ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλήση σε απολογία», για συμμετοχή στην απεργία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς, συνεχίζοντας τις κλήσεις σε απολογία, για τη συμμετοχή στην απεργία στις 21 Απρίλη

Συνεχίζονται οι διώξεις σε εκπαιδευτικούς που δε συμβιβάζονται, απεργούν και διεκδικούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η κυβέρνηση, μέσω των διοικητικών μηχανισμών, κάλεσε σε απολογία μια, ακόμα, εκπαιδευτικό, επειδή απήργησε στις 21 Απρίλη, μέρα που καλούσε το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια διαχωρισμού των απεργιών σε «νόμιμες» και «παράνομες», η οποία, στην ουσία αμφισβητεί και ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία.

Συγκεκριμένα, καλείται σε απολογία δασκάλα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, από την προϊσταμένη του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Εβρου. Στο έγγραφο της «κλήσης σε απολογία» και, αφού αραδιάζονται διατάξεις της νομοθεσίας και γίνεται επίκληση της αναφοράς του διευθυντή του σχολείου, λέει:

«Σας καλούμε σε έγγραφη απολογία που θα μας υποβάλετε εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από τη λήψη του παρόντος, γιατί υποπέσατε στο πειθαρχικό παράπτωμα "της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων" που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 107 παρ. 1Δ του Ν. 3528/9-2-2007 και συγκεκριμένα γιατί από την 21-4-2010 αδικαιολόγητα και με δική σας υπαιτιότητα δεν παρουσιαστήκατε στο σχολείο όπου υπηρετείτε και δεν προσφέρατε διδακτικό έργο, διότι συμμετείχατε σε απεργία προκηρυχθείσα από μη αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο. Σας πληροφορούμε ότι έχετε δικαίωμα, πριν υποβάλετε την απολογία σας, να λάβετε γνώση των στοιχείων του σχηματισθέντος πειθαρχικού φακέλου, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο μας» (δική μας η υπογράμμιση).

Με άλλα λόγια, η διοίκηση της εκπαίδευσης φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο... «συντονιστή» του συνδικαλιστικού κινήματος, κρίνοντας τις αρμοδιότητες των συνδικαλιστικών οργάνων! Μόνο που αυτό είναι υπόθεση του ίδιου του κινήματος να το κρίνει κι όχι του υπουργείου και των διευθύνσεών του.

Το ΠΑΜΕ απέναντι στην ενεργοποίηση μηχανισμών εκφοβισμού και χειραγώγησης απαντά με τη δράση του. Καλεί τους εκπαιδευτικούς, σήμερα, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αρμόδια διεύθυνση, στην Αλεξανδρούπολη, διεκδικώντας το δικαίωμα στην απεργία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να παλεύει. Μάλιστα, κατέθεσε πρόταση στο προεδρείο της ΔΟΕ, για τρίωρη στάση εργασίας, σήμερα, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, η πλειοψηφία όμως το αρνήθηκε.

Κατεύθυνση της κυβέρνησης

Πάντως, η συγκεκριμένη κλήση δεν ήρθε απ' το πουθενά ούτε ήταν ιδέα μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης. Ο «Ρ» στις 27 Απρίλη δημοσίευσε αποσπάσματα από αντίστοιχα έγγραφα που έφταναν σε σχολεία από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε:

  • «Η συμμετοχή (...) σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται από επίσημες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν, είναι αδικαιολόγητη» (έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α' και Β' /βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας).
  • «(...)Η απουσία εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, λόγω συμμετοχής σε κινητοποιήσεις που δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αδικαιολόγητη» (έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας).
  • «(...)Ως εκ τούτου για τους εκπαιδευτικούς/υπαλλήλους που δηλώνουν συμμετοχή σε οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση, εφαρμογή έχουν οι σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα» (έγγραφο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης).

Των παραπάνω εγγράφων ακολούθησαν οι κλήσεις εκπαιδευτικών σε απολογία.

Οι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν

Απέναντι σε αυτήν την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, οι εκπαιδευτικοί δε μένουν άπραγοι, παρά την απαράδεκτη στάση των ηγεσιών των πλειοψηφιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Μέχρι τώρα 28 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών) έχουν καταδικάσει τις διώξεις και υπερασπίζονται το δικαίωμα στην απεργία, υπερψηφίζοντας το ψήφισμα του ΠΑΜΕ. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, αφού είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων δασκάλων - νηπιαγωγών, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα καταθέσουν το ψήφισμα.

Προχτές, στο ΔΣ της ΔΟΕ η στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ήταν αποκαλυπτική απέναντι στο ψήφισμα καταδίκης των διώξεων που κατέθεσε το ΠΑΜΕ: Αρνήθηκαν να το ψηφίσουν ψελλίζοντας γενικά ότι τάσσονται κατά των διώξεων, αλλά όχι και υπέρ του δικαιώματος στην απεργία. Συνέχεια αυτής της στάσης τους, ήταν η χτεσινή άρνησή τους να καλύψουν με στάση εργασίας τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη. Ουσιαστικά, αφήνουν ακάλυπτους τους συναδέλφους τους που διώκονται, απέναντι στην κυβερνητική τρομοκρατία επιλέγουν τη στάση της υποταγής.

ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτούν λύσεις «εδώ και τώρα»!

Παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία αύριο για τα εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πειραιά θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων και Κηδεμόνων Νομαρχίας Πειραιά, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και των Συλλόγων Γονέων του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, του Ειδικού Σχολείου Κερατσινίου και του Ειδικού Σχολείου Κορυδαλλού. Και αυτή είναι η πρώτη κινητοποίηση, καθώς οι γονείς των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με διάφορες μορφές.

Αιτία η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα Ειδικά Σχολεία της περιοχής. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο θα αποφοιτήσουν 55 παιδιά από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και για τα παιδιά αυτά δεν υπάρχει δημόσιο σχολείο για να ενταχθούν και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους! Σ' αυτό απαιτούν άμεση λύση.

Οι γονείς διεκδικούν επίσης άμεσα: Κατασκευή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας παράλληλα με κατασκευή νοσοκομείου Παίδων, πλήρως στελεχωμένα, με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό, βοηθητικό, επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη και πλήρη σχέση εργασίας.

Να γίνει έρευνα των αναγκών ώστε να κατασκευαστούν από τον ΟΣΚ (και όχι μέσω ΣΔΙΤ) σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικού επιστημονικού - βοηθητικού προσωπικού.

Να γίνει μελέτη για τη μεταστέγαση των υπάρχοντων σχολείων σε χώρους κατάλληλους με τις απαραίτητες αίθουσες.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Σε λειτουργική ασφυξία το ΚΕΑΤ»

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Την κατάσταση «λειτουργικής ασφυξίας» στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), κατήγγειλε τη Δευτέρα, με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, ζητώντας την άμεση κρατική επιχορήγηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την ανάπτυξή του.

Αναφερόμενη στο ΚΕΑΤ, η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά είπε ότι το Κέντρο «πέρασε» στο Δημόσιο το 1979 με την προϋπόθεση να αυτοχρηματοδοτείται. Ανέφερε ότι για φέτος «εξασφαλίστηκε το ποσό των 300.000 ευρώ για τις δαπάνες του Κέντρου» και σημείωσε ότι «συγκροτήθηκε επιτροπή με σκοπό την αποτύπωση των αναγκών του κόστους και των ελλειμμάτων του ΚΕΑΤ». Επίσης δήλωσε ότι: «θα εργαστούμε στην κατεύθυνση της αλλαγής του οργανισμού του ΚΕΑΤ».

«Η όποια μετατροπή του, το 1979, σε κέντρο δημοσίου δικαίου ήταν ναρκοθετημένη με τη νάρκη ότι πρέπει να εξασφαλίζει ίδιους πόρους», τόνισε, ανταπαντώντας, ο Ν. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως «τα προβλήματα αποδιάρθρωσης και περιθωριοποίησης παραμένουν» και «έχουν οδηγήσει σε μια λειτουργική ασφυξία». Επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των επί συμβάσει εργαζομένων» και οι προσλήψεις με ελαστικές μορφές εργασίας, τονίζοντας συνολικά πως το ΚΕΑΤ «έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης των τυφλών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε, λέγοντας πως «χρειάζεται πανελλαδική αναβάθμιση, ολοκληρωμένη δομή και στη δικτύωση της υποδομής», καθώς και «πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών». Σε αυτό το στόχο, σημείωσε, «κρίκος είναι η εξασφάλιση ενιαίας εργασιακής σχέσης του προσωπικού», αλλιώς «οποιαδήποτε αναζήτηση ρυθμίσεων θα κινείται στην κατεύθυνση της αγοράς».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org