ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ξανά μπροστά για τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων!

Μαχητική απάντηση, μαζί με τον λαό της πόλης, στη συκοφαντία και στα ψέματα γνωστών αντικομμουνιστικών κύκλων | Συνέχεια τη Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών και την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία

Με μια μαζική συγκέντρωση, εργαζόμενοι, νεολαία, λαϊκοί άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της δημοτικής αρχής Πάτρας και στήριξαν τη νέα της κινητοποίηση το πρωί της Παρασκευής, για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών που έχει ο δήμος, για προσλήψεις προσωπικού με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Εγινε παράλληλα μαχητικό κάλεσμα για συνέχιση των αγωνιστικών δράσεων, τη Δευτέρα 15 Απρίλη στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα και με τη δρομολόγηση λεωφορείων (7 π.μ.) από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, αλλά και στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 17 Απρίλη και τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου (10.30 π.μ. στα γραφεία του).

Δόθηκε ταυτόχρονα, και με τη στάση όλων των συγκεντρωμένων, απάντηση σε μια ολόκληρη βιομηχανία ψευδών ειδήσεων και κατασκευασμένων γεγονότων που έγινε προσπάθεια να στηθεί το πρωί της ίδιας μέρας σε βάρος της δημοτικής αρχής, με ψευδολογίες για τραμπουκισμούς εναντίον συμβασιούχων πρώην εργαζομένων, «δημοσιεύματα» που αναπαράχθηκαν εν ριπή οφθαλμού, χωρίς καμία διασταύρωση, από γνωστούς αντικομμουνιστικούς κύκλους, και τα οποία αξιοποιήθηκαν και από τους εκπροσώπους της ΝΔ, που τα κατασκεύαζε κιόλας.

Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων

Από νωρίς το πρωί το δημαρχείο γέμισε λαϊκό κόσμο, όπου με συνθήματα όπως «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα» και «Μια πόλη στο πόδι διεκδικεί όσα δικαιούται» αναδείχθηκε η άμεση ανάγκη ενίσχυσης και του δήμου Πατρέων, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει, να παλέψει για όλα όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης.

Στον χώρο βρέθηκαν εργαζόμενοι του δήμου από διάφορες υπηρεσίες, με αποφάσεις σωματείων τους που είχαν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας, το Εργατικό Κέντρο, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φοιτητικών και λαϊκών συλλόγων.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αναφέρθηκε στις ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής για τα δικαιώματα των εργαζομένων από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της και θύμισε:

«Γι' αυτή μας τη δράση, που είναι γνωστή πανελλαδικά, βρεθήκαμε και κατηγορούμενοι. Θυμίζουμε ότι όταν πρωτοεκλεγήκαμε, το 2014, αρνηθήκαμε να παραδώσουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη - υπουργό τότε της κυβέρνησης Σαμαρά - τους φακέλους 324 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου για έλεγχο. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να ελέγξει αν το 2004, που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έγιναν αορίστου χρόνου με τον νόμο Παυλόπουλου, υπήρξε κάτι το "μεμπτό", ώστε να τους απολύσει.

Ηταν αυτή η δημοτική αρχή που βρέθηκε μπροστά για να μπορέσουν να παραμείνουν στη δουλειά τους εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και χώρους που με βάση τη νομοθεσία των κυβερνώντων κάλυπταν διαρκείς ανάγκες αλλά δεν προσλαμβάνονταν, όπως σε παιδικούς σταθμούς και αλλού». Και πρόσθεσε: «Γι' αυτή μας τη θέση ο δήμαρχος κατηγορήθηκε, τον πήγαν κατηγορούμενο στα δικαστήρια».

Ο Κ. Πελετίδης απευθύνεται στη συγκέντρωση
Ο Κ. Πελετίδης απευθύνεται στη συγκέντρωση
Στάθηκε στον αγώνα της δημοτικής αρχής με την πορεία Πάτρα - Αθήνα, την κινητοποίηση στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τις συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, τη συνολική δράση που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. «Εμείς πορευτήκαμε από την πρώτη στιγμή λέγοντας την αλήθεια, αποκαλύπτοντας ποιος ευθύνεται για την ανεργία, τις κυβερνήσεις, το σύστημα που υπηρετούν. Επίσης, πορευτήκαμε και συνεχίζουμε, θέλοντας να ενώσουμε τους εργαζομένους, για τα συμφέροντά τους, γιατί ξέρουμε ότι έτσι μπορούν να έχουν και αποτελέσματα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Για δε όσους κάνουν προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων, θέλοντας να τους κονιορτοποιήσουν, επεσήμανε: «Από την πρώτη στιγμή απαιτούμε δουλειά για όλους και δουλειά με δικαιώματα. Αναδείξαμε ότι για τα προβλήματα φταίει το σύστημα που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, ότι αυτό θέλει ανατροπή, δεν παίρνει φτιασιδώματα, απαιτείται ανατροπή σε πολιτικό επίπεδο, σε αυτούς που κυβέρνησαν, είχαν την ευθύνη και συνεχίζουν σήμερα. Το ποιοι είναι δεν πρέπει να το ξεχνάμε, πρόκειται για τις κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. προηγουμένως, που νομοθέτησαν και συνεχίζουν ψηφίζοντας αυτούς τους νόμους».

Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια στον δήμο εργάστηκαν 4.200 άτομα με 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που οι κυβερνήσεις προσέλαβαν ως «ωφελούμενους», όπως και άλλους χιλιάδες πανελλαδικά, χωρίς δικαιώματα.

Υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή αγωνιά το ίδιο για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά, σημειώνοντας ότι ο δήμος έχει πληρώσει 17 εκατ. ευρώ ως μισθοδοσίες για εργαζόμενους τέτοιων προγραμμάτων, χρήματα που του λείπουν από άλλες παρεμβάσεις, δεν τα έχει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει, όταν κράτος και κυβερνήσεις αρνούνται να καταβάλουν όσα οφείλουν στους δήμους και ο δήμος Πατρέων από 94 εκατ. ευρώ τον χρόνο λαμβάνει μόλις 24 εκατ.

Με όπλο την αλήθεια

Εδωσε επίσης απάντηση σε όσους κατηγορούν τη δημοτική αρχή για «αλαζονεία», επικαλούμενοι το 56% που πήρε στις εκλογές, για να την προσβάλουν: «Εμείς τα ίδια λέγαμε και προεκλογικά. Δεν είπαμε ψέματα. Αλλοι είναι αυτοί που με ελεεινό τρόπο πάνε να εκμεταλλευτούν την αγωνία των εργαζομένων».

Μίλησε για τις ευθύνες και την υποκρισία των εκπροσώπων της ΝΔ στον δήμο, που με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία εργαζομένων, ενώ το κόμμα τους είναι στην κυβέρνηση, και καυτηρίασε το ότι σε διαμαρτυρία των εργαζομένων στην πρόσφατη επίσκεψη Βορίδη στην Πάτρα, κανείς από τους ίδιους δημοτικούς συμβούλους δεν αντέδρασε όταν ο υπουργός δεν τους δέχτηκε και αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Αναφέρθηκε και στη στάση των κομμάτων στη Βουλή, τονίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Αθλια προσπάθεια κατασκευής ψευδών ειδήσεων

Απάντηση έδωσε και στα διάφορα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα για κουκουλοφόρους απέναντι σε πρώην συμβασιούχους εργαζόμενους, επισημαίνοντας την αγωνία των εμπνευστών αυτών των σεναρίων προκειμένου να χτυπήσουν τη δημοτική αρχή.

«Είναι άθλιοι. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί, θα φανεί παράλληλα ποιοι είναι αυτοί που λένε την αλήθεια και ποιοι ψέματα, για το αν μπορεί ένας δήμος να έχει 4.000 εργαζόμενους χωρίς χρηματοδοτήσεις από το κράτος, τις κυβερνήσεις, αν έχει ανάγκη από προσωπικό επιπλέον», είπε μεταξύ άλλων.

Ανέδειξε παράλληλα τη λειτουργία και «δράση» διαφόρων μεγαλοδικηγόρων που έχουν στήσει ολόκληρη βιομηχανία δικογραφιών, αντλώντας ατελείωτα χρηματικά ποσά από εργαζόμενους τους οποίους «τρέχουν» στα δικαστήρια μέχρι να βρουν «θετική έδρα» για την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

«Τι ρόλο παίζουν αλήθεια όλοι αυτοί; Ποιος λέει την αλήθεια; Οσοι ψάχνουν για "θετικές έδρες" ή όσοι αγωνίζονται και παρεμβαίνουν καθημερινά για ενότητα των εργαζομένων και δράση για ανατροπή όλων όσοι τους εκμεταλλεύονται;», αναρωτήθηκε.

Γι' αυτά που έχουν ανάγκη ο λαός και η πόλη

Η δημοτική αρχή Πάτρας συνεχίζει τον αγώνα της με όπλο την αλήθεια και το δίκιο, υπογράμμισε ο Κ. Πελετίδης και κάλεσε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας, με βασικά αιτήματα:

«Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο δήμος Πατρέων, σύμφωνα με τον νόμο "Καλλικράτη", καθώς και τα παρακρατηθέντα (από 91 εκατ. ευρώ ετησίως ο δήμος λαμβάνει 24 εκατ.).

Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του δήμου Πατρέων, για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις.

Αμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσοι εργάστηκαν στον δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.

Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Μισθός και δικαιώματα σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων».

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Γιάννης Κουτσούκος, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Δημήτρης Αθανασιάδης.

Στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα της δημοτικής αρχής, με τον Δ. Αθανασιάδη ειδικά να θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο είχαν αποτελέσματα μόνο όταν με ενιαίο αγώνα και δράση στράφηκαν απέναντι σε κυβερνητικά μέτρα και πάλεψαν ενωμένοι απέναντι σε αυτά.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στηρίζουν τον αγώνα του δήμου Πάτρας

Οι αγωνιστές δήμαρχοι της Αττικής - Βαγγέλης Σίμος (Πετρούπολης), Ηλίας Σταμέλος (Καισαριανής) και Μιχάλης Σελέκος (Χαϊδαρίου) - σε δηλώσεις τους στηρίζουν τον αγώνα της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας και ανακοινώνουν ότι θα είναι παρόντες τη Δευτέρα 15 Απρίλη στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα να αποδοθούν στους δήμους τα χρήματα που δικαιούνται για προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, να επιχορηγηθούν οι δήμοι ώστε να καλύπτουν τη μισθοδοσία όσων συμβασιούχων εργαζομένων παραμένουν στη δουλειά τους με δικαστικές αποφάσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ