Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ»
Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ισχυρίζεται η κυβέρνηση
  • «Συνοπτική» ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τον Γ. Παπανδρέου
  • Να ασκηθεί βέτο για να μπλοκαριστεί η απόφαση ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το θέμα του «ευρωστρατού» και μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λάακεν εάν το τελικό κείμενο δεν ικανοποιεί την Ελλάδα, είπε χθες ο Γ. Παπανδρέου σε -με συνοπτικές διαδικασίες- ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δεσμευτεί ρητά ότι θα ασκήσει βέτο εάν έρθει για συζήτηση το γνωστό κείμενο των Βρετανών με το οποίο αναγνωρίζεται στην Τουρκία δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων του «ευρωστρατού». Απλώς είπε ότι «θα απορρίψουμε» κάθε κείμενο που δε θα ικανοποιεί τα ελληνικά συμφέροντα και «εάν δε συμφωνήσουμε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις».

Πάντως ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός για όσους έχουν ψευδαισθήσεις για τον πραγματικό ρόλο του «ευρωστρατού», λέγοντας ότι δε γίνεται λόγος για ένα στρατό που θα φροντίζει την κοινή άμυνα της ΕΕ, αλλά για ένα σώμα 60.000 που θα συμμετέχει σε διάφορες αποστολές, δηλαδή στην πραγματικότητα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά «ανεπιθύμητων χωρών».

Η κυβέρνηση πρέπει να μπλοκάρει τη διαδικασία, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τονίζοντας ότι εφόσον συμμετέχουμε σε αυτούς τους οργανισμούς πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα δικαιώματα, όπως είναι και αυτό του «βέτο». Ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για τη συνοπτική διαδικασία (ο υπουργός επικαλέστηκε ανάγκη να αναχωρήσει για το Βέλγιο) τονίζοντας ότι τέτοια ασφυκτικά πλαίσια δε βοηθούν στην ουσιαστική ενημέρωση με αποτέλεσμα να παραβλέπονται και άλλα σημαντικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής όπως ο ευρωτρομονόμος και τα μέτρα κατά των μεταναστών.

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι κάποιοι έχουν αυταπάτες για το ρόλο του «ευρωστρατού» στην άμυνα της χώρας και τόνισε ότι και αυτός είναι συνέχεια μιας σειράς αρνητικών ενεργειών κατά των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τέτοιες είναι η περιορισμένη εθνική κυριαρχία που ασκούμε μετά τα Ιμια, η λειτουργία του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου στη Λάρισα χωρίς όρια ευθύνης, η ένταξη του Αιγαίου στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ.

«Περιμένατε διαφορετικό πνεύμα από την ΕΕ;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό και υπενθύμισε ότι αντίστοιχη διάταξη κατά της χώρας μας υπάρχει και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Ο βουλευτής είπε ότι ο «ευρωστρατός» και το ΝΑΤΟ είναι αμοιβαία ενισχυτικοί οργανισμοί και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα τη στιγμή που οι χώρες της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιούν την υποδομή του.

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι με την ιστορία του «ευρωστρατού» δικαιώνεται το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Η διαδικασία, είπε, δείχνει το τέλος των ΝΑΤΟικών και ευρωπαϊκών ψευδαισθήσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει εάν θα ασκήσει ή όχι «βέτο» στο προωθούμενο σχέδιο, αφού «τα εγκλήματα δεν παίρνουν διορθώσεις».

Οι βουλευτές της ΝΔ επέκριναν την κυβέρνηση γιατί άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν στο σημερινό σημείο και έδειξαν να «αγωνιούν» για την «απομόνωση» της Ελλάδας εάν θέσει «βέτο» στη συγκρότηση του «ευρωστρατού».

Την απόρριψη του κειμένου που προωθούν οι Βρετανοί ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αρσένης, Σπυριούνης, Πάγκαλος, Καψής, Παπαθεμελής και Παπουτσής) που μίλησαν στην επιτροπή, ενώ σε κείμενο που υπέγραψαν 30 κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν την απόρριψη της προωθούμενης συμφωνίας.

Μοναδική σύμμαχος του υπουργού Εξωτερικών ήταν η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη η οποία τάχθηκε κατά του μπλοκαρίσματος της υπόθεσης με «βέτο», λέγοντας ότι δεν είναι καιρός για «παλικαρισμούς». Πήρε όμως πληρωμένη απάντηση από τον Γ. Καψή ο οποίος της υπενθύμισε ότι ένας «παλικαρισμός της την κατάλληλη στιγμή (σ.σ. Πολυτεχνείο) της εξασφάλισε πολιτική καριέρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ