ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Νέα εμπόδια στην απεργία και ένταση των μηχανισμών χειραγώγησης των συνδικάτων

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η ΝΔ συμπληρώνουν τις αντιαπεργιακές διατάξεις που νομοθέτησε το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Να επεκτείνει την αντεργατική - αντιαπεργιακή νομοθεσία, με νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στα συνδικάτα, στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων και της ανάπτυξης για το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή ρυθμίσεις για τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα!

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές, που βάζουν νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και προωθούν το φακέλωμα των εργαζομένων, άρα και τη μεγαλύτερη χειραγώγηση των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι στόχος της είναι να εξασφαλίσει «την ανεμπόδιστη, καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και την άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές έρχονται ως συνέχεια της αντιδραστικής διάταξης που ψήφισε το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας υποχρεωτική για την κήρυξη απεργίας από Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή του «50%+1» των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να υπάρχει απαρτία.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, ότι ενισχύεται τάχα η δημοκρατία στα συνδικάτα και η ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων!

Το ψέμα τους βγάζει μάτι! Μιλάνε για «προστασία» των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αυτοί που διώκουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους κάθε φορά που αποφασίζεται μια κινητοποίηση, την ίδια ώρα μάλιστα που τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές 9 στις 10 απεργίες, ανεξάρτητα από το πόσοι και πώς την έχουν αποφασίσει.

Εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της «δημοκρατίας» στα συνδικάτα τα κόμματα που με τις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα ευθύνονται για τη νοθεία και τον εκφυλισμό, που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προκαλώντας αποστροφή και αηδία στους εργαζόμενους.

Αυτοί που σε συνεργασία με την εργοδοσία εκβιάζουν ανοιχτά εργαζόμενους να ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες τους εκλεκτούς της, να μείνουν μακριά από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, να μη στηρίξουν απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα κι όταν απειλούνται ζωτικά τους δικαιώματα και συμφέροντα.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, το «ηλεκτρονικό μητρώο» έχει προφανή στόχο το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων - μελών του σωματείου, εντείνοντας την κρατική - εργοδοτική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα ενισχύουν την αποξένωση των εργαζομένων από τα συνδικάτα. Γι' αυτό προωθούν αυτά τα μέτρα, επειδή δεν θέλουν συνδικάτα - ζωντανές εστίες οργάνωσης αγώνων, όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά με τη φυσική παρουσία τους, τη ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, την καθημερινή δράση.

Για κερασάκι στην τούρτα και απογειώνοντας την πρόκληση, η κυβέρνηση σχεδιάζει - σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα - τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας με ευθύνη της εργοδοσίας, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά!

Τέτοιες μεθοδεύσεις, όμως, πραγματικό στόχο έχουν να περιορίσουν τη φυσική παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο δουλειάς για ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους, με το πρόσχημα ότι η εργοδοσία εξασφαλίζει τάχα με άλλους τρόπους αυτήν την επικοινωνία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη λογική της ταξικής συνεργασίας, αφού η εργοδοσία εμφανίζεται να διευκολύνει δήθεν τη συνδικαλιστική δράση, ενώ στην πραγματικότητα την περιορίζει και την καθιστά «ακίνδυνη» για τα συμφέροντά της.

Ο κρατικός έλεγχος και το φακέλωμα στα συνδικάτα, σε συνδυασμό με την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, στόχο έχουν να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη οργάνωση αγώνων μπροστά στον νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης. Γι' αυτό πρέπει να πάρουν μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από τη συλλογική οργάνωση και δράση!

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τη συλλογική οργάνωση και δράση, την απεργία, είναι το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζονται στον συνδικαλιστικό νόμο, και καλεί σε οργάνωση του αγώνα. Σε δελτίο Τύπου σημειώνει τα εξής:

«Μετά τις αισχρές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, την προηγούμενη βδομάδα, που επιδεινώνουν την κατάσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με στόχο να ελέγξουν τα σωματεία, να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία.

Οι άθλιες τροπολογίες, αλλά και οι νέοι σχεδιασμοί στον συνδικαλιστικό νόμο, είναι μέτρα και προτάσεις που έχουν καθαρογράψει ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις και σπεύδει να τις υλοποιήσει μέσα στο κατακαλόκαιρο η νέα πρόθυμη κυβέρνηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι αλλαγές που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στον συνδικαλιστικό νόμο, η καταστολή και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και ελευθερίας, αποτελούν το λίπασμα για να προχωράει ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων κάνει ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Οι νέοι σχεδιασμοί στον συνδικαλιστικό νόμο δεν πατούν στον αέρα. Εχουν ως βάση τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε το Γενάρη του 2018. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται με φόρα να ολοκληρώσει την κρατική - εργοδοτική παρέμβαση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το σύγχρονο φακέλωμα των εργαζομένων που είναι οργανωμένοι στα συνδικάτα τους έχει στόχο να ανακόψει την αγωνιστική διάθεση, την αμφισβήτηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, να βάλει φρένο στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία.

Η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία, μακριά και έξω από την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας, είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν καλά και σχεδιασμένα απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας. Να συνεχίσουμε με περισσότερη ορμή τον αγώνα για τις ΣΣΕ, τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στα μεροκάματα, την κατάργηση όλων των άθλιων αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων που βάζουν εμπόδια και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Κάτω τα χέρια από την απεργία, από τη συλλογική οργάνωση και δράση. Χέρι δεν θα βάλετε στα σωματεία!».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θέλουν σιγή νεκροταφείου για τους επενδυτές και τα κέρδη τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο συνδικαλιστικό νόμο στόχο έχουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους.

Μάλιστα, η νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας αποτελεί συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου, αφού στη διάταξη που προβλέπει το "50% συν ένα" για τις συνελεύσεις των σωματείων, το σχέδιο Βρούτση, με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοκρατίας, προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Σε μια "δημοκρατία" που η κυβέρνηση μπορεί να εκλέγεται χωρίς ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και να είναι μειοψηφική στο λαό, το να απαιτείται κάτι διαφορετικό για τη λήψη απόφασης για απεργία, σε συνθήκες μάλιστα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, είναι μια τεράστια υποκρισία. Υποκριτικά είναι επίσης και τα περί "γνωριμίας με τα συνδικάτα", αφού με το "ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών", που σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιδιώκει το "φακέλωμα" και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν τη νέα επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, μπορούν να υπερασπίσουν, να δυναμώσουν τις ζωντανές συλλογικές τους διαδικασίες και τα σωματεία τους, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ