ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΚΚΕ, γιατί μόνο αυτό τρομάζει τους αστούς

Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετράνε έναν - έναν τους εργαζόμενους σαν κουκιά που η ψήφος τους διασφαλίζει ότι το κεφάλαιο θα συνεχίσει να έχει την εξουσία, και όλους τους εργαζόμενους μαζί σαν τάξη που πρέπει να την τσακίσουν κι άλλο, την ώρα που αυτοί τα βρίσκουνε στη ΓΣΕΕ για τα 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο, για την αύξηση της μερικής απασχόλησης, όταν τα βρίσκουνε στους δήμους για να μετατρέψουν σε εμπόρευμα την Παιδεία και την Υγεία, όταν στα μέτωπα του πολέμου σε καλούν να πάρεις μέρος στο πλευρό του καλού ιμπεριαλιστή,

ε, εκείνη την ώρα μετράει η κάθε μία ψήφος.

Τη ζωή σου παίζεις κορόνα - γράμματα και την ώρα που ψηφίζεις. Την ώρα που το παιδί σου δε μαθαίνει γράμματα, διδάσκεται σκλαβιά. Σκέψου ποιος το θέλει σκλάβο και ποιος δε σου δείχνει τον εχθρό.

Οταν, για παράδειγμα, παίζουν με τη διδαχή της ιστορίας, είναι γιατί έχουν ένα αφεντικό, το κοσμοπολίτικο κεφάλαιο που επιβάλλει να μη μάθει ποτέ το παιδί ότι είναι η πάλη των τάξεων που κινεί την ιστορία.

Αυτό το κεφάλαιο, που έχει ήδη βάλει τη βάση για το ανάχωμα στις διαρροές από τα κόμματα που καθαρά κι ανοιχτά στηρίζουν τα κέρδη του. Και κατά συνέπεια, αυτό που κάνει τώρα ο Παπανδρέου, με τον εκβιασμό της τελευταίας στιγμής, δεν είναι άλλο από μια προσπάθεια να ρυθμίσει τους συσχετισμούς, ώστε από καλύτερες θέσεις, στο μετεκλογικό θολό τοπίο που σχεδιάζει το κεφάλαιο, να μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς σοβαρά εμπόδια η μία και ενιαία πολιτική του ενός αφεντικού που υπηρετούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα συμπληρώματά τους.

Σε ένα στήνουν ανάχωμα: Στον αγωνιζόμενο λαό, ειδικά στην εργατική τάξη, όταν εμφανώς πια προσεγγίζει τη μοναδική πολιτική δύναμη που αμφισβητεί την κυριαρχία του αντίπαλου, το ΚΚΕ.

Μαζί εκβιάζουν, γιατί η «οικονομία», δηλαδή η ανάγκη του κεφαλαίου να συνεχίσει ανεμπόδιστα το κυνήγι του κέρδους, αυτό καθορίζει και την πολιτική.

Εκεί κρίνονται όλα: Στη στιγμή που ο εργάτης - χειραγωγημένος πάει να ψηφίσει το κόμμα του αφεντικού του.

Για να συμβεί αυτό, έχουν ήδη στηθεί κόμματα που θολώνουν το τοπίο, ώστε να παραμείνει ανέγγιχτη - εκτός από την οικονομική - και η πολιτική κυριαρχία του κεφαλαίου.

Σ' αυτό το αυριανό θολό τοπίο και ο ρόλος του Συνασπισμού. Σε όλη την εκλογική περίοδο απέφυγε σαν ο διάολος το λιβάνι να πει την παραμικρή λέξη για τη βάση της οικονομίας. Γιατί ο καπιταλισμός ήταν και παραμένει ο μόνος χώρος στον οποίο μπορούν να υπάρχουν.

Ασχετο: Μισή αλήθεια λέει ο τίτλος που αναφέρει «όλοι εναντίον όλων». Αλήθεια είναι πως κάθε ψήφος είναι όπλο υπέρ αυτής ή της άλλης τάξης. Μ' αυτήν την έννοια, δεν είναι «όλοι εναντίον όλων», αλλά η αστική τάξη ενάντια στην εργατική και το αντίστροφο. Και κατά συνέπεια, για την αστική τάξη μικρή σημασία έχει αν η ψήφος θα πάει σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή κάποιο από τα συμπληρώματά τους.

Σημασία για τους αστούς έχει η ψήφος των εργατών να μην πάει στο ΚΚΕ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΔΕΙΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ: «Ισχυρή εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί όπου μιλάει ο Κώστας Καραμανλής (...) λέγοντας ότι η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά (...) εντυπωσιακή, όμως, ήταν και η προσχώρηση του κ. Παπανδρέου σε αυτήν την αντίληψη (...) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη"» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΓΙΑΤΙ Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: «Η αυτοδυναμία και η ισχυρή πλειοψηφία του πρώτου κόμματος που αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται συνιστά αναγκαιότητα. Για να αποφευχθεί η περιπέτεια των νέων εκλογών τις οποίες η Οικονομία του τόπου είναι βέβαιο ότι δεν τις αντέχει» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Είναι σίγουρο ότι την επομένη των εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, θα κληθούν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση. Οι βαθιές τομές στην οικονομία εμφανίζονται επιτακτικότερες από ποτέ και οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο. Απαιτείται νηφαλιότητα και διάθεση για συναινετικές λύσεις, προκειμένου η ελληνική οικονομία να κινηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στα ταραγμένα νερά της παγκοσμιοποίησης» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ: «Οταν θα κλείσουν οι κάλπες και θα πέσει η αυλαία της αναμέτρησης θα έρθει η ώρα της ευθύνης. Ασχετα από ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει θα πρέπει να δοκιμάσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαπιστώσουν αν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πεδίο τομών και μεταρρυθμίσεων (...) η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και πρωθυπουργό με βούληση να τις θεραπεύσει. Χρειάζεται όμως και μια υπεύθυνη στάση απ' όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα (σ.σ. χτες) η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ στο Πεδίον του Αρεως

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολοι εναντίον όλων και για την τελευταία ψήφο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πόλεμος των μυστικών δημοσκοπήσεων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση - έκπληξη θα προτείνει ο κ. Γ. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ με «κρυφά» γκάλοπ

ΤΑ ΝΕΑ: Πετάει το γάντι σε ΚΚΕ - ΣΥΝ ο Γιώργος

Η ΑΥΓΗ: Αλλάξτε το τοπίο με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εύθραυστη ανάκαμψη

ΕΘΝΟΣ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ της... Μαριέττας

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΜΑΧΗ» για την ανεργία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΡΚΟΖΙ η νέα κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή

Η ΧΩΡΑ: Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΑ 50 ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ που άλλαξαν την Ελλάδα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.607 ευκαιρίες εργασίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εχουν ένα αφεντικό

«Το ΠΑΣΟΚ παίζει με το βιβλίο της Ιστορίας για να βοηθήσει τον ΛΑΟΣ να μπει στη Βουλή όταν έχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υποψήφια που έχει τις ίδιες απόψεις με την κ. Ρεπούση!» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Μία πολιτική εφαρμόζουν

«Τα περισσότερα από όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση Σημίτη (...) Η παροχή κινήτρων για παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, την οποία ο πρωθυπουργός εμφάνισε ως πρωτότυπη ιδέα, προβλέφθηκε ήδη με το άρ. 3 του Ν. 3029/2002 (...) Ομοίως για τα βαρέα επαγγέλματα, που η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα ανακαθορίσει. Ο επανακαθορισμός τους προβλέπεται από τον νόμο 3029/2002» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Ισχυροποιεί το ανάχωμα

«Ανάχωμα σε διαρροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά έστησε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Κάλεσε τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, τους αριστερούς πολίτες να απορρίψουν και πάλι το γνωστό δίλημμα "τι Πλαστήρας τι Παπάγος" που είχε προβάλει εκείνη την εποχή η κομμουνιστική Αριστερά και το οποίο στο σήμερα εκφράζεται με το σύνθημα "τι ΠΑΣΟΚ τι ΝΔ" και να στηρίξουν το κόμμα του για να φύγει η ΝΔ από την εξουσία» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Επιλογή ηθοποιού

«Α, λέει, ο Αλαβάνος από την Παπαρήγα και ο Καραμανλής από τον Παπανδρέου μιλάνε καλύτερα. Δηλαδή, επιλέγουμε τον ηθοποιό και αδιαφορούμε για τον ρόλο. Η εικόνα και όχι το σενάριο και η ιστορία. Το επιφαινόμενο και όχι η πολιτική και η ουσία. Ε, λοιπόν, στα παλιά μου τα παπούτσια η ρητορεία, τα ρούχα, η πασαρέλα, η πίστα και η κούκλα. Χίλιες φορές τυφλός αρκεί ο αρχηγός να "βλέπει" το μέλλον και όχι των ολιγοπωλίων και των καρτέλ την τσέπη (...) Η πράξη και όχι τα λόγια. Αλλιώτικα, έξω κούκλα, μέσα πανούκλα. Διότι ως γνωστόν ο διάβολος φοράει Πράντα!» (ο Δ. Δανίκας στα ΝΕΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ