ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
Σελ. /48
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος για το ΚΚΕ!

Ερχόμαστε σε επαφή με τις Επιτροπές Ετεροδημοτών του Κόμματος, φτάνουμε έγκαιρα στον τόπο που ψηφίζουμε

INTIME NEWS

Σε πλήρη κινητοποίηση είναι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους ετεροδημότες. Το ΚΚΕ τούς καλεί να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνηση και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να φτάσουν μέχρι το εκλογικό κέντρο και να στηρίξουν μαζικά το Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως ετεροδημότες, στον τόπο διαμονής τους (και OXI στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι), ψηφίζουν όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2023 ΚΑΙ συμπληρώθηκε στην περιοχή τους ο αριθμός των 40 ετεροδημοτών από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Για κάθε πληροφορία και βοήθεια, οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 2105282527 και 2105282535, ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 μ.μ. με 9 μ.μ.

Θυμίζουμε ότι για να μην υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα https://mpp.ypes.gov.gr/#/ του υπουργείου Εσωτερικών.

Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν ετεροδημότες από μια σειρά περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων προς:

  • Αθήνα - Λαμία - Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Σέρρες
  • Αθήνα - Πάτρα - Αγρίνιο - Αρτα - Ηγουμενίτσα - Γιάννενα
Τι ισχύει με τις άδειες των εκλογών

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ' αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μάη.

Η απόφαση προβλέπει τα εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, για απόσταση 201 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών και για απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους. Για όσους εργαζόμενους μετακινηθούν από και προς νησιά στα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, ενώ για απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Για τα νησιά ισχύουν τα ίδια, όπως και για την εξαήμερη εργασία.

Για όσους μισθωτούς η Κυριακή 21 Μάη είναι εργάσιμη μέρα, θεωρείται μέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν. Η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τη δώσουν.

Ειδικά για τις εκλογές στο εξωτερικό

Στο Εξωτερικό, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μάη 2023.

Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν οι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Εξωτερικού. Οσοι γράφτηκαν στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού ψηφίζουν ΜΟΝΟ στο εξωτερικό, και ΟΧΙ στην Ελλάδα.

Οι εκλογείς ψηφίζουν με ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό τους διαβατήριο.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Οι εκλογείς ΔΕΝ βάζουν σταυρό προτίμησης.

Για τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού όπως έχουν διαμορφωθεί, βλέπε αναλυτικά στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και τον σύνδεσμο https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2023/04/kya36406-20230427ant.pdf

Οι εκλογείς του εξωτερικού για τυχόν ερωτήματα ή ζητήματα που προκύπτουν μπορούν πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών (20 Μάη) να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210.2592192 και 6957301381.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για έγκαιρη μετακίνηση

Μέχρι την 21η Μάη αναλαμβάνουμε όλοι μας, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, μια σημαντική ευθύνη. Να κάνουμε τη νύχτα μέρα για να φτάσει πιο ψηλά το Κόμμα μας παντού. Οι ετεροδημότες, όλοι όσοι ψηφίζουν για τους νομούς του Αιγαίου και κατοικούν εκτός των νησιών, να εξασφαλίσουν ότι ξέρουν σε ποιο τμήμα ετεροδημοτών ψηφίζουν. Υπάρχουν όμως και οι ετεροδημότες που τα δικαιώματά τους είναι στο νησί τους ή έκαναν αίτηση ετεροδημότευσης που είτε δεν εγκρίθηκε, είτε κρίθηκε εκπρόθεσμη. Ολοι αυτοί πρέπει να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι την 21η Μάη και νωρίτερα θα βρίσκονται στον τόπο όπου ψηφίζουν.

Οσο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τρόπο να κερδίσουν τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής τους με την ψήφο των νησιωτών, άλλο τόσο «εξυπηρετούνται» με τα εμπόδια που βάζουν στη μετακίνηση των ψηφοφόρων. Γι' αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ, όπως αυτή για να εξασφαλιστεί η ψήφος των νέων που δουλεύουν σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν την άποψη πως το ΚΚΕ έχει σίγουρη την έδρα στη Λέσβο. Δεν τους πήρε ο πόνος. Θέλουν να εξαπατήσουν ξανά λαϊκό κόσμο που τους εγκαταλείπει, καλώντας τον να διώξει τον Μητσοτάκη, κρύβοντας ότι ψήφισαν μαζί τα μισά νομοσχέδια.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ εποφθαλμιά την έδρα του ΚΚΕ, για να τη χαρίσει σε κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αστικά κόμματα φοβούνται τη νεολαία, που τους έχει πάρει χαμπάρι και δεν την ενσωματώνουν. Αυτό φάνηκε άλλωστε στη «μεγάλη δημοσκόπηση» των φοιτητικών εκλογών, με την εκ νέου μεγάλη άνοδο και πρωτιά της «Πανσπουδαστικής».

Δε μας επιτρέπεται καμία ολιγωρία και ανάθεση, πολύ περισσότερο η «αποχή εξ αμελείας»! Γιατί ο λαός των νησιών έδωσε μάχες, ακόμη πιο έντονα αυτήν την τετραετία, κόντρα στους νόμους όλων των κυβερνήσεων:

-- Για να έχουμε υγεία και ασφάλεια σε μέσα και υποδομές. Για να έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας χωρίς τα εγκληματικά κενά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και μετράμε θύματα. Το δείξαμε και μετά το έγκλημα των Τεμπών, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας.

-- Για να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα που κατατρώγεται από την ακρίβεια, ειδικά για εργαζόμενους, αγρότες και μικρούς επαγγελματίες. Το δείξαμε με πλήθος παρεμβάσεων.

-- Για να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές προσφύγων της ΕΕ, στέλνοντας τα ΜΑΤ από εκεί που ήρθαν τον Φλεβάρη του '20 σε Λέσβο και Χίο.

-- Για να μην πάει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Τα καταφέραμε, εμποδίζοντας πλειστηριασμούς και επανασυνδέοντας ρεύματα.

Σε όλες αυτές τις μάχες το ΚΚΕ ήταν οργανωτής και μπροστάρης! Το δυνάμωμά του είναι όρος για περισσότερες νίκες και αποτελέσματα προς όφελος των πολλών που στενάζουν και στα νησιά!

Είναι χρήσιμο και κρίσιμο, ειδικά για όσους μένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην ηπειρωτική χώρα:

-- Να βγάλουν έγκαιρα τα εισιτήρια τους, ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της άδειας που δικαιούνται όσοι εργάζονται.

-- Να επικοινωνήσουν άμεσα με τις Οργανώσεις της πρωτεύουσας ή της υπαίθρου των νησιών, για να αξιοποιηθούν τις τελευταίες μέρες στην κορύφωση του πολιτικού ανοίγματος και/είτε ως εκλογικοί αντιπρόσωποι.

-- Να απευθυνθούν στο τμήμα ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής για πληροφορίες.

-- Να μην αφήσουν αβοήθητο κανέναν φίλο του ΚΚΕ που αντιμετωπίζει προβλήματα μετακίνησης λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ούτε στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αη Στράτη, ούτε στη Σάμο, την Ικαριά και τους Φούρνους, ούτε στη Χίο, επιτρέπεται να χαθεί ψήφος για το ΚΚΕ. Το χρωστάμε στην Ιστορία μας, στους αγώνες όλων των προηγούμενων γενεών, αλλά πρώτα και κύρια στη νέα γενιά. Σε αυτές τις εκλογές μπορεί και πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη όλη η δυναμική των αγώνων μας, να αποδειχθεί ότι ο λαός σώζει τον λαό με ισχυρό ΚΚΕ. Να εκφραστεί το «μόνοι τους και όλοι μας», για τα «κόκκινα νησιά», που πάντα ήταν καρφί στο μάτι των κυβερνήσεων και των επιδιώξεών τους. Είναι χρέος μας να τα «κοκκινίσουμε» κι άλλο, χωρίς να λογαριάσουμε κανέναν κόπο.


Κώστας ΡΗΓΑΣ
Μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, Γραμματέας της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Μάθε τώρα πού ψηφίζεις

Σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-2006), είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.

Οι εκλογείς χρειάζεται να επιβεβαιώσουν ΑΜΕΣΑ πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Εγκαιρος έλεγχος στην παραπάνω ιστοσελίδα χρειάζεται ιδιαίτερα από όσους έχουν κάνει, σε οποιονδήποτε χρόνο, αίτηση μεταδημότευσης (π.χ. εκλογική) ή εγγραφής/διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία: https://www.902.gr/eidisi/politiki/328380/hrisimes-eklogikes-odigies



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ