Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Νοέμβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7823

7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ
Το 24σέλιδο ένθετο

Η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» βορά των πολυεθνικών. Αλλα θέματα πολιτισμού, επιστήμης, ιδεολογίας, ιστορίας, αθλητισμού, το καθιερωμένο διήγημα και πολλά ακόμη ρεπορτάζ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Στο ΚΚΕ αναγνωρίζουν το βασικό πολέμιο της «παγκοσμιοποίησης»

Αξίες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο σοσιαλισμός παραμένουν ζωντανές στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας το μέτρο των αντιστάσεων, με κύριο εκφραστή το ΚΚΕ, στην ισοπεδωτική επίθεση της «παγκοσμιοποίησης», σύμφωνα με έρευνα της ΔΗΜΕΛ, που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»


ΣΕΛ.  18  -  19

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Να εκφραστεί η ΛΑΪΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ με νέους αγώνες

Συνέντευξη με τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 

Τη γενικευμένη αντίθεση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζει στη σημερινή, ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική - λόγω των εξελίξεων - συνέντευξή του στο «Ριζοσπάστη», ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα μέτρα αυτά, σημειώνει, έχουν ήδη χρεοκοπήσει στις συνειδήσεις ενός μεγάλου τμήματος των εργαζομένων, παρατηρείται αντίδραση και μέσα στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, έχει ξεπέσει ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος.

Είναι μακριά νυχτωμένοι, τονίζει ο Κ. Παρασκευάς, όσοι χαρακτηρίζουν την πολιτική του ΚΚΕ «αντιενωτική», «διασπαστική», «αριστερίστικη». Αν το ΚΚΕ είχε διαφορετική πολιτική, τότε σίγουρα θα υπήρχαν λιγότερες αντιστάσεις, λιγότερες διεργασίες. Αλλωστε, συνεχίζει, η ενότητα δράσης πρέπει να υπηρετεί την προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση, στο όνομα της ενότητας δράσης, δεν μπορεί να γίνεται συμφωνία πάνω σε «αιτήματα» που βλάπτουν και υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αμεσα απαιτείται ένταση της δράσης, καταλήγει, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις να συμπαραταχτούν - έστω και προσωρινά - ενάντια στην πολιτική αυτή, με στόχο να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και ολόκληρη η συνέντευξη στο σημερινό «Ριζοσπάστη».


ΣΕΛ.  5   -   7

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη όλων όσων έπεσαν στο μεγάλο αγώνα και σαν απάντηση σε όλα τα κοράκια εναντίον του ΚΚΕ μας, αντί διαλόγου και για το 16ο Συνέδριο, προσφέρουμε 1.000.000 δρχ., ως δεύτερη δόση. Οικογένεια Παναγιώτη Βαζούρα.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Θυσία στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων

Ξεπερασμένη(!) θεωρεί η κυβέρνηση μια δημόσια και δωρεάν παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών υγείας στο λαό, στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης και της ανταγωνιστικότητας». «Η ποσοτική επέκταση του ΕΣΥ τελείωσε», δήλωσε προχτές ο Κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη και, προδιαγράφοντας τα μεγάλα περιθώρια που ξανοίγονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξάγγειλε την προς τα κάτω ισοπέδωση των παροχών υγείας, για όλους τους εργαζομένους, χάριν της... ισονομίας των πολιτών! Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην ανθυγιεινή κυβερνητική πολιτική


ΣΕΛ.  14  -  17


ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973
Ζωντανά τα οράματά του

Αφιέρωμα στο Νοέμβρη του 1973, στις τότε κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και μικρό χρονικό των ημερών του ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο, που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της χώρας και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το λαϊκό κίνημα


ΣΕΛ.  20  -  21
ΗΜΕΡΙΔΑ
«Τα Εθνικά Θέματα και η Αμυνα»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Τα Εθνικά Θέματα και η Αμυνα της Χώρας, στη νέα βαλκανική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα» πραγματοποίησε η «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα»


ΣΕΛ.  22  -  23
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται εντατικά η προσυνεδριακή δουλιά

Για την προσυνεδριακή δουλιά στο χώρο της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά συζητά με το «Ριζοσπάστη» ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά. Επίσης αρθρογραφία για το Συνέδριο και ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος


ΣΕΛ.  8  -  10,    12  -  13

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ