ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΦΑΡΜΑΚΟ
Δίνουν μάχη για να υπογράψουν Συμβάσεις

Συγκέντρωση χτες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στάση εργασίας σε «Αργος» και «Ευρώπη»

Από συγκέντρωση των εργαζόμενων στα Πρακτορεία, στη χθεσινή στάση εργασίας
Από συγκέντρωση των εργαζόμενων στα Πρακτορεία, στη χθεσινή στάση εργασίας
Συνέχεια στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις έδωσαν χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αττικής, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, πορεία στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων και της ΓΣΕΒΕΕ και επίδοση των προτάσεών τους για τις Συμβάσεις στις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών Λογιστών και Τροφίμων - Ποτών.

Η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις δεν θα δοθεί σε μια μέρα, ή σε μια βδομάδα, τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. Κάλεσε τα επιχειρησιακά σωματεία να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και να αποφασίσουν πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η στάση των ξενοδόχων επιβεβαίωσε την ανάγκη να δοθεί συνέχεια με μαζικότητα και μαχητική διάθεση, αφού ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων ενημέρωσε προκλητικά τους συνδικαλιστές πως η Σύμβαση που θα υπογράψει «δεν θα τους χαροποιήσει».

Τις αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων διευκολύνει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που πέρσι υπέγραψε Σύμβαση στα ξενοδοχεία με μειώσεις 15%. Τώρα δηλώνει διατεθειμένη να υπογράψει την ίδια Σύμβαση και φέτος, παγιώνοντας τις μειώσεις για τους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που τα κέρδη των ξενοδόχων αυξάνονται.

Στο γενικό γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος κατέχει την ίδια θέση και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων, κατέθεσαν τα σωματεία την πρότασή τους για τη Σύμβαση στον επισιτισμό. Οι 300.000 εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν μείνει χωρίς Συλλογική Σύμβαση πάνω από ένα χρόνο. Ακόμα, το Συνδικάτο έχει κοινοποιήσει τις προτάσεις του στις εργοδοτικές οργανώσεις και όσον αφορά στη Σύμβαση στα Ζαχαρώδη, την τρίτη δηλαδή Σύμβαση του κλάδου.

Το Συνδικάτο βρέθηκε χτες στο πλευρό και των εργαζομένων στην «Αίγλη» του Ζαππείου, που έκαναν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5 μηνών. Με καθολική συμμετοχή, απέσπασαν δέσμευση ότι θα καταβληθεί σήμερα ένας μισθός.

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε χτες στάση εργασίας στα πρακτορεία τύπου «Αργος» και «Ευρώπη», με απόφαση της Ενωσης των Εργαζομένων στα Πρακτορεία. Οργανώθηκαν συγκεντρώσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι έκαναν απολογισμό των προηγούμενων κινητοποιήσεων και συζήτησαν για τις επόμενες πρωτοβουλίες.

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η προηγούμενη. Αποφάσισαν να ζητήσει το Σωματείο εγγράφως συνάντηση με την εργοδοσία για το ζήτημα της Σύμβασης και εξουσιοδότησαν το ΔΣ να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις. Αποφασίστηκε επίσης άμεσα να αλλάξει το καταστατικό της Ενωσης και να εγγράφονται οι εργαζόμενοι στους εργολάβους του κλάδου.

Τέλος, πανελλαδική σύσκεψη για να συζητηθούν η μάχη της Σύμβασης και τα άλλα προβλήματα του κλάδου, διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, την Κυριακή 15/12 στις 11 π.μ., στην Αθήνα (αίθουσα Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης από ταξικά συνδικάτα και φορείς

Γιορτές για τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων διοργανώνουν οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας

Εκδηλώσεις για τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων διοργανώνουν συνδικάτα και φορείς του κινήματος, για να εκφραστεί η ταξική αλληλεγγύη σ' εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση και τη διαχείρισή της προς όφελος του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται αυτές τις μέρες, η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ προετοιμάζει την παράσταση «Το δέντρο της γης και οι Καλικάντζαροι». Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις στο τηλέφωνο 210.3301.847.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις αλληλεγγύης:

  • Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών διοργανώνει εκδήλωση για παιδιά εργαζομένων και ανέργων, την Κυριακή 15/12, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου των εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110, πλατεία Βικτωρίας). Η εκδήλωση περιλαμβάνει παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου, αφήγηση παραμυθιού και δώρα για τα παιδιά.
  • Γιορτή για τα παιδιά οργανώνει στις 14/1/2014 η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με παράσταση από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.
  • Εκδήλωση - γιορτή για τα παιδιά των οικοδόμων, Ελλήνων και μεταναστών, ηλικίας μέχρι 12 ετών, διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, το Σάββατο 21/12, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
  • Γιορτή για τα παιδιά διοργανώνουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας, την Κυριακή 22/12, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Επίσης, καλούν για συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων, παιχνιδιών και βιβλίων για οικογένειες που έχουν ανάγκη (10 π.μ. - 12 μ., στο γραφείο των συνταξιούχων ΙΚΑ, Λεωνίδου 24, Λαμία και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Εργατικό Κέντρο).
Σύλλογοι της ΟΓΕ
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή αλληλεγγύης οργανώνει ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 15/12, στις 11 π.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Φιλιππουπόλεως και Πέραν).
  • Γιορτή για τα παιδιά διοργανώνει ο Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Σταυρούπολης, την Κυριακή 15/12, στις 6.30 μ.μ., στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κουκλοθέατρο, ζωγραφική, παραμυθοκουζίνα, κατασκευές και δραστηριότητες για τα παιδιά αλλά και κουβέντα με τους μεγάλους.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων οργανώνει εκδήλωση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αύριο Σάββατο 14/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Αίθριο» του Ιστορικού Καφέ «Κήπος». Θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο το παραμύθι «Ο χιονάνθρωπος με τη ζεστή καρδιά».
Κινητοποίηση για την ανεργία την άλλη Πέμπτη

Διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Οικοδόμων και Ζώνης στις 10 π.μ. στην Ομόνοια

Κινητοποίηση οργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τα Συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης την Πέμπτη 19/12, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, διεκδικώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο καλεί σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους με τις οικογένειές τους, με τα παρακάτω αιτήματα:

Εκτακτο βοήθημα για όλους τους άνεργους οικοδόμους, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και παροχής του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμιά διακοπή ρεύματος, άμεση επανασύνδεση σε όσα σπίτια εργατών και ανέργων έχει διακοπεί. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά.

Στη συγκέντρωση καλεί επίσης η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους του κλάδου και τους φορείς που όλοι αυτή την περίοδο κινητοποιούνται από κοινού για το ζήτημα των συγκοινωνιών και προβάλλουν αιτήματα όπως: Μείωση 50% της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, ΑμεΑ, συνταξιούχους. Συγκοινωνιακό έργο που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Μετά την κινητοποίηση, θα κάνει πορεία προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με αίτημα να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας όλων των ανέργων του κλάδου.

«Μαύρη» ανάπτυξη...

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: Μέσα στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή Σύμβασης. Αν υπογραφεί τελικά Σύμβαση, αυτή «δε θα χαροποιεί» τους εργαζόμενους. Ο κλάδος είναι από τους λίγους που έχει ακόμα Σύμβαση. Μεγάλοι κλάδοι, όπως το εμπόριο, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Σύμβαση, επειδή οι εργαζόμενοι δεν δέχονται παραπέρα μείωση μισθών κατά 13%. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά; Οτι οι μεγαλοξενοδόχοι ετοιμάζονται για Σύμβαση που θα ρίχνει ακόμα πιο κάτω τους μισθούς των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η φετινή ήταν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα χρονιά γι' αυτούς. Απειλούν μάλιστα έμμεσα τους εργαζόμενους ότι αν δεν δεχτούν μειώσεις, θα πάθουν ό,τι και στο Εμπόριο, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς Σύμβαση. Τι επιβεβαιώνεται; Οτι ακόμα και να έρθει ανάπτυξη, όπως τώρα στον τουρισμό, η εργοδοσία δεν πρόκειται να αλλάξει ντορό, αλλά θα γίνεται ολοένα και πιο επιθετική ενάντια στους εργαζόμενους, για να κατοχυρώσει και να επεκτείνει ό,τι τους πήρε πίσω την περίοδο της κρίσης. Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων όταν έρθει ανάπτυξη. Χρειάζεται οργάνωση και ανασύνταξη του κινήματος για να μην το καταφέρουν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ