ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Ανησυχητικά σημάδια για το μέλλον εργαζομένων και Οργανισμού

Συνέντευξη Τύπου και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Τη μεθοδική διολίσθηση και απαξίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την παράδοση τομέων που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και τη φύλαξη στους εργολάβους, το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να εδραιωθεί στους εργαζόμενους από τη Διοίκηση κατήγγειλε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σχεδόν το 15% των εργαζομένων του Οργανισμού έχουν προσληφθεί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι), παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Από τις αρχές του 2017, η διοίκηση - αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου - σταμάτησε να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των 70 γιατρών με μπλοκάκι, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι με τις εισφορές τους που κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα και να τους μένει ένα πενιχρό ποσό από το μισθό τους. Την ίδια στιγμή, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που εκτελούν χρέη υπεύθυνου μονάδας, δεν παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα θέσης, δεν πληρώνονται τις αργίες κ.ά. Σε επανειλημμένες συναντήσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 5 γιατροί, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σχεδόν μια δεκαετία με μπλοκάκι, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση.

Χτες, ο Σύλλογος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Οργανισμού, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων, οι 35 μονάδες χορήγησης θα μείνουν «ακέφαλες» και «χωρίς γιατρό δεν γίνεται να δουλέψουν μονάδες, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο».

Να σημειωθεί ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι από τους πρώτους δημόσιους Οργανισμούς που εκχώρησε - από το 2000 - τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης σε εργολάβους. Σήμερα, περίπου 105 εργάτες στη φύλαξη και την καθαριότητα δουλεύουν με πετσοκομμένα δικαιώματα και μισθούς, όμηροι διαφόρων εργολαβικών εταιρειών. «Καμιά απόλυση εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης! Να αναλάβει ο Οργανισμός όλο το κόστος του ασφάλιστρου όλων των εργαζομένων με μπλοκάκι!», απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί να αναλάβει ο Οργανισμός μόνο την εισφορά όσον αφορά το μπλοκάκι, πρέπει να καταργηθούν ως θεσμός οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού, αυθαιρεσιών και παρεμβάσεων στη θεραπευτική διαδικασία από τη διορισμένη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση γιατρού και συνδικαλίστριας η οποία είχε αναδείξει την αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα από τη χρήση ξηρών αντιδραστηρίων, που μειώνουν την ακρίβεια των απαραίτητων τοξικολογικών ελέγχων. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Οργανισμού, εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική «μείωσης του κόστους» βασικών υπηρεσιών, έχει αντικαταστήσει τα υγρά αντιδραστήρια (που εξασφαλίζουν αναλυτικό και ποιοτικό έλεγχο τοξίκωσης) με ξηρά επειδή είναι φτηνότερα. Ενώ πριν μερικούς μήνες, όπως ανέφερε χτες ο Σύλλογος, ανακοινώθηκε ότι 60 αναλυτές (επιστημονικά ενδεδειγμένος τρόπος ανάλυσης ούρων) θα παραχωρηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, για να καλύψουν μερικά από τα αναρίθμητα κενά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό....

«Το σύνολο όσων καταγγέλλουμε μας χτυπά "καμπανάκια" για το μέλλον του Οργανισμού. Ξέρουμε ότι κάτι ετοιμάζεται, αλλά κανείς δεν μας ενημερώνει» είπαν οι εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή συγχώνευση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι προχώρησαν αμέσως μετά σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες για να εισπράξουν το γνωστό εμπαιγμό που τους κάνει «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων. Το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

H επίδραση της ουσιοεξάρτησης στις γυναίκες

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συνδιοργανώνουν ημερίδα, με θέμα «Ουσιοεξάρτηση, η ιδιαίτερη επίδρασή της στις γυναίκες», την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας).

Εξι μήνες με αναστολή σε μέλη του «Ρουβίκωνα»

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με αναστολή, επιβλήθηκε στα 18 μέλη του «Ρουβίκωνα», ύστερα από τη διαμαρτυρία τους στην ισπανική πρεσβεία. Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, το οποίο τους απάλλαξε από την κατηγορία της παράνομης βίας, ενώ αντίθετα τους έκρινε ενόχους κατά περίσταση για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της άρνησης δαχτυλοσκόπησης. Οσοι αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα μετά την προσαγωγή τους, καταδικάστηκαν σε χρηματική ποινή ύψους 400 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση. Είχαν προηγηθεί οι απολογίες και των 18 κατηγορούμενων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν τελέστηκε καμία αξιόποινη πράξη και τόνισαν ότι η πρεσβεία της Ισπανίας δεν υπέβαλε μήνυση για να ζητήσει τη δίωξή τους. Σύμφωνα με την κατηγορία, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κρέμασαν στην πρεσβεία πανό, στα ισπανικά, με συνθήματα κατά της βίας στην Καταλονία, ενώ πέταξαν και φέιγ βολάν με ανάλογο περιεχόμενο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η θέση της δημοτικής αρχής Πετρούπολης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τη νέα χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο ανενεργό λατομείο Μουσαμά» θα παραχωρήσει ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. Η συνέντευξη θα παραχωρηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61).

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Αλόννησο

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες μετά τα μεσάνυχτα στα ανοιχτά της Αλοννήσου, η οποία ταρακούνησε την Αθήνα και τμήματα της ανατολικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν στη 01.49 ισχυρή σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία προερχόταν από απόσταση 134 χιλιομέτρων βόρεια - βορειοανατολικά της Αθήνας, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλοννήσου.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το αισχρό πρωτοσέλιδο

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με το προχτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ελεύθερης Ωρας» έδωσε χτες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Είχε προηγηθεί αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο, με το οποίο ζητούσε από την ανώτατη εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα για τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα από 148 "ανώμαλους". Βουλή - Τραβεστί. Ξύλο στην κάθε "Αδελφή"». Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org