ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο

Με τα τρακτέρ να έχουν ήδη βγει στις πλατείες χωριών της Θεσσαλίας και τις προετοιμασίες να εντείνονται σε όλη τη χώρα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Μπλόκων, με περιοδείες κλιμακίων και συσκέψεις στα χωριά, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην εκμετάλλευση του μόχθου τους από τους εμποροβιομήχανους, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους τραπεζίτες, παίρνοντας μαζικά μέρος στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πανελλαδικού παναγροτικού αγωνιστικού δεκαήμερου, στα τέλη Γενάρη.

Το αγωνιστικό δεκαήμερο αποφασίστηκε στις 17/12, σε πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η Γραμματεία της οποίας θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη την Τρίτη 16/1, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία, μετά τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φλεβάρη.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, βγαίνοντας ξανά στους δρόμους για να αγωνιστούν κατά των παλιών και των νέων μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τη χρονιά που πέρασε είδαν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο, με την παραπέρα μείωση των τιμών παραγωγού, τη νέα περικοπή στις ενισχύσεις - επιδοτήσεις, τις μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και τις ζωικές και φυτικές αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με την παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής. Το 2018 αυξάνονται κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στα αντιλαϊκά σχέδια περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και στην εκστρατεία αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου και γενικότερα του λαού που εντείνει η κυβέρνηση, η μικρομεσαία αγροτιά δίνει μάχη που αφορά την ίδια την επιβίωσή της, σε αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι τα εξής: Καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην γίνει καμία κατάσχεση πρώτης - δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, για «κόκκινα» δάνεια συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική - ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του «MEGA»

Σε αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τους επί 18 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του «MEGA», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα τους, «προκειμένου να εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς αυτούς από πρώην, τωρινούς και επίδοξους "μετόχους"».

Μετά την απόφαση των μετόχων της εταιρείας να μην συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, οι δεκάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ισχυρό ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο, θύματα των επιχειρηματικών επιλογών των ιδιοκτητών. Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις των μετόχων, οι εργαζόμενοι με έκτακτες εκπομπές μέσω του καναλιού εξέφρασαν την οργή τους και κατήγγειλαν τη μεθόδευση που τους στέλνει στην ανεργία. Απαίτησαν από τους επιχειρηματίες Βαρδινογιάννη, Σαββίδη και Μαρινάκη, που συνθέτουν τη διοίκηση του καναλιού, να καταβάλουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση και το ΕΣΡ να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντί τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν βορά στα επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια που παίζονται στην πλάτη τους.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υπενθυμίζει πως εδώ και πάνω από ένα χρόνο είχε επισημάνει ότι οι ιδιοκτήτες είναι «εκπρόσωποι ορισμένων από τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους της χώρας και ως εκ τούτου δεν χωράει καμιά απολύτως δικαιολογία για έλλειψη ρευστότητας και άλλες τέτοιες φλυαρίες».

Επαναλαμβάνει επίσης ότι «η μόνη διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων πρέπει να είναι η εξόφληση όλων των οφειλών προς αυτούς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. (...) Κάθε άλλη ενέργεια και με τη συμβολή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στην κατεύθυνση προτροπής προς τους μετόχους του "MEGA" και όσους άλλους καπιταλιστές ή τραπεζίτες εμπλέκονται στην υπόθεση, για να "διασώσουν" το κανάλι ώστε να έχουν δουλειά, τους εμπλέκει στις μυλόπετρες του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ίδιους (...) Ακόμα κι αν το κανάλι "σωζόταν", τίποτα δεν τους εξασφάλιζε ότι δεν θα τους άδειαζαν στην επόμενη στροφή».

Οι εξελίξεις αυτές, αναφέρει χαρακτηριστικά, «ξεσκεπάζουν ακόμα περισσότερο τις πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, που αντί να οργανώνουν έστω και στοιχειώδεις διεκδικητικούς αγώνες, επιδίδονται σε συνεννοήσεις με τα αφεντικά, στηρίζοντας απροκάλυπτα τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στο στόχαστρο του πολυνομοσχεδίου και τα μικρά αρτοποιεία

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το χτύπημα των μικρών αρτοποιείων και την αντίστοιχη ενίσχυση των μεγάλων αλυσίδων παραγωγής ψωμιού, μέσω της διάταξης που περνά στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα κριτήρια αδειοδότησης αρτοποιείων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών».

Στη σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η διάταξη επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα μικρά αρτοποιεία, ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Οπως λένε, το πρόβλημα το δημιούργησε ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007), ο οποίος όριζε αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τα τετραγωνικά των αρτοποιείων, αλλά και τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους θα έπρεπε να στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι των καταστημάτων με συγκεκριμένα τετραγωνικά. Αποκρύπτει φυσικά η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα αυτό η ίδια το δημιούργησε σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο, που η ίδια ψήφισε (τρίτο μνημόνιο), και το οποίο υποχρέωνε τα παλαιά αρτοποιεία (υφιστάμενα), που δεν πληρούν τους όρους του νόμου, να κλείσουν εντός δύο ετών. Ψευδώς ισχυρίζονται ότι με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση προχωρά στην προσαρμογή των παλαιών κριτηρίων για τη νόμιμη λειτουργία των μικρών αρτοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μειώνει τα απαραίτητα τετραγωνικά σε 70 για τη χορήγηση αδείας, ακόμη και για νέες επιχειρήσεις αρτοποίησης, και ύψος στα 2,80 μέτρα. Πρόκειται ξεκάθαρα για "φωτογραφική" διάταξη που εξυπηρετεί τα bake-off και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης άρτου, ακόμη και από κατεψυγμένη ζύμη. Καμία λύση, επίσης, δεν δίνει σε χιλιάδες αρτοποιεία που λειτουργούν ανά τη χώρα με αδειοδότηση που είχαν προ του 3526/2007, πλην λίγων εξαιρέσεων».

Σχολιάζοντας τις αναφορές πηγών του υπουργείου Οικονομίας ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν, αλλά θα καταστήσουν πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στον κλάδο», η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αρα κάνουν πράξη την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι ώστε να στήνουν σημεία πώλησης ψωμιού ως "φούρνοι - αρτοποιεία" πλέον, αφού είναι κοινό μυστικό ότι δικιά τους απαίτηση είναι η πλήρης "απελευθέρωση" των προϋποθέσεων, με μηδενικά κριτήρια για την αδειοδότηση αρτοποιείων. Φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, λειτουργούν εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Μας θέλουν εκτός αγοράς, εμάς, τα πραγματικά μικρά αρτοποιεία των αυτοαπασχολούμενων - μεροκαματιάρηδων φουρνάρηδων (...) αφού όσο μειώνουν τα τετραγωνικά τόσο θα γιγαντώνεται η αγορά ψωμιού μέσα από τα υπερμάρκετ και τις αλυσίδες της βιομηχανίας ψωμιού».

Η «Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών» καταγγέλλει επίσης τη στάση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, «που για ακόμη μία φορά επέλεξε το δρόμο της αποσιώπησης όλων αυτών».

Καλεί τους αρτοποιούς να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν τον αγώνα τους, «στήνοντας εμπόδια στην πολιτική αυτή που μας οδηγεί στο κλείσιμο και τον αφανισμό του κλάδου. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα των αρτοποιών που έχουν στηθεί με το κοινό πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης της ΠΑΣΕΒΕ», σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττει η πολιτική του κεφαλαίου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κυβέρνηση και ΣΕΒ τσακίζουν από κοινού τις Συλλογικές Συμβάσεις

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αφήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο στα αζήτητα την πρόταση νόμου, που κατέθεσαν στη Βουλή 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, υπενθύμισε με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει αντιπερισπασμό εν μέσω της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, στήνοντας τάχα «καβγά» με τον ΣΕΒ για το θέμα των ΣΣΕ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Στις 17 Οκτώβρη του 2016 πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των 530 Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, απαιτώντας μεταξύ άλλων:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Οι 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν την ημέρα του συλλαλητηρίου τα παραπάνω αιτήματα ως πρόταση νόμου σε όλα τα κόμματα της Βουλής - πλην Χρυσής Αυγής - που βρίσκεται ακόμη στα κυβερνητικά συρτάρια, δηλαδή στα αζήτητα.

Η κυβέρνηση να αφήσει τα παραμύθια που διακινεί μέσα από τον κομματικό της Τύπο (εφημερίδα "Αυγή") αλλά και μέσα από άλλα έντυπά της, ότι τάχα ευθύνονται ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Θυμίζουμε ότι έχει υπογράψει το 3ο μνημόνιο και έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ καμιά επιστροφή στο παρελθόν».

Απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις «ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπά το απεργιακό δικαίωμα, που επεκτείνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που ενισχύει τη φοροληστεία σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org