ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
Δυναμικά απαίτησαν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής τους διεκδίκησαν, χτες το μεσημέρι, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων των Δήμων Αχαρνών και Φυλής. Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, έφεραν στο προσκήνιο, για μια ακόμα φορά, την άθλια κατάσταση με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Τόνισαν τα ζητήματα έλλειψης υποδομών και υποστελέχωσης των σχολείων, σε συνδυασμό με μια σειρά οξυμένων προβλημάτων της περιοχής όπως η ανεργία, η παραβατικότητα, η υγειονομική βόμβα της χωματερής, η έλλειψη χώρων άθλησης και αναψυχής κ.ά. επισημαίνοντας ότι όλα αυτά βάζουν στο στόχαστρο το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μέσα από τα πανό και τα συνθήματα εξέφρασαν την αγανάκτηση για αυτήν την κατάσταση. Και η αγανάκτηση αυτή ξεχείλισε όταν ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε κάποιος παράγοντας του υπουργείου να τους συναντήσει. Οι συγκεντρωμένοι χτυπούσαν την κλειστή πύλη του υπουργείου και μια ομάδα από αυτούς πέρασε και στον αύλειο χώρο του, διεκδικώντας άμεσα συνάντηση και καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας. Αποτέλεσμα της δυναμικής αυτής αντίδρασης ήταν να γίνει τελικά συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη, από τον οποίο ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που αποτύπωσαν σε κοινό τους υπόμνημα.


Ενδεικτικά, σε αυτό κάνουν λόγο για λειτουργία μόλις 4 Τμημάτων Υποδοχής σε δημοτικά σχολεία, σημειώνουν ότι έχουν ικανοποιηθεί μόνο 9 αιτήματα για παράλληλη στήριξη από τα 58 εγκεκριμένα με τον κύριο όγκο να αφορά τα σχολεία του Δήμου Αχαρνών, ότι σχολεία στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ που χρειάζονται επισκευές και βάζουν νερό με την πρώτη βροχή, σε χώρους όπου λειτουργούσαν μαγαζιά, που δεν διαθέτουν ασφαλές προαύλιο, αίθουσες εκδηλώσεων, ενώ επισημαίνουν και τα προβλήματα θέρμανσης. Κάνουν λόγο επίσης για σχολεία που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να καταργούνται αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων, να λειτουργούν τάξεις σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια, αποθήκες, καυστήρες, αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα)... Οι φορείς και τα σωματεία ζήτησαν μέτρα για την προστασία των σχολείων με μόνιμους φύλακες σε 24ωρη βάση, με επαρκή φωτισμό και άλλα απαραίτητα μέτρα, αντισεισμικό έλεγχο και άμεσα μέτρα για σχολεία ακατάλληλα από παλιότερους σεισμούς, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου με πύκνωση δρομολογίων ιδιαίτερα προς και από τα σχολεία, κατασκευή σύγχρονων δημόσιων υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού.

Ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υφυπουργό, εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν καταρχάς την έκκληση που τους απευθύνεται να είναι «ρεαλιστές» ως προς τις απαιτήσεις τους και μετέφεραν ότι για τα ζητήματα της στελέχωσης τους ανακοινώθηκε πως οι τοποθετήσεις αναπληρωτών είναι ζήτημα των διευθύνσεων εκπαίδευσης, ότι το κτιριακό των σχολείων είναι αρμοδιότητα των δήμων, ενώ για θέματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση και οι υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού ότι είναι ζητήματα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων. Από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμένος μαζικός αγώνας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα, δίνοντας νέο ραντεβού στους δρόμους.


Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν όταν ενημερώνονται ότι δεν υπήρχε κάποιος παράγοντας του υπουργείου να τους συναντήσει. Μια ομάδα από αυτούς πέρασε και στον αύλειο χώρο του, διεκδικώντας συνάντηση, η οποία και έγινε λίγη ώρα αργότερα με τον υφυπουργό
Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν όταν ενημερώνονται ότι δεν υπήρχε κάποιος παράγοντας του υπουργείου να τους συναντήσει. Μια ομάδα από αυτούς πέρασε και στον αύλειο χώρο του, διεκδικώντας συνάντηση, η οποία και έγινε λίγη ώρα αργότερα με τον υφυπουργό
Κινητοποίηση στη Θέρμη για τη μεταφορά των μαθητών

Εδώ και τώρα, κυβέρνηση και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να δώσουν λύση στο πρόβλημα της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, απαίτησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μέσα από την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, πριν την έναρξη του μαθήματος, έξω από το ΓΕΛ Βασιλικών του δήμου Θέρμης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο. Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη, η Ενωση Γονέων Θέρμης προγραμματίζει νέα δυναμική κινητοποίηση, στις 7.45 το πρωί έξω από το 2ο ΓΕΛ Μίκρας.

Γονείς και μαθητές καταγγέλλουν ότι η Περιφέρεια, πατώντας στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001/2013, καταργεί μια σειρά από δρομολόγια που μετέφεραν μαθητές και καλεί πλέον τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ που είναι λίγα και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης.

Τα δρομολόγια αυτά εξυπηρετούσαν τους μαθητές που μετακινούνταν: Από Σουρωτή και Αγ. Παρασκευή προς το ΓΕΛ Βασιλικών. Από Σουρωτή, Αγ. Παρασκευή, Ταγαράδες, Ρύσιο προς ΕΠΑΛ Βασιλικών. Από Ν. Ραιδεστό προς ΕΠΑΛ Βασιλικών. Από Καρδία προς το 1ο ΓΕΛ Μίκρας. Από Πλαγιάρι στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας. Από το Νέο Ρύσιο στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας.

Η Ενωση Γονέων Θέρμης απαιτεί οριστική λύση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών μέσα από αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Σύσκεψη

Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς της περιοχής σε σύσκεψη για τη νέα πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία με τίτλο: «Μία εικόνα, τρία ερωτήματα». Παράλληλα, θα συζητηθεί η ανάγκη ενημέρωσης και κινητοποίησης απέναντι στον κίνδυνο του πολέμου και των πυρηνικών όπλων που απειλούν τους λαούς. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο 17ο Γυμνάσιο Αθήνας, Κυνίσκας 29, στο Μετς, την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ.

ΚΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη σίτιση και τη στέγαση των εκπαιδευτικών

Επανέρχεται στο θέμα της σίτισης και στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των άλλων δημόσιων λειτουργών στο νησί, η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ, που, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η Παιδεία και η Υγεία είναι κεντρική ευθύνη του κράτους» και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:

«Δεν δίνουμε άλλοθι σε καμιά κυβέρνηση και σε καμιά δημοτική αρχή που ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Απαιτούμε από το υπ. Εσωτερικών και το υπ. Παιδείας να παρέμβει και να επιχορηγήσει τους δημόσιους λειτουργούς, ώστε να είναι σε θέση με αξιοπρέπεια να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Ειδικότερα για τη Σαντορίνη, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ανέγερση κατοικιών στα ήδη απαλλοτριωμένα οικόπεδα και κτίσματα του Δημοσίου (σταύλοι Καμαρίου κ.λπ.) ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμο Θήρας να τα διαθέτει στους δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν στο νησί μας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό των εκπαιδευτικών και στον αγώνα τους για ανάκτηση όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων, για μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν», καταλήγει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org