ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ για να συνεχίσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις τον αγώνα

Το ΚΚΕ δεν συζητά πρώτη φορά τη θέση του για τον τομέα του Τουρισμού, για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, για το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή και την ξεκούραση.

Το ΚΚΕ μάχεται στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού από το 1919 και αποτελεί τον κύριο αιμοδότη και καθοδηγητή των πρώτων σωματείων του κλάδου, αποτελεί τον συνεχιστή και τον πρωτεργάτη, τον μπροστάρη για να υπάρχει συνέχεια στο κίνημα των σερβιτόρων, των μαγείρων, των ζαχαροπλαστών, όλων των ειδικοτήτων, ανδρών και γυναικών, για να μπορούμε να λέμε σήμερα ότι υπάρχουν συνδικάτα γερά, μαζικά και ζωντανά που παλεύουν μαχητικά για τη διεκδίκηση όσων μας αξίζουν, κόντρα στα αφεντικά, στο κράτος και τις κυβερνήσεις τους. Αλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουμε φωτεινά παραδείγματα τους ήρωες συντρόφους μας που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, στελέχη του Σωματείου της Αθήνας και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, όπως ο Μήτσος ο Πολύδωρας και ο Αϊβατζίδης. Οπως στη συνέχεια ο Παπανικολάου, ο Μπακόπουλος και εκατοντάδες άλλοι αγωνιστές που από τότε μέχρι σήμερα κράτησαν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης στον κλάδο, κράτησαν ψηλά στο κίνημα την κόκκινη σημαία της ελπίδας, της πραγματικής προόδου, τη σημαία του μέλλοντος!

Οι θέσεις του ΚΚΕ συμβάλλουν στη δυναμική και την κατεύθυνση του αγώνα


RIZOSPASTIS

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Τουρισμό διαμορφώθηκαν μέσα στον αγώνα. Διαμορφώθηκαν και συνεχίζουν να προσαρμόζονται μέσα εκεί που πραγματοποιείται η εκμετάλλευση, μέσα από τα 12ωρα, τα 7ήμερα, μέσα από την εντατικοποίηση που και τα ίδια τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος αντιμετωπίζουμε, γιατί είμαστε και εμείς εργαζόμενοι του κλάδου. Μέσα από μια συνεχή συζήτηση που γίνεται μέσα στις κινητοποιήσεις, την απεργία. Σφυρηλατούνται και παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος, όποτε θρηνούμε συναδέλφους διανομείς μετά από τα θανατηφόρα ατυχήματα, όποτε βλέπουμε τους παλιότερούς μας συναδέλφους να μην καταφέρνουν να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξη στα 67 ή στα 62 και «φεύγουν» από τη ζωή απλά κουρασμένοι και εξαντλημένοι από τη δουλειά, από τις επαγγελματικές ασθένειες, από καρδιακά και άλλα νοσήματα που επιδεινώνονται μέσα στις άθλιες συνθήκες που δουλεύουμε.

Οι θέσεις και η πρότασή μας συνολικά είναι ο βασικός παράγοντας που συμβάλλει ώστε να διαμορφώνεται μέσα στον κλάδο ένα πραγματικά αγωνιστικό, μαχητικό και αταλάντευτο πλαίσιο αιτημάτων και ένας αγώνας με κατεύθυνση την οριστική λύση. Που συμβάλλει στην ενότητα των εργαζομένων ανεξάρτητα την ειδικότητα, τη χώρα καταγωγής, το φύλο ή το χρώμα του δέρματος. Που βοηθάει να υπάρχει συντονισμός και κοινή δράση των επιχειρησιακών σωματείων με το κλαδικό συνδικάτο για να γίνονται ακόμα πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί αγώνες. Για να υπάρχει και να δυναμώνει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους που παλεύουν, που δέχονται επίθεση στα δικαιώματά τους, ως βασικό και δυνατό μας όπλο.

Αυτές οι θέσεις, που πηγάζουν από τη μοναδική εναλλακτική πρόταση εξουσίας που έχει το Κόμμα μας, μας βοηθούν ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην οικονομία, τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας στις επιχειρήσεις, τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου μέσα από τους σκληρούς ανταγωνισμούς και την κεντρική πολιτική που τους υπηρετεί και που την ασπάζονται όλα τα κόμματα του συστήματος, που αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που στον προσανατολισμό του έχει την ισχυροποίηση και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, τη νεολαία, που θα έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για μια πραγματική εργατική - λαϊκή κυβέρνηση.

Να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ και να τιμωρηθούν τα κόμματα του κεφαλαίου

Οι μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής στην περίοδο της πανδημίας, οι συμβολικές καταλήψεις στο υπουργείο Τουρισμού και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, μέσα σε συνθήκες απαγόρευσης, αποτέλεσαν σταθμό, φωτεινό φάρο για το ξεκίνημα μαζικών κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους του κλάδου σε όλη τη χώρα. Υπήρξε μια σημαντική συσπείρωση γύρω από τα κύρια και βασικά αιτήματα, όπως η διασφάλιση του εισοδήματος και της υγείας των εργαζομένων του κλάδου, των επιχειρησιακών αλλά και των ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, με το σύνθημα που φωνάζαμε τότε όλοι μας, «Χωρίς εμάς κουφάρια τα ξενοδοχεία, να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία». Και είναι γνωστό ότι αν δεν γινόντουσαν αυτές οι κινητοποιήσεις που κλιμακώθηκαν μετά την πανδημία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, σήμερα η κατάσταση των εργαζομένων θα ήταν πολύ χειρότερη. Οι αγώνες αυτοί, όμως, με πιο χαρακτηριστική τη μεγάλη νικηφόρα απεργία των διανομέων στην «e-food», απέδειξαν ότι εμείς έχουμε τη δύναμη. Οτι με 39% ποσοστό ΝΔ και αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποδείχτηκε πως καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση και καμιά εργοδοσία δεν είναι παντοδύναμη. Αποδείχτηκε όμως και κάτι άλλο, ακόμα πιο χαρακτηριστικό, ότι με 5% το ΚΚΕ και τα εργατικά σωματεία να μην έχουν ακόμα οργανώσει την πλειοψηφία των εργαζομένων, μετρήσαμε σημαντικές αγωνιστικές νίκες, όπως αυτή των διανομέων στην «e-food». Για φανταστείτε να γίνει πράξη ο στόχος να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ και να αποδυναμωθούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πόσο περισσότερο θετικές θα είναι οι εξελίξεις για όλους μας...

Οι αγώνες μας ήρθαν αντιμέτωποι με τους νόμους τους. Τότε όντως ήμασταν όλοι μας και ήταν μόνοι τους. Μόνο που είχαν φροντίσει να έχουν ψηφίσει και τα τρία μνημόνια αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους, που στον δικό μας κλάδο ήταν καθηλωτικοί και πρέπει αυτοί που τους ψήφισαν, να τιμωρηθούν.

Πρέπει να τιμωρηθούν για τον νόμο του ΠΑΣΟΚ που μας έβγαλε από τα Βαρέα, για τον νόμο Κατρούγκαλου που μας έστειλε στα 67, κατάργησε το εφάπαξ στην 20ετία και μείωσε τις συντάξεις. Για τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου που καθήλωσε τους μισθούς και στην ουσία κατάργησε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των ΣΣΕ και τους μισθούς, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στο επίπεδο του 2009, με τη διαφορά ότι κυριαρχούν οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης σε σχέση με τότε, που στον Επισιτισμό και τα ξενοδοχεία της Αθήνας κυριαρχούσαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Νόμος που κατάργησε μέχρι και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Πρέπει να τιμωρηθούν για τον νόμο Χατζηδάκη, που ποινικοποίησε ακόμα περισσότερο την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, επέβαλε το φακέλωμα, κατάργησε το 8ωρο και έδωσε το δωράκι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να απασχολούν τους διανομείς με τη μορφή «συνεργάτη» ώστε να πληρώνουν με το κομμάτι, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και να μην έχουν καμία υποχρέωση για εργασιακά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας, ούτε καν για τα οχήματα. Νόμος που πέρα από τις εμβληματικές και καταστροφικές διατάξεις που έχει, εμβληματικά, όταν οι εργαζόμενοι ενώθηκαν και πάλεψαν συντονισμένα με τα σωματεία τους, σε κατεύθυνση αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, έγινε κουρελόχαρτο, ακυρώθηκε στην πράξη.

Δυνατό ΚΚΕ λοιπόν για να συνεχίσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις τον αγώνα για:

-- Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με υποχρεωτική εφαρμογή χωρίς προϋποθέσεις.

-- Για την κατάργηση όλων των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

-- Για την επανένταξη όλων των ειδικοτήτων που βγήκαν το 2012 από τα ΒΑΕ, για την ένταξη επίσης των διανομέων.

-- Για να εξασφαλιστεί ταμείο ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους εποχικούς, χωρίς προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία.

-- Για να επανέλθει το εφάπαξ στην 20ετία, να αυξηθούν οι συντάξεις και να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

-- Για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Κάποιοι θα πουν, μα έτσι θα χάσουν οι επιχειρήσεις στον Τουρισμό. Εμείς λέμε, έτσι μόνο μπορεί να κερδίσει ο λαός, όταν χάνουν οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, όταν οργανώνεται και παλεύει, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ