ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανταγωνιστικές διεργασίες για το «αποτύπωμα» στον Ινδο-Ειρηνικό

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» με τη συνοδεία του συνεχίζουν ασκήσεις με άλλες χώρες στον Ινδο-Ειρηνικό

Copyright 2018 The Associated

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» με τη συνοδεία του συνεχίζουν ασκήσεις με άλλες χώρες στον Ινδο-Ειρηνικό
Για «ανεύθυνη στάση και πρακτική συγκάλυψης» κατηγόρησε η Κίνα τις ΗΠΑ, επειδή δεν έχουν δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για την προ δεκαημέρου σύγκρουση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS Connecticut» με «άγνωστο αντικείμενο» «στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού», στο φόντο της διαρκούς συγκέντρωσης όλο και περισσότερων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζ. Λιζιάν, ερωτηθείς για σχόλια Ρώσων αναλυτών περί «έλλειψης επαγγελματισμού» στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαιτίας συχνών παρόμοιων περιστατικών, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να διασαφηνίσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό».

Σε ένα τέτοιο φόντο, το υπερσύγχρονο βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» έφτασε τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, ακολουθούμενο από άλλα πολεμικά πλοία που το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν σε άσκηση μαζί με τη Σιγκαπούρη, όπου περιλαμβανόταν προσομοίωση εκπαίδευσης σε μάχη με «F-35» και «F-16». Σημειωτέον, το Λονδίνο από το καλοκαίρι προετοιμάζει την ανάπτυξη σε σταθερή βάση δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή για επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας», όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια και οι ΗΠΑ. Ο διοικητής της δύναμης κρούσης του «Elizabeth», Στιβ Μουρχάουζ, μίλησε για «ολοκληρωμένη αναθεώρηση» της βρετανικής παρουσίας στην περιοχή, που «τονίζει τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού και την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να στραφεί στην περιοχή και να αναπτύξει ενισχυμένο αποτύπωμα, όπως και μια πιο πιο επίμονη παρουσία».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ. Οπως δήλωσε στο «Politico» αξιωματούχος της κυβέρνησης της Σλοβενίας (έχει τη προεδρία της ΕΕ αυτό το 6μηνο), «πιστεύουμε ότι είναι καιρός, μετά από έναν χρόνο που βλέπουμε τέτοιες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ΕΕ να διασαφηνίσει τη θέση της».

Ο δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, σε νέο άρθρο στο προσωπικό του blog, είπε ότι στην τελευταία τους Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφορικά με τη σχέση ΕΕ - Κίνας, «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην προσέγγισή μας, με βάση το τρίπτυχο "εταίροι, ανταγωνιστές, αντίπαλοι". Σε πρακτικό επίπεδο, η πιο συχνή πρόκληση είναι πώς να συνδυαστούν αυτά με μια συνοχή». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη συνεργασία σε ορισμένους τομείς, όπως η πολιτική για το κλίμα», αλλά «πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε όταν οι αποφάσεις της Κίνας είναι αντίθετες με τις δικές μας απόψεις, ειδικά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε γεωπολιτικές επιλογές».

Επικρίσεις και από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη

Την ίδια ώρα, στην Κορεατική Χερσόνησο, λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία της απευθείας γραμμής σύνδεσης ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, ο ηγέτης της πρώτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγόρησε τη Σεούλ για «ασύνετες φιλοδοξίες» και για μια «παράλογη» και «διπρόσωπη» συμπεριφορά, για «φρενιτιώδεις και επικίνδυνες προσπάθειες να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ», με «παράλογο πρόσχημα τις δικές μας απειλές».

Πρόσθεσε δε ότι αυτές οι επιλογές της Νότιας Κορέας οδηγούν στην «καταστροφή της στρατιωτικής ισορροπίας στην Κορεατική Χερσόνησο και αυξάνουν την αστάθεια και τους στρατιωτικούς κινδύνους», ενώ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «ριζική αιτία» της αστάθειας στη Χερσόνησο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
Συμφωνία με πολλά ανοιχτά θέματα για τα ενδοαστικά παζάρια

Παραμένει «άθικτο» το τεράστιο οπλοστάσιο των επιχειρηματικών ομίλων για την αποφυγή της φορολογίας

Σε συμφωνία για θέσπιση ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες και συνολικά 136 χώρες.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει υπογραφή της συμφωνίας το 2022 και έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος το 2023, ωστόσο τα έντονα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς πολλές κρίσιμες «λεπτομέρειες» παραμένουν ανοιχτές, ενώ ήδη μια σειρά χώρες θέτουν θέμα πιο σταδιακής εφαρμογής.

Η συμφωνία περιλαμβάνει «δύο πυλώνες»: Πρώτον, τη φορολόγηση μέρους των κερδών των μεγαλύτερων μονοπωλίων με ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις πάνω από 20 δισ. ευρώ και κερδοφορία πάνω από 10% (υπολογίζονται σε περίπου 100 επιχειρηματικούς ομίλους) στις χώρες που πραγματοποιούν τα κέρδη αυτά (ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για «επιστροφή 125 δισ. δολαρίων κερδών»). Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει την καθιέρωση ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού συντελεστή φορολογίας 15%, ο οποίος θα επιβάλλεται σε πολυεθνικές επιχειρήσεις με έσοδα μεγαλύτερα από 750 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι αφορά περίπου 8.000 εταιρείες) και αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας κ.ά., ενώ με βάση τα παραπάνω ήδη γίνεται λόγος για «συμφωνία - σταθμό» και για «φορολογική δικαιοσύνη»...

Στην πραγματικότητα, σε συνθήκες μεγάλης έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είναι σαφές ότι τα παζάρια που προηγήθηκαν της συμφωνίας για ενιαίο διεθνή εταιρικό φόρο και αυτά που θα ακολουθήσουν για την εφαρμογή της θα έχουν στο επίκεντρο το πώς κάθε ισχυρή καπιταλιστική οικονομία μπορεί να κερδίσει περισσότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Χαρακτηριστικό είναι ότι μένουν πολλά ανοιχτά θέματα για τη συγκεκριμενοποίηση της εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας, πλευρές που μπορούν να αξιοποιηθούν ως «παράθυρα», ζητήματα όπως το τι θα γίνεται στην πράξη σε περίπτωση μη εφαρμογής κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση οι κολοσσιαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διασφαλισμένο από τις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ένα τεράστιο σύμπλεγμα εργαλείων και μέσων για τη «νόμιμη» αποφυγή της φορολογίας, με κάθε είδους φορολογικά «κίνητρα», υπεραποσβέσεις κ.ο.κ. Η δε διαφημιζόμενη αύξηση των κρατικών εσόδων (το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας θα αφορά βέβαια στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη) δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καμία «ελάφρυνση» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά προορίζεται να αξιοποιηθεί σε νέα μέτρα πολύμορφης ενίσχυσης συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας και των μονοπωλίων των χωρών αυτών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ειδική σύνοδος του G20 και συνέχεια παζαριών στην Ντόχα

Τον «μοχλό» των «δεσμεύσεων για ανθρωπιστική βοήθεια» στο Αφγανιστάν, όπως και το «πολυεργαλείο» της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», έθεσαν ξανά στο επίκεντρο οι ηγέτες του G20, στη σχετική τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε χτες η ιταλική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ντράγκι, μίλησε για την «πρώτη πολυμερή απάντηση στην αφγανική κρίση», παρότι χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία επέλεξαν να υποβαθμίσουν τη συνάντηση, συμμετέχοντας με τον ΥΠΕΞ και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ αντίστοιχα.

Αντανακλώντας τα παζάρια όλων των πλευρών με τους Ταλιμπάν, ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν χωρίς να συμπεριλάβουμε τους Ταλιμπάν».

Τις σχετικές διεργασίες άλλωστε επιβεβαιώνουν οι συνεχιζόμενες συναντήσεις με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ. Μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτακί συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον ειδικό επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Γ. Βικ, και τον Γερμανό πρέσβη στην Καμπούλ, Μ. Πότσελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ισλαμικού Εμιράτου» (όπως οι Ταλιμπάν αποκαλούν πλέον το Αφγανιστάν) η γερμανική αντιπροσωπεία αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν ως «πραγματικότητα» και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Αφγανιστάν, ενώ συμφωνήθηκε να γίνονται τακτικές επαφές.

Χτες, η καγκελάριος Αγκελα Μερκελ δήλωσε ότι η χώρα της δεν είναι ακόμα έτοιμη να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις υποσχέσεις του Βερολίνου για «ανθρωπιστική βοήθεια» ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν» και «να το κάνουμε γρήγορα», καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν ένα «πακέτο στήριξης» 300 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν μιλώντας σε εκδήλωση στην Ντόχα είπε ότι η κυβέρνησή του έστειλε σε όλη τη διεθνή κοινότητα μήνυμα για την ανάπτυξη «θετικής σχέσης» και πρόσθεσε: «Οπως εμείς δεν θέλουμε να αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας, το ίδιο περιμένουμε και από τους άλλους».

Επισήμανε ακόμα ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει πλήρως την ικανότητα του Αφγανιστάν να γίνει σταυροδρόμι και μέρος μιας οικονομικής επανάστασης». Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις για αποδέσμευση των αποθεματικών άνω των 9 δισ. δολαρίων, που παραμένουν «κλειδωμένα» σε αμερικανικές τράπεζες, ενώ ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που - όπως είπε - οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Αφγανιστάν «είχαν πολλούς οικονομικούς πόρους και ισχυρή διεθνή στήριξη» και δεν υλοποίησαν σε 20 χρόνια.

ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση πιέσεων για «μέτρα» κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, οξύνει την αντιπαράθεση με το Ιράν, ασκώντας πιέσεις για «τιμωρία» επειδή προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα αθετώντας «δεσμεύσεις» έναντι της διεθνούς συμφωνίας του 2015, την οποία βέβαια οι ισραηλινές κυβερνήσεις απορρίπτουν και επιχειρούν να εξουδετερώσουν.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε πως προσδοκά από «διεθνείς δυνάμεις να θέσουν το ζήτημα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Απέφυγε να επαναλάβει απειλές επίθεσης κατά του Ιράν, όπως έκανε προ ημερών ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, ο οποίος παραδέχθηκε πως ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επεξεργάζεται σχέδια επίθεσης σε βάρος του Ιράν.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο Μπένετ θα μεταβεί - για πρώτη φορά αφότου έγινε πρωθυπουργός - στο Σότσι για να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στις 22 Οκτώβρη.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν μερικές ώρες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Λαπίντ, στην Ουάσιγκτον, όπου ξεκινά τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Σε αυτήν προγραμματίζεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο προσπαθειών περαιτέρω ενίσχυσης των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ». Ο Λαπίντ θα συναντηθεί επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

  • Στο μεταξύ, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις των «Φρουρών της Επανάστασης» στο Ιράν ξεκίνησαν χτες τις ετήσιες διήμερες ασκήσεις «Velayat» στον Περσικό Κόλπο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ