ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Αναγκαία η αντιπλημμυρική προστασία

Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων στα παραπάνω προβλήματα. Αυτές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο περιφερειάρχης Αττικής στο σοβαρό θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, που έθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο Γ. Σγουρός είπε πως από τα 450 σημεία όπου πλημμύριζαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000, σήμερα είναι ζήτημα να υπάρχουν 100, τα οποία, κάποια στιγμή, θα διορθωθούν. Συμπλήρωσε πως για να φτιαχτούν όλα θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ και τόσα λεφτά ούτε υπάρχουν ούτε πρόκειται να βρεθούν από τον προϋπολογισμό και από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εισηγούμενος το θέμα, επισήμανε πως τις προηγούμενες μέρες σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν και δρόμοι καταστράφηκαν δείχνοντας πόσο επικίνδυνες «είναι για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας».

Οι παραπάνω καταστροφές είναι «φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, και την τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στην Αττική 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα, 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν. Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα). Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση. Ταυτόχρονα εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα». Επίσης, στάθηκε στις αποσπασματικές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, που πολλές φορές τα ίδια αυτά έργα προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης ζήτησε να γίνει χαρτογράφηση των σημείων που υπάρχουν τα προβλήματα για να είναι ακριβέστατη η κοστολόγηση των αναγκαίων έργων και τα χρήματα αυτά να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια για να καρπωθεί ο λαός τα έργα. Ο Γ. Σγουρός απάντησε πως καλύτερα «να πορευτούμε, έστω και με λίγα και να είναι διεκδικήσιμα», ενώ δεσμεύτηκε πως σε 2,5 μήνες, αφού θα έχει περάσει και ο χειμώνας δηλαδή, θα κατατεθεί πλήρης εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα επικίνδυνα σημεία και το κοστολόγιο και από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

ΑΝΩ ΒΟΥΛΑ
Απόπειρα απαγωγής γόνου εφοπλιστικής οικογένειας

Απόπειρα απαγωγής κατήγγειλε χτες ο 33χρονος Κίκος Μαρτίνος, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας του Ανδρέα Μαρτίνου της εταιρείας «Minerva Marine» (έχει προέλθει από διάσπαση της «Thenamaris»), που ελέγχει ένα στόλο με 31 δεξαμενόπλοια και 1 πλοίο ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 1,7 εκατ. τόνων.

Η απόπειρα έγινε χτες το μεσημέρι στην οδό Ηρακλείτου, στην Ανω Βούλα, όπου και τα γραφεία της εταιρείας. Οι δράστες με δύο οχήματα επιχείρησαν να εγκλωβίσουν το όχημα του Μαρτίνου (ένα Audi RSX), το οποίο, ωστόσο, κατάφερε να εμβολίσει ένα από τα δυο οχήματα (σ.σ. το δεύτερο ήταν κλειστού τύπου φορτηγάκι), το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες. Κατόπιν, η Αστυνομία εντόπισε και ένα βαν, που ήταν καμένο, στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Ηρακλειδών. Το θύμα κάλεσε την προσωπική του ασφάλεια και την Αστυνομία, ενώ οι δράστες διέφυγαν. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την Αστυνομία, ο Κ. Μαρτίνος είχε περάσει από εκπαίδευση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα πλαίσια μέτρων που είχαν παρθεί μετά την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις Μαντέλη

Τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΤΕ θα έχει απέναντί του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης και οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι στη δίκη για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» από τα λεγόμενα μαύρα ταμεία της «Siemens». Το δικαστήριο απέρριψε χτες τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούσαν να μην είναι παρόντες το Δημόσιο και ο ΟΤΕ. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο ζητεί αποζημίωση 500 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, ενώ ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό ποσό 10 ευρώ, με επιφύλαξη διεκδίκησης μεγαλύτερου ποσού. Τόσο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ όσο και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά το ποσό των 450.000 μάρκων που έλαβε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ το 1998 και το 2000, ως αντάλλαγμα κατά το κατηγορητήριο, για την επιλογή της «Siemens» επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ. Το ποσό προέρχεται από τα λεγόμενα μαύρα ταμεία της «Siemens» το οποίο είχε εμβαστεί σε λογαριασμό στη Γενεύη που είχε ανοίξει ο κουμπάρος του, με την κωδική ονομασία ROCOS. Μαζί του παραπέμπονται ο Γ. Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του, η Αντ. Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, ο Ηλ. Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής «Siemens» και ο Αρ. Μαντάς, συνεργάτης του. Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Επεσε με το ΙΧ του σε τζαμαρία

Ενας 52χρονος άνδρας έπεσε χτες το πρωί με το αυτοκίνητό του πάνω σε τζαμαρία παραρτήματος του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη. Εκείνη τη στιγμή, έξω από το παράρτημα του υπουργείου, στην οδό Τζιραίων 8-10, βρίσκονταν 20-25 άτομα και την τελευταία στιγμή κατάφεραν με ελιγμό να αποφύγουν το αυτοκίνητο και να μην τραυματιστούν. Προκλήθηκε αναστάτωση, αλλά αμέσως κλήθηκε η Αστυνομία και ο 52χρονος συνελήφθη. Την ώρα που ο δράστης έπεσε με το αυτοκίνητο στην τζαμαρία του παραρτήματος, ήταν σε εξέλιξη δημοπράτηση έργου αποκατάστασης του τζαμιού στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Στο Τριμελές για αδικήματα Τύπου

Αναβλήθηκε χτες η δίκη εναντίον μελών της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», για αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά δημοσιεύματα, έπειτα από μήνυση του δικηγόρου Ιωάννη Ανδριόπουλου, συνεργάτη βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο, το Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο, έκρινε αναρμόδιο τον εαυτό του για να εκδικάσει την υπόθεση της δίωξης της εφημερίδας. Τη δίκη παρέπεμψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο που έχει στην αρμοδιότητά του τα αδικήματα Τύπου.

Να σημειωθεί ότι και αυτή η δίωξη υπάγεται σε μία βιομηχανία μηνύσεων που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά ατόμων που κινούνται στο κλίμα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, μετά και τη σχετική προαναγγελία βουλευτών της ότι δεν ανέχονται να τους αποκαλούν νεοναζί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δικηγόρος έχει καταθέσει μήνυση και κατά 174 βουλευτών για «εσχάτη προδοσία»!

Στην «κατάψυξη»

Στην «κατάψυξη» ήταν χτες μεγάλο τμήμα της χώρας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα το κρύο ήταν τσουχτερό. Στους δύο βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα. Στο μηδέν ήταν στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, ενώ μισό βαθμό ήταν η θερμοκρασία στο Κιλκίς.

Στον -1 βαθμό Κελσίου ήταν η θερμοκρασία στην πόλη της Εδεσσας, ενώ αλυσίδες απαιτούνταν για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, από τον Αγιο Αθανάσιο. Στους 4 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία στην πόλη των Σερρών. Στον -1 βαθμό ήταν η θερμοκρασία στη Φλώρινα, ενώ αλυσίδες απαιτούνταν για την κίνηση των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου. Ιδια θερμοκρασία επικρατούσε και στην πόλη των Γρεβενών, ενώ η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας γινόταν χωρίς αλυσίδες. Ωστόσο, υπήρχε παγετός σε αρκετά σημεία του δρόμου.

Για σήμερα Παρασκευή, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική νησιωτική χώρα, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Απολογιστική της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, αύριο, Σάββατο 14 Δεκέμβρη, ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευσή της. Θα γίνει απολογισμός δράσης του ΔΣ και προγραμματισμός για τον επόμενο χρόνο.

Εάν δεν υπάρξει απαρτία η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, οριστικά, την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013, ώρα 5 μ.μ., στον ίδιο χώρο και με τα ίδια θέματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ