ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Την Κυριακή η εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου

  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη

Από τις εργασίες διαμόρφωσης του Μνημείου

FRAGKOU STRATOS

Από τις εργασίες διαμόρφωσης του Μνημείου
«Αγιος αυτός ο τόπος που μαρτύρησαν τόσοι Ελληνες σύντροφοι, αυτοί που πάτησαν γυμνόποδοι της τυραννίας τον όφι, αυτοί που ανένδοτοι αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, αυτοί που γράψανε με το αίμα τους την ιστορία» (Γ. Ρίτσος)

Στον λόφο του Μεζούρλου στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Το Μνημείο εντάσσεται κι αυτό με τη σειρά του σε ένα δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ, τιμώντας την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή.

Λόφος ποτισμένος με αίμα

Στο Μεζούρλο εκτελέστηκαν, για αδικήματα ανύπαρκτα ή σκηνοθετημένα, τουλάχιστον 500 κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές την περίοδο 1941 - 1950. Νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, στρατιώτες, αλλά και γυναίκες, μικρά κορίτσια, ακόμη και έγκυες. Εδώ, την ώρα που η ένοπλη ταξική σύγκρουση φούντωνε, το αστικό κράτος προσπαθούσε και με τις εκτελέσεις να κάμψει το φρόνημα, να λυγίσει την ψυχή όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν έως το τέλος το δίκιο του λαού. Εκείνων που πρωτοστάτησαν και μάτωσαν για να δημιουργηθεί και να μεγαλουργήσει το μαζικό ένοπλο ηρωικό κίνημα της Αντίστασης, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ. Εκείνων που μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση» διάλεξαν τον δεύτερο δρόμο και πάλεψαν μέσα από τον ΔΣΕ, κρατώντας ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, επιδεικνύοντας ακατάβλητο θάρρος, ηρωισμό, καρτερικότητα, αφοβία απέναντι και στον ίδιο τον θάνατο.

Μέσα από την εκδήλωση και το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που γίνεται για αυτή, οι Κομματικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας απευθύνονται σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, στη νεολαία, προκειμένου μέσα από τη συμμετοχή τους να αντλήσουν πείρα, συμπεράσματα, πείσμα. Να ανακαλύψουν το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, τη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τέτοια συνειδητή στάση λαϊκού αγωνιστή εκφράζεται μαζικά σε τέτοιες ιστορικές στιγμές, κορύφωσης της ταξικής πάλης. Καλλιεργείται όμως με ευθύνη των κομμουνιστών στις προηγούμενες, αργές περιόδους, όταν η κοινωνική κίνηση, η Ιστορία βηματίζει αργά, όταν οι «σταγόνες» πέφτουν μία μία στο ποτήρι και ο αγώνας φαίνεται ότι δεν έχει άμεσα αποτελέσματα. Ομως έχει, γιατί συνέχεια αλλάζουν τα πάντα, ακόμα κι αν τη στιγμή που αλλάζουν δεν μπορεί να «μετρηθεί» αυτή η εξέλιξη, ακόμα κι όταν ο αντίπαλος φαίνεται παντοδύναμος, ακόμα κι όταν η μοιρολατρία και η λογική της αναποτελεσματικότητας «τσακίζουν κόκαλα», όπως συμβαίνει στη δική μας εποχή.

ΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Μπλόκου

Στον Λόφο Αξιωματικών, στο Περιστέρι, τιμήθηκαν την Κυριακή 10 Οκτώβρη, μέσα από την εκδήλωση των ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι ήρωες αγωνιστές του αιματοβαμμένου μπλόκου που έστησαν οι Γερμανοί ναζί με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους, στις 6 Ιούλη του 1944.

Εκείνη τη μέρα, το καλοκαίρι του 1944, στον Λόφο Αξιωματικών σύρθηκε ο λαός της περιοχής με σκοπό να τον λυγίσουν για την αντίσταση που πρόβαλε ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα. Εκεί φανερώθηκαν ο αφάνταστος ηρωισμός, η αυτοθυσία, η πίστη στο δίκιο του λαού και η αγωνιστική αδιαλλαξία όλων των αγωνιστών που ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα. Από εκεί στάλθηκαν αιχμάλωτοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στου Γουδή, στο Χαϊδάρι, στη Γερμανία και πολλοί αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά δεν λύγισαν, στάθηκαν περήφανα και παλικαρίσια, δεν πρόδωσαν, δεν έκαναν βήμα πίσω.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το Μπλόκο είναι μια ηρωική ψηφίδα από την πάλη του λαού του Περιστερίου που έδωσε στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και μετά στον ηρωικό Δεκέμβρη, τα καλύτερα παιδιά του, κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες αγωνιστές.

Είμαστε εδώ για να πούμε και να ξαναπούμε ότι δεν ξεχνάμε, ότι συνεχίζουμε, έχοντας στο νου και στη συνείδησή μας βαθιά χαραγμένο το χρέος να παλέψουμε για την κοινωνική απελευθέρωση, για να ξημερώσουν στη χώρα μας και για τον λαό μας καλύτερες μέρες, μέρες που η εργατική τάξη θα ζει χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση.

Η εκδήλωση με την οποία κάθε χρόνο τιμούμε τους ήρωες του Μπλόκου, αυτήν τη χρονιά, το 2021, συμπίπτει με τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ που έγραψε το μεγάλο έπος της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης του λαού μας από την τριπλή φασιστική κατοχή, με την πρωτοπόρα δράση και το αίμα των κομμουνιστών, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Χωρίς το ΚΚΕ δεν θα υπήρχε το ΕΑΜ. Με το ΕΑΜ ο λαός έγραψε τις λαμπρές σελίδες της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης».

Σημείωσε, επίσης, ότι «το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις. Να οργανώσουμε την πάλη μας για τη λύση των προβλημάτων μας, να φέρουμε τις ανάγκες στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζοντας πως «Η ακατανίκητη δύναμη του λαϊκού παράγοντα αναδεικνύεται μέσα από την υπερεκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ: Η "πυξίδα" μας βρίσκεται σταθερά γυρισμένη στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής, της κομμουνιστικής κοινωνίας.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τις Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δόξα και τιμή στους απελευθερωτές της Αθήνας

77 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη μέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στις 12 Οκτώβρη του 1944. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση ολόκληρων περιοχών της Ελλάδας με τον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, με οργανωτή, ψυχή και καθοδηγητή το ΚΚΕ.

Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (09.45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, τον γύρο της πρωτεύουσας. Ο λαός από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα καταστήματα ξεχύνεται στους αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του.

Κύματα κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες. Τεράστια πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ υψώθηκαν και τα συνθήματα για μια νέα Ελλάδα, λαοκρατική, περνούν σε όλα τα χείλη. Οι 1.264 μέρες σκλαβιάς στο φασισμό είχαν πια τελειώσει.

Εκτός από μέρες γιορτής για τον λαό της Αθήνας, ήταν και μέρες μάχης, αφού οι ναζί εγκαταλείποντας την πρωτεύουσα της χώρας σκόπευαν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Οι ναζί φεύγουν ηττημένοι, ο λαός γιορτάζει τη νίκη του, μα οι αστοί και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη μέρα». Ενα νέο συγκλονιστικό κεφάλαιο της λαϊκής πάλης ανοίγει, που περιλαμβάνει τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, τη βία και την τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Την 77η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ναζί κατακτητή, από τον ΕΛΑΣ, τίμησε χτες με κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στους εκπροσώπους των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ που παραβρέθηκαν με τις σημαίες και τα λάβαρα του αγώνα, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της μέρας και στον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που υπό την καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ έγραψε σελίδες άφθαστου ηρωισμού στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό μας.

Πλούσια δραστηριότητα για τα 80χρονα του ΕΑΜ

Παράλληλα, τις μέρες αυτές η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί μια πλούσια δραστηριότητα για τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ:

-- Το Σάββατο 16 Οκτώβρη διοργανώνει ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, με εκκίνηση από τον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα. Η ξενάγηση θα γίνει από τον Χάρη Ραζάκο, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Εκθεση με κείμενα και φωτογραφίες, υλικό μέσα από το οποίο αναδεικνύονται η Ιστορία του ΕΑΜ, η ταξική αναμέτρηση του Δεκέμβρη του 1944 και η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ. Η Εκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (Πάρκο Ελευθερίας), από 18 Οκτώβρη έως 30 Οκτώβρη, σε δύο βάρδιες από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. Στον χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Αρχές Νοέμβρη η έκθεση θα «ταξιδέψει» στη Νίκαια, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

Τηλέφωνο επικοινωνίας για τις οργανωμένες επισκέψεις στην έκθεση, με ξενάγηση από ομάδα ιστορικών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210-8222952, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.).

-- Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 77 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13/10/1944), το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμανουήλ Μπενάκη 70, Αμφιάλη).

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη από 5 έως 14 Οκτώβρη 2021, από 9 π.μ. έως 12 μ. στις 5, 6, 7, 8, 12, 13 και 14 Οκτώβρη, και από 6 έως 13 Οκτώβρη επιπλέον τις ώρες 6 μ.μ. έως 8 μ.μ.

  • Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην εκδήλωση που θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων της Μάχης της Ηλεκτρικής. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org