ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΕΑ
Αγρια επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται στους κατοίκους

Phasma

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται στους κατοίκους
Με άγρια καταστολή, βία, ρίψη χημικών που είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάτοικοι στην Κερατέα, συνοδεύτηκε η εγκατάσταση μηχανημάτων από τον εργολάβο στην περιοχή «Ομβρυόκαστρο», εκεί που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, τα ΜΑΤ, μετέτρεψαν τις προηγούμενες τρεις μέρες την περιοχή της Κερατέας σε πεδίο μάχης. Οπως ακριβώς και πριν 1,5 χρόνο στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και πριν από 3 χρόνια στα Ανω Λιόσια, επί κυβέρνησης ΝΔ. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ μετατράπηκαν σε ένα άγριο μπαράζ καταστολής.

Από τις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου εμφανίστηκαν στην περιοχή τα μηχανήματα του εργολάβου με τη συνοδεία περίπου 20 διμοιριών των ΜΑΤ και παρουσία εισαγγελέα ξεκίνησαν την εγκατάσταση στο χώρο. Κάτοικοι αντιλήφθηκαν το γεγονός και συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Λαυρίου, την οποία απέκλεισαν. Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η προσπάθεια των συγκεντρωμένων να σπάσουν το μπλόκο των ΜΑΤ απαντήθηκε με εκτεταμένη χρήση χημικών και τραυματισμό κατοίκων. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Το απόγευμα όμως επανήλθαν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και πάλι οι μάχες που συνεχίζονταν κατά διαστήματα μέχρι χτες αργά το βράδυ. Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα, συνελήφθησαν από την Αστυνομία έξι άτομα.

Στο χώρο της κινητοποίησης βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, ο οποίος, μαζί με στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, συνομίλησε με τους κατοίκους και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος. Μιλώντας στους κατοίκους επισήμανε: «Ο λαός βάλλεται το τελευταίο διάστημα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης μέρος των οποίων αποτελούν και τα γεγονότα που γίνονται για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ΧΥΤΑ και να ανοίξει έτσι το φαγοπότι των μονοπωλίων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι σημερινές εξελίξεις στην Κερατέα συμπίπτουν με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που ξεθεμελιώνει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Απέναντι έχετε τα μονοπώλια, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί ταχύτατα η κυβέρνηση όπως κάνει και με την αφαίρεση των εργατικών δικαιωμάτων. Πρέπει να ξέρετε, λοιπόν, ότι ο αγώνας σας δεν μπορεί όσο και να οξυνθεί να περιοριστεί σε κάποιες σπρωξιές. Πρέπει να είναι κυρίως οργανωμένος και προσανατολισμένος στην ανατροπή της συνολικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται. Γι' αυτό και στην πανεργατική απεργία που έρχεται πρέπει να πλημμυρίσουν οι δρόμοι. Ο αγώνας σας πρέπει να είναι με διάρκεια και να βγάλετε συμπεράσματα και για τις πολιτικές που εφαρμόζονται και για τους πολιτικούς που τις υπηρετούν».

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ

Την άγρια επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι κάτοικοι της Κερατέας και του Λαυρίου καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και σημειώνει συγκεκριμένα:

«Το ΚΚΕ τάχτηκε εξαρχής κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού που αποφάσισε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εναντιώθηκε στις απόπειρες των κυβερνήσεων της ΝΔ να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης και εξέφρασε με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν σ' αυτά τα σχέδια.

Η ΚΟ Αττικής έχει επανειλημμένα καταθέσει τις θέσεις του Κόμματος τόσο σε δικές της εκδηλώσεις όσο και σε άλλες που διοργάνωσαν δήμοι και φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, έχει εκφράσει την αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής, επισημαίνοντας όμως ότι ο αγώνας τους οφείλει να έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και αιτήματα, και ειδικότερα:

  • Αμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την Κερατέα και ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Καμία έναρξη εργασιών στην περιοχή και τώρα και στο μέλλον.
  • Χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς (εντός και εκτός της περιφέρειας Αττικής), με βάση επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποκλείοντας την υπερκορεσμένη περιοχή Ανω Λιοσίων - Θριασίου.
  • Αταλάντευτα ενάντια στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων.
  • Αμεσο κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών.

Καλούμε τους κατοίκους της Λαυρεωτικής (Κερατέα, Λαύριο, Καμάριζα) να αγωνιστούν κατά του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικούς κινήματος (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ)».

  • Στο μεταξύ, εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για πυρά εναντίον αστυνομικών και του εισαγγελέα, καθώς και για τον τραυματισμό δημοσιογράφου την Κυριακή έδωσε η Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών τη Δευτέρα.
ΑΜΑΛΙΑΔΑ - ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Σήμερα η δίκη για την επίθεση σε βάρος στελέχους του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης καλεί η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, σήμερα, στις 10 το πρωί, στα δικαστήρια της Αμαλιάδας

Μια πτυχή από τα άγρια γεγονότα σε βάρος των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα που για πρώτη φορά κατέβηκαν σε απεργία, ζητώντας αύξηση στο μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με τη συμπαράσταση μελών και στελεχών του ΚΚΕ που δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου, τα ξημερώματα και το πρωί της Κυριακής (19 Απρίλη - 20 Απρίλη 2008), αναμένεται να αναβιώσει στη δίκη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 10 το πρωί, στα δικαστήρια της Αμαλιάδας. Σε συγκέντρωση συμπαράστασης μπροστά από τα δικαστήρια, στις 10 το πρωί, καλεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, θα εκδικαστεί η μήνυση που κατέθεσε ο Κοσμάς Αλεξίου, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και ιατροδικαστής στον Πύργο, σε βάρος του Αντρέα Σπατιώτη, κατοίκου της Ν. Μανωλάδας, ο οποίος το πρωί της Κυριακής (20 Απρίλη) στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, κατά τη διάρκεια νέας συγκέντρωσης των μεταναστών και του ΠΑΜΕ, επιτέθηκε σε βάρος του με ύβρεις, απειλές και χτυπήματα, σε μια προσπάθεια να τον «συνετίσει», με στόχο να εγκαταλείψει - μαζί με τους συγκεντρωμένους - την περιοχή και τον αγώνα που έδιναν μαζί με τους μετανάστες εργάτες γης.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά ανάμεσα σε άλλα: «Την Τρίτη 14 Δεκέμβρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας εκδικάζεται η υπόθεση που αφορά στις δολοφονικές επιθέσεις των μεγαλοκαλλιεργητών φράουλας και των μπράβων τους σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ (Χρήστου Γιάνναρου - γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Κοσμά Αλεξίου και Σωτήρη Αναστασόπουλου - μέλη της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ) το βράδυ του Σαββάτου 19 Απρίλη 2008 στη Νέα Μανωλάδα, σε προγραμματισμένη εξόρμηση που αφορούσε στις βάρβαρες συνθήκες εργασίας και αμοιβής των μεταναστών εργατών γης.

Το κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ για κοινή δράση Ελλήνων και ξένων εργατών γης ενόχλησε. Ενόχλησε τους σύγχρονους καπιταλιστές αγρότες, φοβήθηκαν την απήχηση που είχε ο λόγος των κομμουνιστών στους μετανάστες, το σύνθημα του ΚΚΕ "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι" και οι μπράβοι τους ανέλαβαν δράση.

Ο σπόρος που έπεσε στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας σε εκείνο τον κύκλο των κινητοποιήσεων κάρπισε. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Σήμερα 2 χρόνια μετά, οι μισθοί πείνας, η εξαθλίωση (σχετική και απόλυτη) αγκαλιάζει το σύνολο της εργατικής τάξης, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Διαβεβαιώνουμε ότι, όπως και τότε που δε δειλιάσαμε, έτσι και σήμερα δε μας τρομάζουν το ΔΝΤ, η ΕΕ, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Δε φοβόμαστε γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας».

ΚΚΕ
Να αποχωρήσουν άμεσα τα ΜΑΤ

Να σταματήσουν οι διώξεις των κατοίκων και τα έργα της χωματερής

Για την καταστολή των κινητοποιήσεων κατοίκων της Κερατέας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κρατική καταστολή που απροσχημάτιστα έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των κατοίκων της Κερατέας. Απαιτεί την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος των κατοίκων. Να σταματήσουν τα έργα διάνοιξης της χωματερής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ