ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΛΑΡΚΟ
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα σε νέο εργατικό «ατύχημα»

Χύθηκε καυτό μέταλλο από καμίνι που τρύπησε. Καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Ανακοίνωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Παραλίγο να θρηνήσουν κι άλλους νεκρούς συναδέλφους τους οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, το περασμένο Σάββατο, όταν τρύπησε καμίνι και χύθηκε ρευστό μέταλλο, προκαλώντας εστίες φωτιάς και τον κίνδυνο μεγάλων εκρήξεων. Η φωτιά τελικά έσβησε από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλει το συμβάν και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική, αυτοί που την εφαρμόζουν εγκληματούν και αυτοί που την ανέχονται είναι συνένοχοι στο έγκλημα».

Περιγράφοντας το περιστατικό, το Συνδικάτο σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) γύρω στις 12 το μεσημέρι, για άλλη μια φορά ανταμώσαμε τον χάρο, ευτυχώς αυτή την φορά έφυγε όπως ήρθε, μόνος του. Ολα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν τρύπησε το Η/Κ 4 και το ρευστό μέταλλο χύθηκε στο έδαφος. Στο διάβα του έβαλε φωτιές. Κάηκαν οι ταινιόδρομοι μεταφοράς ασβέστη. Οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στράβωσαν μεταλλικές εγκαταστάσεις. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Παραλίγο να ερχόταν σε επαφή με φιάλες οξυγονοκόλλησης και αγωγό μεταφοράς οξυγόνου (εύφλεκτο αέριο), από τα οποία μπορούσαν να προκληθούν τρομακτικές εκρήξεις. Είναι άλλο ένα συμβάν από αυτά που το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «το καμίνι τρύπησε γιατί εκτός από ελλιπή συντήρηση (κόστος), σίγουρα ρόλο έπαιξε και το υλικό τροφοδοσίας που για να δώσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ni (σ.σ. νικέλιο) γίνονται συνεχείς πειραματισμοί με νέες δοσολογίες αγνώστων συμπεριφορών που δημιουργούν κινδύνους. Ενώ το καμίνι λειτουργούσε, παράλληλα γίνονταν επισκευαστικές εργασίες σε αυτό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που έκαναν τις εργασίες, να κινδυνεύσουν να καούν ζωντανοί καθώς οι φιάλες οξυγονοκόλλησης που ήταν εκεί για τις εργασίες διέτρεξαν κίνδυνο να εκραγούν από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν.

Το έκτακτο προσωπικό στις εργολαβίες που φέρνει η ΛΑΡΚΟ όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα (...) απεικονίζει τα κενά που πρέπει να καλυφθούν με νέες προσλήψεις. Απεικονίζει πως η ΛΑΡΚΟ για να μην υλοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων που απαιτούν κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, για να τους σπάσει το ηθικό, δεν διστάζει να βάλει να εργαστούν εργαζόμενοι με μικρή εμπειρία στο εργοστάσιο, μόνοι τους, με κίνδυνο να μην γνωρίζουν ούτε προς τα πού να πάνε σε τέτοια γεγονότα».

Δείχνοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους, το Συνδικάτο τονίζει: «Είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις (...) Είναι τα μεγάλα μονοπώλια μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ και ΕΘΝΙΚΗ. Κύριος υπεύθυνος είναι ο μεγαλομέτοχος της ΛΑΡΚΟ, αστικό κράτος, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ. Είναι υπεύθυνοι διότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, του κέρδους και των συμφερόντων τους, βλέπουν τη συντήρηση του εργοστασίου ως κόστος και την ανθρώπινη ζωή ως αναλώσιμη».

Αναφερόμενο, τέλος, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που γίνονται τον τελευταίο μήνα για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο δηλώνει: «Θα τον συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά γιατί η ζωή μας δεν είναι ούτε ρουλέτα ούτε ζάρια να την αφήσουμε στην τύχη των συμφερόντων τους και την αύξηση των κερδών τους». Στο πλαίσιο αυτό, αύριο οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες προχωρούν σε 2ωρη στάση εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση.

Ανακοίνωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η ετοιμότητα, η εμπειρία και η αυτοθυσία των εργαζομένων «απέτρεψαν το να θρηνήσουμε καινούργια θύματα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ (...) Απέτρεψαν μεγαλύτερες ζημιές στο εργοστάσιο».

Αναφέρεται επίσης στις ευθύνες της κυβέρνησης για τις κατευθύνσεις που δίνει στη διορισμένη, απ' την ίδια, διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και στα διευθυντικά της στελέχη και τονίζει πως είναι απαράδεκτο να βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τις εγκαταστάσεις με την επιδίωξή τους για μεγαλύτερη παραγωγή και πως θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Μιλώντας για την ίδια τη ΛΑΡΚΟ σημειώνει: «Οταν παλεύουμε κατά της ιδιωτικοποίησης, δεν σταματάμε σε αυτό. Λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνει δημόσιος, ενιαίος, κρατικός φορέας για τον ορυκτό πλούτο, που μέσα εκεί, βασικός πυρήνας, είναι η ΛΑΡΚΟ και το εργοστάσιο της Λάρυμνας (...) Λέμε ότι μέσα σε όλα αυτά πρωταρχικό και κύριο είναι να εξασφαλιστεί η μόνιμη, η σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων, να μην υπάρχουν εργολαβίες, αλλά να γίνουν προσλήψεις. Και βεβαίως να υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιχειρησιακές, οι οποίες θα ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζομένων, δεν θα παίρνουν πίσω αυτά που έχουν κατακτηθεί με τόσους αγώνες και ιδρώτα από το λαό μας».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέα «φουρνιά» με προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης»

Το έδαφος για περικοπές και περιορισμούς στα κοινωνικά επιδόματα, στο όνομα του «εξορθολογισμού» τους και μέσω της σύνδεσης με την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προωθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η έναρξη «λειτουργίας» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το γνωστό υπερ-ταμείο, που θεσμοθετήθηκε με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, όπως και η μείωση του εφάπαξ στους συνταξιούχους ναυτεργάτες, μέσω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του. Τέλος, περιλαμβάνεται η χορήγηση της εφάπαξ επιδότησης που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός για μερίδα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α' 85)». Πρόκειται για ένα ακόμα προαπαιτούμενο της δεύτερης «αξιολόγησης», που προωθείται με τις απαράδεκτες διαδικασίες του «επείγοντος».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, δημιουργεί ένα μηχανισμό για την παρακολούθηση των υπηρεσιών και την αξιολόγηση του συστήματος της Πρόνοιας, αυστηροποιώντας τα κριτήρια για τα ψίχουλα των όποιων παροχών, ενώ παράλληλα επιχειρεί να συνδέσει τα προνοιακά επιδόματα με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι «να κοπούν ή να περιοριστούν επιδόματα από φτωχούς ανθρώπους, ανάπηρους κ.λπ., που το προηγούμενο διάστημα τα έπαιρναν ως ελάχιστη στήριξη».

Οσον αφορά τον ΕΦΚΑ, όπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «το 2017 θα ξεκινήσει με ταμειακό έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ» και τα ελλείμματα αυτά «στρώνουν το έδαφος για νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις». Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ από το ΝΑΤ, αυτό θα υπολογίζεται στο εξής με βάση την 20ετία και όχι την τελευταία 5ετία, πράγμα που οδηγεί σε μειώσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο Χρ. Κατσώτης στην τροπολογία για την πρωθυπουργική εξαγγελία ενός εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Οπως τόνισε, «περισσεύει η οργή και η αγανάκτηση των συνταξιούχων, αλλά και των ασφαλισμένων και βέβαια και η κοροϊδία για τη "13η σύνταξη" που ανέφερε ο πρωθυπουργός».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου και η Χρυσή Αυγή κατά, επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα κατά των προσφύγων και μεταναστών, που σύμφωνα με τη ναζιστική οργάνωση έχουν ρίξει έξω το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων δεν ξεκαθάρισαν τη θέση τους, η οποία πάντως δεν ήταν κατά του νομοσχεδίου. Η ψηφοφορία επί της αρχής θα γίνει σήμερα.

Τραυματισμός εργαζόμενου στον ΧΥΤΑ Αμαρίου

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στον ΧΥΤΑ Αμαρίου στο Ρέθυμνο με έναν τραυματία. Συγκεκριμένα, 55χρονος εργαζόμενος της εταιρείας «Αμάρι ΑΕ» (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του δήμου Αμαρίου, με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση του ΧΥΤΑ) βρισκόταν σε μικρό οίκημα εντός του ΧΥΤΑ όταν εξερράγη ένας ηλεκτρικός πίνακας. Ο εργαζόμενος τινάχτηκε από το ωστικό κύμα, υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια καθώς και διπλό κάταγμα στο ένα χέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες το ατύχημα έγινε λόγω της συσσώρευσης μεθανίου που εκλύουν τα σκουπίδια, ενώ στο συγκεκριμένο οίκημα δεν υπήρχε ανιχνευτής, προκειμένου να καταγράφονται οι τιμές του επικίνδυνου αερίου στο χώρο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΟΝΑΔΑΣ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5» ΤΗΣ ΔΕΗ
Λειψά μέτρα ασφάλειας και τρομοκρατία στα εργολαβικά συνεργεία

Με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκέμβρη στο εργοτάξιο της Μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση και επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο.

Σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει το «παιχνίδι του σκύλου και της γάτας» που παίζουν η ανάδοχος εταιρείας και υπεργολάβοι για το ποιος έχει την ευθύνη της μη τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και τονίζει: «Τόσο η ανάδοχος όσο και οι υπεργολάβοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα και από εμάς το τι εγκληματικές παραλήψεις συντελούνται καθημερινά στο εργοτάξιο».

Καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους στο έργο να μη συμβιβαστούν με την εντατικοποίηση της εργασίας, που εκφράζεται με 10ωρα και 12ωρα, ούτε με τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, «που τρομοκρατεί αξιοποιώντας τον εφιάλτη της ανεργίας».

Τονίζει, τέλος, ότι «τα μέσα προστασίας και ασφάλειας μέσα στην 5η Μονάδα πρέπει να γίνουν υπόθεση διεκδίκησης» και καλεί τους οικοδόμους να μη δεχτούν να δουλέψουν χωρίς να τους έχουν παρασχεθεί όλα τα απαραίτητα Ατομικά Μέσα Προστασίας.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, μετά την παρέμβαση για τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά και την περιφρούρηση της απεργίας στις 8/12, που είχε σαν αποτέλεσμα να «νεκρώσει» το εργοτάξιο της Μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», χτες το πρωί η εργολαβική ΙΩΑΝΝΙΤΑ (Κόλλιας), με τις πλάτες της ΤΕΡΝΑ, επιχείρησε να απολύσει τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης. Η απόλυση αποτράπηκε για την ώρα, μετά από δυναμική παρέμβαση της Διοίκησης του Συνδικάτου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org