ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μπους «εκτέλεσε» και επίσημα τη συνθήκη ΑΒΜ...

Τα «γεράκια» ανακοινώνουν την καινούρια κούρσα των εξοπλισμών

Associated Press

Τα «γεράκια» ανακοινώνουν την καινούρια κούρσα των εξοπλισμών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στις 9.30 χτες το πρωί (ώρα Γκρίνουιτς) ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέβη στο Κρεμλίνο και επέδωσε την επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους πως αποχωρεί από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη (ΑΒΜ) και όπως προβλέπει το άρθρο 15 αυτή θα τεθεί εκτός ισχύος έξι μήνες μετά (δηλαδή στις 13/06/02). Τέσσερις ώρες μετά οι πρεσβευτές των ΗΠΑ σε Ουκρανία, Καζαχστάν και Λευκορωσία επέδιδαν ανάλογα επίσημα σημειώματα στα εκεί πρωθυπουργικά γραφεία... Μ' αυτόν τον τρόπο, ο επιθανάτιος βρόχος της ΑΒΜ, που απαγόρευε από τις 26 Μάη του 1972 τη δημιουργία, δοκιμή και ανάπτυξη στρατηγικών πυραύλων αμυντικών συστημάτων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, είναι πλέον ένα ιστορικό -και αναμενόμενο εν πολλοίς- γεγονός που θα επισείσει πολλές και δυσμενείς επιπτώσεις για την ήδη ρευστή και ταραγμένη διεθνή γεωπολιτική και στρατηγική σκηνή...

Το είπε και το 'κανε...

«Δεν μπορώ και δε θα επιτρέψω οι ΗΠΑ να παραμείνουν σε μια συνθήκη, η οποία μας εμποδίζει να εξοπλιστούμε με αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα για να προστατεύσουμε το λαό μας από μελλοντικές επιθέσεις με πυραύλους από τρομοκράτες ή κράτη παρίες» δήλωσε χτες το πρωί από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Και συνέχισε, επικαλούμενος σαν... άλλοθι -αν όχι ως... παραμορφωτικός καθρέφτης- τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη:

«Σήμερα, όπως έδειξαν με σαφήνεια τα γεγονότα της 11/9, οι μεγαλύτερες απειλές και για τις δυο χώρες μας δεν προέρχονται από τη μια προς την άλλη ή από άλλες μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά από τρομοκράτες που χτυπούν χωρίς προειδοποίηση ή κράτη παρίες που επιζητούν την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής... Γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες και ορισμένοι από αυτούς που τους υποστηρίζουν επιζητούν να φέρουν το θάνατο και την καταστροφή στο κατώφλι μας με πυραύλους και γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε την ελευθερία και την ευκαμψία να αναπτύξουμε αποτελεσματικές άμυνες εναντίον αυτών των επιθέσεων».

Στο τέλος, ο πρόεδρος Μπους είπε πως είχε προηγουμένως ενημερώσει τηλεφωνικά επισήμως το «φίλο πρόεδρο Πούτιν» και πως υπήρξε από μέρους του τελευταίου για μία ακόμη φορά η διαβεβαίωση πως η εγκατάλειψη της συνθήκης ΑΒΜ «δε θα επηρεάσει σε τίποτε τη νέα σχέση που έχουμε αναπτύξει ή την ασφάλεια της Ρωσίας».

Μόσχα, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Πεκίνο...

Η από καιρό αναμενόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ αντιμετωπίστηκε στωικά από την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που σχολίασε:«Το βήμα αυτό δε μας εκπλήσσει. Εντούτοις, το θεωρούμε σφάλμα». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν για τριήμερη επίσκεψη, σχολίασε πως «η Ρωσία δεν ανησυχεί, χάρη στα αμυντικά της συστήματα. Ισως, όμως, να ανησυχούν άλλες χώρες». Ωστόσο, παράλληλα, μέλη της ρωσικής Δούμας προέβλεπαν εγκατάλειψη των συνθηκών, για τη μείωση των πυρηνικών πολεμικών κεφαλών (START I και ΙΙ)...

Στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπός του Ιβ - Μπροντέν, αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται «για ένα διμερές (ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία) ζήτημα που δεν έχει ακόμη συζητηθεί εντός των συμμάχων».

Στη Στοκχόλμη, ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφραζε ανησυχία για την απόφαση του προέδρου Μπους προβλέποντας -πολύ σωστά...- την έναρξη μιας επικίνδυνης παγκόσμιας κούρσας για την αύξηση ή και απόκτηση αντιβαλλιστικών συστημάτων και πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε τη σύναψη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για τους εξοπλισμούς σε αντικατάσταση της συνθήκης ΑΒΜ, λέγοντας: «Η ανάγκη να εξακολουθήσει να διασφαλίζεται η στρατηγική σταθερότητα εντός του νέου παγκόσμιου πλαισίου, παραμένει μια αποστολή για όλους μας. Αυτό συνεπάγεται, ιδιαιτέρως, κανόνες και διεθνή δεσμευτικά μέτρα, τόσο διμερή όσο και πολυμερή».

Στη δε Κίνα, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζανγκ Ξιγιέ, προέβη στην ακόλουθη λιτή αλλά χαρακτηριστική δήλωση:«Πληροφορηθήκαμε το γεγονός και εκφράζουμε την ανησυχία μας... Η Κίνα δεν επιθυμεί την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος και εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος».


«Δημιουργείται κλίμα Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου»!

Συνέντευξη του καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βασίλη Φίλια στο ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM», αναφορικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ απ' τη συνθήκη ΑΒΜ και τις διεθνείς εξελίξεις μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη

«Η καταγγελία της συνθήκης ΑΒΜ πρακτικά σημαίνει ότι επανερχόμαστε σε κλίμα ψυχρού πολέμου. Αυτό είναι το θέμα. Αυτό σημαίνει ιμπεριαλισμός. Και βλέπετε ότι και μ' αυτό το πρόσχημα της τρομοκρατίας θα χτυπήσουν και άλλες χώρες. Και Ιράκ και Σομαλία κ.ο.κ. Επομένως ορθώς κινητοποιείται η Αριστερά με σύνθημα την ειρήνη. Ας τα αφήσουν τα περί τρομοκρατίας. Αυτά είναι αστεία πράγματα!», υπογράμμισε ο Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «902 Αριστερά στα FM».

Ο γνωστός καθηγητής, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν απ' την αντιβαλλιστική συνθήκη ΑΒΜ, εκτίμησε πως, επειδή η γενικότερη διεθνής πολιτική κατάσταση είναι πολυσύνθετη, η εγκατάλειψη της συνθήκης θα σημάνει «όξυνση των διεθνών σχέσεων».

«Η επιθετικότητα αυτή (εκ μέρους των ΗΠΑ) θα προκαλέσει οπωσδήποτε αντίδραση... Το ήπιο κλίμα που υπήρχε μεταξύ Ρωσίας, η υποτιθέμενη συναίνεση κ.ο.κ. θα ανατραπούν εν μια νυκτί. Και γι' αυτό, παρ' όλα αυτά, δεν είμαι βέβαιος ότι τελικά θα τολμήσουν να προχωρήσουν οι ΗΠΑ», σημείωσε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, προβλέποντας: «Θα συνασπιστούν όλες οι άλλες δυνάμεις εναντίον των ΗΠΑ τελικά. Και μιλώ για την Κίνα, τη Ρωσία, τις Ινδίες και βεβαίως θα έχουμε και διασπάσεις στη Δυτική Ευρώπη. Επ' αυτού είμαι απολύτως βέβαιος και θα το δείτε. Μην κοιτάτε που σύρονται. Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη ήταν, όπως κάποιοι θεωρούν, «εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ», ο Β. Φίλιας απάντησε πως μολονότι κάτι τέτοιο το θεωρεί «πολύ παρακινδυνευμένο», εντούτοις και με βάση τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα «κάποιοι αρχίζουν πλέον να το υποπτεύονται»!

«Η ψευδολογία έχει υπερβεί κάθε όριο. Αρκεί και μόνο να σας πω: Μιλούσανε για πάνω από 6.000 νεκρούς, τώρα μιλούν για κάτω από 3.000. Δεν ήταν σε θέση από την αρχή να διαπιστώσουν πόσοι ήταν; Ηταν ή δεν ήταν; Μιλούσαν για τις επιθέσεις με άνθρακα και αποκαλύφτηκε ότι τελικά είναι κάποιος Αμερικάνος επιστήμονας ο οποίος έστελνε αυτόν τον άνθρακα, θέλοντας είτε να παρασύρει είτε να προετοιμαστεί και ο χημικός πόλεμος από τους Αμερικάνους», τόνισε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη στάση των ΗΠΑ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ο Β. Φίλιας εκτίμησε πως «με αφορμή αυτές τις επιθέσεις μπορούν και κάμπτουν και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων τους και παρασύρουν όλο το ΝΑΤΟ προς την κατεύθυνση αυτή». Οπως εξήγησε, «αν το ΝΑΤΟ αντιδράσει, ό,τι και να πούνε αυτοί, και μονομερώς να εγκαταλείψουν, δεν μπορούν μόνοι τους να κινηθούν. Αυτό είναι το θέμα και όλα πρέπει να τα συνδέσουμε και με αυτή την αναβάθμιση της Τουρκίας που γίνεται μέσω του ευρωστρατού, κάτι που είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για μας και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Και ο Β. Φίλιας κατέληξε λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία... Δημιουργείται κλίμα προετοιμασίας Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ