ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Οι Κ. Παπαδάκης και Λ. Νικολάου - Αλαβάνος οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Με δήλωσή της η Σεμίνα Διγενή παρέδωσε τη θέση της στην Ευρωβουλή, προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφια στην Α' Πειραιά στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές της 7ης Ιούλη

Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος
Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος
Οι Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος είναι οι δύο νέοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με βάση το πανελλαδικό ποσοστό του στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, στη δεύτερη θέση προηγούνταν η Σεμίνα Διγενή, η οποία όμως με δήλωσή της επέλεξε να παραδώσει τη θέση της στην Ευρωβουλή προκειμένου να δώσει τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ ως υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά. Ετσι τη θέση της καταλαμβάνει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Ολόκληρη η δήλωση της Σεμίνας Διγενή έχει ως εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους 36.170 ψηφοφόρους οι οποίοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν δεύτερη σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οπως είχα πει από τον περασμένο Απρίλη σε συνεντεύξεις και ομιλίες μου, συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές όχι τόσο για να εκλεγώ, αλλά γιατί ήθελα να συνυπάρξω και να αγωνιστώ με τους έντιμους, με αυτούς που ποτέ δεν έκαναν πίσω, δεν είπαν ποτέ ψέματα στο λαό. Με αυτούς που από την πρώτη στιγμή είχαν το θάρρος να αναδείξουν τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα, μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ και θεωρώντας ότι η μάχη της 7ης Ιούλη είναι πιο κρίσιμη από τις ευρωεκλογές, επιλέγω να παραιτηθώ από ευρωβουλευτής και να συνεχίσω αυτόν τον αγώνα ως υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά. Τη θέση μου στην Ευρωβουλή την παραδίδω στον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ο οποίος θα ανταποκριθεί επάξια στις απαιτήσεις της Ευρωβουλής.

Ο Κώστας Παπαδάκης
Ο Κώστας Παπαδάκης
Τη δύναμη που μου δίνει αυτή η νίκη θέλω να την καταθέσω, να την επενδύσω σε κάθε δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Στη μάχη των βουλευτικών εκλογών σάς θέλουμε όλους και όλες δίπλα μας, δίπλα στο ΚΚΕ, για να ενισχύσουμε όλοι τη δύναμή μας την επόμενη μέρα».

Η Σεμίνα Διγενή
Η Σεμίνα Διγενή
Σημαντικές παρουσίες στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Σημαντικές παρουσίες βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη.

Θυμίζουμε πως έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Αλέκας Παπαρήγα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου στη 12η τιμητική θέση.

Αλλες υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας θα είναι αυτή της Ερης Ρίτσου, της οποίας γονείς είναι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος και η γιατρός Γαρυφαλιώ Γεωργιάδου - Ρίτσου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους θα βρίσκεται και ο Γιώργος Ροΐδης, Αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρξε πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων».

Ακόμη, υποψήφιοι θα είναι τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος και Λουίζα Ράζου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Αττικής και στο νομό Βοιωτίας.

Στην Α' Αθήνας θα είναι υποψήφια η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Στον Βόρειο Τομέα υποψήφιοι θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης εν αποστρατεία, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, καθώς και ο Ντίνος Αποστόλης, γιατρός από το Χαλάνδρι.

Στον Δυτικό Τομέα υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Αττική θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του Κόμματος, καθώς και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος, όπως και ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του Νότιου Τομέα Αττικής, μαζί με τους καλλιτέχνες Παύλο Ορκόπουλο και Νικολέτα Βλαβιανού, καθώς και την δημοσιογράφο Αγλαΐα Κυρίτση.

Μια βραδιά στον Περισσό...

Αβατο; Ποιος..; Ο Περισσός; Ποιος τα λέει αυτά. Περιβόλι ήτανε... θύρες ανοιχτές ήτανε... Ολάνοιχτες. Και οι φίλοι ντυμένοι φίλοι, φθάνανε σιγά - σιγά στον πολύ ωραίο, για καλοκαιρινές βραδιές, ανοιχτό χώρο του ΚΚΕ στον Περισσό. Τη Δευτέρα δέκα του Ιούνη. Για ένα κρασί, για λίγη συζήτηση και πολλή μουσική.

Και η υποδοχή χωρίς πρωτόκολλα και κονκάρδες. Χωρίς ιεραρχίες και άλλα αδιέξοδα. Απλά, φιλικά, ανθρώπινα καθότανε ο ένας πλάι στον άλλο. Ολα ωραία και καλά. Λίγα λόγια, πολύ λίγα, από τον Νίκο Σοφιανό. Και ευχαριστίες για τη χρήσιμη βοήθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Και πιο δυνατή. Και το κρασί και ο μεζές και η μουσική... να κάνουν τη δουλειά τους. Θύμιζε αυθόρμητη σύναξη αυτό. Από παλαιικές εποχές. Της γειτονιάς τα γλέντια θύμιζε. Κι οι απλοί, οι καθημερινοί άνθρωποι να τα λένε με καλλιτέχνες, με ηθοποιούς... Ποιος δεν ήτανε εκεί... Κορυφαίος του χορού ο Θάνος Μικρούτσικος, ο δυνατός Θάνος. Να δίνει δύναμη στη δύναμη του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ. Προσηνής, φιλικός... το ξενύχτησε. Και ο Κώστας Τσιάνος ήτανε εκεί. Ο Κώστας Καζάκος, η Μπέττυ Βαλάση, ο Αγγελος Αντωνόπουλος, η Γιώτα Βέη, ο Λουκάς Θάνος, ο Βασίλης Κολοβός, ο Φίλιππος Σοφιανός, ο Παύλος Ορκόπουλος. Ο Βασίλης Γισδάκης με τον «μύθο» του Χατζηδάκι, ο Στάθης Δρογώσης, η Ερωφίλη, ο Ιγκόρ Πομάσκι, η Σεμίνα Διγενή, ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Νίκος Αγγελίδης, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Νίκος Μποφίλιος, ο Σταύρος Ξένος, η Κατερίνα Στικούδη και πολλοί άλλοι. Που ίσως δεν είδα ή δεν θυμάμαι...

Εκείνο, όμως, που σίγουρα θυμάμαι και μάλιστα καλά είναι το νοιάξιμο που έβγαινε από τα βλέμματα όλων. Για τον άλλον. Η αγάπη για τη ζωή. Για την καθημερινότητα, που είναι αγάπη. Γι' αυτό και η βραδιά κύλησε ανθρώπινα, με τραγούδι και με γλέντι. Γιατί όποιος αγαπάει τη ζωή, ξέρει και να γλεντάει. Και όποιος ξέρει να γλεντάει ξέρει και να αγωνίζεται. Για του φτωχού τ' αρνί. Κι έτσι, αργά, περασμένα μεσάνυχτα, άρχισαν οι παρέες να αραιώνουν και να λένε για χαιρετισμό... Μη χαθούμε... Κοντά, κοντά. Σιμά είναι τα Γιάννενα. Μπορούμε... Να σώσουμε του φτωχού τ' αρνί. Μη μας το πάρουν οι Αλή Πασάδες. Ωραία ήτανε η γιορτή του ΚΚΕ για τους φίλους του. Για την καρδιά και το μυαλό. Κι ο Θάνος, Ολύμπιος να μας λέει με φωνή στεντόρεια... Εντάξει. Ολοι τώρα... «στο φτερό του καρχαρία». ...Δες, «εφτά σε παίρνει αριστερά...», μην το... ξεχάσεις. Ομως... ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Αυτά ο Θάνος, αυτά ο Καββαδίας, στη γιορτή...


Δημήτρης ΦΕΡΓΑΔΗΣ
Συνταξιούχος. Ιστορικό στέλεχος της Βιομηχανίας της Δισκογραφίας σε ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ και MINOS - EMI. Συγγραφέας του βιβλίου «Με αφορμή την ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ. Η Βιομηχανία της Δισκογραφίας στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα»

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

  • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
  • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ