ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου που θα περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση είναι η αντιδραστική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP), παρά τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει το θέμα αυτό με μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Την περασμένη Δευτέρα το κυβερνών κόμμα (στο οποίο για το συγκεκριμένο παρατηρούνται επιμέρους διαφοροποιήσεις) κατάφερε με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή να αποτρέψει την κίνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εμποδιστεί ο συγκεκριμένος νόμος. Το εν λόγω νομοσχέδιο, που συζητιέται στη Βουλή πριν μπει για ψήφιση, είναι άκρως ταξικό, αφού χτυπάει πρωτίστως τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, που είτε θα θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σε παράνομα ιατρεία είτε θα αναγκάζονται να υποστούν μια ανεπιθύμητη, για διάφορους λόγους, εγκυμοσύνη.

Η αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή των οπορτουνιστικών δυνάμεων ξεκόβει το ζήτημα από την ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία και το βλέπουν ως ζήτημα όλων των γυναικών. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι γυναίκες της πλουτοκρατίας έχουν και άλλες επιλογές σε σχέση με αυτές της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πάντως, βάσει δημοσκοπήσεων, 80% των Ισπανών υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Μόνο το ΚΚ Λαών της Ισπανίας θέτει το ζήτημα στην ταξική του βάση και το συνδέει με το συνολικό αγώνα της εργατικής τάξης για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα μπορούν να αντιμετωπίζονται και ζητήματα διακοπής κύησης όταν συντρέχουν οι λόγοι (ιατρικοί ή κοινωνικοί).

ΙΤΑΛΙΑ
Ενδοαστικοί κραδασμοί

ΡΩΜΗ.--

Η δυσκολία αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει στην Ιταλία δημιουργεί και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ετσι, πολύ έντονα έχει έρθει στο φως η αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα, που δημιουργεί και τριγμούς στην κυβέρνηση, αφού είναι ο βασικός κορμός της.

Χτες δύο σημαίνοντα στελέχη αυτού του κεντροαριστερού κόμματος, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο γραμματέας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν στο κυβερνητικό μέγαρο, Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, σε μια συζήτηση που κράτησε 1 ώρα και, όπως λένε όλα τα ειδησιογραφικά δίκτυα, ήταν άκαρπη, καθώς «οι δύο πολιτικοί έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους». Βέβαια, όσο και να επιχειρείται να παρουσιαστεί ως η «μεγάλη σύγκρουση», οι θέσεις και των δύο είναι στην ίδια αντιλαϊκή ρότα.

Η συνάντηση του Λέτα με τον Ρέντσι ήταν η πρώτη σε μια σειρά συναντήσεων που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός και με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Σήμερα πάντως θα συνεδριάσει η ΚΕ του Δημοκρατικού Κόμματος, που φαίνεται να ελέγχει ο Ρέντσι, και θα φανεί αν προκριθεί η αλλαγή σκυτάλης προκειμένου να προωθηθούν τα έτσι κι αλλιώς αποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Πάντως η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» εκτιμά ότι ο Λέτα δε μοιάζει να προτίθεται προς το παρόν να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρέντσι, όπως του ζήτησε ανοιχτά χτες και μια μερίδα στελεχών του κεντρώου κόμματος Επιλογή Πολιτών (SC), που έχει ιδρύσει ο πρώην τραπεζίτης Μάριο Μόντι.

Το πιθανότερο είναι ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός να επαληθεύσει στο κοινοβούλιο αν διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ ο Ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο εναποθέτει τη λύση στον ενδοαστικό εσωκομματικό καβγά, στο Δημοκρατικό Κόμμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν την περασμένη Τρίτη από τις δυνάμεις καταστολής στη βόρεια επαρχία Τσάκο της Αργεντινής, σε διαδηλώσεις ανέργων που διεκδικούσαν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας μπροστά από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Η αστυνομία επιτέθηκε με το πρόσχημα της παρακώλυσης συγκοινωνίας και προέβη σε 10 συλλήψεις διαδηλωτών.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο δεύτερος ερευνητικός σταθμός της Νότιας Κορέας στην Ανταρκτική ξεκίνησε να λειτουργεί στην περιοχή, σε μια έκταση πάνω από 4 στρέμματα, που θα στεγάζει μια 15μελή ομάδα το χειμώνα και μια 60μελή το καλοκαίρι. Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε ο 4ος σταθμός της Κίνας, που κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις 45 μέρες.

ΤΟΚΙΟ.-- Εν μέσω διαδηλώσεων με αίτημα την πλήρη απομάκρυνση (και όχι μεταφορά όπως ετοιμάζεται τώρα) της αμερικανικής βάσης στην περιφέρεια Οκινάουα έγινε δεκτή η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ιαπωνία Κάρολιν Κέννεντυ στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο τοπικός κυβερνήτης οπισθοχώρησε πριν μερικούς μήνες από τη δέσμευσή του να φύγει εντελώς η βάση από την περιοχή, αλλά ο επανεκλεγείς δήμαρχος της περιοχής όπου σχεδιάζεται να πάει η βάση έχει δηλώσει πως δε θα δώσει την έγκρισή του στις σχετικές διαδικασίες.

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στη Γερουσία υποβάλλεται πλέον προς έγκριση το νομοσχέδιο για την αύξηση του κρατικού ορίου δανεισμού ως το Μάρτη του 2015, που εγκρίθηκε χτες με 211 ψήφους υπέρ και 201 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις που μαίνονται από το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη ανάμεσα σε ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ξένους ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» στη δυτική ιρακινή επαρχία Ανμπαρ, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Οι έντονες βροχοπτώσεις, η αύξηση της ποσότητας των υπόγειων υδάτων, τα φραγμένα κανάλια και τα χιόνια που λιώνουν προκαλούν από χτες εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλο τμήμα της Κροατίας, μετά τα πρόσφατα προβλήματα με τις σφοδρές χιονοπτώσεις...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκατοντάδες ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» που επιδιώκει την επιβολή ισλαμικού νόμου σε όλη τη Νιγηρία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, εξαπέλυσαν χτες για ώρες επίθεση σε βορειοανατολική κωμόπολη, σφάζοντας τουλάχιστον 55 ανθρώπους, καίγοντας ένα τζαμί και πάνω από 1.000 κατοικίες και απαγάγοντας 20 κορίτσια...

ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο Αιγύπτιος στρατάρχης και υπουργός Αμυνας Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι αναχώρησε χτες για τη Μόσχα, με κεντρική αποστολή την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και μια πιθανή συμφωνία στρατιωτικών εξοπλισμών ύψους 2 δισ. δολαρίων, καθώς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, το Κάιρο δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας, μαχητικών ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών τζετ τύπου MiG-29 και άλλα όπλα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αποτέλεσμα δημοσκόπησης από τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» δείχνει πως τουλάχιστον το 70% των αναγνωστών της εφημερίδας τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Αξιωματούχοι του μαλινέζικου στρατού επιβεβαίωσαν χτες πως σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα Μάλι - Νίγηρα ανάμεσα σε Τουαρέγκ και εξτρεμιστές της οργάνωσης - παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, «MUJAO», σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Με αφορμή το «φόρο λίπους» στη Δανία

Συζήτηση γίνεται από την κυβέρνηση για την επιβολή του λεγόμενου «φόρου λίπους». Ηδη όμως ανάλογος φόρος είχε επιβληθεί στη Δανία από το 2010. Η τότε κυβέρνηση του φιλελεύθερου συνασπισμού είχε επιβάλει τον λεγόμενο «φόρο λίπους» σε μια σειρά προϊόντα. Κριτήριο ήταν το 2,5% σε περιεκτικότητα λίπους. Οποια προϊόντα είχαν ποσοστό λίπους πάνω από 2,5% φορολογούνταν ανάλογα, με αποτέλεσμα βασικά για τη διατροφή του λαού προϊόντα, όπως το βούτυρο, το κρέας, τα αλλαντικά, τα γλυκά κ.ά. να γίνουν πολύ ακριβότερα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που σημειώνεται αντίστοιχα μείωση των μισθών.

Η αποκαλούμενη ως «κόκκινη κυβέρνηση», αυτή των σοσιαλδημοκρατών, μετά την εκλογή της το 2011, με το δικαιολογητικό ότι θα πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και την πρόληψη ασθενειών που προέρχονται από το πάχος, διεύρυνε τη λίστα με μια σειρά προϊόντα, μεταξύ άλλων και τη ζάχαρη. Το οπορτουνιστικό κόμμα των Πρασινοκόκκινων, μέλος του ΚΕΑ, δήλωσε αντίθετο σ' αυτά τα μέτρα, έμεινε όμως στα λόγια, αφού συνέχισε να δίνει ψήφο στήριξης σ' αυτήν την αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως και με μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα πακέτο βούτυρο 250 γρ. ξεπέρασε τα 3 ευρώ και οι εταιρείες, για να διατηρήσουν τα κέρδη τους, λιγόστεψαν το περιεχόμενο των πακέτων κι έτσι το βούτυρο άρχισε να πουλιέται στην ίδια τιμή που είχε πριν, όμως το πακέτο από 250 γρ. έγινε 200 γρ.

Τα έσοδα από αυτήν τη φοροληστεία ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. κορώνες.

Μετά από σωρεία αντιδράσεων και πάλι για ψηφοθηρικούς λόγους, στο τέλος του 2012 αποσύρθηκε η φορολογία του λίπους.

Αν όμως η δανέζικη κυβέρνηση πραγματικά είχε ενδιαφέρον για την υγεία του λαού, υπήρχαν μια σειρά άλλα μέτρα να πάρει. Για παράδειγμα, ενώ όλοι οι ειδικοί συστήνουν διατροφή με περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ο ΦΠΑ σ' αυτά τα είδη ανέρχεται στο 25%! Ακόμα έχουν, με ευθύνη των δήμων, ανέβει αισθητά τα κόμιστρα στα αθλητικά κέντρα και σε πολλά από αυτά, που είναι στην ευθύνη των δήμων, σήμερα έχουν μπει χορηγοί, άλλα ιδιωτικοποιούνται και η συμμετοχή κοστίζει, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των παιδιών και των νέων που γυμνάζονται συστηματικά.


Π.Α

ΚΙΝΑ
Σεισμός 7,3 Ρίχτερ

ΖΙΝΖΙΑΝΓΚ.--

Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 5:19 το απόγευμα (τοπική ώρα) στην επαρχία Ζινζιάγκ που βρίσκεται στα βορειοδυτικά και περιλαμβάνει την αυτόνομη περιοχή των Ουϊγούρων. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 12 χιλιομέτρα από την επιφάνεια της Γης, στην πόλη Γιουτιάν. Μόλις πέντε λεπτά μετά έγινε νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ (με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα μέτρα) στο ίδιο μέρος, ενώ ακολούθησαν πολλοί ακόμα κάτω των 5 βαθμών.

Το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο στην περιοχή στάλθηκε ειδικό συνεργείο, καθώς πιθανολογούνται ζημιές σε σπίτια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ