ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κέρδη για ποιον;

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Κέρδη σημαίνουν ανταγωνιστικότητα, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων και μείωση του κόστους (κατά προτίμηση εργατικού). Με αυτό το τρίπτυχο επιτυχίας βαδίζουν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους - με τη συγκατάβαση της κυβέρνησης του "εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ" - στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" οι Ιταλοί της Κονγκρέτουμ (θυγατρική της "Καλτσεστρούτσι") και με αυτό συνεχίζουν σχεδόν δύο χρόνια μετά. Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντηθεί, είναι αν από αυτή τη διαδικασία ωφελήθηκαν οι 750 εργαζόμενοι της τσιμεντοβιομηχανίας και αν το ξεπούλημά της ωφέλησε την παραγωγική βάση της χώρας. Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής διαπιστώνει ότι η πώληση των "Τσιμέντων Χαλκίδας", που ακολούθησε αυτήν του ξεπουλήματος της ΑΓΕΤ, ολοκλήρωσε το έγκλημα που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 - 93. Και τούτο για δύο πολύ ουσιαστικούς λόγους: Πρώτον, ο όμιλος ΑΓΕΤ στον οποίο εντάχθηκαν και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας", μπορούσε να αποτελέσει βασικό στήριγμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με βασικό ρόλο σ' αυτή του δημοσίου τομέα της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε "έρμαια" των διαθέσεων του ξένου κεφαλαίου και του Καρτέλ του τσιμέντου, ασχέτως αν προς το παρόν οι Ιταλοί της "Καλτσεστρούτσι" "κρατάνε κάποιες αποστάσεις" από τις αποφάσεις του. Δεύτερον, όπως δείχνουν τα στοιχεία (ισολογισμοί), τα κέρδη του ομίλου, βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο. Οι πωλήσεις του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κατά το 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης '97) παρουσίασαν αύξηση κατά 30,4% και έφθασαν συνολικά το ποσόν των 108,7 δισεκατομμυρίων δραχμών έναντι 83,4 δισεκατομμυρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα κέρδη του ομίλου προ φόρων ανήλθαν σε 13 δισεκατομμύρια δραχμές στο ίδιο διάστημα του 1997 έναντι κερδών 10 δισεκατομμυρίων δραχμών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του προηγούμενου έτους (αύξηση 29,9%). Στα προαναφερθέντα ποσά συμπεριλαμβάνεται η θυγατρική εταιρία "Τσιμέντα Χαλκίδας" που αποκτήθηκαν από την ΑΓΕΤ το Νοέμβρη του '96. Σημαντική οικονομική ανάπτυξη το ίδιο διάστημα (Γενάρης - Σεπτέμβρης '97) παρουσίασαν και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας", των οποίων οι πωλήσεις ανήλθαν σε 25,2 δισεκατομμύρια δραχμές σημειώνοντας αύξηση κατά 19,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ την ίδια περίπου περίοδο τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 414 εκατομμύρια δραχμές σε σύγκριση με τη ζημιά των 4,035 εκατομμυρίων που παρουσίασαν το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1997.

Τρελά κέρδη λοιπόν για τους Ιταλούς ιδιοκτήτες που θα μπορούσε, επαναλαμβάνουμε, να είναι και του ελληνικού δημοσίου, αλλά και "τρελές" θυσίες για τους εργαζόμενους που: Εξ αρχής κλήθηκαν να προσφέρουν - συναινώντας - στη "νέα" στρατηγική των νέων ιδιοκτητών που απέβλεπε στην αναδιάρθρωση (βλέπε αποδιάρθρωση) των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση του κόστους (οι καπιταλιστές εννοούν πάντα το εργατικό), με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της επιχείρησης. Οχι όμως για να πάρουν μερίδιο από την πίτα και οι εργαζόμενοι, αλλά για να είναι ανταγωνιστική η επιχείρηση και να προσφέρει περισσότερα κέρδη στον κεφαλαιοκράτη.

Στηρίγματα σ' αυτή την αντεργατική επίθεση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου εκτός της κυβέρνησης, αποδείχτηκαν και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΑΓΕΤ και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" που δεν έχουν φέρει αντιρρήσεις στη "λογική" των Ιταλών. Ετσι στους δύο κυριότερους στόχους της "Καλτσεστρούτσι", δηλαδή τη συρρίκνωση του προσωπικού στον όμιλο και την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, είναι και να επιτευχθεί συναίνεση. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι μπροστά σ' αυτή τη συναινετική επίθεση κυβέρνησης - "Καλτσεστρούτσι" - συνδικαλιστικών φορέων και το ψευτοδίλλημα "δεχτείτε τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, για να μην προχωρήσουμε σε απολύσεις", που καλλιεργούν, επιβάλλεται να δοθεί απάντηση συλλογικά, ενωτικά και αγωνιστικά. Οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν: καμιά υποχώρηση από κατακτήσεις και δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες, απόρριψη των ψευτοδιλημμάτων.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Οι συνταξιούχοι απαιτούν και καλούν

Καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες της πανεργατικής απεργίας στις 18 Δεκέμβρη, η ΣΕΑ συνταξιούχων ζητά ικανοποίηση των αιτημάτων των απομάχων της δουλιάς

Να υποστηρίξουν τα αιτήματα των συνταξιούχων για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,με ανοιχτή επιστολή, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων. Η ΣΕΑ έχει καλέσει τους συνταξιούχους και θα παλέψει γι' αυτά τα αιτήματα, στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία στις 18 Δεκέμβρη,στην οποία καλούν και άλλες οργανώσεις. Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες συνδικαλιστικών στελεχών σε χώρους δουλιάς. Χτες, ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, μίλησε σε εργαζόμενους διαφόρων τμημάτων του "Ωνάσειου" μαζί με τον πρόεδρο της ΟΣΝΙΕ Φ. Τουμπέλη,καθώς στους εργαζόμενους του ΣΕΓΑΣ,μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις Δ. Κώτη.Η Ζ. Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, επισκέφθηκε τις φαρμακοβιομηχανίες ΡΕΜΕΚ και ΚΑΝΑ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων χαρακτηρίζει κοροϊδία τις αυξήσεις του 2,5% που εξάγγειλε η κυβέρνηση και σημειώνει πως είναι κάτω και απ' αυτόν τον πλασματικό πληθωρισμό, που υπολογίζεται στο 3,7%.Και συνεχίζει πως η αύξηση αυτή μεταφράζεται για πάνω από 700.000 συνταξιούχους σε 50-65 δραχμές τη μέρα.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για αύξηση του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δρχ. και για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 20%. Καταγγέλλει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου που είπε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι "εθνικός κίνδυνος" και τονίζει πως "εμείς οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι αποτελούμε την πλειοψηφία του λαού, εμείς είμαστε το έθνος και όχι μια χούφτα πλουτοκράτες, που με αυτή την πολιτική αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους".

Καλεί τους βουλευτές, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, να υποστηρίξουν τα αιτήματα των συνταξιούχων, που είναι: Αυξήσεις σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ. Αφορολόγητο 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας κατά 20%. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις. Αναθεώρηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για παιδεία, υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση. Η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων να μην είναι κάτω των 20 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη. Οι συντάξεις ΔΕΚΟ - Τραπεζών - ΝΑΤ - Δημοσίου να είναι ίσες με το 80% του μισθού των εν ενεργεία. Να μη θιγούν τα αποθεματικά των Ταμείων και να μη γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση οι προτάσεις Σπράου που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Καλεί τους βουλευτές, αν τα παραπάνω αιτήματα δε γίνουν δεκτά απ' την κυβέρνηση, να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό στα σημεία αυτά και τονίζει: "Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρήσουμε ατομικά υπεύθυνο τον καθένα σας απέναντί μας, γιατί στηρίζετε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική".

Η ΟΛΜΕ καλεί

Κάλεσμα προς όλους τους καθηγητές, να συμμετάσχουν μαζικά στην πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία στις 18 του μήνα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ και τονίζει πως ο κλάδος πρέπει να συστρατευθεί με το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΟΛΜΕ διεκδικεί: Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου Αρσένη. Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, με στόχο το 15%. Αυξήσεις 25%. Θεσμοθέτηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους καθηγητές κ. ά.

Σύσκεψη για την ανεργία

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την ανεργία και το συντονισμό δράσης, διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων - Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Β/Κ Εύβοιας,αύριο Κυριακή στην Κήρινθο,με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Την άνοιξη το "μικρό" ασφαλιστικό

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταρτίσει, την άνοιξη του 1998, νομοσχέδιο που θα αφορά την "οργάνωση" του ασφαλιστικού συστήματος, επανέλαβε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,κατά την επίσημη τοποθέτηση στη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Δ. Δασκαλάκη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στο ν/σ θα περιλαμβάνονται οι συγχωνεύσεις ή ομαδοποιήσεις των ταμείων, ενώ θα ρυθμίζονται και θέματα της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Μια ακόμα ρύθμιση θα αφορά την ενοποίηση των κλάδων της υγείας. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στο λεγόμενο "μικρό πακέτο" για το ασφαλιστικό, που συζητείται στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, αν και το γενικό πλαίσιο το έχει ήδη προδιαγράψει η κυβέρνηση και με την "έκθεση Σπράου".

  • Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ θα εισπράξουν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων από την Τρίτη 16.12.1997,σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή του Ταμείου.
"Μετακομίζει" ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, φόβοι για την ΗΒΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΘ,γιατί, ενώ πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο 168 εργαζόμενους στο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντάς το στην Κομοτηνή, αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΕΚΘ.

Το ΕΚΘ καλεί την κυβέρνηση "να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη συρρίκνωση της βιομηχανίας της περιοχής, αφού κάποιοι "επιτήδειοι", εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, αυθαιρετούν, καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας μας, με μοναδικό στόχο το εύκολο κέρδος".

  • Το εργοστάσιο της ΗΒΗ στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΕΚΘ και ενημερώθηκε από τη διοίκηση του Σωματείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Κυρίως εκφράστηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες τους για την πορεία της επιχείρησης. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αρνήθηκαν να δώσουν στη συνάντηση που ακολούθησε διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη.
Απρόκλητη επίθεση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Απρόκλητη επίθεση εξαπέλυσε ο τέως πρόεδρος του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης Ηλ. Κοντόπουλος,κατά αντιπροσώπων της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ,στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ. Οταν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος δεν επενέβη, ως όφειλε, προκειμένου να επαναφέρει στην τάξη τον Η. Κοντόπουλο, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι συνδικαλιστές της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ακριβώς μέρα, στη διάρκεια της συζήτησης της διοίκησης του ΕΚΘ με τα προεδρεία των Σωματείων, οι συνδικαλιστές της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους ο συνδυασμός αντιτίθεται στο πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ για την απεργία και τις ευθύνες που έχουν οι ηγεσίες αυτές, αφού συναίνεσαν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Ενημέρωση για τα ΤΣΑ

Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών, μελών και φίλων του ΚΚΕ, καλεί η Εργατική Αχτίδα Μαγνησίας για ενημέρωση - συζήτηση που αφορά τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), που ήδη προχωρούν στο νομό.

Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Μαγνησίας (Αντωνοπούλου 41, 4ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ