ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και γονιών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων
  • Αρθρο: Για τον τρόπο που η κυβέρνηση ανοίγει τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
  • Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Πανελλαδική μέρα δράσης για τους μαθητές στις 21 Γενάρη
  • Πρωτοβουλίες του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου για να ανοίξουν και πάλι οι σχολές

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διήμερο διεκδίκησης για ασφαλή σχολεία

Κινητοποιήσεις αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας

Σε άμεσες παρεμβάσεις για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους μαθητές, διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αύριο, Πέμπτη, στις 2 μ.μ. και στο υπουργείο Υγείας μεθαύριο Παρασκευή την ίδια ώρα, ενώ αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται και αλλού.

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης άνοιξαν με διάχυτο τον προβληματισμό και την αγωνία για τους όρους λειτουργίας τους, για να μείνουν ανοιχτά με διασφάλιση της υγείας όλων. Η έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων επιβεβαίωσε και στην πράξη πως οι δύο μήνες που τα παιδιά έμειναν μακριά από τις τάξεις καθόλου δεν αξιοποιήθηκαν για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, με δεδομένες και τις καιρικές και επιδημιολογικές συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να λειτουργούν. Αντίθετα, από την πρώτη μέρα καταγράφηκαν και προβλήματα υποδομών και ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Με αποφάσεις τους μια σειρά από σωματεία εκπαιδευτικών καλούν την κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους και ειδικότερα να γίνουν: Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις. Αμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για τη συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

Με αντίστοιχα αιτήματα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις Γονέων να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας προς όλες τις μητέρες, τις εκπαιδευτικούς, τις εργαζόμενες στα σχολεία και την Προσχολική Αγωγή. Καλεί να μετατραπεί η αγανάκτηση σε διεκδίκηση για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, για όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται αύριο, Πέμπτη, σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικήσουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια και σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μαζί με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων.

Στην Ξάνθη, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά σε κινητοποίηση αύριο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 2 μ.μ., ενώ επίσης αύριο στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 13.30.

Στην Αλεξανδρούπολη, η Ενωση Γονέων αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίστοιχη κινητοποίηση την Παρασκευή 15 Γενάρη στις 12.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

Σωματεία εκπαιδευτικών καλούν αύριο σε συγκέντρωση στις 2.15 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Λάρισα. Κινητοποίηση προγραμματίζεται αύριο και στον Βόλο από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών και το Σωματείο Καθαριστριών/στών, στις 2 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.


Podcast της ΚΝΕ για την Παιδεία

- Τι σημαίνουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια;

- Τι αντίκτυπο είχε σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ η πανεπιστημιακή αστυνομία;

- Γιατί παραμένουν 1 χρόνο κλειστά τα Πανεπιστήμια;

- Πώς έχουν επηρεάσει η πανδημία και ο εγκλεισμός τους μαθητές και τους φοιτητές;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν σήμερα, Τετάρτη, στις 20.00, στο Podcast της ΚΝΕ, με καλεσμένο τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Παρεμβαίνουν στη συζήτηση υποψήφιοι διδάκτορες σε Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας και του Βελγίου.


Ελλείψεις και προβλήματα εντείνουν την ανησυχία

Τα άνοιγμα των σχολείων, όπως φάνηκε από την πρώτη μέρα, έγινε με πολλά προβλήματα και ελλείψεις και με απουσία των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές.

Μετά τον δήμο Αχαρνών στην Αττική, όπου απολύθηκαν 45 σχολικές καθαρίστριες που έληξε η σύμβασή τους, αντίστοιχο πρόβλημα σημειώνεται και στην Κέρκυρα, όπως καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας έγιναν 48 απολύσεις καθαριστριών στις 31/12, με αποτέλεσμα να μην αντιστοιχεί ούτε μια εργαζόμενη στην καθαριότητα για κάθε σχολείο και τη δημοτική αρχή να παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού πρόσληψης συμβασιούχων. Παράλληλα, προσθέτει ότι υπάρχουν συμβασιούχοι στην καθαριότητα απλήρωτοι από τον Νοέμβρη, ενώ δεν έχουν αποδοθεί ακόμη «τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας για άλλη μία φορά»...

Στην Καισαριανή πάλι, διαπιστώθηκε ότι ο δήμος έχει διανέμει ακατάλληλα αντισηπτικά που περιέχουν μόλις 15%-30% αλκοόλη, ενώ ο ΕΟΔΥ συνιστά να έχουν περιεκτικότητα 70%. Τα παραπάνω καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Ενωση Γονέων Καισαριανής, που ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους και διανομή κατάλληλων αντισηπτικών.

Ανεπάρκεια σε προστατευτικά υλικά, αλλά και αδυναμία κάλυψης των αναγκών καθαριότητας με τουλάχιστον μία καθαρίστρια σε κάθε σχολείο, διαπιστώθηκε και στη Φλώρινα, μετά από σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παράλληλα, εκεί που οι κτιριακές υποδομές ήταν έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς, δεν έγινε και πάλι καμία παρέμβαση για την προστασία και την ασφάλεια σε περίοδο πανδημίας. Στα Γιάννενα για παράδειγμα, η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών ρωτάει χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, στις τάξεις των 10 και 15 τετραγωνικών μέτρων αρκετών Νηπιαγωγείων (όπως π.χ. του 7ου Νηπιαγωγείου) ή τις τάξεις του 24ου Δημοτικού Σχολείου και άλλων σχολείων που δεν έχουν καν παράθυρα, τι προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν;».

Και με δεδομένη την ανεπάρκεια των μέτρων με τα οποία άνοιξε η κυβέρνηση τα σχολεία, άρχισαν και πάλι τα κρούσματα του ιού. Πιο συγκεκριμένα, λίγες μόνο ώρες μετά την επανέναρξη των μαθημάτων, έκλεισε για το διάστημα που απαιτείται το Β3 τμήμα του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Μπακογιάννη» στη Λάρισα, μετά από κρούσμα κορoνοϊού σε μαθητή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί δεν αισθάνθηκε καλά χτες ενώ είχε μεταβεί στο σχολείο, με αποτέλεσμα να φύγει εν ώρα μαθήματος, για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα ότι είναι θετικό στην Covid-19 και να μην ανοίξει σήμερα το συγκεκριμένο τμήμα. Μετά από απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, το τμήμα κλείνει έως και τις 25 Ιανουαρίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org