ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
«ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ»
Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ισχυρίζεται η κυβέρνηση
  • «Συνοπτική» ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τον Γ. Παπανδρέου
  • Να ασκηθεί βέτο για να μπλοκαριστεί η απόφαση ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το θέμα του «ευρωστρατού» και μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λάακεν εάν το τελικό κείμενο δεν ικανοποιεί την Ελλάδα, είπε χθες ο Γ. Παπανδρέου σε -με συνοπτικές διαδικασίες- ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δεσμευτεί ρητά ότι θα ασκήσει βέτο εάν έρθει για συζήτηση το γνωστό κείμενο των Βρετανών με το οποίο αναγνωρίζεται στην Τουρκία δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων του «ευρωστρατού». Απλώς είπε ότι «θα απορρίψουμε» κάθε κείμενο που δε θα ικανοποιεί τα ελληνικά συμφέροντα και «εάν δε συμφωνήσουμε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις».

Πάντως ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός για όσους έχουν ψευδαισθήσεις για τον πραγματικό ρόλο του «ευρωστρατού», λέγοντας ότι δε γίνεται λόγος για ένα στρατό που θα φροντίζει την κοινή άμυνα της ΕΕ, αλλά για ένα σώμα 60.000 που θα συμμετέχει σε διάφορες αποστολές, δηλαδή στην πραγματικότητα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά «ανεπιθύμητων χωρών».

Η κυβέρνηση πρέπει να μπλοκάρει τη διαδικασία, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τονίζοντας ότι εφόσον συμμετέχουμε σε αυτούς τους οργανισμούς πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα δικαιώματα, όπως είναι και αυτό του «βέτο». Ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για τη συνοπτική διαδικασία (ο υπουργός επικαλέστηκε ανάγκη να αναχωρήσει για το Βέλγιο) τονίζοντας ότι τέτοια ασφυκτικά πλαίσια δε βοηθούν στην ουσιαστική ενημέρωση με αποτέλεσμα να παραβλέπονται και άλλα σημαντικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής όπως ο ευρωτρομονόμος και τα μέτρα κατά των μεταναστών.

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι κάποιοι έχουν αυταπάτες για το ρόλο του «ευρωστρατού» στην άμυνα της χώρας και τόνισε ότι και αυτός είναι συνέχεια μιας σειράς αρνητικών ενεργειών κατά των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τέτοιες είναι η περιορισμένη εθνική κυριαρχία που ασκούμε μετά τα Ιμια, η λειτουργία του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου στη Λάρισα χωρίς όρια ευθύνης, η ένταξη του Αιγαίου στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ.

«Περιμένατε διαφορετικό πνεύμα από την ΕΕ;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό και υπενθύμισε ότι αντίστοιχη διάταξη κατά της χώρας μας υπάρχει και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Ο βουλευτής είπε ότι ο «ευρωστρατός» και το ΝΑΤΟ είναι αμοιβαία ενισχυτικοί οργανισμοί και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα τη στιγμή που οι χώρες της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιούν την υποδομή του.

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι με την ιστορία του «ευρωστρατού» δικαιώνεται το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η διαδικασία, είπε, δείχνει το τέλος των ΝΑΤΟικών και ευρωπαϊκών ψευδαισθήσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει εάν θα ασκήσει ή όχι «βέτο» στο προωθούμενο σχέδιο, αφού «τα εγκλήματα δεν παίρνουν διορθώσεις».

Οι βουλευτές της ΝΔ επέκριναν την κυβέρνηση γιατί άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν στο σημερινό σημείο και έδειξαν να «αγωνιούν» για την «απομόνωση» της Ελλάδας εάν θέσει «βέτο» στη συγκρότηση του «ευρωστρατού».

Την απόρριψη του κειμένου που προωθούν οι Βρετανοί ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αρσένης, Σπυριούνης, Πάγκαλος, Καψής, Παπαθεμελής και Παπουτσής) που μίλησαν στην επιτροπή, ενώ σε κείμενο που υπέγραψαν 30 κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν την απόρριψη της προωθούμενης συμφωνίας.

Μοναδική σύμμαχος του υπουργού Εξωτερικών ήταν η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη η οποία τάχθηκε κατά του μπλοκαρίσματος της υπόθεσης με «βέτο», λέγοντας ότι δεν είναι καιρός για «παλικαρισμούς». Πήρε όμως πληρωμένη απάντηση από τον Γ. Καψή ο οποίος της υπενθύμισε ότι ένας «παλικαρισμός της την κατάλληλη στιγμή (σ.σ. Πολυτεχνείο) της εξασφάλισε πολιτική καριέρα».

ΠΑΤΡΑ - ΒΟΛΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μαχητικές συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια

Τη φωνή τους, με αυτή των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, ένωσαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία στην Πάτρα, σε ένα μαχητικό συλλαλητήριο, ενάντια στον πόλεμο και την αντεργατική επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, στις αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, την αντίθεσή τους στα πολιτικά σχέδια των Ευρωπαίων ηγετών με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, διέσχισε τη Μαιζώνος, ανέβηκε τη Γούναρη, συνέχισε την Κορίνθου και κατέληξε πάλι στο Εργατικό Κέντρο.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το ΕΚ, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, σε μια κατεύθυνση για ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Χαιρέτισαν επίσης, η Νάνσυ Αγγελακοπούλου, πρόεδρος των εργαζομένων του σωματείου στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και ο Γιώργος Ασημακόπουλος, πρόεδρος του σωματείου Ναυτεργατών Ρίου - Αντιρρίου

Στο Βόλο

Την αντίθεσή της στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατράνωσαν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας που συμμετείχαν στη χτεσινή πανεργατική συγκέντρωση την οποία διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών του νομού, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν στο Βέλγιο. Δίνοντας το «παρών» τους στη συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους κατά του πολέμου, και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών, εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ιδιαίτερα μαχητική ήταν η συμμετοχή των νέων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι: Απ. Παπαδόπουλος, γραμματέας της ΠΕΠ - ΟΤΕ και μέλος της Συντονιστική Επιτροπής, ο Γ. Ανιφαντής, εκπρόσωπος της Συντονιστική Επιτροπής, ο Β. Λυνάρδος, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου, ο Τασάι Εντουαρντ, εκπρόσωπος του συλλόγου Αλβανών νομού Μαγνησίας και ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Συνονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Οπως τόνισαν στις ομιλίες τους, η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου βρίσκεται στη λαϊκή συσπείρωση και την ταξική πάλη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΑΚΟΑ, της Επιτροπής Βόλος Γένοβα 2001 και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.

Στην Αλεξανδρούπολη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ και στην Αλεξανδρούπολη. Οι πολίτες παρά το τσουχτερό κρύο διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν αγωνιστικά την επιχείρηση περιστολής των δημοκρατικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Να διεκδικήσουν απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Προσπάθεια ωραιοποίησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αλλαγές θα επιφέρει ο ευρωτρομονόμος και στο ποινικό σύστημα της χώρας μας, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί η νομοθεσία μας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εγκριθούν μεθαύριο στο Λάακεν από τους 15 ηγέτες της ΕΕ. Μέχρι το τέλος του 2002 θα πρέπει να έχει προσαρμοστεί η ποινική μας νομοθεσία στον ορισμό της τρομοκρατίας, όπως προβλέπεται από το κείμενο - πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέχρι το τέλος του 2003 να γίνει η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος για άλλη μια φορά χτες προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τον τρομονόμο και ισχυρίστηκε ότι αποτρέπεται ο κίνδυνος συρρίκνωσης των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών με τις επιμέρους διατυπώσεις που προστέθηκαν στο τελικό κείμενο.

Ωστόσο, οι συνέπειες του ευρωτρομονόμου θα φανούν σύντομα από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν με τις ΗΠΑ, οι οποίες διακαώς επιζητούσαν και πίεζαν για την υπογραφή της συμφωνίας από τους «15».

Πάντως, είναι σαφές ότι γίνονται σοβαρές υποχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην έκδοση ημεδαπού σε εκτέλεση εντάλματος ξένων διωκτικών αρχών, παρά τους περιορισμούς της ελληνικής νομοθεσίας. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε πλήρης άρνηση έκδοσης, τώρα ανοίγει ο δρόμος για έκδοση σε περίπτωση που το αδίκημα διαπράχθηκε στο εξωτερικό.

Επίσης, καταργείται η αρχή της «σκοπιμότητας» και για περιπτώσεις που οι δικαστικές αρχές αποφάσιζαν την έκδοση προσώπων στο εξωτερικό, μπορούσε η πολιτική ηγεσία (υπουργός Δικαιοσύνης) να αρνηθεί την έκδοσή τους, αξιολογώντας το συμφέρον της Ελλάδας.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για τους κινδύνους να εκδίδονται άτομα που αγωνίζονται για την ελευθερία (όπως η περίπτωση του Παλαιστίνιου Ρασίντ), ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, απάντησε με τον αφορισμό πως οι Ελληνες δικαστές δε θα έχουν λιγότερο αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ