ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες της ΕΕ

Φιλοξενείται από το ΚΚΕ αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, 14 - 15 του Μάρτη

Αύριο, Παρασκευή, στον Περισσό, στις 10 π.μ., με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, αρχίζουν οι εργασίες της διήμερης Συνάντησης Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ με θέμα: «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος».

Σκοπός της Συνάντησης είναι η ανταλλαγή πείρας από τους αγώνες και τις αντιστάσεις των λαών και το ρόλο των κομμουνιστών και άλλων αντικαπιταλιστικών δυνάμεων σε θέματα, όπως: Η απόρριψη της νέας Ευρωσυνθήκης, η Κοινωνική Ασφάλιση, η «Πράσινη βίβλος για τις εργασιακές σχέσεις», η λεγόμενη ευελφάλεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιταχυνόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, οι «τρομονόμοι», η ΝΑΤΟική «αντιπυραυλική ασπίδα», τα ζητήματα της Παιδείας, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Η Συνάντηση αποσκοπεί επίσης στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών που να αναδεικνύουν τη λύση προς όφελος των λαών, η οποία να οδηγεί στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες κομμάτων από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Τουρκία και Τσεχία.

ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Σήμα» για νέο τριετή κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης

Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η παράταση του εργάσιμου βίου, στο επίκεντρο του «δεύτερου γύρου» της στρατηγικής της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Νέα ώθηση στη συντεταγμένη υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη στρατηγική της Λισαβόνας επιδιώκουν να δώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο «νέος κύκλος» (2008 - 2010) της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισαβόνας περιλαμβάνει το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της νέας αντιλαϊκής επίθεσης με αιχμή την αγορά εργασίας και τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον των 27 ηγετών της ΕΕ και των μονοπωλίων είναι στραμμένο στον έλεγχο των αγορών ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο και σημαντικότερο ρόλο στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τον πρώτο κύκλο (2005 - 2008) υλοποίησης της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά την ίδια στιγμή το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να επιταχυνθούν και διευρυνθούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουν στην «επικαιροποίηση» του κειμένου των «Γενικών Κατευθυντήριων Γραμμών» που είχε υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2005 και ταυτόχρονα αυτές να περάσουν ως «συστάσεις» στα κράτη - μέλη.

«Η δρομολόγηση του επόμενου τριετούς κύκλου της Στρατηγικής της Λισαβόνας προσφέρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ευκαιρία να εντείνει την επιτευχθείσα δυναμική και να προσαρμόσει τη σημερινή δομή της στις νέες προκλήσεις», αναφέρει στην επιστολή - πρόσκληση προς τους ομολόγους του ο Σλοβένος προεδρεύων της ΕΕ Γιάνεζ Γιάνσα. «Με τον τρόπο αυτό - συνεχίζει - αναμένεται να δοθεί νέα ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εμβάθυνση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Στο Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να ληφθούν μέτρα για να ισχυροποιηθούν παραπέρα και οι τέσσερις πυλώνες της Λισαβόνας («γνώση, καινοτομία, η απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού και η ενίσχυση της απασχόλησης»), εννοείται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αιχμή του δόρατος η Flexicurity

Ξεχωριστό βάρος δίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μέσω της Flexicurity. Η Κομισιόν, στην πρόσφατη έκθεσή της που θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θεωρεί «σημαντική βελτίωση» το γεγονός ότι τα μισά κράτη - μέλη έχουν αναπτύξει «ολοκληρωμένες προσεγγίσεις ευελιξίας με ασφάλεια» (flexicurity), ενώ το 2006 τα κράτη - μέλη ήταν ελάχιστα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισημαίνεται ακόμα ότι την περίοδο 2000 - 2006 το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται με προσωρινές συμβάσεις εργασίας στην ΕΕ - 27 αυξήθηκε από 12,2% σε 14,1%, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε από 16,4% σε 18,1%».

Η ραγδαία εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης έχει θορυβήσει ακόμα και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων(ETUC), που είχε υποστηρίξει και συνεχίζει τη στρατηγική της Λισαβόνας. Σε έκθεσή της, λοιπόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει ότι 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ (το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού) εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ 31 εκατομμύρια απ' αυτούς είναι κακοπληρωμένοι.

Οι συνδικαλιστές της ETUC εξαντλούν την αγωνιστική παρέμβασή τους απευθύνοντας ...έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ «να σταματήσουν την εξάπλωση του αριθμού των ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη».

Μετά από τα «Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων» τα κράτη - μέλη έχουν δεσμευτεί να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχύσουν την «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, έχει δεσμευτεί να προωθήσει τη μερική απασχόληση, ενώ άλλες χώρες προωθούν την τηλεεργασία, τον περιορισμό της διαδοχικής χρήσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.ά.

Η σημασία της Flexicurity αναδεικνύεται και στο σχέδιο των συμπερασμάτων, όπου καλούνται όλα τα κράτη - μέλη «να ολοκληρώσουν τις συμφωνημένες κοινές αρχές της flexicurity, περιλαμβάνοντας αυτές στα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων του 2008 και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους».

Προτεραιότητα των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι επίσης «η προώθηση της εργασίας με βάση τον κύκλο ζωής», δηλαδή δουλειά μέχρι τον τάφο...

«Πρόσφατα, σημειώθηκε κάποια πρόοδος όσον αφορά στην προώθηση στρατηγικών παράτασης του εργασιακού βίου, ιδίως με τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, όπου επισημαίνουν ότι «η σημερινή μέση ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας (60,9 έτη) παραμένει πολύ χαμηλότερη από το στόχο που έχει τεθεί για το 2010».

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, η ΕΕ προωθεί την ενεργειακή πολιτική της, που στην πραγματικότητα είναι πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν απόψε εισήγηση του εκπροσώπου της ΕΕ Χ. Σολάνα «για τις επιπτώσεις ασφαλείας (!) της αλλαγής του κλίματος». Οπως εξάλλου σημειώνει ο Σλοβένος προεδρεύων «η ΕΕ πρέπει να διαθέτει βιώσιμες και ασφαλείς πηγές ενέργειας, πράγμα στο οποίο θα συντελέσει μια ουσιαστική εσωτερική ενεργειακή αγορά».

ΠΓΔΜ
Αποχώρηση Αλβανών από την κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι από χτες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι. Αφορμή στάθηκε η χτεσινή αποχώρηση του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι επειδή ο Γκρούεφσκι αρνήθηκε να ικανοποιήσει λίστα έξι αιτημάτων για την αλβανική γλώσσα και σύμβολα και διότι η ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θάτσι ανακοίνωσε την απόφασή του για απομάκρυνση απ' την κυβέρνηση έπειτα από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια Γκίλιαν Μιλάνοβιτς και λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον πρέσβη της ΕΕ στη χώρα Ερβαν Φουέρε...

Η εξέλιξη φέρνει τη χώρα πιο κοντά στις εκλογές λίγο μετά την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου και λίγες βδομάδες πριν τη ΝΑΤΟική σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι. Η κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίστηκε πριν δύο χρόνια με μετεκλογική συνεργασία ανάμεσα στο VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» του Τίτο Πέτκοφσκι και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών».

Το έτερο κόμμα της αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, «Δημοκρατικό Κόμμα για την Ολοκλήρωση» του Αλί Αχμέτι (των πρώην αυτονομιστών) αρνήθηκε χτες πως θα συνεργαστεί με τον Γκρούεφσκι και ζήτησε πρόωρες εκλογές μετά τη ΝΑΤΟική σύνοδο στις αρχές Απρίλη στο Βουκουρέστι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπόσεφκι αρκέστηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά»...

90 XPONIA ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ναζίμ Χικμέτ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Τούρκο ποιητή ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΤΚΡ) το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη 13/3, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Η συνέντευξη έχει θέμα «Η νέα ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος» και πραγματοποιείται ενόψει της Συνάντησης Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ, που θα φιλοξενήσει το ΚΚΕ αύριο Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μάρτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ