ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Γρηγοριάδης Κώστας

Πόσο δημοκρατικό και σύμφωνο με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη σε μια χώρα - μέλος της ευρωένωσης, σας φαίνεται το μέτρο της δυνατότητας των διωκτικών αρχών, να κρατούν φυλακισμένο και να ανακρίνουν όποιον θεωρούν ύποπτο για τρομοκρατική δραστηριότητα, επί 14 μέρες, χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορία και, επομένως, χωρίς να έχει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων; Προφανώς, θεωρείται το ενδεχόμενο άκρως αντιδημοκρατικό και, ίσως, οι λίγο μεγαλύτεροι στα χρόνια θυμηθούν ότι ακόμη και η χούντα των συνταγματαρχών δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει τέτοια μέτρα.

Δεν έχετε άδικο. Ετσι είναι. Σας πληροφορούμε, πάντως, ότι το μέτρο αυτό ισχύει, ήδη, στη «δημοκρατική» Μ. Βρετανία του «σοσιαλιστή» Τ. Μπλερ. Κι όχι μόνον ισχύει, αλλά θεωρείται και ανεπαρκές! Ετσι, η κυβέρνηση του Τ. Μπλερ προωθεί, ήδη, τον τρίτο - μετά τον Σεπτέμβρη του 2001- «αντιτρομοκρατικό» νόμο, ο οποίος θα δίνει το δικαίωμα στις διωκτικές αρχές, να κρατούν φυλακισμένους όσους θεωρούν υπόπτους επί τρεις μήνες, χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες.

Ενα άλλο μέτρο του ίδιου νόμου ποινικοποιεί την «έμμεση υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις». Τι θα μπορεί να συμπεριληφθεί σ' αυτό; Σχεδόν, τα πάντα, που αφορούν σε οποιαδήποτε καταγγελία του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος. Μην ξεχνάτε ότι, σύμφωνα με τον «ευρω-τρομονόμο», η υπονόμευση της ισχύουσας οικονομικής τάξης συμπεριλαμβάνεται στις τρομοκρατικές πράξεις...

Ετοιμότητα ... κορακιού

Σαν ...κοράκι έσπευσε ο ΟΤΕ να εκμεταλλευτεί ακόμα και το ανθρώπινο δράμα που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ινδίας και του Πακιστάν, αλλά και οι συγγενείς τους που διαμένουν στην Ελλάδα.

Ετσι, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού, έως και το τέλος του μήνα, «προσφέρει πολύ χαμηλές χρεώσεις για κλήσεις με χρονοκάρτα προς Ινδία και Πακιστάν». Η έκπτωση που παρέχει ο ΟΤΕ για κλήσεις προς αυτές τις δύο χώρες, είναι της τάξης του 86%. Δηλωτικό και αυτό του τεράστιου περιθωρίου κέρδους που έχει, δεδομένου ότι με την κίνηση αυτή ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να χάσει. Τα περί «κατανόησης της ανάγκης για άμεση και τακτική επικοινωνία των ανθρώπων που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν δικούς τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές» που επικαλείται ο ΟΤΕ, είναι «στάχτη» στα μάτια του κόσμου και τίποτα άλλο.

Αναγκαιότητα η δωρεάν Πρόνοια

To Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) χρηματοδοτήθηκε από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προκειμένου να δημιουργήσει τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για την προσωρινή φιλοξενία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ετσι δημιούργησε τρεις ξενώνες από τους οποίους οι δυο (της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) παραμένουν κλειστοί για τέσσερις μήνες, επειδή έληξαν οι εξάμηνες (!) συμβάσεις έργου του προσωπικού και οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν στους ξενώνες μεταφέρθηκαν σε ξενώνες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Ακόμα, το ΕΚΑΚΒ παραχώρησε για χρήση σε μη κερδοσκοπικές εταιρίες τρεις ακόμη ξενώνες του για φιλοξενία παιδιών. Κι αυτό ενώ η διοίκηση του ΕΚΑΚΒ παραδέχτηκε ότι στην πλειονότητά τους οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι οργανώσεις - «σφραγίδα», που λειτουργούν με ζεστό κρατικό χρήμα!

Η μία μετά την άλλη, δηλαδή, οι περιπτώσεις δομών που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια επιβεβαιώνουν ότι έχουν ημερομηνία λήξης, όπως έχει ημερομηνία λήξης και η εργασία με τις ολιγόμηνες συμβάσεις. Ταυτόχρονα όμως, γίνεται επίσης φανερό ότι χρειάζεται ένα αποκλειστικά δημόσιο και ενιαίο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πραγματικά δωρεάν, σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες υγείας, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έχει εργαζόμενους με μόνιμη εργασία, ικανοποιητικές αμοιβές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η «αριστερή κριτική» της «Αυγής»

Μόνο που δεν ...«πανηγύρισε» χτες η «Αυγή» για τη νέα αλυσίδα πολυκαταστημάτων της «Public» (του ομίλου «Γερμανός») η οποία αποτελεί κλασική περίπτωση μονοπωλιακής επέκτασης στο χώρο της αγοράς του βιβλίου και όχι μόνο, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον τομέα του «ελεύθερου χρόνου» και της πολιτισμικής «ομογενοποίησης».

Με τον «ουδέτερο» τίτλο «Φιλοδοξίες για αλλαγές στην αγορά του βιβλίου», η «Αυγή» αφιερώνει το μεγάλο ρεπορτάζ της, με τρόπο που, ουσιαστικά, «διαφημίζει» την εταιρία, τη στιγμή που το βιβλίο «στενάζει» και στην Ελλάδα κάτω από το βάρος της μονοπωλιακής επίθεσης. Εκτός πια και η φράση «σε ένα κλίμα γενικής ευφορίας και με ατμόσφαιρα επικοινωνιακής πολιτικής που ακουμπά το αμερικανικό μοντέλο πολυεθνικών, σύμφωνα με το οποίο τούτες (σ.σ. οι εταιρίες) εξασφαλίζουν την ευτυχία στην καθημερινότητα του καταναλωτή, αρκεί ο τελευταίος να είναι διαρκώς στους χώρους τους με το χέρι στην τσέπη» αποτελεί κάποιου είδους «αριστερή κριτική». Μάλλον σε «άσφαιρους» εξυπνακισμούς τύπου «Κλικ» παραπέμπει...


Τα ... ανταλλάξιμα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ανταλλαγής πληροφοριών, ανάμεσα στις αστυνομικές, στις μυστικές και, γενικώς, τις υπηρεσίες των κρατών - μελών της ευρωένωσης, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και, πιστέψτε μας, δεν το κάνει για λόγους ...κουτσομπολιού!

Οπως μας τα λένε, για παράδειγμα, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γνωρίζουν ό,τι θέλουν για οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη. Πού μένει, τι χρωστάει, ποιους βλέπει και πότε, τι αυτοκίνητο έχει, με ποιους μιλάει και τι λένε στο τηλέφωνο ή στο Διαδίκτυο και ποιος ξέρει τι άλλο.

Ολα αυτά, φυσικά, γίνονται στο όνομα της προστασίας μας και για την πάταξη, υποτίθεται, της εγκληματικότητας και πρωτίστως της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της ΕΕ, το μεγαλύτερο «έγκλημα» που μπορεί να κάνει κανείς είναι ...να την αμφισβητήσει.

Στις μέρες μας, μετά τα «ΟΧΙ» στο λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» και καθώς δυναμώνουν συνεχώς οι διαθέσεις αντίστασης των λαών, φαίνεται πως κάποιοι «θεσμοί» νιώθουν ανασφαλείς και παίρνουν τα μέτρα τους.

Πόσο μάλλον, όταν γνωρίζουν περισσότερα από εμάς, ιδιαίτερα, σχετικά με όλα όσα αντιλαϊκά σχεδιάζουν για το μέλλον.

«ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ στις κοινωνικές ανάγκες και χωρίς αιφνιδιασμούς», προωθούμε λύσεις! Η φράση ανήκει στον Γιώργο Αλογοσκούφη και συνοδεύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ξεκίνησε χτες να συζητιέται στη Βουλή.

Και μόνο να ρίξει κανείς μια μάτια στο περίφημο προσχέδιο, εύκολα καταλαβαίνει τι εννοεί, λέγοντας «κοινωνικές ανάγκες». Προφανώς, όχι τις ανάγκες των εργαζομένων για Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση. Φαίνεται πως αυτοί ...δεν ανήκουν στην κοινωνία, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

Αντιθέτως, εφοπλιστές, βιομήχανοι και όλα τα σχετικά τυγχάνουν ιδιαίτερης «κοινωνικής ευαισθησίας». Οι ...λεγόμενες «αναπτυξιακές» επιδοτήσεις είναι και πάλι παρούσες για έναν ακόμη προϋπολογισμό και οι τεράστιες φοροαπαλλαγές, ήδη, δεδομένες.

Γρηγοριάδης Κώστας

Οικοπεδοποιούν τα καμένα δάση

Οταν στις 28 του φετινού Ιούλη η δασική περιοχή της Πεντέλης ζώθηκε από την πύρινη λαίλαπα της πυρκαγιάς, κανείς δεν αμφέβαλε ότι πρόκειται για εμπρησμό. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Γι' αυτό προφανώς και έσπευσε να δηλώσει με έμφαση: «Ολες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αναδασωτέες. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για όσους απεργάζονται σχέδια κατά της ποιότητας ζωής όλων μας, κατά του περιβάλλοντος. Στη θέση του δάσους που κάηκε θα δημιουργηθεί νέο δάσος».

Δεν πέρασαν παρά μόνο 37 μέρες και με την απόφαση του Περιφερειάρχη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και αποκάλυψε χτες ο «Ρ», φάνηκε καθαρά ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε ακριβώς το αντίθετο από ό,τι είπε. Πράγματι, με τις σκόπιμες ασάφειες στα όρια και τις εξαιρέσεις από την αναδάσωση που προβλέπει η εν λόγω απόφαση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στη θέση του δάσους που κάηκε θα δημιουργηθεί νέο δάσος, αλλά από ...τσιμέντο! Πρόκειται για μια απόφαση αποχαρακτηρισμού δασών μέσω θέσπισης της ...υποχρεωτικής αναδάσωσης. Με την απόφαση - απάτη εξαιρούνται από την αναδάσωση μέχρι και αυτές οι δασικές εκτάσεις «που κατά τη μέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», δηλαδή κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν ακόμη και εκτάσεις που εκχερσώθηκαν και την παραμονή της πυρκαγιάς! Χώρια όσες πλέον είχαν γεμίσει αυθαίρετα, χώρια όσες βαφτίζονται «αγροτικές» με το δασοκτόνο νόμο, χώρια αυτές που αποχαρακτηρίστηκαν για λογαριασμό του Αερολιμένα Αθηνών και της «Χόχτιφ»...

Η κυβέρνηση με την ενέργειά της αυτή ουσιαστικά δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να δίνει το σύνθημα στους κάθε λογής εμπρηστές, οικοπεδοφάγους και μεγαλεμπόρους γης: «Κάψτε και χτίστε». Πώς, λοιπόν, με μια τέτοια πολιτική που τους δικαιώνει και τους «οπλίζει» να μη συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και να μην μπούμε σε έναν νέο «φαύλο κύκλο» εμπρησμών των δασών που απέμειναν και τα υπόλοιπα χρόνια; Βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτε άλλο από το να συμπληρώσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με ανάλογες αποφάσεις του 1995 και του 1998 είχαν εξαιρέσει μεγάλα τμήματα των καμένων δασών της Πεντέλης από την αναδάσωση, οδηγώντας τα στην τσιμεντοποίηση. Γι' αυτό, άλλωστε, κατά τη φετινή πυρκαγιά καταστράφηκαν και πάνω από 100 σπίτια, πολλά από τα οποία είχαν ξεφυτρώσει στα καμένα, που είχαν πια μεταβληθεί σε οικόπεδα - «φιλέτα».

Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική που ακολουθούν πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε η ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία πάνω στη γη. Με πλήθος δασοκτόνους νόμους και διατάξεις - και με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος - που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού, προωθούν την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των δασών, των ρεμάτων και του αιγιαλού, χαρίζουν τη δημόσια περιουσία στους καταπατητές, υπόσχονται επιχειρηματική δράση, ακόμη και στους Εθνικούς Δρυμούς και στις προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τα δάση μπορούν να προστατευτούν μόνο αν αυτά, όπως και η γη συνολικά, γίνουν λαϊκή περιουσία. Οταν η λαϊκή κατοικία, όπως και η γη, δε θα είναι εμπόρευμα.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ