ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Κάλεσμα της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ για τις εκλογές

Μοιράζεται πλατιά σε εξορμήσεις στα καράβια και σε άλλους χώρους

Ναυτεργάτες όλων των κλάδων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Είμαστε στην τελική ευθεία της μάχης των βουλευτικών και το πραγματικό δίλημμα είναι ένα:

Αν θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που είναι σταθερά δίπλα σας, μπροστά στα δύσκολα, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του κλάδου των ναυτεργατών.

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ, για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Οι ναυτεργάτες δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες και περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους μακριά από τις οικογένειές τους. Μοχθούν, κινδυνεύουν και είναι περιτριγυρισμένοι από ένα σωρό οξυμένα προβλήματα. Από τον δικό τους κόπο πλουτίζουν οι εφοπλιστές, βγάζουν δισ. ευρώ, πολλαπλασιάζουν τις περιουσίες τους και απολαμβάνουν χλιδή.

Αυτό το κριτήριο, η κοινωνική θέση των ναυτεργατών, δείχνει το δρόμο ώστε η δική τους πολιτική επιλογή να αντιστοιχεί στα δικά τους συμφέροντα, που δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών και την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρετούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο όλα τα χρόνια.

Οι κυβερνήσεις τους μείωσαν δεκάδες φορές τις οργανικές συνθέσεις και μείωσαν δραματικά τον αριθμό των πληρωμάτων. Αυτές διέγραψαν τα χρέη των ναυτιλιακών εταιρειών, χρησιμοποίησαν και χρεοκόπησαν το ΝΑΤ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών.

Με δική τους ευθύνη εκατοντάδες ναυτεργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο, στην ανεργία, χωρίς καν ένα επίδομα, θύματα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα δύο θανατηφόρα μνημόνια για να φορτώσουν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των ναυτεργατών, των εργαζομένων.


Η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε έντονη αγανάκτηση, πολλοί συνάδελφοι στράφηκαν στις εκλογές του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ, πέφτοντας στην παγίδα των ψεύτικων συνθημάτων και προσδοκιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε προσδοκίες, ακολούθησε το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπηρέτησε κι αυτή το μεγάλο κεφάλαιο, λήστεψε το λαό για να συγκεντρώσει τα ματωμένα πλεονάσματα, για να ταΐσει τους επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο θανατηφόρο μνημόνιο και εφάρμοσε πολύ σκληρά αντεργατικά μέτρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ και αύξησε την ήδη αβάσταχτη φορολογία των ναυτεργατών, την ώρα που μαζί όλα τα κόμματα του κεφαλαίου ψήφισαν για τη διεύρυνση των εφοπλιστικών προνομίων φτάνοντας μέχρι το σημείο να υπογράφουν την «εθελοντική φορολογική εισφορά των εφοπλιστών». Ελάχιστα ποσά - άλλοθι για τις 55 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, μεγάλο σκάνδαλο!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις, να καθηλώνει και να μειώνει τους μισθούς, κάνοντας πλάτες στους εφοπλιστές. Η κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλε τον νόμο Κατρούγκαλου και μείωσε τις συντάξεις ακόμα και κατά 50%, έφτασε μέχρι το σημείο να καταργήσει ακόμα και το ΕΚΑΣ.

Ο κάθε ναυτεργάτης, ανεξάρτητα τι ψήφιζε μέχρι τώρα, επιβάλλεται να δει την πραγματική εικόνα, να δει ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι πρώτη στη διεθνή κατάταξη και οι Ελληνες εφοπλιστές σύγχρονοι «κροίσοι», με τεράστια κέρδη, πλούτη, περιουσίες, από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, που έχτισαν με τη δουλειά τους τη ναυτιλία.

Συγκλονιστικά στοιχεία! Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2019 οι Ελληνες εφοπλιστές αγόρασαν 86 πλοία αξίας 1,1 δισ. δολαρίων!

Εχουν στα χέρια τους περισσότερα από 5.000 πλοία, αλλά η ανεργία παραμένει, τα ναυτεργατικά προβλήματα οξύνονται. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποκαλύπτει πόσο άδικη, ταξική είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που προβάλλει ο κ. Τσίπρας και η «βιώσιμη ανάπτυξη» του κ. Μητσοτάκη.

Ολοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, εμπλέκουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Το ΚΚΕ συγκρούεται με αυτήν την άθλια κατάσταση και υπερασπίζεται αποφασιστικά τους ναυτεργάτες, τους νέους συναδέλφους.

Το ΚΚΕ παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε όλα όσα χάσαμε, αλλά και για την ικανοποίηση των αναγκών μας με σύγχρονα δικαιώματα.

Διεκδικεί την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή και εφαρμογή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, 13η και 14η σύνταξη.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση της φορολογίας των ναυτεργατών, των λαϊκών οικογενειών. Επιμένει στην αύξηση του αριθμού του πληρώματος σε κάθε πλοίο, για προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες, κατά της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Με συνεχείς παρεμβάσεις απαίτησε την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών ενάντια στα εργατικά «ατυχήματα». Απαιτεί αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία, συγκρούστηκε με τα διαλυτικά σχέδια στον Οίκο Ναύτου.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει το στρατιωτικό καθεστώς στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τη χρόνια υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Διεκδικεί εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των σχολών και του ΚΕΣΕΝ, απαιτώντας την εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, διαβίωσης και στέγασης, προσαρμογή της διδακτέας ύλης στα νέα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συγκρούεται με τη ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που πληρώνουν ακριβά οι ναυτεργάτες.

Ολοι έχουμε υποχρέωση να διδασκόμαστε από τους αγώνες των ναυτεργατών που αναπτύχθηκαν παρά τα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ.

Ολοι μας πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα από τις απεργοσπαστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, να καταδικάσουμε την καταστολή, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ και κάθε λογής ροπαλοφόρων και να εκτιμήσουμε ότι στο πλευρό των ναυτεργατών ήταν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τα αγωνιστικά συνδικάτα, που στήριξαν τους αγώνες και συνέβαλαν στην ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση του αντεργατικού - αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία (Ν. 2687/1953, 27/1975) και για τις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (Βασιλικό Διάταγμα 15/20ης.5.1920, Ν. 281/1914, 2151/1920, Ν.Δ. 4361/1964, 85/1973, 330/75, 5/1975, 4512/2018 κ.ά.), που εξακολουθούν να ισχύουν και αξιοποιούνται για τη στήριξη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, του μηχανισμού των εφοπλιστών στην ΠΝΟ, με τους οποίους διαμορφώνονται πλαστοί συσχετισμοί δυνάμεων και αποστέλλονται νόθοι αντιπρόσωποι στα Συνέδρια της ΠΝΟ και της ΓΣΣΕ, αναπαράγοντας σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος τη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν το νομοθετικό πλαίσιο που απάλλαξε τους εφοπλιστές από τη φορολογία, τους έδωσε αμέτρητα προνόμια και καμαρώνουν μαζί τους για την τεράστια κερδοφορία, για τον πλούτο που συγκέντρωσαν.

Με δυο λόγια, η πλούσια πείρα των ναυτεργατών πρέπει και μπορεί να εκφραστεί με ψήφο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, των αντιναυτεργατικών τους σχεδίων, με αγωνιστική ψήφο στο ΚΚΕ στις εκλογές στις 7 Ιούλη.

Τα συμφέροντα των ναυτεργατών απαιτούν την ένταση της πάλης για το γκρέμισμα και την απομόνωση της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που στήριξε κάθε αντεργατικό μέτρο, είναι το μαντρόσκυλο των εφοπλιστών, του κεφαλαίου. Οι συνάδελφοι με την πείρα τους να μην επιτρέψουν να στεριώσουν αντιδραστικά μορφώματα - «πλασιέ» μεγάλων συμφερόντων, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Να μη διασκορπιστεί η ψήφος σε κόμματα «μίας χρήσης», που λειτουργούν ως ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια, παίρνουν την ψήφο των εργαζομένων και την πετάνε στον κουβά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να μην τσιμπήσουν στα χαλασμένα δολώματα του Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ25), που άνοιξε το δρόμο για τα μνημόνια, αποκαλούσε τα μνημονιακά μέτρα θετικά και καλλιεργεί το μύθο ότι η ΕΕ και οι τραπεζίτες θα σώσουν τους εργαζόμενους.

Ολοι με την ψήφο μας να δώσουμε το αγωνιστικό «παρών» για ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές στις 7 Ιούλη.

  • Γιατί την επαύριο των εκλογών όποια κυβέρνηση καθίσει στην καρέκλα θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, θα συνεχίσει να χτυπά τα ναυτεργατικά δικαιώματα.
  • Γιατί την επαύριο των εκλογών οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ, πρωταγωνιστή στην πάλη για την παρεμπόδιση αντεργατικών μέτρων, για τη διεκδίκηση των απωλειών και των κλεμμένων.
  • Γιατί στις 8 Ιούλη οι ναυτεργάτες, οι άνθρωποι της δουλειάς, χρειάζονται ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση που θα βλέπει μπροστά, θα προετοιμάζει τους εργαζόμενους για την αντεπίθεση και την ικανοποίηση των αναγκών τους. Για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της ναυτιλίας, με το λαό στην εξουσία, στη διακυβέρνηση του τόπου. Για ναυτιλία όπου κουμάντο θα κάνουν οι παραγωγοί του πλούτου και όχι οι εκμεταλλευτές της δουλειάς τους. Ναυτιλία με ασφαλή και σύγχρονα πλοία, στην υπηρεσία των εργαζομένων και όχι των εφοπλιστών, ακτοπλοΐα που θα εξασφαλίζει σχεδιασμένα την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών, με φτηνό εισιτήριο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Ολα έχουν δοκιμαστεί. Τα «αντιδεξιά» συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη ΝΔ. Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δεξιάς και η συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο, η ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η τεχνητή δικομματική - διπολική πόλωση, οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Τσίπρα και του Μητσοτάκη και η παγίδα του «μικρότερου κακού» χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εγκλωβισμού των εργαζομένων και το κακό γίνεται συνεχώς πιο μεγάλο.

Η αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ανέστησε, της έδωσε συγχωροχάρτι. Ο φαύλος κύκλος της δικομματικής εναλλαγής φέρνει συνεχώς νέα βάσανα στους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους.

Μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση με νέες δυνάμεις, νέους ψηφοφόρους. Οι ναυτεργάτες που αισθάνονται προοδευτικοί, αριστεροί, οι συνάδελφοι που προβληματίστηκαν αλλά δεν έκαναν το βήμα, να το ξανασκεφτούν, αυτοί που ψήφισαν άλλα κόμματα και κατανοούν ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Μαζί στην κάλπη και στην καθημερινή πάλη για να δυναμώσει το ναυτεργατικό κίνημα. Στις εκλογές στις 7 Ιούλη τίθεται επιτακτικά πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, για να έχει ο λαός, να έχουν οι ναυτεργάτες δυνατό στήριγμα, στη Βουλή και στους αγώνες, για να οργανωθεί η αντίσταση, η διεκδίκηση, η αντεπίθεση.

Τώρα όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ

ΙΟΥΝΗΣ 2019



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ