ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Μη σε ξεγελάνε...

...στην αυριανή απεργία είναι η μάχη

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Ακου τώρα απορία από άνθρωπο «εθνικής επιτροπής»: Ρωτάει αν είναι σύμπτωση να παίρνονται αποφάσεις για αυξήσεις, στο προκείμενο για τα ΚΤΕΟ, την ώρα που πιέζει για κάτι τέτοιο το ιδιωτικό κεφάλαιο. Απλή σύμπτωση είναι, άνθρωπέ μου. Απλά, αυτή τη φορά, άργησε η κυβέρνηση να πάρει μία απόφαση, που θα διατυπωνόταν την επομένη ως αίτημα μιας συμπαθούς «παραγωγικής τάξης».

Εξάλλου, δεν πρόκειται για αυξήσεις τιμών. Το λέει και η κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών. Αν εσύ επιμένεις να κοιτάς την τσέπη σου, όλο και πιο άδεια, κακό του κεφαλιού σου. Μην ξεχνάς, ψήφισες αυτήν ακριβώς την πολιτική. Τριάντα χρόνια τώρα, όσο σου αδειάζουν την τσέπη, τόσο τους ενισχύεις με ψήφους. Κατανοούμε ότι σε κολακεύει το γεγονός να βρεθείς μεθαύριο δίπλα στον πρόεδρο του ΣΕΒ να χειροκροτάτε μαζί τον Πολυζωγόπουλο και τον Πουπάκη, αλλά, ξέρεις, μερικά πράγματα έχουν και συνέπειες. Οχι μόνο στην τσέπη σου.

Κατά τ' άλλα, δεν πρόλαβε ένας σκιτσογράφος να βάλει στη «φούσκα» του σκίτσου του τη φράση «θα αγοράσετε F-16 ή θα σας πουλήσουμε 17 Ν;» και «μπαμ ηκούσθη στον αέρα». Αλλες κακές γλώσσες θυμίζουν πως έγινε παραμονές πανεργατικής απεργίας. Αβυσσος οι αποφάσεις διαφόρων κέντρων.

Δεν είναι, βέβαια, καθόλου άβυσσος το γεγονός πως ό,τι κάνουν εκεί στο «Αμέρικά» τους, οι πρωταγωνιστές, αυτό ακριβώς κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο και οι λοιποί υποστηριχτές της νέας τάξης. Αυτοί που κάποια στιγμή έπαιζαν στο δίδυμο: «Κακή Αμερική, καλή Ευρώπη». Ωσπου άρχισαν και στην Ευρώπη τα όργανα: Στη Γαλλία η εξέγερση των κατατρεγμένων, στη γειτονική Ιταλία ένας καθηγητής που τόλμησε να περιγράψει τη «βελούδινη» Πράγα σαν αντεπανάσταση και το ρόλο της Πολωνίας σαν βοήθεια στον Χίτλερ. Ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε. Κάτι Μπρίκνερ πετάχτηκαν πάνω για να δείξουν τι πράγματι ακολουθεί τη σκηνή της κοπρολαγνείας με την οποία καταχωρήθηκαν ως «αριστεροί» διανοούμενοι. Πριν ακόμα το ίδρυμα Χούβερ θυμίσει πως στον καιρό της νέας τάξης όποιον δε συμμορφώνεται πρέπει να τον τρώει η μαρμάγκα.

Πόσα και πόσα αυτά, για τα οποία οφείλουμε να διαδηλώσουμε την Τετάρτη. Με το ΠΑΜΕ ενάντια σ' όλο το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς και τα παρελκόμενά του, που σαν γυμνοσάλιαγκες θα βγουν να διακηρύξουν ξανά πως όποιος δε συναινεί «διαιρεί και αποδυναμώνει τις γραμμές των εργαζομένων»!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ»

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μόνη πλανητική υπερδύναμη, έχουν διολισθήσει σε μια γραμμή άκρως απειλητική για τον κόσμο. Η χώρα που στήριζε τον φιλελευθερισμό απέναντι στις ολοκληρωτικές τάσεις, η μητρόπολη του ελεύθερου κόσμου, τώρα αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και το δίκαιο ως έννοιες προς εσωτερική και μόνο κατανάλωση (...) Στους υπολοίπους κατοίκους του πλανήτη δεν αναγνωρίζεται τίποτε. Φυλακές, βασανιστήρια, βομβαρδισμοί, εκτελέσεις από "εσφαλμένη εκτίμηση". Ανθρωποι βασανίζονται και κρατούνται επί μήνες πολλούς - και όταν κρίνονται αθώοι δεν τους ζητείται ούτε συγνώμη (...) Η Ουάσιγκτον δεν μεταδίδει πλέον κανένα υψηλό πολιτειακό μήνυμα. Προβάλλει μόνον ως ψυχρό καθεστώς που εξαντλεί τα περιθώρια βαναυσότητας τα οποία του παρέχει η υπεροπλία του. Η αστερόεσσα, σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας, κινδυνεύει να προκαλεί μονάχα φόβο και οργή...» (από το κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ... ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ: «Ο Αλάν Φινκιελκρότ παίζει στον κόσμο της διανόησης τον ίδιο ρόλο που παίζει ο Σαρκοζί στον κόσμο της πολιτικής: Είναι ο πυροκροτητής αυτός που δίνει κλωτσιές στη μυρμηγκοφωλιά των κοιμισμένων (...) Καλώ όλα τα ελεύθερα πνεύματα, όποιες και αν είναι οι διαφωνίες τους σε άλλα θέματα, να τον υποστηρίξουν απέναντι στην τυραννία ολοκληρωτικών μειοψηφιών που αποτελούν φορείς ενός χαμερπούς αντισημιτισμού και μιας μισαλλοδοξίας μπογιατισμένης με τα χρώματα της προοδευτικότητας» (δηλώσεις του Πασκάλ Μπρίκνερ / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ: «Ο Λουτσιάνο Κάνφορα (καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι) δημοσίευσε ένα βιβλίο σε μία από τις χειρότερες εκφάνσεις του νεοφιλοσταλινικού πνεύματος. Το "Η δημοκρατία. Ιστορία μιας ιδεολογίας" (...) Ο γερμανός εκδότης C. H. Beck αρνήθηκε να το εκδώσει (...) Ο Γιόαχιμ Γκίντνερ της ελβετικής Neue Zurcher Zeitung συμφωνεί με τις κατηγορίες του διευθυντή του Beck, Ντέτλεφ Φέλκεν (...) Διερωτώμενος μήπως "ο συγγραφέας είναι τυφλός από το αριστερό του μάτι" ο Γκίντνερ επιτιμά τον κ. Κάνφορα "για το ότι δεν έρχεται σε ρήξη "με την κομμουνιστική ιδέα της ιστορικής "αναγκαιότητας"» (ο Ρόμπερτ Κόνκουεστ, του ιδρύματος Χούβερ, στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού: ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ τα δικαιώματά του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΠΟΠΟΜΠΗ με βαριές υποψίες

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΚΛΟΙΟ σκανδάλων η κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Επιχείρηση κουκούλωμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ χωρίς (πολιτικό) φόβο

Η ΝΙΚΗ: Λερναία Υδρα η διαπλοκή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΡΩΓΜΕΣ... ΣΤΗΝ Εργατική Κατοικία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): Οργανωμένη Επιχείρηση Κάθαρσης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ στέλνουν τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΟΕΚ

Η ΧΩΡΑ: Βαριές σκιές σκανδάλων στο Μαξίμου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ όλους τους διοικητές των ΔΕΚΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΑΜΙΑ ΣΚΙΑ στο δημόσιο βίο

PRESS time: ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέο έτος, νέα κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τιμολόγιο υπηρεσιών διαφθοράς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανατροπή σκηνικού στην Εμπορική Τράπεζα

Η ΑΥΓΗ: Απεργιακή καταιγίδα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΠΙΝΟΥΝ και μεθούν οι νέοι

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στην πρεσβεία τους ρώτησαν;

«Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει νέος γύρος των λεγόμενων "φιλικών ανακρίσεων" σε αναζήτηση μάλιστα του υποτιθέμενου αρχηγού - ιδεολογικού καθοδηγητή της 17Ν από Αμερικανούς πράκτορες, που σε ανεπίσημες συναντήσεις έχουν ζητήσει πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα από Ελληνες πολίτες εδώ και ομογενείς στις ΗΠΑ» (η Αγγελική Σπανού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Παλιό το κόλπο

«Τεράστιο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κρατική ραδιοτηλεόραση για την προσέλκυση δημοσιογράφων του αντιπολιτευόμενου Τύπου, κατά προτίμηση όσων εμπλέκονται στο πολιτικό ρεπορτάζ. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, συνοδεύεται κι από μια υψηλή αίσθηση γενναιοδωρίας» (το «καρφί» στο «ΒΗΜΑ»).

Γι' αυτό τους σπρώχνουν μέσα;

«Δεν μπορεί όμως να απαγορεύεται η είσοδος των αστυνομικών αρχών στους πανεπιστημιακούς χώρους για την καταδίωξη ταραχοποιών, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με τα Πανεπιστήμια» (θέση που υπογράφεται από 165 καθηγητές των ΑΕΙ / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Κατά παραγγελία

«Αυξήσεις - φωτιά στα παράβολα για τον έλεγχο ΙΧ από τα δημόσια ΚΤΕΟ αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών (...) Υπέρ των αυξήσεων αυτών πίεζαν φορτικά οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΤΕΟ οι οποίοι θεωρούσαν ότι οι χαμηλότερες τιμές των δημοσίων λειτουργούσαν ως αντικίνητρο (...) Τελικά αυτό αποτελεί μόνο σύμπτωση ή πρόκειται για φωτογραφική απόφαση, αναρωτιέται το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας κ. Β. Χρονόπουλος» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ψέματα λένε οι τσέπες...

«Για "κύμα ανατιμήσεων" που δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας παρά την ...επιμονή ορισμένων κάνει λόγο τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου» (η είδηση στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ