ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ CIA
Δημοσιεύματα εμπλέκουν την Αθήνα και το ΠΑΣΟΚ...
  • Αυστραλιανή εφημερίδα ισχυρίζεται την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ επί ελληνικής προεδρίας που επιτρέπει τη χρήση των ευρωπαϊκών υποδομών για τη μεταφορά κρατουμένων από τη CIA
  • H EE διαψεύδει...

Επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συμφώνησαν, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», να επιτρέπονται οι πτήσεις των αεροσκαφών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη μεταφορά υπόπτων και η χρήση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εγκαταστάσεων. Συμφώνησαν επίσης και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την εκπαίδευση στελεχών που θα φέρουν σε πέρας αυτό το έργο.

Αυτό υποστηρίζει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Αυστραλίας «The Age» σε χτεσινό της ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ που «νομιμοποιεί» τις πτήσεις των αμερικανικών ιπτάμενων φυλακών πάνω από την Ευρώπη και τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων από τα αεροπλάνα-κρατητήρια της CIA, υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 22 Γενάρη 2003 σε μια σύνοδο για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, όπου καθορίστηκε και υιοθετήθηκε η νέα ευρωατλαντική ατζέντα συνεργασίας γι' αυτά τα ζητήματα. Στη συμφωνία περιγράφονται λεπτομερώς οι όροι της συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «The Age», στην εν λόγω συμφωνία που υπογράφηκε από την ελληνική προεδρία και αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών, υπήρχε μια παράγραφος η οποία αν και «απεκόπη» από το σώμα των επίσημων κειμένων, διενεμήθη σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η εν λόγω παράγραφος, όπως τουλάχιστον τη δημοσιεύει η εφημερίδα της Αυστραλίας, με διπλωματική γλώσσα, περιγράφει επ' ακριβώς το πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ στο κυνήγι και τη μεταφορά των υπόπτων, μέσω των ευρωπαϊκών αεροδιαδρόμων και αεροδρομίων.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η «κρυφή» παράγραφος της συμφωνίας έχει ως εξής:

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τομείς που η συνεργασία είναι δυνατό να βελτιωθεί διμερώς, όπως στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των μεθοριακών υπηρεσιών, στην αυξημένη χρήση των ευρωπαϊκών διαμετακομιστικών εγκαταστάσεων (transit) για την υποστήριξη της μεταφοράς των εγκληματιών, στο συντονισμό για την εξέταση των ψευδών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη βελτίωση της συνεργασίας στην εκπαίδευση για τις απομακρύνσεις των υπόπτων».

Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, το δημοσίευμα της εφημερίδας της Αυστραλίας, όπως και ανάλογων δημοσιευμάτων στη «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», φέρεται να έχει διοχετευτεί από τους ίδιους τους Αμερικανούς, καθώς, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αποτελεί την αμερικανική απάντηση στις ευρωπαϊκές υπεκφυγές και, ταυτόχρονα, μια υπενθύμιση στην ΕΕ ότι συμμετέχει και αυτή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Οσο για την ΕΕ, σε μια πρώτη της αντίδραση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέδωσε χτες ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να διαψεύσει «κατηγορηματικά» το δημοσίευμα. Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στην απάντηση (αλλά και τα υπονοούμενα) για το ίδιο θέμα που αναμενόταν (αργά χτες βράδυ ώρα Ελλάδας) κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Αποφασιστικά μπαίνουμε στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης, μέλη των Κομματικών Οργανώσεων της ΚΟΑ έφτασαν στα γραφεία της οργάνωσης για το χτεσινό κλείσιμο, με τη βεβαιότητα ότι τα πλάνα θα καλυφτούν και θα ξεπεραστούν.

Χαραγμένη στα πρόσωπά τους ήταν η αισιοδοξία, που πηγάζει τόσο από τη θετική πείρα όσο και από τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που έφεραν τα μέτρα που πήραν τις τελευταίες δέκα μέρες οι οργανώσεις για να ξεπεράσουν αδυναμίες και καθυστερήσεις.

Καταθέτοντας τους «καρπούς» της εξόρμησης της τελευταίας εβδομάδας, οι κομμουνιστές δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να δίνουν αυτή τη μάχη με όρους ακόμα πιο μαζικούς, απευθυνόμενοι σε όσους χώρους δουλιάς και σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα πάει.

Ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο κλείσιμο και μαζί με αυτό και την άμιλλα που έχουν βάλει μεταξύ τους οι Κομματικές Οργανώσεις, ο νους στρεφόταν στο σχέδιο της επόμενης μέρας, στο συνδυασμό της δουλιάς για την επιτυχία της αυριανής απεργίας με την οικονομική ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Απαντήστε κύριοι!

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Πετσάλνικος, τι έχει να πει; Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, τι έχει να πει; Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου, τι έχει να πει; Ο τότε πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, τι έχει να πει;

*

Εδώ δεν ισχύει το «όποιος έχει στοιχεία, να πάει στον εισαγγελέα». Εδώ απ' ό,τι φαίνεται τα στοιχεία υπάρχουν, είναι αμείλικτα, δείχνουν συντριπτικά! Τα στοιχεία μάς έχουν αφήσει άφωνους. Τα στοιχεία μάς έχουν κάνει βούκινο, από την Αμερική και τη Βρετανία μέχρι την... Αυστραλία!

***

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν: Οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει ήδη από το 2003 με την ΕΕ, να παρέχει η τελευταία το ελεύθερο στα αεροσκάφη της CIA, να μεταφέρουν από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κρατούμενους, ομήρους, ανθρώπους που έχουν απαχθεί, ανθρώπους που ο Μπους και ο Μπλερ τους «εξαφανίζουν» και τους βασανίζουν. Από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια!

*

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φέρονται ότι έχουν συμφωνήσει από το Γενάρη του 2003, να παρέχουν οι δεύτεροι στη CIA και στις αμερικανικές υπηρεσίες, όλες τις μεταφορικές υποδομές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκά εδάφη για τη μεταφορά (όσων οι ΗΠΑ εγγράφουν σε λίστα) «εγκληματιών»!

***

Πρόκειται για συμφωνία που κρατήθηκε μυστική εδώ και 2,5 χρόνια. Που η επίμαχη παράγραφος αποσιωπήθηκε. Που στο πλαίσιο της σχετικής διατλαντικής «ομερτά», οι υπηρεσίες της ΕΕ προσπάθησαν χτες να διαψεύσουν την ύπαρξή της. Αλλά τα δημοσιεύματα επιμένουν: Πρόκειται για συμφωνία πάνω στην οποία «πατάνε» οι Αμερικανοί για να εγκληματούν κατά του Διεθνούς Δικαίου, για να μεταφέρουν κρατούμενους από τρίτες χώρες στα ευρωπαϊκά «Γκουαντάναμο»! Πρόκειται - επιμένουν - για συμφωνία που φέρει φαρδιά - πλατιά την ελληνική υπογραφή!

*

Ναι! Τα στοιχεία, τα δημοσιεύματα, μιλούν για απόφαση που λήφθηκε στις 22 Γενάρη 2003. Για συμφωνία που υπογράφτηκε επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ! Για συμφωνία που συνομολογήθηκε στην Αθήνα! Για συμφωνία που προωθήθηκε στο όνομα της «τάξης». Αλλά, όπως έλεγε ο Ελύτης «όταν ακούς "τάξη", ανθρώπινο κρέας μυρίζει».

*

Ποια είναι η αλήθεια; Θα μας πουν έστω και τώρα την αλήθεια; Θα είναι τόσο «αληθινές» οι εξηγήσεις τους, όπως τότε με τον Οτσαλάν; Οπως με τους S-300; Οπως με την υπόθεση του σχεδίου Ανάν και τη δήλωση Φερχόιγκεν ότι είχαν δεσμευτεί να «περάσουν» το σχέδιο ερήμην του κυπριακού λαού; Πόση «μυστική» διπλωματία έχει η υπόθεση των βασανιστηρίων της CIA; Και πόσα από αυτά τα «μυστικά» ακουμπούν την τότε ελληνική κυβέρνηση;

*

Τι έχει να πει ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης; Τι έχει να πει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Παπανδρέου; Τι έχει να πει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Πετσάλνικος; Τι έχει να πει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρυσοχοΐδης;


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ