ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δεν έπιασε η «συνταγή ομογενοποίησης» του ΟΑΣΕ...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Φαίνεται πως απέτυχε η εκστρατεία υποστήριξης του ΟΑΣΕ υπέρ των λεγόμενων «μετριοπαθών» και «ενωτικών» Βοσνία - Ερζεγοβίνη στις γενικές και τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο. Αφ' ενός, η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση», που υποστηρίζει τη διάλυση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας (!), όχι μόνον διεξήγαγε σχετικό -και παράνομο κατά τον ΟΑΣΕ- δημοψήφισμα, αλλά και εμφανίστηκε ενισχυμένη στις εκλογικές περιφέρειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με αριθμητικά υπολογίσιμη κροατική κοινότητα... Αφ' ετέρου, το «Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα» του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων και επικηρυγμένου από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ Ράντοβαν Κάρατζιτς, θριάμβευσε παντού! Ο υποψήφιος του κόμματος αυτού για τη θέση του προέδρου της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας, Μίρκο Σάροβιτς, συνέτριψε τον εκλεκτό της Δύσης, Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ, με ποσοστό που πλησιάζει το 60%, ενώ σαρωτική εμφανίζεται η νίκη του κόμματος αυτού και στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου και στις εκλογές για τους εκπροσώπους της σερβοβοσνιακής κοινότητας στο κεντρικό κοινοβούλιο!

Αν και θα περάσουν ακόμη μερικές βδομάδες μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, εντούτοις, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, επιβεβαίωσε τη νίκη του Μίρκο Σάροβιτς (Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα) στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, από την καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σε 68 από το σύνολο των 146 εκλογικών περιφερειών, ο Μίρκο Σάροβιτς προηγείται με 102.112 ψήφους, με τον (Σερβοβόσνιο απερχόμενο πρωθυπουργό) Μίλοραντ Ντόντις δεύτερο, με 66.733 ψήφους.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος» Μίλοβαν Μπιέλιτσα, εκτίμησε ότι ο Μίρκο Σάροβιτς θα αναδειχτεί νέος πρόεδρος των Σερβοβόσνιων από τον πρώτο γύρο με ποσοστό που θα πλησιάζει το 60%... Η Μπιέλιτσα είχε υποστηρίξει πως η παράταξη προηγήθηκε και στις ψηφοφορίες για το σερβοβοσνιακό και το κεντρικό κοινοβούλιο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής έως χτες τα ξημερώματα, εκατοντάδες υποστηριχτές του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος» στο Πάλε και στο Σόκολατς πανηγύριζαν για τη νίκη του Σάροβιτς κρατώντας στα χέρια όχι μόνον τη φωτογραφία, του -όπως φαίνεται- νέου Σερβοβόσνιου προέδρου, αλλά και του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς!

Ενισχυμένο από τις εκλογές του Σαββάτου αναδεικνύεται και το εθνικιστικό κόμμα της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» («HDZ»), το οποίο κατέβηκε σ' αυτές τις κάλπες με κεντρικό σύνθημα την αποχώρηση των Κροατών από την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και τη σύσταση μίας κροατικής οντότητας παρόμοιας με εκείνης των Σερβοβόσνιων...

Το «HDZ» όχι μόνον πέτυχε σημαντικό προβάδισμα σε όσες εκλογικές περιφέρειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης υπάρχει σημαντική κροατική κοινότητα, αλλά και πραγματοποίησε, παρά τις απειλές του ΟΑΣΕ, το παράνομο δημοψήφισμα με μοναδικό ερώτημα «τη διάλυση ή όχι της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας»! Εκπρόσωπος του κόμματος αυτού κάλεσε μάλιστα χτες τη συσταθείσα ειδική επιτροπή του ΟΑΣΕ να μην αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της παράταξης, απειλώντας, πως σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία!

Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν είχε επιτυχία ή όχι το παράνομο δημοψήφισμα για τη διάλυση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας, υποστήριξε πως στο Μόσταρ, από τους 33.000 κροάτες ψηφοφόρους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, μόνον οι 29 αντιτάχθηκαν στην πρόταση διάλυσης της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας!

Οι μόνοι που φάνηκαν δεκτικοί στην εκστρατεία του ΟΑΣΕ περί πολιτικής ομογενοποίησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με στόχο την απομάκρυνση ακραίων πολιτικών κομμάτων ήταν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι φάνηκε πως γύρισαν την πλάτη στο εθνικιστικό κόμμα του πρώην προέδρου των Μουσουλμάνων, Αλια Ιζετμπέκοβιτς («Μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης»), προτιμώντας αντίθετα τους υποψηφίους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του «Κόμματος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» του πρώην πρωθυπουργού Χάρις Σίλατζιτς, που στήριξε τον προεκλογικό του αγώνα ζητώντας την κατάργηση της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας και της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας προς όφελος ενός «ενιαίου κράτους»... Οπως, όμως, φάνηκε, ο κεντρικός άξονας της εκστρατείας του Χ. Σίλατζιτς -που υποστηρίχτηκε σιωπηλώς πλην εμφανώς από τον ΟΑΣΕ- ήταν ακριβώς που οδήγησε στην ενίσχυση κομμάτων, όπως το «Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα» και η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση»!

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αγνωστα τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

Πυκνός καπνός βγαίνει από το άνοιγμα του τούνελ

Associated Press

Πυκνός καπνός βγαίνει από το άνοιγμα του τούνελ
ΚΑΠΡΟΥΝ.-

Τα 110 μέλη των συνεργείων που έχουν επιφορτιστεί με το άχαρο έργο της ανάσυρσης των -τουλάχιστον 159- νεκρών του δυστυχήματος στο συρμό που μετέφερε παραθεριστές σε θέρετρο σκι κατάφεραν να βγάλουν από το τούνελ, που έγινε παγίδα θανάτου, 46 σορούς, οι οποίες όμως είναι απανθρακωμένες, σε βαθμό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν, μετέδιδαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Βαρύ κλίμα

Το τούνελ τελικά άδειασε από τον καπνό το βράδυ της Κυριακής, μία ολόκληρη μέρα μετά το τραγικό, όσο και μυστηριώδες, δυστύχημα. Αυστριακοί στρατιωτικοί και πυροσβέστες εισήλθαν στα συντρίμμια του τρένου από την πάνω είσοδο του τούνελ, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ο συρμός να ολισθήσει στις κατηφορικές ράγες. Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Σάλτσμπουργκ, όπου το δυστύχημα συνέβη, ανέφερε ότι «το ψυχολογικό σοκ» που υπέστησαν τα σωστικά συνεργεία ήταν «βαρύ». «Η επιχείρηση ανάσυρσης είναι ακραία δύσκολη... πρέπει να λεχθεί πως δε θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα θύματα με παραδοσιακά μέσα», είπε.

Οι ανασυρθείσες σοροί μεταφέρθηκαν στο Σάλτσμπουργκ, όπου θα υποβληθούν σε τεστ DNA για να διακριβωθούν οι ταυτότητές τους.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 92 Αυστριακοί, 37 Γερμανοί, 10 Ιάπωνες, 8 Αμερικανοί -οι περισσότεροι στρατωτικοί που ανήκαν σε ομίλους σκι-, 4 Σλοβένοι, 2 Ολλανδοί, 1 Τσέχος και 1 Βρετανός. Οι αρχές έχουν τα ονόματα άλλων 4 επιβαινόντων στο συρμό, αλλά όχι και τις εθνικότητές τους.

Ο εισαγγελέας του Σάλτσμπουργκ διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι αιτίες της καταστροφής. Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Austria Press», ο εισαγγελέας δήλωσε πως θα περάσουν «πολλές εβδομάδες» πριν αποφασιστεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και εις βάρος ποίων.

18 άνθρωποι επέζησαν του δυστυχήματος. Ενας από αυτούς δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι αντιλήφθηκε καπνό, καθώς το τρένο άρχιζε μια καθοδική πορεία προς το τούνελ. Οταν ο συρμός μπήκε στο τούνελ, έγινε αισθητή η φωτιά και επικράτησε πανικός.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η Σάντρα Σμιτ, παγκόσμια πρωταθλήτρια του σκι ελεύθερου στιλ πέρυσι, μαζί με τους γονείς της.

Αγνωστη αιτία

Οι ερευνητές που διεξάγουν ανακρίσεις για το δυστύχημα διερωτώνται πώς ένας συρμός που κινείται με καλώδια έπιασε φωτιά. Επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ο υπεύθυνος ασφάλειας Ερικ Μπούξμπάουμ δήλωσε πως η φωτιά ήταν ήδη ορατή πριν ο συρμός μπει στο τούνελ. Ωστόσο δεν έγινε σαφές τι προκάλεσε αυτή τη φωτιά και πολλές θεωρίες κυκλοφορούν στα τοπικά ΜΜΕ. Επίσης σύγχυση προκαλεί το ερώτημα γιατί οι πόρτες του τρένου έμειναν κλειστές, παγιδεύοντας τους επιβάτες. Ενας διασωθείς Γερμανός είπε ότι «κόλλησαν» και οι μόνοι επιβάτες που διασώθηκαν ήταν εκείνοι που κατάφεραν να σπάσουν το παράθυρο από πλεξιγκλάς στην πίσω πλευρά του συρμού.

ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αίσιο τέλος της αεροπειρατείας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικώς και ευχαρίστησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ για την απελευθέρωση των 58 επιβατών του ρωσικού αεροσκάφους «Του-154», στο οποίο εκδηλώθηκε Σάββατο, 11 Νοέμβρη, αεροπειρατεία και οδηγήθηκε στο Ισραήλ. Με την ευκαιρία αυτή ο Πούτιν επισήμανε «τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι Ισραηλινοί για την απελευθέρωση των ομήρων και τη σύλληψη του τρομοκράτη» και την ανάγκη της συνεργασίας των δύο χωρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το «Του-154» με τους 58 επιβάτες και το πλήρωμα απογειώθηκε από την αεροπορική στρατιωτική βάση της Ούβντα, στο Νότιο Ισραήλ, και επέστρεψε στη Μόσχα.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε το Σάββατο το πρωί σε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Μαχατσκάλα - Μόσχα και πετούσε μεταξύ Αστραχάν και Βόλγκογκραντ, όταν ένας άντρας από το Νταγκεστάν ζήτησε να κατευθυνθεί το αεροπλάνο στο Τελ - Αβίβ. Απείλησε ότι, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, θα ανατινάξει το αεροπλάνο. Σε κατάσταση συναγερμού είχαν τεθεί οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν. Μεταξύ των 48 επιβατών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών του Νταγκεστάν. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μπακού για ανεφοδιασμό. Οι αρχές του Ισραήλ είχαν αρνηθεί αρχικά να δώσουν άδεια προσγείωσης στο ρωσικό αεροσκάφος. Τελικά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ισραήλ και ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές. Ο τελευταίος ονομάζεται Αχμέντ Αμιρχάνοφ. 27 χρόνων, από τη Μαχατσκαλά του Νταγκεστάν.

Ο αεροπειρατής είναι «μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα» που είχε στην κατοχή του «ψεύτικη βόμβα», δήλωσε ο αρχηγός της νότιας διοίκησης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γιομ Τοβ Σαμία, σε συνέντευξη Τύπου στη στρατιωτική βάση Ούβντα, όπου έχει προσγειωθεί το αεροσκάφος. Ο αεροπειρατής είπε ότι είναι «απεσταλμένος του πατέρα του, ο οποίος τον έστειλε στο Ισραήλ για να δώσει ένα μήνυμα στον κόσμο και στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας...», τόνισε ο στρατηγός.

.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ