ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εδωσαν με επιτυχία την απεργιακή μάχη

Μια σημαντική μάχη έδωσαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας, που προχώρησαν σε απεργία μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τις πιέσεις της εργοδοσίας και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς να εντείνονται. Την απεργία σφράγισε η συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων παρά τις προσπάθειες των μεγαλοξενοδόχων να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι δυνάμεις της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ έδωσαν από νωρίς το πρωί το «παρών» στην περιφρούρηση της απεργίας, έξω από ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν στη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία και στη συγκέντρωση, κόντρα στις απειλές προϊσταμένων και εργοδοτών, που καλούσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν στα πόστα τους. Θετική ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή των εργαζομένων από δύο μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο εργοστάσιο «Δεσύλλα» (κόμβος Γαρίτσας). Από εκεί οι απεργοί κατευθύνθηκαν με πορεία στο αεροδρόμιο του νησιού. Εκεί παρέμειναν για μια περίπου ώρα μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους στους επισκέπτες που έφταναν στο νησί. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε φροντίσει ώστε να μεταφράσει και να τυπώσει την ανακοίνωση και στα αγγλικά: Με αυτήν ενημέρωσαν τους τουρίστες που έφταναν στο νησί για την απεργιακή τους κινητοποίηση, για το διεκδικητικό τους πλαίσιο και τα αιτήματά τους και καλούσαν τους τουρίστες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων διεκδικεί:

  • Ανάκληση του νόμου που καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα.
  • Εξόφληση δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
  • Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης.
  • Ακύρωση όλων των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν επιβληθεί.
  • Δημόσιο - δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο πολλαπλασιάζονται. Ιδιαίτερο βάρος έχει για τους εργαζόμενους στον τουρισμό η πρόσφατη κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα, εξέλιξη που θα στερήσει από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το βοήθημα αυτό με το οποίο καλούνται να επιβιώσουν από το τέλος της μιας σεζόν μέχρι την έναρξη της επόμενης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ»
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ συνεχίζει την τακτική τεμαχισμού των υπηρεσιών

Την απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) να παραδώσει σε ιδιωτική επιχείρηση τον τομέα ελέγχου της συντήρησης οχημάτων στην Αττική, καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις, η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ» (ΔΣΕ). Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στον τομέα απασχολούνται περίπου 20 εργαζόμενοι από το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των ΕΛΤΑ. Με την απόφαση αυτή, σημειώνει η ΔΣΕ, η διοίκηση των ΕΛΤΑ «συνεχίζει την τακτική τεμαχισμού των υπηρεσιών για το ξεπούλημα της επιχείρησης στους ιδιώτες» όπως αυτή ήδη έχει εκφραστεί με «το κλείσιμο 80 ταχυδρομικών γραφείων, τις δεκάδες μεταθέσεις υπαλλήλων και τη συρρίκνωση και εντατικοποίηση του έργου της διανομής».

Η πρόσφατη απόφαση προβλέπει την ανάθεση της διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης της συντήρησης του στόλου των οχημάτων της Αττικής σε ιδιωτική εταιρεία. Η ΔΣΕ επισημαίνει πως «με τις ευλογίες της Ομοσπονδίας -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΚ (προέρχεται και αυτή από τη ΝΔ)- κατάργησε (σ.σ. η διοίκηση) εν μια νυκτί και εν μέσω αδειών του καλοκαιριού, τις ομάδες των υπαλλήλων - τεχνικών που είχαν την ευθύνη του ελέγχου των επισκευών των οχημάτων στα συνεργεία. Τώρα λοιπόν η ιδιωτική εταιρεία, με αμοιβή 9.000 ευρώ περίπου το μήνα, θα ελέγχει τον ιδιώτη (συνεργείο). Οι εργατοπατέρες της ΠΟΣΤ σιωπούν και συνιστούν ψυχραιμία, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, μετά τις συνεννοήσεις με τη διοίκηση και την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν προ διμήνου, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων».

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, «να καταλάβουν ποιοι αγωνίζονται για ένα Δημόσιο Ταχυδρομείο που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, με φθηνές ταχυδρομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα και ποιοι τους αφήνουν έρμαιο στις πολιτικές των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσει το ξεπούλημα του Ταχυδρομείου και ο εργασιακός μεσαίωνας στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Για να έχει προοπτική και αποτέλεσμα η ενότητα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΕΣΚ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Καταγγέλλει την απόφαση ματαίωσης των κινητοποιήσεων

Την απόφαση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει για τις 9, 10 και 11 Αυγούστου, ενάντια στη διαθεσιμότητα, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί πάγια τακτική της ηγεσίας της ΟΣΥΠΑ - αποτελείται από τις παρατάξεις «ΣΥΠΡΟΣΥΠΑ» (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ - να κηρύσσει απεργίες και στη συνέχεια να τις αναστέλλει (συνήθως για το καλό του τουρισμού...).

Στην ανακοίνωση η ΕΣΚ επισημαίνει: «Οι ζωές τριακοσίων συναδέλφων υπό απόλυση και των οικογενειών τους μπήκαν στη ζυγαριά της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και βρέθηκαν ελλιποβαρείς σε σχέση με τα συμφέροντα των ξενοδοχειακών ομίλων, των αεροπορικών κολοσσών, των μεγάλων τουριστικών γραφείων κ.λπ. Η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ, επί χρόνια υποκλινόμενη στα κέρδη των ομίλων αυτών που εμπλέκονται στις τουριστικές δραστηριότητες και κερδίζουν αμύθητα πλούτη, απέχει συστηματικά από τους μεγάλους αγώνες του λαού και από τις κινητοποιήσεις του, με πρόσχημα πότε την έκρηξη ηφαιστείων, πότε την αιφνίδια προκήρυξη απεργιών που μπορεί να προκαλέσουν αεροπορικά ατυχήματα και πάντα βέβαια τα πλήγματα που δήθεν θα προκληθούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον τουρισμό της χώρας!».

Ως πρόσχημα για την τωρινή απόφαση ανάκλησης η πλειοψηφία επικαλέστηκε τον «ειλικρινή διάλογο» που είχε με το υπουργείο, χωρίς όμως να λέει τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε. «Μπορούμε όμως να το φαντασθούμε, αφού η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ, εδώ και πολλά χρόνια, κοκορομαχεί με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου και της ΥΠΑ, ενώ συστηματικά και μεθοδικά στηρίζει τις αποφάσεις τους για το ξεπούλημα των αεροδρομίων της χώρας και τη διάλυση της υπηρεσίας».

Η ΕΣΚ καλεί τους υπαλλήλους της ΥΠΑ «να κλείσουν τ' αυτιά τους στα παραμύθια της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ και να συμπορευθούν με το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, όπως αυτό εκφράζεται από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΥΠΑ και σ' όλο το Δημόσιο.

Στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να απαντήσουν ενιαία, να απορρίψουν λογικές του "διαίρει και βασίλευε", απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν τη δράση τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα, κινητοποιήσεις, για να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια για απολύσεις».

Εξόρμηση στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Μαζική εξόρμηση στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Τα μέλη του ΚΚΕ μοίρασαν εκατοντάδες ανακοινώσεις στη βραδινή βάρδια που σχολούσε και στους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας που έφταναν για να πιάσουν δουλειά. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα μέτρα που τους οδηγούν στην πτώχευση με την οργάνωση και την πάλη τους, ενώ επισήμαναν την ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας στις επεμβάσεις που προετοιμάζονται στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΒΟΛΟΣ
Κινητοποίηση για επανασύνδεση ρεύματος

Αίσιο αποτέλεσμα είχε η χτεσινή παρέμβαση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, στο Βόλο, καθώς, με τη συνδρομή και εργαζομένων στην επιχείριση, δίνεται λύση στο πρόβλημα της διακοπής του ρεύματος που είχε γίνει στο σπίτι μακροχρόνια άνεργου από το χώρο του Τύπου και Χάρτου. Μαζί με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, στα γραφεία της ΔΕΗ βρέθηκαν εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής, καθώς και οι Ν. Γκατζής, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και Κ. Νίκου, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ