ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
Τεράστια εμπόδια με το «καλημέρα» στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων

  • Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα ή και από νησί σε νησί για να εμβολιαστούν!
  • Αναδεικνύεται η ουσιαστική ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών σε χωριά της Κρήτης καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα...
Ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών σε χωριά της Κρήτης καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα...
Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές σε εμβολιασμούς υγειονομικών, πλέον με τα τεράστια εμπόδια που μπαίνουν στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταρρέει με το «καλημέρα» και η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό.

Ηδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Προκλητικά το υπουργείο Υγείας έσπευσε να θολώσει τα νερά με «πανηγυρισμούς» για «ρεκόρ 60.000 ραντεβού» σε ένα 24ωρο για εμβολιασμούς ηλικιωμένων, τη στιγμή που δεν διασφαλίζει ούτε την οργανωμένη και με κατάλληλη επίβλεψη μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα, ούτε τον κατ' οίκον εμβολιασμό για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης... παραπέμποντας σε κάποιο αόριστο μέλλον που θα υπάρχουν εμβόλια «πιο εύκολα στη διαχείρισή τους»! Σε ένα τέτοιο φόντο, με το μπαλάκι να πέφτει και πάλι στην «ατομική ευθύνη», πολλοί ηλικιωμένοι θα μείνουν χωρίς εμβόλιο ή αυτοί και οι οικογένειές τους θα επιβαρυνθούν με το κόστος, την ταλαιπωρία και τους κινδύνους της «οδύσσειας»...

Καταρρέει και το παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα»

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Χτες, πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων»...

Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους - οφέλους», με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα... Παράλληλα, ήδη τα νοσοκομεία παίρνουν εντολές για νέες μετατροπές (για παράδειγμα, στο ΚΑΤ το ΤΕΠ Covid θα μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο), χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αποκαλυπτική καταγγελία από την κρητική ύπαιθρο

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

Τα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου είναι εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο «δεν ξεκινά ενιαία ο εμβολιασμός σε όλα, με αποτέλεσμα μέσω της άυλης συνταγογράφησης να έρχονται μηνύματα για εμβολιασμό μόνο στα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Καστελλίου Πεδιάδας! Δηλαδή, τις επόμενες μέρες, υπερήλικες άνω των 85 ετών πρέπει να μετακινούνται 40 ή 50 χιλιόμετρα και να συνωστίζονται σε 2 μόλις ΚΥ!».

Ταυτόχρονα, ο Αγροτικός Σύλλογος αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τις συνέπειες από τη μη ενίσχυσή τους για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων: «Με το να λειτουργεί το ΚΥ Χάρακα ταυτόχρονα ως εμβολιαστικό κέντρο, άραγε θα βγαίνουν οι εφημερίες, ώστε και να γίνουν και οι εμβολιασμοί και να καλύπτονται οι υπόλοιπες ανάγκες; 'Η μήπως θα γίνει το Κέντρο Υγείας ιατρείο της μίας νόσου, κάτι καταστροφικό για τον πληθυσμό στα χωριά, που έχει προβλήματα και είναι γερασμένος;».

Συνολικότερα, με την υπάρχουσα κατάσταση και τις «εμβολιαστικές ασκήσεις» που έχουν αποσταλεί σε Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη προκύψει μια σειρά από ζητήματα, όπως: Ενας μόνο γιατρός να είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς, ακατάλληλο προσωπικό για την εκτέλεση των εμβολιασμών (π.χ. μαίες), ακατάλληλοι χώροι εμβολιασμών και χώροι αναμονής.

Στην «ατομική ευθύνη» είναι και όσα ακολουθούν τον εμβολιασμό. Ο εμβολιαζόμενος θα πρέπει να αυτοαξιολογείται για τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, να ψάχνει γιατρό και αν χρειαστεί να διανύσει και πάλι δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσει σε νοσοκομείο, ή να πληρώσει σε ιδιώτες γιατρούς...

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά «πιστοποιητικό εμβολιασμού» με το βλέμμα σε Τουρισμό και Μεταφορές

Την υιοθέτηση από την ΕΕ ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχοντας κατά νου όχι την προστασία του πληθυσμού, αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ειδικά σε Τουρισμό και Μεταφορές, εκτιμώντας πως θα βοηθήσει στην «αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της ΕΕ, βάζοντας στόχο τη «διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και με τρίτες χώρες», ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά τη «δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί», ώστε τα άτομα αυτά «να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Χαρακτήρισε, δε, «ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό, ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη», ενώ έστειλε και σχετικό προσχέδιο πιστοποιητικού. Καλώντας «να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα».

«Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι «έγνοια» της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, η ίδια «πυξίδα» που οδήγησε σε πετσόκομμα όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το καλοκαίρι του 2020.

Αντίστοιχες «εκπτώσεις» στα αναγκαία μέτρα φαίνεται να προετοιμάζονται και τώρα, αφού σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν από βαριά ασθένεια, αλλά ακόμα διερευνάται το αν εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που εισηγείται για τους τουρίστες ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων, άρα και την έξαρση της πανδημίας, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι, πόσο μάλλον αν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για «εκπτώσεις» π.χ. στο θέμα της υποχρέωσης για αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Διαδικτυακό σεμινάριο για τις εξελίξεις στη θεραπεία της Covid-19

Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το Σάββατο 16/1, με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στην παθολογική φυσιολογία και στη θεραπεία της νόσου Covid-19».

Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-live-streaming.

Οι εγγραφές για το σεμινάριο είναι δωρεάν και γίνονται στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-engrafes.

Τις εργασίες του webinar θα συντονίσουν οι: Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:

-- «Ανοσοπαθολογία της νόσου Covid-19», από τον Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο, καθηγητή Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

-- «Θρόμβωση και Covid-19», από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνο Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Καρκίνος και Θρόμβωση - Inserm U938».

-- «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Covid-19», από την Μάγδα Γαβανά, διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

-- «Ο ασθενής με Covid-19 στις νοσοκομειακές πτέρυγες», από τον Ιωάννη Καλομενίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

-- «Εντατική Θεραπεία στην Covid-19», από τον Σπύρο Ζακυνθινό, καθηγητή Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

-- «Καρδιολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19», από τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας.

-- «Εμβόλια», από την Δήμητρα Καββαθά, παθολόγο - λοιμωξιολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ, Δ' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν».

Από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. θα ακολουθήσουν συζήτηση και συμπεράσματα, σχόλια, ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ενοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα είναι η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη για τον μεγάλο αριθμό θανάτων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Αντί να απολογηθεί για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στις ΜΕΘ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στα ΤΕΠ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επέλεξε να στοχοποιήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι "οι θεράποντες γιατροί αποφασίζουν αν κάποιος ασθενής θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι". Δηλαδή, ο κ. Κοντοζαμάνης ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε με απαράδεκτο τρόπο να ενοχοποιήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τους θανάτους από Covid-19 που καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Και αυτό προφανώς για να αποσείσει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για την εκτίναξη στη χώρα μας της θνητότητας από Covid-19 το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Το γεγονός ότι το "επιχείρημα" αναπαράγεται και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, που επικαλούνται τον κ. Κοντοζαμάνη, είναι απόδειξη πως δεν ήταν μια φραστική αστοχία».

«Μετά τον "ανεύθυνο λαό" που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν οι άλλοτε "ήρωες" γιατροί», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά «όλα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης».

«Τα ψέματα τελείωσαν», τονίζει η Ομοσπονδία. «Ενοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού είστε εσείς και οι προκάτοχοί σας. Γιατί λογαριάζετε τις ανάγκες μας σαν "κόστος που πρέπει να εξορθολογιστεί", τα δικαιώματά μας σαν καύσιμη ύλη για την περιβόητη ανάπτυξή σας».

Σε δική της καταγγελία η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα ότι «είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταβιβάσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ευθύνες που είναι καθαρά δικές της και αφορούν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org