ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΛΑΡΙΣΑ
«Γιατί συντάσσομαι με τη ΝΕΑΣ... »

Δήλωση του Γιάννη Μακρή, γραμματέα της ΤΟ Πλατυκάμπου του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου νομαρχιακού συμβούλου

Ο Γιάννης Μακρής, γραμματέας της ΤΟ Δήμου Πλατυκάμπου του ΠΑΣΟΚ, είναι ο ένας από τους 32 υποψηφίους νομαρχιακούς συμβούλους του ψηφοδελτίου της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λάρισας» (ΝΕΑΣ), που ανακοινώθηκαν, με υποψήφιο νομάρχη τον Μπάμπη Μπακούλα. Οπως υπογραμμίσαμε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ρ» που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο, οι υποψήφιοι της ΝΕΑΣ προέρχονται από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, που έχουν, όμως, κοινή συνισταμένη την αντίληψη για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διεκδικητική και αγωνιστική.

Στην αντίληψη αυτή και στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ αναφέρεται με γραπτή δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε χτες στον τοπικό Τύπο, ο Γιάννης Μακρής, στην οποία επισημαίνει ότι το έκανε επειδή θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή που είχε με την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά και επειδή πιστεύει πως μ' αυτό τον τρόπο θα υπηρετήσει με συνέπεια τον αγροτικό κόσμο και την κοινωνία.

Στη δήλωσή του τονίζει ότι «πέρα από απλοϊκές ή άλλες ερμηνείες που θα επιχειρήσουν να δώσουν διάφοροι "επιτήδειοι" για τη στάση μου, αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος ότι με τη συμμετοχή μου στις νομαρχιακές εκλογές θα υπηρετήσω με συνέπεια το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα την αγροτική τάξη που έχει εγκαταλειφθεί». Αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή «ορισμένες παρεούλες βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως μέσο απόκτησης συσχετισμών που θα προωθήσουν προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελείς στόχους», «τα βουλευτικά γραφεία λειτουργούν μόνο για το αβγάτισμα των ψήφων τους», «ορισμένοι χρειάζονται ένα τράνταγμα για να ξεφύγουν από τον εφησυχασμό ή τον λήθαργο» και ότι «οι άνθρωποι που αποδεδειγμένα έχουν δώσει δείγματα γραφής για τη λαϊκή τάξη, πρέπει να είναι μπροστάρηδες και όχι διορισμένοι από την κεντρική εξουσία».

Και υπογραμμίζει: «Θεωρώ καθήκον μου και υποχρέωσή μου ως ενεργός πολίτης με πολυετή ανάμειξη στα κοινά, να συστρατευτώ με τον παλαιό μου σύντροφο, με τον οποίο συνδεόμαστε με κοινούς πραγματικούς αγώνες, Μπάμπη Μπακούλα, που ηγείται της ΝΕΑΣ».

Στη συνέχεια ο Γ. Μακρής αναφέρεται στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος και τονίζει: «Η ξεχασμένη αγροτική τάξη περνά δύσκολους καιρούς, ένας κόσμος που μοχθεί και παράγει δε βλέπει φως από πουθενά και αγωνιά. Ούτε η πολυδιαφημιζόμενη ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας προχώρησε, ούτε οι τιμές των προϊόντων - πρωτοφανές για τέτοια εποχή - έχουν ξεκαθαριστεί. Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε κλίμα αβεβαιότητας και είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας βρίσκεται σε σύγχυση.

Με τον Μπάμπη Μπακούλα και τους συνεργάτες του δίνουμε ένα αγωνιστικό "παρών" και καλούμε τον αγροτικό και προοδευτικό κόσμο του νομού μας να πυκνώσει τις τάξεις μας και να συμπορευτεί μαζί μας για μια νομαρχιακή αρχή διεκδικητική, χωρίς κυβερνητικούς και κομματικούς εναγκαλισμούς, αλλά μια αρχή στην υπηρεσία το απλού πολίτη και στην επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων».

«ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
Τα μεγάλα συμφέροντα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής

Παρέμβαση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης

Παρέμβαση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Πάτρα με προτάσεις για την ανακούφιση από το κυκλοφοριακό χάος στην πόλη έκανε η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Κοσιώνη.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση σημειώνει τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να ανακουφίσουν τους δημότες από το κυκλοφοριακό χάος, αλλά συνέβαλαν με τη στάση τους στη στήριξη αυτής της πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και συγκεκριμένα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών πετρελαίου. Και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις έκαναν τις επιλογές που εξυπηρετούσαν τα μεγάλα συμφέροντα, αγνοώντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Τις οδυνηρές επιλογές για την πόλη και τους κατοίκους της στήριξαν και υλοποίησαν ο σημερινός δήμαρχος Ευ. Φλωράτος, αλλά και ο προηγούμενος Α. Καράβολας. Ακολούθησαν την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα αν στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, γιατί και οι δύο έχουν την υποστήριξη των μεγάλων συμφερόντων που κερδοσκοπούν από το κυκλοφοριακό χάος, την ασύδοτη χρήση γης αντί να υλοποιήσουν μια ορθολογική οικιστική ανάπτυξη της πόλης, την εφαρμογή ενός πολεοδομικού σχεδιασμού που θα πρόβλεπε ελεύθερους χώρους για πράσινο, πάρκινγκ, δρόμους με μακρόχρονη πρόβλεψη χρήσης κλπ. Μα κυρίως να εξασφαλίζουν φθηνά δημόσια και υψηλού επιπέδου μαζικά μέσα μεταφοράς για όλο το λαό. Είναι συνυπεύθυνοι Καράβολας - Φλωράτος για το σημερινό χάλι της Πάτρας.

Στη συνέχεια η Κίνηση καλεί το λαό της Πάτρας να αξιοποιήσει το όπλο της ψήφου στις ερχόμενες εκλογές, τονίζοντας: «Δε φτάνει μόνο να αγανακτείς, πρέπει να αξιοποιήσεις το όπλο της ψήφου, να δώσεις δύναμη στον αγώνα, να αναδείξεις δήμαρχο της Πάτρας τον Π. Κοσιώνη. Μόνο έτσι θα καταδικαστούν οι πολιτικές που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες στην Πάτρα.

Είναι ρεαλιστικό με μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή να παλέψουμε και να επιβάλουμε μαζί με το λαό σύγχρονες φθηνές δημόσιες συγκοινωνίες για όλο το λαό της Πάτρας».

Τα άμεσα μέτρα για την ανακούφιση από το κυκλοφοριακό χάος που προτείνει η Κίνηση είναι:

  • Αμεση ολοκλήρωση περιμετρικής και έναρξη εργασιών για μίνι περιμετρική, διάνοιξη δρόμων (όπως Κανακάρη) και διάνοιξη συνδετήριων οδών με περιμετρική.
  • Δημιουργία περιφερειακών δημοτικών πάρκινγκ.
  • Αποκέντρωση υπηρεσιών και εμπορικής δραστηριότητας κυρίως κοντά στον άξονα της μεγάλης περιμετρικής.
  • Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο χωρίς καμία επιβάρυνση των πολιτών.
  • Δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων κλπ.
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Είμαστε διεκδικητές άλλης πολιτικής

Ο Γιώργος Ρόκος

Eurokinissi

Ο Γιώργος Ρόκος
Να δυναμώσουν την προσπάθεια τής «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», να τη στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων να αλλάξουν τα δεδομένα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Γιώργος Ρόκος.

Το βράδυ της Πέμπτης, μίλησε σε ανοιχτή μαζική συγκέντρωση στο πάρκο Μηνά Πατρικίου (Κρήτης), έχοντας στο πλάι του τον νομαρχιακό σύμβουλο Μιχάλη Σπυριδάκη.

«Ο λαός μας δε θέλει νομάρχη μάναντζερ. Θέλει νομάρχη που να αγωνίζεται, που θα ξέρει να διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση αρμοδιότητες και πόρους. Δε θέλει Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να λειτουργεί ως μηχανισμός φορολόγησης και ανταποδοτικής λογικής», είπε ο Γ. Ρόκος. Και ανέφερε ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει αποδεχτεί αυτό το ρόλο, αφού από τα 4,5 δισ. εσόδων της, το 1,5 δισ. είναι από άμεσους φόρους επιβαλλόμενους στους πολίτες μέσα από τις υπηρεσίες που ελέγχει η ΝΑ.

«Δε θέλουμε ένα νομάρχη που δεν προβληματίζεται και δεν αντιδρά, που κάθεται απαθής όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει συνεχής αποβιομηχάνιση του νομού με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, που δεν αντιδρά όταν το λιμάνι μετατρέπεται σε αποβατικό σταθμό ΝΑΤΟικών δυνάμεων για την επέμβαση στις γειτονικές χώρες», πρόσθεσε. Και ο Γ. Ρόκος κατέληξε: «Δε θέλουμε να είμαστε καλύτεροι διαχειριστές, αλλά διεκδικητές μια άλλης πολιτικής σε όφελος του λαού και του τόπου μας. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, αγωνιστική παρέμβαση και σύγκρουση».

Ο Μ. Σπυριδάκης, παίρνοντας το λόγο, κάλεσε όλους όσοι δε βολεύονται με την αντιλαϊκή, αυταρχική, αντιδημοκρατική πολιτική που εφαρμόζεται, να πάρουν στα χέρια τους το μήνυμα αντίστασης που στέλνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» και να δυναμώσουν την προσπάθεια αλλαγής στη διοίκηση της Νομαρχίας.

Δραστηριότητες νομαρχιακών και δημοτικών παρατάξεων

Περιοδεία στο Μοναστηράκι πραγματοποιεί σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», Σπύρος Χαλβατζής. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 10.00 π.μ. από το σταθμό του ΗΣΑΠ.

Τη Δευτέρα, ο Σπ. Χαλβατζής θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης (έργα αναστήλωσης) στις 9.30 π.μ. Θα συζητήσει με επιστήμονες και άλλους εργαζόμενους του χώρου.

- Περιοδεία του υποψήφιου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ηρακλείου», Μιχάλη Φαρσάρη, πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 14 Ιουλίου, στον Κερατόκαμπο, την Αρβη και Ψαρή Φοράδα.

- Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Μεταμόρφωσης» και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» πραγματοποιούν τη Δευτέρα 15 Ιούλη 2002, συγκέντρωση στην πέτρινη πλατεία της Καναπίτσας στις 20.00 μ.μ.

- Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» παρουσιάζουν τις θέσεις για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, την Τρίτη 16 Ιούλη 2002, στις 19.30, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου (Λεωφ. Ηρακλείου 268 - 3ος όροφος).

- Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του Δήμου Μύρινας Λήμνου την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της, ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Διαμαντίδης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ