ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορός των άστρων

Από τη Ρωσία, τη χώρα που το μπαλέτο αντιμετωπίστηκε σαν ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του λαού της, δοξάστηκε και έφτασε στο ζενίθ της τελειότητας και της αισθητικής του αξίας, από την πατρίδα των Παύλοβα, Καρσάβινα, Ουλάνοβα, Σεμιόνοβα, Πλισέτσκαγια, Σεργκέιεφ και τόσων άλλων που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο μύθο του ρωσικού μπαλέτου, έρχονται δεκαπέντε σπουδαίοι χορευτές για να ξεδιπλώσουν τέσσερις μαγικές βραδιές, στην Αθήνα. Στο γκαλά ρωσικού μπαλέτου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16, 17 και 18 του Γενάρη, στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-3213100), θα συμμετάσχουν δεκαπέντε αστέρια του ρωσικού μπαλέτου, που εμφανίζονται στα μεγαλύτερα θέατρα της Ρωσίας και του εξωτερικού. Μεγάλοι χορευτές, που και μόνο το όνομα του καθενός θα αρκούσε για να γεμίσει θέατρα, θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό και σπάνια συγκερασμένο πρόγραμμα. Δίπλα σε πολυαγαπημένους κλασικούς κολοσσούς της χορογραφίας του 19ου αιώνα θα δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσουμε χορογραφίες μεγάλων χορογράφων του 20ού και 21ου αιώνα, που παρουσιάζονται σπάνια και πολλές απ' αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα από Ρώσους χορευτές.

Θα χορέψουν οι: Svetlana Zakharova, Nadezhda Gracheva, Galina Stepanenko, Ilze Liepa, Marianna Ryzhkina, Tatiana Kuzmina, Farukh Ruzimatov, Sergej Philin, Andrej Uvarov, Dmitri Gudanov, Mark Peretokin, Ajdar Akhmetov, Alexander Ananyan, Genadi Yanin. Μαζί τους το corps de ballet. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από διάσημα έργα, όπως «Κάρμεν», «Μπαγιαντέρα» «Μπολερό», «Σταχτοπούτα», «Ντάμα Πίκα», «Δον Κιχώτης», ενώ θα υπάρχουν και δύο εκπλήξεις πλέον του προγράμματος, που θα είναι κοινό και για τις τέσσερις βραδιές με τους ίδιους χορευτές και αυτές αφορούν στις ειδικές εμφανίσεις των Farukh Ruzimatov (15 και 16/1) και Svetlana Zakharova (17 και 18/1).


Το ρωσικό μπαλέτο αντιπροσωπεύεται αρχικά από τον μέγιστο χορογράφο Μαριούς Πετιπά σε μια δημοφιλέστατη σκηνή από το έργο «Μπαγιαντέρα» με το χορό των τυμπάνων, αλλά και το grand pas. Στη συνέχεια ο Αλεξάντερ Γκόρσκι ξεσκονίζει τον αξιαγάπητο «Δον Κιχώτη» του Πετιπά, όπου με τους super stars συμπράττει και το corps de ballet. Ομως υπάρχει και κάτι ακόμη: Το εξαιρετικά δύσκολο, τεχνικά και εκφραστικά, ντουέτο «Αρτεμις και Ακταίων», εμβόλιμο της περίφημης Α. Βαγκάνοβα για την «Εσμεράλντα» («Παναγία των Παρισίων») του Πούνι. Γεγονός αποτελεί και η παρουσίαση του pas de deux από το περίφημο μπαλέτο του 1862 «Η κόρη του Φαραώ» σε μουσική Πούνι.

Ο εξαιρετικός Φαρούκ Ρουζιμάτοφ ερμηνεύει αισθητικά και εκφραστικά με την παρτενέρ του το «ινδικής» προέλευσης εξωτικό, όσο και μαγικό ντουέτο «Μπαχτί» του Μορίς Μπεζάρ, που έχει να παρουσιαστεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '70. Ο ίδιος μάλιστα, εκτός από το ότι θα χορέψει το «Μπαχτί» και τις τέσσερις βραδιές, στις 15 και 16/1 θα παρουσιάσει το περίφημο «Αντατζέτο» του Μάλερ (από την 5η Συμφωνία) σε χορογραφία του Μ. Μπεζάρ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια σκηνή από τη θρυλική «Κάρμεν» του Μπιζέ στην «κλασική» χορογραφία του Κουβανού Αλμπέρτο Αλόνσο, αλλά και το πασίγνωστο και πολυαγαπημένο «Μπολερό» του Ραβέλ σε χορογραφική άποψη του Γιούρι Ούους. Επίσης, στο πολυποίκιλο πρόγραμμα συναντάμε και μια περίφημη σελίδα του Ρολάν Πετί, το pas de deux από την «Ντάμα Πίκα» - από το μυθιστόρημα του Πούσκιν σε μουσική Π. Ι. Τσαϊκόφσκι (από την 6η Παθητική Συμφωνία). Στη συνέχεια, ο δικός μας μουσικός δημιουργός Δημήτρης Αράπης προσφέρει ένα «Αφιέρωμα στην Ουλάνοβα», το οποίο έχει χορογραφήσει ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι. Το νεοκλασικό ρεπερτόριο περιλαμβάνει επιπλέον το αντάτζιο από τον «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ και το αντάτζιο από την υπέροχη «Σταχτοπούτα», σε μουσική Προκόφιεφ και χορογραφία Ποσόροφ.

Επεται ο «Γερανός» (σόλο από το μπαλέτο «Ονειρα της Ιαπωνίας») σε μουσική Λ. Ετο, Μ. Γιαμαγκούτσι και χορογραφία Α. Ρατμάνσκι, βασισμένο στην αισθητική και την τεχνική του κλασικού γιαπωνέζικου θεάτρου «Καμπούκι» και είναι ο χορός μιας κοπέλας που ερμηνεύεται από άνδρα.

Στο πρόγραμμα υπάρχει και άρωμα Αργεντινής, με το «Τελευταίο τανγκό» του Αστορ Πιατσόλα. Επίσης, θα παρουσιαστεί το pas de deux από την «Ερυθρά Ζιζέλ» με τη σύγχρονη άποψη του πασίγνωστου ρομαντικού μπαλέτου από τον νέο Ρώσο χορογράφο Μπορίς Εϊφμαν.

Η σπουδαία Σβετλάνα Ζαχάροβα, εξάλλου, θα χορέψει σε ειδική εμφάνιση στις 17 και 18 του Γενάρη, αποκαλυπτικά την «Αποκάλυψη», σε μουσική του πασίγνωστου από το σινεμά Τζον Ουίλιαμς και χορογραφία του Ιάπωνα Μοτόκο Χιρουγιάμο και τον «Κύκνο» σε μουσική Τ. Σεν-Σαν και χορογραφία Μ. Φόκιν.


Ρ. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ