ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ

Από τον χτεσινό σεισμό στη Ζάκρο Λασιθίου

Eurokinissi

Από τον χτεσινό σεισμό στη Ζάκρο Λασιθίου
Αγωνία προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης το νέο ισχυρό χτύπημα του «Εγκέλαδου», χτες το μεσημέρι. Τα 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν δύο βδομάδες μετά τον σεισμό που «χτύπησε» το Αρκαλοχώρι και άλλα χωριά, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό, άστεγους και εκτεταμένες ζημιές.

Αυτήν τη φορά το επίκεντρο του σεισμού στις 12.24, που είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτα, ήταν στη θάλασσα, περίπου 30 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, με εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί, κοντά στα 4 Ρίχτερ, ενώ έγινε και σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κάρπαθο. Επίσης βγήκε προειδοποίηση για παλιρροϊκό κύμα τσουνάμι, που ήταν μικρό.

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε κτίρια, κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου, ενώ με βάση την ενημέρωση από την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες. Προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ υπήρξαν αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής. Ακόμη και το δημαρχείο Σητείας έχει εμφανίσει ρωγμές. Εκλεισαν, δε, για προληπτικούς λόγους δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σχολεία στο Λασίθι. Μηχανήματα του δήμου απομάκρυναν βράχια από το οδικό δίκτυο.

Σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο έδωσε επίσης δυνατούς σεισμούς. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι κάτοικοι, στις πόλεις και τα χωριά στο Λασίθι, στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης βγήκαν έντρομοι στους δρόμους όταν έγινε ο ισχυρός σεισμός. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ρέθυμνο, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους.

Κλιμάκια του ΚΚΕ καθημερινά στο πλευρό των σεισμοπαθών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθημερινές περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων στις σεισμόπληκτες περιοχές για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, αλλά και για να συνειδητοποιείται η ανάγκη αντισεισμικού σχεδιασμού και μέτρων πρόληψης.

Στο Αρκαλοχώρι και στο Χουμέρι βρέθηκε και χτες κλιμάκιο της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος, Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης και Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δέχτηκε πολλές καταγγελίες από σεισμόπληκτους κατοίκους ότι σε αρκετές περιπτώσεις μηχανικοί που διενεργούν δευτεροβάθμιους ελέγχους, χαρακτηρίζουν, αδικαιολόγητα, ως «πράσινα» «κίτρινα» σπίτια. Αυτό, όπως καταγγέλλουν, φαίνεται να γίνεται με σχετικές εντολές, διότι οι αρχές θέλουν να περιορίσουν τα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν, που φτάνουν τα 5.205. Την ίδια ώρα, οι οικίσκοι στέγασης των σεισμοπλήκτων είναι πολύ λίγοι μπροστά στις ανάγκες και την κακοκαιρία που αναμένεται.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να αποζημιωθούν 100% και να ενισχυθούν οικονομικά οι πληγέντες αγρότες
  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με δεδομένες τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή - στα κάστανα φτάνει το 80% - που αφήνουν για ακόμη μια φορά τους αγρότες χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα, αλλά και στις υποδομές των περιοχών της Ανατολικής Θεσσαλίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου απευθύνουν κάλεσμα στους αγρότες των περιοχών αυτών να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, μεταξύ άλλων, για την άμεση διεκδίκηση άμεσης εκτίμησης, αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, αποκατάστασης των προβλημάτων.

Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο. Η Ομοσπονδία άμεσα επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις». Επίσης ζητά αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που προέρχεται από χρήματα του λαού.

Σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου

Σε σύσκεψη προχώρησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Μουρεσίου. Εκεί αποφασίστηκε να γίνουν περιοδείες στα χωριά και να υπάρξει αγωνιστική ετοιμότητα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους παραγωγούς μήλου και κάστανου

Με Ερώτησή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνουν:

«Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς, υπήρξαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή κάστανου και μήλου.

Για μία ακόμη φορά οι αγρότες και η παραγωγή τους γίνονται έρμαιο των καιρικών φαινομένων, αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής τους.

Συγχρόνως μεγάλες είναι και οι καταστροφές που έχει υποστεί η αγροτική οδοποιία της περιοχής, με συνέπεια οι αγρότες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα χωράφια τους είτε για να μεταφέρουν την παραγωγή τους είτε για να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητά τους.

Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη στοιχειώδους αντιπλημμυρικής προστασίας - θωράκισης, η υλοποίηση δηλαδή όλων των αναγκαίων έργων ώστε να μην καταστρέφονται περιουσίες, αγροτικές παραγωγές, που έχει ως αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί:

Ωστε να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί και οι μηλοπαραγωγοί του δήμου Ζαγοράς μέσω του ΕΛΓΑ με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις για το 100% της ζημιάς.

Για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος, αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα αντιπλημμυρικά έργα απαίτησαν οι πυρόπληκτοι σε Αχαΐα και Ηλεία

Εκρουσαν κώδωνα κινδύνου για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές

Την άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμυρών στις περιοχές τους, απαίτησαν με έκτακτη παρέμβασή τους οι πυρόπληκτοι σε Αχαΐα και Ηλεία, χτες το πρωί.

Αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου, Ερυμάνθου και Ωλενίας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, στην Πάτρα, ενώ συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, πραγματοποιήθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, στην οποία συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων Νεμούτας και Ηράκλειας, στον Πύργο.

Επί τάπητος τέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης άμεσων αντιπλημμυρικών έργων για να ααποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά στη Βόρεια Εύβοια, σε μια περίοδο που οι βροχές είναι σχεδόν καθημερινές και αρκετά έντονες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν δεν... πνιγείς δεν γίνεται παρέμβαση

«Τα έργα αυτά δεν είναι παιχνίδια, θα σώσουν ζωές», επισημαίνουν οι αγροτικοί σύλλογοι της Αχαΐας, υπογραμμίζοντας στην επιστολή τους: «Μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ξεκινήσει, ούτε καν δρομολογηθεί, ούτε ένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί απ' άκρη σ' άκρη της Αχαΐας».

Στην παρέμβασή τους σημείωσαν ότι, πέραν των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές σε Ζήρια, Λαμπίρι, Δροσιά, έργα πρέπει να γίνουν και σε άλλα σημεία, όπως στον Πρέβεδο στον δήμο Ερυμάνθου, όπου το ποτάμι έχει καλυφθεί από βλάστηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται με τη συνέχιση των βροχών. Σημείωσαν δε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των κρατικών φορέων και κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση τέτοιου είδους αναγκαίων για τον λαό έργων, λέγοντας ότι στον δήμο Ερυμάνθου έχουν πιστωθεί μόλις 75.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης «ανέλυσε» την ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούν πιστά οι έως και σήμερα κυβερνήσεις αλλά και η πλειοψηφία των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, που θέλει πρώτα να γίνει η ζημιά και μετά να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη προληπτικών έργων για όποιες περιοχές δεν έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι.

Στο πλευρό της αντιπροσωπείας των αγροτικών συλλόγων της Αχαΐας ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Παναγιώτης Μελάς, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Ερυμάνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτης Σκιαδάς.

Αντίστοιχες ήταν οι αναφορές του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ηλεία, με την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής να επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα, ειδικά σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αύριο το συλλαλητήριο στον Πύργο και συναυλία στις 30 Οκτώβρη

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στην Ηλεία οι προετοιμασίες για το αυριανό συλλαλητήριο που καλούν η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνονται για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του Πύργου, μέχρι το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Με σκοπό την ενημέρωση των πληγέντων αλλά και των αγροτών, κλιμάκια της Συντονιστικής και της ΟΑΣ Ηλείας περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά. Χτες βρέθηκαν στο Περιστέρι και σήμερα θα είναι στη Νεμούτα.

Επιπλέον, η πρώτη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης, με την Ρίτα Αντωνοπούλου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Οκτώβρη στο κλειστό γυμναστήριο Πύργου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη στις 13 Νοέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ