ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Με «προοδευτικό - νεωτεριστικό» μανδύα η «μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης

Βασικές πλευρές του επικείμενου νομοσχεδίου παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Το στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε και δικό του σχέδιο νόμου στην ίδια κατεύθυνση

Eurokinissi

Με συνέντευξη στην κρατική ΕΡΤ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε την περασμένη Τετάρτη το σύνθημα για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου σε όλα τα μέτωπα, ιεραρχώντας τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την αντιδραστική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και στην Υγεία, όπως και τα νέα κυβερνητικά σχέδια στήριξης των ομίλων, στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης».

Στην ίδια συνέντευξη και ως μέρος της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας» της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε το επικείμενο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Ως αφετηρία του νομοσχεδίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε την «ισότητα στον γάμο» και υποστήριξε ότι θα κατοχυρώνεται η τεκνοθεσία, αλλά δεν θα υπάρχει το «Γονέας 1 - Γονέας 2». Για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για παρένθετη μητρότητα.

Επικαλέστηκε, τέλος, την ανάγκη ρύθμισης της σχέσης του παιδιού με τον/την σύντροφο του φυσικού γονιού, χωρίς να αναφέρεται βέβαια σε ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν ή σε αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτές.

Τη σκυτάλη παρέλαβε την επόμενη μέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, δηλώνοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αυτό το νομοσχέδιο, όταν έρθει στη Βουλή, «θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και χαρακτήρισε «ατελές» το νομοσχέδιο, σε σύγκριση με την Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η γονεϊκότητα δεν είναι ατομικό δικαίωμα, αλλά υποχρέωση των γονιών απέναντι στα παιδιά

Η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίζει την αντιδραστική της ατζέντα σε όλα τα ζητήματα με δήθεν «εκσυγχρονιστικό - προοδευτικό - νεωτεριστικό» μανδύα, καταρρέει μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα, στη βαρβαρότητα της φτώχειας, της ανασφάλειας, της επίθεσης στην Υγεία και την Παιδεία.

Από αυτήν την άποψη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ούτε είναι ούτε μπορούν να παριστάνουν τους υπερασπιστές της προόδου και των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, που συνεπάγεται αναγνώριση της κοινής γονικής μέριμνας, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ενίσχυσαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που θέτει το ΚΚΕ.

Η γονεϊκότητα δεν είναι ατομικό δικαίωμα του ζευγαριού, αλλά υποχρέωση των γονιών απέναντι στα παιδιά. Η βάση της θέσης του ΚΚΕ είναι οι ανάγκες, τα συμφέροντα του παιδιού, που έχει δικαίωμα και στη μητρότητα και στην πατρότητα, με την αναγκαία κρατική, δωρεάν στήριξη σε κοινωνικές δομές (π.χ. συμβουλευτική γονιών - παιδιών).

Ομως, ο πρωθυπουργός καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα δεν κάνουν καμία αναφορά σε αυτήν την κρατική ευθύνη. Η κοινωνική προστασία της νηπιακής, παιδικής, εφηβικής ηλικίας λογαριάζεται ως «κόστος» για το κράτος διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Στο όνομα της «ισότητας στον γάμο», που επικαλούνται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, διαγράφεται το δικαίωμα του παιδιού στη μητρότητα - πατρότητα, που έχει κοινωνικό χαρακτήρα και στηρίζεται στην αντικειμενική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην τεκνοποίηση. Αντικαθίσταται από μια θολή γονεϊκότητα, ό,τι κι αν λέει ο πρωθυπουργός, ότι δεν θα φέρει το «Γονέας 1 - Γονέας 2» στο νομοσχέδιο.

Αυτό επιβεβαιώνει η διεθνής πείρα, όπως η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γονικής σχέσης», φτάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζεται ότι ένα παιδί έχει γονική σχέση ακόμη και με περισσότερους από δύο γονείς (Γονέας 1, Γονέας 2, Γονέας 3 κ.λπ.), μέχρι και με «πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι είναι γονείς».

«Φάμπρικα» εμπορευματοποίησης

Οι διαβεβαιώσεις εξάλλου του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, δεν βάζουν φραγμό, αλλά τροφοδοτούν παραπέρα την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τη γενικευμένη εμπορική παρένθετη μητρότητα.

Από τη στιγμή που υπάρχουν μόνο 101 παιδιά για τεκνοθεσία στις δομές παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και σχεδόν 2.700 αιτήσεις από υποψήφιους γονείς, είτε θα προχωρήσουν ιδιωτικές υιοθεσίες παιδιών με παράνομο τρόπο και από το εξωτερικό - που σημαίνει ουσιαστικά εμπόριο παιδιών - είτε μέσω της «εμπορικής» παρένθετης μητρότητας, μιας ακραίας μορφής εμπορευματοποίησης του σώματος κι εκμετάλλευσης της γυναίκας. Η διαδικασία αυτή, άλλωστε, μπορεί να γίνει κι εκτός Ελλάδας ή με άλλους παράνομους τρόπους.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι έχουν καταργηθεί στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλίδες επί κυβέρνησης ΝΔ, ορίζοντας 20.000 ευρώ «ταρίφα» ως δήθεν αποζημίωση για την παρένθετη μητρότητα και 5.000 ευρώ για δότριες ωαρίων. Στόχος είναι να υποβοηθήσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών, που έχουν κυριαρχήσει και σε αυτόν τον τομέα, για την παραπέρα ανάπτυξη του αναπαραγωγικού ιατρικού τουρισμού.

Ακύρωση της πατρότητας - μητρότητας

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του επικαλέστηκε την ανάγκη ρύθμισης της σχέσης του παιδιού με τον σύντροφο του φυσικού γονιού, αποκρύπτοντας ρυθμίσεις που ήδη υπάρχουν και μπορούν να επιλύουν τέτοια ζητήματα.

Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη πρόβλεψη σε περίπτωση θανάτου του φυσικού γονιού - εφόσον δεν υπάρχει δεύτερος φυσικός γονιός - τη γονική μέριμνα του παιδιού να αναλαμβάνει ο σύντροφός του μετά από συμβολαιογραφική πράξη ή διαθήκη του φυσικού γονιού (άρθρο 1592 ΑΚ). Δεν πάει το παιδί στο ίδρυμα, όπως ισχυρίστηκε αποπροσανατολιστικά ο πρωθυπουργός. Αντί για βελτίωση ή τροποποίηση κάποιων ρυθμίσεων, στην πραγματικότητα προχωρά στον νόμο η ακύρωση της μητρότητας - πατρότητας.

Οι νομικές ρυθμίσεις για τη γονική μέριμνα κατοχυρώνουν τις σχέσεις γονιών - παιδιών, δεν κατοχυρώνουν ερωτικούς συντρόφους. Αλλωστε, και στην περίπτωση των χωρισμένων ετερόφυλων ζευγαριών με παιδιά, οι σχέσεις των παιδιών με τους νέους συντρόφους των γονιών τους δεν οδηγούν σε νομική αναγνώριση γονικής σχέσης με το παιδί, δηλαδή σε αποκλεισμό της φυσικής μητέρας ή πατέρα από τη γονική ευθύνη κι υποχρέωση ή σε πολλαπλούς γονείς.

Απέναντι στον σκοταδισμό και σε αντιεπιστημονικές θεωρίες

Ανακοινώνοντας εξάλλου ο πρωθυπουργός ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου, επειδή υπάρχουν βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν, επί της ουσίας αναγνωρίζει ότι στη ΝΔ - και όχι μόνο - συνυπάρχουν από τη μια οι αντιλήψεις του «ατομικού δικαιωματισμού» και άλλες ανορθολογικές, αντιεπιστημονικές θεωρίες περί «κοινωνικής κατασκευής του φύλου», και, από την άλλη, σκοταδιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις, που υπερασπίζονται τη λεγόμενη «πυρηνική οικογένεια», δηλαδή αναπαράγουν το «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» και αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής παιδιών, ακόμα και ομοφοβικές απόψεις.

Σε αυτό το σάπιο έδαφος αναπαράγονται και διάφορες αντιδραστικές αντιλήψεις ευγονικής, όπως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε «θέλουμε να κάνουμε δύο παιδιά - με φύλο της αρεσκείας μας - για να τους μεταδώσουμε την προσωπικότητά μας», που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Αναδεικνύεται, τέλος, όλη η υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις θέσεις των κομμάτων που επιδιώκουν να προσδώσουν προοδευτικό μανδύα στον «ατομικό δικαιωματισμό», ενώ αποσιωπούν τις οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πραγματική ελεύθερη ατομική επιλογή. Πολύ περισσότερο που οι θέσεις τους φέρνουν σε αντιπαράθεση τα ατομικά με τα κοινωνικά δικαιώματα.

ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες αναστήλωσης με το αντιλαϊκό σχέδιο ανά χείρας

Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την οργάνωση του συνεδρίου του στα τέλη Φλεβάρη, ενώ σειρά παίρνουν τα λεγόμενα «περιφερειακά συνέδρια». Την ίδια ώρα η «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες:

-- Να εκφράζει ξανά τη στήριξή του στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με τον πρόεδρό του να λέει από την Κωνσταντινούπολη ότι «είμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση, και εγώ προσωπικά, υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», εννοώντας βέβαια την ατζέντα που χαράσσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του ΝΑΤΟ, με «οδικό χάρτη» επώδυνους συμβιβασμούς για τα λαϊκά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

-- Να βάζει πλάτη στην κυβερνητική κοροϊδία ότι για την ακρίβεια φταίει η ...αισχροκέρδεια, με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέσα στη βδομάδα, για να μένουν στο απυρόβλητο τα κέρδη του κεφαλαίου και οι πραγματικές αιτίες της φτώχειας του λαού, που έχουν την υπογραφή και της δικής του πολιτικής.

-- Να ξεκαθαρίζει διά του προέδρου του ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια «θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ», και μάλιστα με κομματική πειθαρχία, έχοντας προηγουμένως καταθέσει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχη πρόταση νόμου. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ως ζήτημα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», την ώρα που στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο ανατρέπει το δικαίωμα του παιδιού στη μητρότητα και στην πατρότητα, το οποίο στηρίζεται στη συμπληρωματική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην τεκνοποίηση.

Πάνω σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται και οι διεργασίες «αναστήλωσης» της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας: Μέσα στη βδομάδα με επιστολή τους τα στελέχη του κόμματος Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ραγκούσης και Θ. Θεοχαρόπουλος ζήτησαν, ενόψει των ευρωεκλογών, την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' την ομάδα της «ευρωπαϊκής αριστεράς» και την ένταξή του στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών (όπου ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως «παρατηρητής»), σημειώνοντας ότι «η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς».

Στις διεργασίες προστίθεται και το «Δίκτυο» του Δ. Τεμπονέρα, που αναμένεται να κατεβάσει πολιτική πλατφόρμα στην ΚΕ, με βασικό αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ «για να εκκινήσει η διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικού "Μετώπου Δημοκρατίας" σε ολόκληρη τη χώρα» με πολιτικούς φορείς, συνδικάτα, μαζικούς φορείς κ.λπ.

Νέα ηγεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η επιλογή ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ του αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, ως αρχηγού ΓΕΣ του αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, ως αρχηγού ΓΕΝ του αντιναύαρχου Δημήτριου - Ευάγγελου Κατάρα και ως αρχηγού ΓΕΑ του αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Σε δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις προτεραιότητές τους, ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, μεταξύ άλλων γιατί προώθησε «τη συνεργασία με τους συμμάχους μας» και «πρωτοστάτησε στη στρατηγική μας συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες, ενώ εργάστηκε μεθοδικά για τη στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ