ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ σε αναδρομικά βουλευτών

To KKE είναι αντίθετο σε κάθε ενέργεια που θα οδηγήσει στη διεκδίκηση αναδρομικών αυξήσεων στις αποδοχές των βουλευτών, με αφορμή τη χορήγηση αναδρομικών στους δικαστικούς.

Αυτό ξεκαθάρισε χτες κατηγορηματικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής παρεμβαίνοντας στη Βουλή στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις «συντάξεις του Δημοσίου» όπου περιέχεται διάταξη για τη χορήγηση αναδρομικών στους δικαστικούς. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Εχει δημοσιευτεί ότι οι αυξήσεις των δικαστών πιθανόν να ανοίξουν το δρόμο για να διεκδικήσουν και οι βουλευτές αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές τους. Νομίζω ότι πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα, ακόμα και ειδική απόφαση της Βουλής αν χρειάζεται, που να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή είναι η σαφής τοποθέτηση του ΚΚΕ».

Ο Αχιλ. Κανταρτζής διευκρίνισε ότι και ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής που εισάγεται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια δεν προβλέπει τέτοιες αυξήσεις και υπογράμμισε ότι «για να μην υπάρχει το παραμικρό "παράθυρο" πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση

Αιχμή του δόρατος Ασφαλιστικό και Παιδεία, όπου επιχειρεί να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των «φυσικών» συμμάχων και κοινωνικών εταίρων

Στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας από τη μια την επιτάχυνση της υλοποίησής τους και από την άλλη τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης από τους «φυσικούς» συμμάχους και εταίρους.

Εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, που πέρασαν τις τελευταίες μέρες την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό, είναι πως ο Κ. Καραμανλής θέλει μέχρι τον Ιούνη «να έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση των μεταρρυθμίσεων». Τα ίδια στελέχη θεωρούσαν ότι «ο Καραμανλής δεν καίγεται να πάει σε εκλογές αλλά να προχωρήσει ταχύτερα το κυβερνητικό έργο».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να επιβεβαιώσει (αλλά ούτε να διαψεύσει) πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό στις αρχές του 2008. «Κάτι τέτοιο δε θα ηχούσε και δίκαια απέναντι στους συμμετέχοντες στο διάλογο», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, επιμένοντας την ίδια στιγμή στη συμμετοχή στο «διάλογο», κοιτώντας προς την πλευρά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. «Περιμένει τη συμμετοχή - και ευελπιστεί στη συμμετοχή - όλων των φορέων που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Ασφαλιστικό», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δε δίστασε την ίδια στιγμή να ισχυριστεί πως, «ναι, η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού» με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γ. Αλογοσκούφης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής! Πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για το χειρισμό του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό αναμένεται να ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, η κυβέρνηση φροντίζει «να βάλει στο παιχνίδι» το ΠΑΣΟΚ και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εμφανής επιδίωξη να ενισχυθεί η εντύπωση ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι «μονόδρομος» που υποστηρίζεται από το «σύνολο σχεδόν» των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Επιδέξια η κυβέρνηση επιχειρεί να «εγκλωβίσει» τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τείνοντας από τη μια χείρα συνεργασίας σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ενώ από την άλλη τον «υποχρεώνει» να πάρει άμεσα θέση σε κρίσιμες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Ασφαλιστικό, η αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά του άρθρου 16, ο εκλογικός νόμος, κ.ά. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει τις αντιφάσεις και να οξύνει τις εσωκομματικές αντιθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως «είναι απαραίτητη η συνεργασία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα», ενώ στο επόμενο ερώτημα, αν έχει υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει στη στάση που είχε κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας και ειδικά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Κληθείς να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος εκτίμησε ότι αυτό δε θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Αμεσα όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να φέρει στη Βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Το σχέδιο του εκλογικού νόμου είναι έτοιμο», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι έτοιμο είναι και το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

Την τακτική της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ: «Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσαμε να φέρουμε εκλογικό νόμο την ώρα που έχει πρόβλημα το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε το διάλογο στο Ασφαλιστικό την ώρα που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε μία ανοιχτή εσωκομματική διαδικασία. Ολα αυτά όμως τελείωσαν και ξαναμπαίνουμε στη συζήτηση για τα μεγάλα, τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε χτες ο Λ. Ζαγορίτης, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση «κορυφαίο ζήτημα είναι το Ασφαλιστικό» και «αν χρειαστεί θα αναλάβει το πολιτικό κόστος». Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο τόνισε πως «για μας το μεγάλο πρόβλημα είναι η πιθανότητα που υπάρχει να οδηγήσει σε ακυβερνησία. Αρα πρέπει να ενισχυθεί το πρώτο κόμμα εις βάρος του δευτέρου, κατά βάση».

  • «Η χώρα χρειάζεται σταθερή, σκληρή, αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση», δήλωσε από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε ακόμα πως πάντα υπάρχει περιθώριο συνεννόησης στα μεγάλα θέματα.

ΠΑΣΟΚ
Ξεκίνησε η ... νέα πορεία προς την ίδια πολιτική

Με τον Γ. Παπανδρέου να χρησιμοποιεί την «εντολή» της εσωκομματικής κάλπης, για να προχωρήσει σε αλλαγές «προσώπων» και «οργάνων» στο ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγ. Βενιζέλο για να επισημοποιήσει το «ρεύμα» του και το «όλον ΠΑΣΟΚ» να αξιοποιεί την ψήφο ως επιβεβαίωση των αντιλαϊκών επιλογών και θέσεών του ξεκίνησε η ...«νέα πορεία».

Η ανακοίνωση, πάντως, χτες των αποτελεσμάτων στο 99% των εκλογικών τμημάτων, έδειξε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη από τις προβλέψεις των επιτελείων των υποψηφίων. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 738.078 «μέλη και φίλοι» του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν 733.087 έγκυρα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με αυτά, ο Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε ποσοστό 55,57%, ο Ευάγ. Βενιζέλος 38,5% και ο Κ. Σκανδαλίδης 5,76%. Για την έκδοση του τελικού αποτελέσματος απομένουν 21 τμήματα.

Μετά την ανακοίνωση και των επίσημων αποτελεσμάτων, ο Γ. Παπανδρέου, αφού εξασφάλισε την παραμονή του στον προεδρικό θώκο, ξεκίνησε χτες σειρά επαφών με στελέχη που τον στήριξαν καθ' όλη την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν τίθενται σε αμφισβήτηση και αποτελούν τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει, επικεντρώθηκε στις πρώτες συναντήσεις του, στο πώς θα προχωρήσει στην «ανανέωση» της ηγετικής ομάδας του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή, η δήλωση του Ευάγ. Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής για συγκρότηση «ρεύματος» στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι η εσωκομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» θα συνεχιστεί, αλλά το περιεχόμενό της - απουσία προγραμματικών διαφορών - θα επικεντρωθεί στις «ικανότητες» του αρχηγού απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Την «εσωκομματική αντιπολίτευση», βέβαια, τα στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, επιχειρούν να την εμφανίσουν σαν πρόθεση εκπροσώπησης «ιδεολογικών απόψεων».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού για τη δήθεν «προοδευτική στροφή» του ΠΑΣΟΚ και θα οξύνει την επίθεσή του προς τα εξωθεσμικά συμφέροντα, προκειμένου να συγκαλύψει ότι, με «σημαία» τις αντιδραστικές θέσεις του κόμματός του, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για την προώθηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδιασμών. Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τον Γ. Παπανδρέου για «ανάγκη συνεργασίας στα μεγάλα θέματα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ακόμα, αλλά τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματός του ήδη αναζητούν «φόρμουλα» για επάνοδό τους στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Ν. Γκοτζιάς, μίλησε χτες «για καταπληκτική νίκη», εναντίον «μερίδας των μίντια της δημοκρατικής παράταξης που ηττήθηκαν κατά κράτος» και επιτέθηκε εναντίον συγκεκριμένων μέσων, αναφέροντας ότι «πολλοί άνθρωποι» των «μίντια», όπως ο «κ. Πρετεντέρης με πάθος προσπάθησαν να πείσουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ανίκανος».

Εξάλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη άρχισε η «παρέλαση» ονομάτων για τα κορυφαία κομματικά αξιώματα με τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αποτελεί προτεραιότητα. Τις επόμενες μέρες και πιθανά μέχρι και το τέλος της βδομάδας ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά και με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο ίσως να γίνει και πριν από τα Χριστούγεννα. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Ν. Αθανασάκης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα χαρακτήρισε «τη διαδικασία εκλογής προέδρου πρωτόγνωρη» και υποστήριξε ότι «εκεί θα κατευθυνθούν ή θα υποχρεωθούν να κατευθυνθούν και τα άλλα κόμματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ