ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται πανίσχυρο εργατικό και γυναικείο κίνημα

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό υποδέχτηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα τις αντιπροσωπείες της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η συνάντηση των αντιπροσωπειών γυναικείων οργανώσεων, που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Οι αντιπροσωπείες βρίσκονται στην Ελλάδα με αφορμή το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα.

Μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις για το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα και τη στάση του ΚΚΕ, αλλά και πλούσια συζήτηση για την οικονομική κρίση και πώς πρέπει να απαντήσει το λαϊκό κίνημα. Στο τέλος της συνάντησης οι γυναίκες χάρισαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σουβενίρ από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα.

Πολύ σημαντικός ο συντονισμός των γυναικείων οργανώσεων

Οπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, «με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην έδρα της ΚΕ την ΠΔΟΓ και τις γυναικείες οργανώσεις από τις άλλες χώρες που παρευρίσκονται στη χώρα μας με την ευκαιρία του συνεδρίου της ΟΓΕ. Από την πλευρά μας εκτιμάμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προκύπτει από την ΠΔΟΓ, αλλά και τις οργανώσεις - μέλη σε όλες τις ηπείρους της Γης, κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη των γυναικείων αγώνων, στην οργάνωση του γυναικείου κινήματος για τα δικαιώματα της γυναίκας, αλλά και για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Γης».

Υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα γυναικεία κινήματα πολλών χωρών ενώνονται σε γυναικεία οργάνωση παγκόσμια. Αυτή είναι μια μορφή ενότητας πάρα πολύ σημαντική, που επιτρέπει και την ιδιαιτερότητα της κάθε γυναικείας οργάνωσης, αλλά βοηθάει και στη συνάντηση των κινημάτων σε μια ενιαία προσπάθεια».

Περισσότερα τα βάρη της κρίσης στις γυναίκες

«Σήμερα το πρωί, διάβασα μια διεθνή έκθεση που έχει γίνει και αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για τις γυναίκες τώρα που ξεσπά η παγκόσμια οικονομική κρίση, ότι τώρα στην περίοδο της κρίσης μπορούν να βρουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης», είπε στη συνέχεια.

«Πρόκειται για μια χυδαιότητα - να μου επιτραπεί να πω. Γιατί ακριβώς ομολογείται σε αυτή τη διεθνή έκθεση ότι θα προσπαθήσουν τα βάρη της κρίσης, που δεν τα δημιούργησαν βεβαίως οι λαοί, να τα φορτώσουν ακόμα περισσότερο στις γυναίκες, να τις εκβιάσουν να δεχτούν τις πιο φθηνές και πιο εντατικές δουλειές. Πρόκειται για ένα διεθνή εκβιασμό σε βάρος των γυναικών που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Ηδη στην Ελλάδα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί η ανεργία και οι κλάδοι εκείνοι που θα αυξήσουν τον αριθμό των απολυμένων είναι κυρίως κλάδοι με μεγάλο αριθμό γυναικών.

Το μαζικό οργανωμένο κίνημα σε κάθε χώρα, αλλά και τα συνδικάτα και βεβαίως η ΠΔΟΓ, πρέπει να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Η επίθεση που θα δεχτούν οι γυναίκες αφορά και εκείνες τις γυναίκες που πολλά χρόνια υποφέρουν, γυναίκες που ανήκουν στην εργατική τάξη, αλλά θα χτυπηθούν και σημαντικά τμήματα μεσαίων στρωμάτων και αυτοαπασχολουμένων όπου τουλάχιστον στη χώρα μας επίσης είναι πολλές γυναίκες».

Αποπροσανατολίζουν για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σαν Κόμμα θεωρούμε ότι είναι σε τελευταία ανάλυση αποπροσανατολισμός να εντοπίζεται το πρόβλημα της κρίσης αποκλειστικά στο ρόλο του τραπεζικού συστήματος, που βεβαίως είναι κακός. Η κρίση ξεκινά από την πραγματική οικονομία, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κερδοφορίας, της μεγάλης συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Σήμερα, επίσημα αναγγέλθηκε ότι η Γερμανία μπήκε στις χώρες που έχουν κρίση. Οπως επίσης, ότι και η Κίνα υποχρεώθηκε να μειώσει κατά 3% την παραγωγή της. Δυστυχώς, στη χώρα μας γίνεται μεγάλος καυγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που περιορίζεται στο τραπεζικό σύστημα, στο ύψος των επιτοκίων, των δανείων, των όρων δανείων κλπ., που βεβαίως είναι πρόβλημα, αλλά αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν την ουσία της κρίσης.

Οι άνεργες γυναίκες δεν έχουν πολλές καταθέσεις στις τράπεζες ή δεν έχουν και καθόλου. Οι άνεργοι νέοι των 25 χρόνων και τα νέα ζευγάρια δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και δυσκολεύονται να πάρουν δάνεια, ακόμα και ευνοϊκά. Για παράδειγμα. Σε μια τράπεζα στην περιοχή που ζω, που είναι μια περιοχή λίγο έξω από την Αθήνα και ζουν και φτωχοί και μικροαστοί, η μεγαλύτερη κατάθεση που έχει είναι γύρω στις 5.000 - 10.000 ευρώ. Και πρόκειται για μεγάλη τράπεζα».

Η κρίση θα έρθει στην Ελλάδα

«Το ΚΚΕ, αμέσως με την εκδήλωση της κρίσης, κατέθεσε στη Βουλή σχέδια νόμου για άμεσα μέτρα που καλύπτουν περισσότερες ανάγκες των εργαζομένων», τόνισε. «Πέρα από το θέμα των επιτοκίων, καταθέσαμε πρόταση για την προστασία του εισοδήματος, για την κατάργηση ορισμένων φόρων που επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα, για τη διασφάλιση των συντάξεων, διότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν χάσει πολλά χρήματα στο χρηματιστήριο. Προτείναμε δάνεια για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν το δικό τους σπίτι, κατάργηση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο, ορισμένα μέτρα για τους φτωχούς αγρότες και τις αγρότισσες και φορολογική ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων. Αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) θα συζητήσουμε απέναντι στον πρωθυπουργό για τις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί εναντίον της ακρίβειας, έξω από τα Σούπερ Μάρκετ, έξω από τους χώρους που εισπράττουν πολλά χρήματα από τους εργαζόμενους».

«Η κρίση στην Ελλάδα θα είναι πολύ βαθιά και θα κρατήσει πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι Ελληνες επιχειρηματίες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κάνει επενδύσεις στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη και η κρίση που θα ξεσπάσει εκεί θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην Ελλάδα».

Από τις πιο επιθετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Τέλος, υπάρχει μια τελευταία απόφαση της ΕΕ που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τη θεωρούμε μια από τις πιο επιθετικές αποφάσεις και αφορά ακόμα πιο πολύ τις γυναίκες. Είναι ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και μη ενεργό. Για παράδειγμα μια εμποροϋπάλληλος σε ένα μαγαζί. Ξέρουμε ότι κάποιες ώρες τα μαγαζιά έχουν κίνηση και κάποιες δεν έχουν καθόλου. Μπορεί να είσαι 8 ώρες στο μαγαζί, αλλά να σου υπολογίζονται σαν εργάσιμος χρόνος οι 5 ώρες. Θα πρέπει την άλλη μέρα να δουλέψεις ακόμα περισσότερες ώρες, οι οποίες δε θα θεωρούνται και υπερωρία. Νομίζω δεν είναι υπερβολή να πω ότι θα αφαιρείται ακόμα και ο χρόνος που η γυναίκα πάει στην τουαλέτα, τρώει ένα σάντουιτς κλπ.

Να γιατί χρειάζεται ένα πανίσχυρο εργατικό και ένα επίσης πολύ ισχυρό γυναικείο κίνημα», κατέληξε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΠΔΟΓ, Μάρσια Κάμπος, η οποία υπογράμμισε, ότι η επίθεση των μονοπωλίων θα ενταθεί στο μέλλον και πρέπει η απάντηση του γυναικείου και εργατικού κινήματος να είναι αντίστοιχη.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Γαλλία

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταβαίνει στο Παρίσι σήμερα Παρασκευή όπου θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ σε συνάντηση που διοργανώνει το Γαλλικό ΚΚ με θέμα: «Πώς να οικοδομηθεί ένας νέος διεθνισμός». Η συνάντηση γίνεται 15-16 Νοέμβρη στο Παρίσι, ενώ στη διάρκεια της παραμονής της η Διαμάντω Μανωλάκου θα έχει συνάντηση και με την «Κομμουνιστική Συσπείρωση».

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΕ
Με ευθύνη απέναντι στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εργασίες, στις 6 μ.μ., στην Αθήνα

Με το σύνθημα «ο ιμπεριαλισμός στοχεύει τη ζωή, κάνε τη δύναμή σου ανατροπή» αρχίζει σήμερα, στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο, το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) που επιδιώκει να μετρήσει νέα βήματα στην πάλη για την αληθινή ισοτιμία των δύο φύλων.

Πάνω από 400 αντιπρόσωποι από κάθε πλευρά της χώρας έχουν αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρουν την εμπειρία από τη δράση που αναπτύσσουν οι σύλλογοι της ΟΓΕ, για την ανάδειξη των προβλημάτων της εργαζόμενης γυναίκας, της αγρότισσας, της μητέρας, της συνταξιούχου, της νέας κοπέλας.

Σημαντική θα είναι η διεθνής συμμετοχή στο συνέδριο, καθώς στις εργασίες θα πάρουν μέρος αγωνίστριες του γυναικείου κινήματος από διάφορες χώρες όλων των ηπείρων, που τις προηγούμενες μέρες πήραν μέρος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) αλλά και το διεθνές σεμινάριο που η ΟΓΕ διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη, με θέμα «ΠΔΟΓ και διεθνής αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ