ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σαββατοκύριακο το διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο

Στο Μουσείο του ΔΣΕ, στη Θεοτόκο Κόνιτσας

Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας - Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας.

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου θα γίνει την πρώτη μέρα, στις 8 μ.μ., πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Από το ίδιο σημείο θα ξεκινήσει την Κυριακή, στις 10 π.μ., ιστορικός περίπατος στα μονοπάτια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο, με προγραμματισμένη επιστροφή στις 3 μ.μ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο, για να γίνει ένας ακόμη πιο ολοκληρωμένος χώρος γνώσης και τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Διδασκόμαστε από τον αγώνα του ΔΣΕ. Μελετάμε την Ιστορία του Κόμματός μας και του τόπου μας. Εχουμε όπλο το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1919 - 1949). Αντιμετωπίζουμε την άγνοια. Απαντάμε στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό, που φουντώνουν στις μέρες μας στην Ελλάδα και την ΕΕ όλο και περισσότερο.

Αποκτούμε γνώση και πείρα από το χτες για να βαδίσουμε σήμερα ακόμη πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη αντοχή. Συνεχίζουμε στα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, με το ΚΚΕ μπροστάρη για το δίκιο του λαού».

Πλήθος εκδηλώσεων προς τιμήν του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Στα Σουδενά
Στα Σουδενά
Τους μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν με την εκδήλωση που οργάνωσαν το Σάββατο στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας η ΚΟΒ Καλαβρύτων, από κοινού με τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και φορέων, ανάμεσά τους αντιπροσωπείες του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΑΦΕ, του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ) και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Ρεκούτης, Γραμματέας της ΚΟΒ Καλαβρύτων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με τις καταθέσεις στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τα Παραρτήματα Καλαβρύτων - Σουδενών και Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Λουσών «Τα Σουδενά».

Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα ταμπλό που στήθηκαν στο χώρο, με υλικό που αποτύπωνε τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, λεπτομέρειες και στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση αγωνιστών από τα Σουδενά και τα γύρω χωριά.

Στο Κατσωματάδο Κισσάμου

Εκδήλωση έγινε και στο Κατσωματάδο Κισσάμου, την Κυριακή, από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αφορμή την επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Σήραγγα Τοπολίων το 1944 ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ παπά Σπύρο Κουντουράκη (Κουντουρόπαπα), η δισέγγονη του οποίου, Κατερίνα Καστρινάκη - Βασιλείου, απηύθυνε χαιρετισμό ενώ η κόρη του παρέλαβε τιμητικό έπαινο.

Στη Σάμο
Στη Σάμο
Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος, Στέφανος Μυλωνάκης, το ιστορικό της μάχης παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Μηθύμνης, Σπύρος Δαράκης, και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος, Μπάμπη Πετράκη. Στεφάνια κατέθεσαν το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, το Δίκτυο Μαρτυρικών Τόπων και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Κισσάμου, Τοπολίων, Καλουδιανών, Χεραιθιανών καθώς και εκπρόσωπος της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου (ΕΠοΦΕΚ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Θεόδωρου Τζανουδάκη, από το Κατσωματάδο, με το αναπηρικό του καρότσι, ο οποίος είχε βιώσει τα γεγονότα της εποχής.

Στη Σάμο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, αφιερωμένη στον στρατιωτικό αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, συνταγματάρχη Γιάννη Μαλαγάρη. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή, στην πλατεία του χωριού που γεννήθηκε, στους Πάνω Αρβανίτες, σημερινή Πάνδροσο. Στο πρόσωπο του Γιάννη Μαλαγάρη τιμήθηκαν συνολικά οι πάνω από 200 νεκροί του ΔΣ Σάμου και όλοι οι μαχητές του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ανιψιός του Γιάννης Μαλαγάρης, αναφερόμενος στους 18 μαχητές από το χωριό, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού, τονίζοντας ότι ο αγώνας και η θυσία τους εμπνέουν και καθοδηγούν τους σύγχρονους αγώνες στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κείμενα του ίδιου του συνταγματάρχη Μαλαγάρη διάβασαν η Μαργαρίτα Καρβούνη και ο Μάριος Βαλωμένος. Ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Τζίχα, μέλος της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ.

Ξεχωριστές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η απαγγελία ποιήματος από την λογοτέχνιδα Ελσα Χίου, γραμμένο από την ίδια για τον Γ. Μαλαγάρη, το τραγούδι των μαχητών του ΔΣΣ για τον Μαλαγάρη τραγουδισμένο από την Κική Κονταξή, όπως το διέσωσε η μνήμη της μητέρας της, και ο σύντομος χαιρετισμός της Κούλας Καραμηνά - Πόθου, προέδρου του Παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία κατέθεσε και στεφάνι στη στήλη με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΣ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων και λαϊκό γλέντι που στήθηκε με τη συνεισφορά πολλών κατοίκων του χωριού.

Τιμούν τον Νίκο Πλουμπίδη

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 10 π.μ. η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη του σ. Νίκου Πλουμπίδη (μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί (πίσω από τη Μονή Δαφνίου).

Συνεχίζονται τα λαϊκά γλέντια στη Λέσβο

Οι ΚΟΒ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνουν γλέντια με ζωντανή μουσική, σήμερα Τρίτη στην πλατεία Αγοράς Αγιάσου και το Σάββατο 17 Αυγούστου στην αγορά της Λ. Θερμής και στην πλατεία της Ερεσού.

Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο Μπλόκο στις 17/8/1944. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου, με τα στεφανώματα. Συνεχίζεται την Τετάρτη 28/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 26/9, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org