ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ευκαιρία» για σκληρά μέτρα...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Απαιτείται σύνολο μέτρων και συναίνεση σε διεθνές επίπεδο για απομόνωση και λαών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, όχι μόνο στενά αστυνομική δράση», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που αποφάσισε να «συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ» για την «αποφασιστική πάταξη κάθε μορφής τρομοκρατίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ συνεδρίασαν υπό την παρουσία στο Συμβούλιο του γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, που εκπροσωπούσε, βασικά, την αμερικανική πλευρά. Η αρχική πρόταση απόφασης εξέφραζε «αλληλεγγύη προς τον αμερικανικό λαό» και καταδίκαζε «τις τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ». Εγινε ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας όλων των ξεχωριστών κρατών-μελών και αποφασίστηκε «στενή συνεργασία» σε επίπεδο ΕΕ για «σύνολο μέτρων» σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι ΥΠΕΞ έδωσαν εντολή για τη «λήψη των απαραίτητων μέτρων υψίστης ασφαλείας» στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που συνέρχεται στις 27, 28 του Σεπτέμβρη, και στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στις 14, 15 του Σεπτέμβρη, «ειδικά για τις αερομεταφορές». Αργά το απόγευμα στην αρχική πρόταση προστέθηκε ολόκληρη παράγραφος στα αγγλικά, η οποία σκληραίνει περαιτέρω την απόφαση, ζητώντας από την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την Κομισιόν και τον πανταχού παρόντα στρατοκράτη Χ. Σολάνα «έκθεση για συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Χ. Σολάνα είχε και ιδιαίτερη τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κ. Πάουελ. Τις ΗΠΑ θα επισκεφτεί και η κοινοτική τρόικα. Αλλά αυτό που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή απόφαση είναι η προστιθέμενη πρόταση: «Τα μέτρα αυτά θα έχουν στόχο ν' αυξηθούν οι δυνατότητες της ΕΕ, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Οι ΗΠΑ, αφού «πέρασαν» στο ΝΑΤΟ σχετική απαίτηση, επιβάλλουν και ξεχωριστά στην ΕΕ τη «στενή συνεργασία» ως υποχρέωση χωρίς δικαιώματα των Ευρωπαίων «συμμάχων». Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «δεν μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του». Και αυτό γιατί «η τρομοκρατία είναι εσωτερικό αλλά και διεθνές θέμα πέραν συγκεκριμένων κακοποιών». Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, «στο γεύμα συζητήθηκε και η συνεργασία με τον ΟΗΕ για θέματα τρομοκρατίας», παρόλο που, ερωτηθείς, δεν απάντησε πώς ένας οργανισμός «ειρήνης» θα εμπλακεί σε ζητήματα πολέμου. Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι, «παρά την τραγωδία, είναι μία ευκαιρία καταδίκης της τρομοκρατίας απ' όλες τις χώρες, όπως έκαναν ήδη η Ρωσία, ο Καντάφι, ο Αραφάτ και ο Κάστρο». Και αυτό γιατί «η υπεράσπιση των οικουμενικών αρχών απαιτεί οικουμενική καταδίκη», δηλαδή, ουσιαστικά, ένα κρατικό πιστοποιητικό φρονημάτων και υποταγής στις ΗΠΑ. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στο Συμβούλιο «το ζήτημα της τρομοκρατίας δε συνδέθηκε με τα μέτρα κατά του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης». Στην απόφαση, όμως, του Συμβουλίου αναφέρεται ρητά, ότι οι υπουργοί Εσωτερικών στις 27, 28 του Σεπτέμβρη θα λάβουν «μέτρα που θα ολοκληρώνουν τα ήδη ληφθέντα». Πρόκειται για την υιοθέτηση της γερμανικής πρότασης, που είχε συζητηθεί και πριν τα αιματηρά γεγονότα της Γένοβας, για θεσμοποίηση ευρωπαϊκού φακελώματος, με άλλοθι την αντιτρομοκρατική δράση. Ας σημειωθεί ότι από πλευράς ΝΑΤΟ «υπενθυμιζόταν» χτες πως μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον που προβλέπει «συνδρομή» σε κράτος-μέλος όταν δεχτεί επίθεση από «άλλο» εχθρικό κράτος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στοιχειοθετώντας πλήρως την «κάθε μορφή τρομοκρατίας» ως «εχθρό της Συμμαχίας, επιτρέπει τη συμπλήρωση του άρθρου 5 και με πρόβλεψη «συνδρομής» σε περίπτωση «τρομοκρατικής ενέργειας». Παρόλο που χτες στις Βρυξέλλες, ΕΕ και ΝΑΤΟ προσέφεραν αφειδώς στις ΗΠΑ κάθε δυνατή «συνεισφορά», παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση δράσης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή μπορούν να δράσουν, όπως αναμένεται, αυτόνομα. Ο Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς γιατί αφού το ΝΑΤΟ προσφέρει ήδη πλαίσιο αντιτρομοκρατικής «διαβούλευσης και συντονισμού», τονίζεται γενικόλογα η ανάγκη αυτών των πρακτικών, αρνήθηκε να απαντήσει. Οι ΗΠΑ τα θέλουν όλα και όλους, αλλά απαιτούν «πλήρη ελευθερία» κινήσεων. Ο Γ. Παπανδρέου, ερωτηθείς, δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε ως υπόθεση εργασίας το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική δράση από το εσωτερικό των ΗΠΑ.

«Δένουν» τους Ευρωπαίους

Οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ, δεσμεύουν τους συμμάχους τους στην Ευρώπη να συμμετέχουν στο κυνήγι του όποιου εχθρού

Οι Αμερικανοί, με τον πιο επίσημο τρόπο, μετά από δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Μπους και του υπουργού Εξωτερικών Κ. Πάουελ, έχουν υποστηρίξει ότι η χώρα τους δε δέχτηκε απλώς ένα τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά πολεμική επίθεση. Ταυτόχρονα, χτες, ενεργοποίησαν τις διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, με το οποίο η συμμαχία εμπλέκεται, προφανώς υπό αμερικανική ηγεσία, άμεσα σε έναν πόλεμο που προς το παρόν δεν έχει ορατό εχθρό.

Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι οι 29 σύμμαχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν την εφαρμογή του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ του 1949, που προβλέπει την αλληλεγγύη των χωρών - μελών της Συμμαχίας, όταν μια εξ αυτών δεχτεί επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ιβ Μποντέρ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την εφαρμογή του άρθρου 5 της συνθήκης, πριν οι ίδιες οι ΗΠΑ καταλήξουν επακριβώς στο ποιοι είναι οι δράστες. «Εχουμε, πιστεύω, τη μεγάλη υποστήριξη και προσφορά υποστήριξης από πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, καθώς και προσφορά για συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών και ελπίζουμε ότι το ΝΑΤΟ θα προσφέρει μια ίσης αξίας υποστήριξη ως ομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ταυτισμένη με τις ΗΠΑ η Ελλάδα

Την «οργή και τον αποτροπιασμό» της κυβέρνησης για το χτύπημα στις ΗΠΑ, εξέφρασε χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Δ. Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή η φρικτή τρομοκρατική πράξη, η ενέργεια αυτή στρέφεται εναντίον της ειρήνης, εναντίον της ελευθερίας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών».

Εμφανώς αμήχανος, ο υπουργός Τύπου άρχισε να κάνει λόγο για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει την κρίση. «Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Δ. Ρέππας, μπορεί να επισημάνει, αυτή την ώρα, πόσο δικαιώνεται η πολιτική που ακολουθήσαμε σε ορισμένους τομείς. Η παρουσία της Ελλάδας στην ΟΝΕ τής επιτρέπει σήμερα να θεωρεί δεδομένη τη σταθερότητα του νομίσματός μας. Εχουμε πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε την όποια, ενδεχομένως, κρίση εκδηλωθεί, ως συνέχεια της χθεσινής τρομοκρατικής ενέργειας». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι «η τρομοκρατική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής σε πολλά επίπεδα στην παγκόσμια σκηνή. Εμείς, ως χώρα της ΕΕ, έχουμε ανοιχτή επικοινωνία, είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τις άλλες χώρες, προκειμένου από κοινού να ορίσουμε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν».

Την άποψη περί αλλαγών σε πολλά επίπεδα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, διατύπωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο, συντασσόμενος απόλυτα με την άποψη της Ουάσιγκτον, «για την καθιέρωση μιας νέας μορφής πολέμου, την οποία, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να αποδεχτούμε με κανένα τρόπο».

Βέβαια στην πράξη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έφερε ούτε πρόκειται να φέρει καμία αντίρρηση στην απαίτηση του ΝΑΤΟ για δέσμευση σε κοινή δράση κατά του «αόρατου», προς το παρόν, εχθρού.

... και είναι μόνο η αρχή

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, (ανταπόκριση ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η επόμενη μέρα, μετά την επίθεση στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, φαντάζει ακόμη πιο τρομακτική. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, αλλά και χτες το πρωί, η Νέα Υόρκη, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, ήταν μια πόλη - φάντασμα, έρημη και εγκαταλειμμένη. Οχι, όμως, με τον τρόπο που είναι μια πόλη έρημη μετά από μια φυσική καταστροφή, αλλά μάλλον όταν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ισως η πιο χαρακτηριστική εικόνα είναι αυτή της Times Square που είναι η καρδιά της πόλης, το πιο πολύβουο σημείο, που, όμως, χτες, ήταν άδειο και βουβό. Ελάχιστα, έως και καθόλου αυτοκίνητα, τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά ακόμη και τα περίπτερα. Μόνο ένα εστιατόριο ανοιχτό και αυτό όχι για το κοινό. Προσέφερε δωρεάν φαγητό για τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τη στιγμή που οι εργάτες του δήμου κατέβαζαν πανό για κοντσέρτα, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις και τοποθετούσαν αμερικανικές σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες.

Ελάχιστοι και οι άνθρωποι που περπατούσαν στους δρόμους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν τουρίστες και μετρημένοι στα δάχτυλα οι κάτοικοι της πόλης.«Χτες ήταν το σοκ, το πρώτο σοκ για κάτι που κανείς ποτέ δεν περίμενε, που δεν μπορούσε ούτε καν να το υποψιαστεί. Τώρα ξέρουμε ότι ήταν μόνο η αρχή για κάτι μεγάλο». Αυτά ψέλλιζε κάποιος ανώνυμος Νεοϋορκέζος. Τι είναι αυτό το μεγάλο; Ουδείς ακόμη το γνωρίζει.

Associated Press

Αν και μόνο η εικόνα της πόλης μπορεί να κατευθύνει τη σκέψη. Μια πόλη στρατοκρατούμενη, όπου η εθνοφρουρά έχει τον έλεγχο, τον απόλυτο τουλάχιστον όσον αφορά στο νότιο άκρο της πόλης, όπου κάποτε ήταν το οικονομικό κέντρο του κόσμου και που σίγουρα θα εξακολουθήσει να είναι αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες.

Στη θέση των διδύμων πύργων μια τεράστια τρύπα και μια γιγαντιαία μάζα από χαλάσματα και ερείπια, που κάτω από αυτήν βρίσκονται θαμμένοι χιλιάδες άνθρωποι. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι, τουλάχιστον, σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα οποία προσπαθούν να μετρήσουν τους νεκρούς, τα μέλη τους δηλαδή, είτε πυροσβέστες, είτε εργαζόμενοι στα κτίρια, είτε εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, καθώς το κτίριο ήταν και το τηλεπικοινωνιακό κέντρο της πόλης. Και ουδείς λόγος φυσικά γίνεται για τα υψηλά στελέχη των πολυεθνικών, τα οποία πιθανολογείται ότι βρίσκονταν στο κτίριο. Κάποιοι φέρονται να είναι ζωντανοί, όμως, καμία εικόνα συγκεκριμένη δεν υπάρχει και καμία πληροφορία, τουλάχιστον, επιβεβαιωμένη.

Τίποτα δε φαίνεται ικανό να διαπεράσει αυτό το στρατιωτικό τείχος, ειδικά όταν ο ήχος των βομβαρδιστικών που σχίζουν τον αέρα έχει αντικαταστήσει τον ήχο των σειρήνων της αστυνομίας και των ασθενοφόρων. «Εν καιρώ πολέμου» οι πληροφορίες είναι πολύτιμα και απόρρητα στρατιωτικά μυστικά. Αυτή η αρχή φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στη Νέα Υόρκη την επομένη της επίθεσης. Ετσι, ο αριθμός των νεκρών δεν ανακοινώνεται, ενώ ως εξήγηση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης, δίνεται ότι είναι «μεγαλύτερη η προσπάθεια να καταρτιστεί ένας κατάλογος με όσους πιθανόν βρίσκονταν μέσα στα κτίρια την ώρα που κατέρρευσαν».

Associated Press

Ετσι η ροή των πληροφοριών που αρχικά ήταν μεγαλύτερη τώρα έχει μειωθεί σημαντικά. Εξάλλου, πως θα μπορούσες να κρύψεις το τι συνέβη κατά την επίθεση, τις εικόνες όπως αυτών των απελπισμένων ανθρώπων που θεάθηκαν να πηδούν από τους φλεγόμενους πύργους, για να σωθούν ή τα χιλιάδες ασθενοφόρα που πήγαιναν και έρχονταν σε όλη την πόλη μεταφέροντας τραυματίες;

Τα πάντα τώρα είναι πιο δύσκολα. Οπως όταν γίνεται λόγος για το σύμβολο της «δύναμης» (τους πύργους που κατέρρευσαν), ενώ την ίδια στιγμή κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει για τη δομή του, μια δομή που το έκανε να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όταν η φωτιά εξαπλώθηκε. Αλλωστε, είναι πια καθαρό ότι δεν ήταν η αιτία της κατάρρευσης μια ακόμη έκρηξη βόμβας στα θεμέλιά του, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Ανάλογο είναι και το κλίμα στο Πεντάγωνο, που τμήμα του εξακολουθεί να φλέγεται -πιθανώς από τα καύσιμα του αεροπλάνου που έπεσε πάνω του και διαχύθηκαν στο χώρο- ενώ λόγος γίνεται για 800 νεκρούς. Και πάλι ανεπισήμως.

Ακόμη πιο δύσκολο να επιβεβαιωθούν είναι οι πληροφορίες για συλλήψεις πιθανών υπόπτων. Ολα τα αμερικανικά ΜΜΕ βρίθουν πληροφοριών για τον κύριο υπεύθυνο που φέρεται να είναι ο «μεγάλος εχθρός» Οσάμα μπιν Λάντεν και για τους συνεργάτες του που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να μιλούν για αθρόες συλλήψεις που γίνονται σε όλη τη χώρα. Ομως, κανείς επίσημος δεν επιβεβαιώνει αυτές τις συλλήψεις. Παρ' όλα αυτά οι εικόνες είναι ολοκάθαρες, κυρίως στη Βοστόνη που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, καθώς δύο από τα αεροπλάνα όπου εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, την Τρίτη, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιό της.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εξακολουθούν ακόμη να μιλούν για επιθέσεις «τρομοκρατών» που βρίσκονται πιθανώς σε εξέλιξη και έχουν επίκεντρο τη Νέα Υόρκη. Οπως οι πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το CBS για ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά που κατευθυνόταν από το Νιου Τζέρσεϊ στη Νέα Υόρκη, με στόχο την ανατίναξη της γέφυρας «Τζορτζ Ουάσινγκτον». Σύμφωνα με το ίδιο, η Αστυνομία κατάφερε να σταματήσει αυτή την επιχείρηση και δύο ύποπτοι ήδη βρίσκονται στα χέρια της.

Η σιωπή όμως καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη, όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα και τις αντιδράσεις των Αμερικανών πολιτών. Ετσι, ενώ γίνεται πολύς λόγος για τις ειδικές ψυχολογικές ομάδες που στήνονται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε γειτονιές, προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνέλθουν από το «τραύμα της επίθεσης» ουδείς λόγος γίνεται για φερόμενες ρατσιστικές επιθέσεις που ξεκίνησαν αυθημερόν εναντίον Αράβων μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι το Σικάγο, που τελευταία υποφέρει από οικονομική δυσπραγία, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και των επακόλουθων συνεπειών της, δηλαδή των απολύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία κυρίως, και έχει δει τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών να αυξάνονται, ήταν και η πρώτη πόλη όπου έγινε θέατρο τέτοιων επιθέσεων, αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ομως, και πάλι οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασταυρωθούν. Παράλληλα, και στο Λος Αντζελες υπήρξαν απειλές κατά της ζωής, όχι μόνο κατά Αράβων, αλλά και κατά μουσουλμανικών τζαμιών στην πόλη. Και πρέπει κανείς να αναλογιστεί ότι μεγάλο τμήμα της αφρο-αμερικανικής κοινότητας είναι μουσουλμανικό. Και αυτό μοιάζει να είναι μόνο η αρχή...

«Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος»;

Ωστε «κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ»; «Εχει ξεκινήσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος»; «Δικαιούνται», λοιπόν, οι ΗΠΑ «να απαντήσουν σαν σε πόλεμο» (Κ. Πάουελ, υπουργός Εξωτερικών); Τα ερωτήματα αυτά τίθενται με ένταση και βασανιστικά μετά το απίστευτο δολοφονικό χτύπημα στην καρδιά του ιμπεριαλισμού.

Το πρώτο που αφελώς μπορεί να αναρωτηθεί κανείς είναι ποιος είναι ο «εχθρός» και ο «κακός»; Μέχρι τώρα τουλάχιστον παραμένει «αόρατος» και «απροσδιόριστος», έστω και αν τα αμερικανικά ΜΜΕ και ανώνυμοι αξιωματούχοι «δείχνουν» προς το... ισλάμ. Το γεγονός ότι ο εχθρός εμφανίζεται «ανύπαρκτος» (άρα μπορεί να είναι παντού) δεν είναι φυσικά τυχαίο και επιπλέον είναι εξαιρετικά βολικό σε εκείνους που μιλούν ή ονειρεύονται «πολέμους». Ισως, γι' αυτό δε χρειάζεται να ανακαλυφθούν οι δράστες του μακελειού στη Νέα Υόρκη και πάντως όχι οι πραγματικοί δράστες...

Δεύτερο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι ΗΠΑ από το 1989 αναζητούν εναγωνίως έναν «εχθρό», προκειμένου να δικαιολογήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους. Ακριβώς γι' αυτό προσπαθούσαν να τον κατασκευάσουν, αναγορεύοντας ως απειλή τα «κράτη ταραξίες» (Ιράκ, Β. Κορέα, Λιβύη, Κούβα, Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Κανέναν όμως δεν έπειθε ότι η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα απειλείται από τα συγκεκριμένα κράτη, τα οποία άλλωστε τα είχαν ήδη «γονατίσει» με απάνθρωπες κυρώσεις ή ισοπεδώσει με δολοφονικούς βομβαρδισμούς. Ετσι αναγόρευσαν ως υπ' αριθμόν μία απειλή την... «έννοια» της τρομοκρατίας. Σκόπιμα αφηρημένα, ώστε να μπορεί να την ερμηνεύουν και εφαρμόζουν κάθε φορά κατά το δοκούν. Εχει γίνει όμως ολοφάνερο από τη μέχρι τώρα «συμπεριφορά» των ΗΠΑ ότι τρομοκράτης είναι αυτός που αντιστέκεται στη «νέα τάξη πραγμάτων», αυτός που δε δίνει «γην και ύδωρ».

Τρίτο. Εχει μάλλον την αξία του να επισημανθεί ότι ο κάθε πόλεμος χρειάζεται την προβοκάτσιά του για να ξεκινήσει. Ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος, για παράδειγμα, «ξεκίνησε» με τη δολοφονία του πρίγκιπα της Αυστροουγγαρίας Φερδινάνδου στο Σεράγεβο, ενώ ο Β` ξεκίνησε από τον εμπρησμό του Ράιχσταγ...

Τέταρτο: Αυτό που είναι πέραν κάθε αμφιβολίας είναι ότι «πατήρ» των πολέμων του 20ού αιώνα είναι ο ιμπεριαλισμός. Και πάντως στη «βάση» αυτών των πολέμων υπήρχε η σύγκρουση των πολυεθνικών και μονοπωλίων για το μοίρασμα εδαφών και αγορών. Σήμερα σε συνθήκες «παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού» οι μορφές του πολέμου τροποποιούνται, αλλά δεν αλλάζει η ουσία του, ως «συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα» για την επιβολή των στόχων του ιμπεριαλισμού.

Πέμπτο. Είναι άραγε τυχαίο ότι με την εγκατάσταση του Τζ. Μπους στο Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ αδιαφορούσαν επιδεικτικά για τις όποιες αντιδράσεις στα σχέδια και τις επιλογές τους (π.χ. αντιπυραυλική ασπίδα) και δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους έστω και μόνοι τους;

Συμπέρασμα; Ο ιμπεριαλισμός πάντα βρισκόταν και βρίσκεται σε πόλεμο με τους λαούς του κόσμου είτε ανοιχτά και επίσημα είτε «ακήρυκτα» και καμουφλαρισμένα. Σήμερα φαίνεται ότι περνά σε νέα φάση «σκλήρυνσης» και θέλει να σπρώξει την ανθρωπότητα στην «εποχή των παγετώνων», αρκεί να διασφαλίσει την κυριαρχία του. Δε θα τον φοβηθούμε, όπως ποτέ δεν τους φοβηθήκαμε. Η παντοδυναμία τους είναι έωλη μπροστά στην αφύπνιση και αντεπίθεση των λαών όλου του κόσμου.


Π.Κ.

Αντιδράσεις για την επίθεση

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 εκφράζει τον αποτροπιασμό του «για τα χιλιάδες αθώα θύματα, Αμερικανούς πολίτες, από την πρωτόγνωρη σε έκταση και φονικότητα τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στο έδαφος των ΗΠΑ. Τα σημειολογικά τρομοκρατικά χτυπήματα (...) μας ανησυχούν μαζί με τη Διεθνή Κοινότητα για τις πιθανές συνέπειες σε βάρος της παγκόσμιας ειρήνης και των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών των λαών».

Ανακοίνωση για την επίθεση στις ΗΠΑ εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) διά της οποίας «με αισθήματα αποτροπιασμού και μεγάλης οργής καταδικάζει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση... με άγνωστη μέχρι στιγμής την ταυτότητα των τρομοκρατών, που δεν είναι τώρα δυνατόν να καθοριστεί ποιους εκπροσωπούν και σε τι αποβλέπουν... εκφράζει βαθιά θλίψη για τις χιλιάδες νεκρών και τραυματιών... (και) πιστεύει ότι ενδεχόμενη συντήρηση της κρίσης με δαιμονολογικές εκδοχές παράγει μόνο καταστροφή και θάνατο».

Ανακοίνωση

Προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι είναι οι Ελληνες πολίτες που ενδεχομένως έχουν πέσει θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στις ΗΠΑ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι λειτουργεί Ειδική Γραμμή Επείγουσας Επικοινωνίας σε 24ωρη βάση, στο τηλέφωνο:

001-212- 988-55-000 εσωτερική γραμμή 0

Οι συγγενείς των αγνοουμένων ή τραυματιών ελλήνων ομογενών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις παρακαλούνται να δίνουν πληροφορίες ή να υποβάλουν σχετικά ερωτήματα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org