεργάζονται οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου εντός και εκτός Κύπρου. Επιβεβαιώνοντας ότι οι εξελίξεις με το νέο διχοτομικό σχέδιο διαπλέκονται με κρίσιμους (και συχνά ανταγωνιστικούς) σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων για Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, δυναμώνουν οι εκβιασμοί ειδικά της τουρκικής πλουτοκρατίας, καθώς στα «τραπέζια» των νέων επαφών που θα γίνουν στην Ελβετία θα πέσουν όλα τα κρίσιμα θέματα. Το ίδιο συμβαίνει και στα προπαρασκευαστικά «παζαρέματα» που ήδη «τρέχουν» σε Αθήνα, Λευκωσία, αλλά και Αγκυρα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον κ.τ.λ.

Σε αυτή τη βάση, δυναμώνουν τα «σενάρια» για το πώς η Τουρκία θα απαντήσει σε «μια αποτυχία των συνομιλιών», με τα ενδεχόμενα χτες να εμπλουτίστηκαν με την πιθανότητα να δημιουργήσει μόνιμη αεροναυτική βάση στην Κύπρο, να αυξήσει τη ροή των εποίκων, αλλά και να μπλοκάρει όλες τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτική είναι η συζήτηση που γίνεται και στην ίδια την Κύπρο. Τη Δευτέρα, με αφορμή μνημόσυνο για τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, διατυπώθηκαν (όχι για πρώτη φορά) απόψεις όπως αυτή που διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Αγγελος Συρίγος, ότι «τυχόν ενσωμάτωση (σ.σ. των Κατεχομένων στην Τουρκία) θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε αυτή την πραγματικότητα».

Ο ίδιος ακαδημαϊκός, σε παλιότερη συνέντευξή του (το 2014), είχε υποστηρίξει ότι «από μια λύση τύπου σχεδίου "Ανάν", είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δύο κράτη, που θα είναι μέλη στην ΕΕ. Προϋποθέσεις; Να επιστραφούν στο ε/κ κράτος τα εδάφη που θα παίρναμε με το σχέδιο "Ανάν", να αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα και στις δύο πλευρές και να επιτραπεί να ασκούνται τα δικαιώματα εγκατάστασης. Να εκμεταλλεύεται κάθε πλευρά τους δικούς της ενεργειακούς πόρους, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση. Δεν θα έχουμε έτσι μια επισφαλή συγκατοίκηση με ρατσιστικούς διαχωρισμούς εις βάρος της πλειοψηφίας». Αργά το βράδυ, ο Αγγ. Συρίγος (που διετέλεσε γενικός γραμματέας στις κυβερνήσεις της ΝΔ) μίλησε για διαστρέβλωση των δηλώσεών του στην Κύπρο και διέψευσε ότι είναι σύμβουλος του Ελληνα ΥΠΕΞ.

Τη δική τους σημασία έχουν, όμως, και οι επισημάνσεις από τα Κατεχόμενα, όπου ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς και σήμερα ηγέτης του «Κόμματος του Λαού» Κουντρέτ Οζερσάϊ, υπερασπίστηκε τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων, με το επιχείρημα ότι αυτές «δεν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους και τις πρακτικές της ΕΕ», αφού - όπως σημείωσε - υπάρχουν κράτη όπως η Γερμανία που έχουν ξένα στρατεύματα (βλ. βάσεις ΗΠΑ), ενώ δεν παρέλειψε και να αναρωτηθεί ρητορικά: «Μήπως όταν τίθεται ζήτημα παρουσίας των Αγγλων στρατιωτών, δεν υπάρχει θέμα για παρουσία ξένων στρατιωτών;».

Ζυμώσεις για τη σύνθεση της Διάσκεψης

Την ίδια στιγμή, σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πολλοί εκτιμούν ότι Αθήνα - Λευκωσία επιδιώκουν να κάνουν πιο σαφείς τις θέσεις τους για τη «φόρμουλα εγγυήσεων» που αναζητείται, ενόψει και της προετοιμαζόμενης συνάντησης Τσίπρα και Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, πριν την έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στις 12 Γενάρη, στη Γενεύη της Ελβετίας. Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο ως προϋπόθεση πριν από μια πολυμερή συνάντηση.

Πάντως, το μόνο σίγουρο απ' όλες αυτές τις επαφές είναι οι πολλές αντιλαϊκές «εναλλακτικές» που ήδη υπάρχουν ή εξετάζονται, όπως και οι υπαρκτές αντιθέσεις ή έστω διαφωνίες που υπάρχουν, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και μεταξύ δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εταίροι», δεδομένων των συγκρουόμενων μονοπωλιακών συμφερόντων και σχεδιασμών με τα οποία συνδέονται οι εξελίξεις και στο Κυπριακό.

Η σύνθεση της Διάσκεψης παραμένει πάντως ζητούμενο. Προχτές το βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρόντα στη Διάσκεψη».

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι οι συνομιλίες γύρω από το Κυπριακό σχετίζονται και με τις διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ (αλλά και τις «αυτοτελείς» διεργασίες Τουρκίας - Γερμανίας και άλλων χωρών). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι τοποθετήσεις π.χ. του Γερμανού ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ότι «ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες (για το Κυπριακό)». Ο ίδιος είπε ότι «με παρακάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία», αλλά και ότι «το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή».

Χτες το απόγευμα, ο Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, για πρώτη φορά μετά από τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για τις επαφές του Γενάρη. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στη συνάντηση αναμενόταν να συζητηθούν εκκρεμότητες σε κεφάλαια όπως το περιουσιακό και η διακυβέρνηση, η αστυνόμευση του ομόσπονδου κράτους.

Να σημειωθεί ότι μόλις μισή ώρα πριν τη συνάντηση με τον Ακιντζί, είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Κύπριου ηγέτη με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή αρμόδιο για διεθνή ενεργειακά θέματα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αμος Χοχστάιν, γνωστό για τα διαρκή ταξίδια του σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία. Μετά τη συνάντηση με τον Χοχστάιν δεν έγιναν δηλώσεις.


Συνεδρίασε στην Αθήνα η Συντακτική Επιτροπή της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης»

Με δελτίο Τύπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώνει πως: «Στις 11 Δεκέμβρη 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης".

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το επερχόμενο 7ο τεύχος της ΔΚE, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας και αποτέλεσε έναυσμα για την ανάπτυξη του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Η Συντακτική Επιτροπή ενέκρινε το Αρθρο της Σύνταξης, στο οποίο, μεταξύ άλλων τονίζεται πως "Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν και σήμερα την πάλη των κομμουνιστών σ' όλο τον κόσμο, αφού στο μεγαλείο της Οχτωβριανής Επανάστασης οι κομμουνιστές βλέπουμε την υλοποίηση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης. Ο Οχτώβρης δείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του ηγετικού καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως κόμματος νέου τύπου, σε σχέση με τα συμβιβασμένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Δείχνει τη δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού".

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚ Βενεζουέλας, του ΚΚΕ, του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας, του ΚΚ των Λαών Ισπανίας, του ΚΚ, Ιταλία, του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζαχστάν, του ΚΚ Μεξικού, του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, του ΚΚ, Τουρκία.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συμμετείχαν στη Συντακτική Επιτροπή της ΔΚΕ, συνεδρίασαν στην Αθήνα λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη γενική πανελλαδική απεργία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη της Ελλάδας, που με την απεργία της 8ης Δεκέμβρη έδωσε μαζική και μαχητική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, καταδίκασαν τον αντικομμουνισμό και τα μέτρα καταστολής των λαϊκών αγώνων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές της Ουκρανίας, στην Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, που πρόσφατα απαγορεύτηκε από τις αρχές της Τουρκίας, στους αγωνιστές κατά της ιδιωτικοποίησης της γης που φυλακίστηκαν στο Καζαχστάν με την κατηγορία της "ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους" και σε όλους τους διωκόμενους αγωνιστές στον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δραστηριότητες που αναμένεται να διοργανώσει το ΚΕΚΡ στη Ρωσία για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι αντιπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης στέλνουν ταξικό και αλληλέγγυο χαιρετισμό στη βενεζουελάνικη εργατική τάξη και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, με αφορμή την 80ή Επέτειο της "Μεγάλης Πετρελαϊκής Απεργίας" που ξεκίνησε στις 14 Δεκέμβρη 1936.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, εξέφρασαν προς τους κομμουνιστές και το λαό της Κούβας συλλυπητήρια για την απώλεια του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Το επαναστατικό έργο του θα ζει στην ιστορική μνήμη των λαών του κόσμου, στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για μια δίκαιη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Hasta la victoria siempre»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ