ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Το «ιδιωτικόν κράτος» Οργουελ - Κάφκα

Από τη συνθήκη της Βεστφαλίας το 1646, που καθόριζε τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και την προάσπιση της κρατικής οντότητας, περάσαμε, με ταχύτατους σήμερα ρυθμούς, στην παγκοσμιοποίηση, στην παγκόσμια δηλαδή νέα τάξη, με χαρακτήρα υπερεθνικό, με χαρακτηριστικά κεντρικής διαχείρισης και σκοπό την επίτευξη παγκόσμιας επιβολής.

Αυτά αναφέρει σε επίκαιρη επιστημονική ανάλυσή του - και με έντονους προβληματισμούς - ο έμπειρος στα διεθνή ζητήματα, πρώην ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σ. Μπαλλής.

Στην πορεία της παγκοσμιοποίησης, το κράτος εκφυλίζεται, συρρικνώνεται και χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά.

Ετσι όπως υπογραμμίζει (σ.σ. και όπως εφαρμόζεται από την τρέχουσα πολιτική πρακτική) ιδιώτες θα φροντίζουν για την υγεία, την παιδεία, τις Ενοπλες Δυνάμεις, με εθελοντικό στρατό, τα ταχυδρομεία, τις μεταφορές και, ξεπερνώντας τον Οργουελ και τον Κάφκα, θα διαχειρίζονται ακόμη και την εξωτερική πολιτική!..

Αν δε θωρακιστούν οι δημοκρατίες, παρατηρεί ο διεθνολόγος Δημ. Σ. Μπαλλής, θα φτάσουμε σε ένα «ιδιωτικό κράτος», αφού, «συγκροτούνται ομάδες συμφερόντων με κύριο σκοπό τη μεγαλύτερη αναδιανομή του κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος από εκείνους που έχουν τα ολίγα, σε εκείνους που θα έχουν τα περισσότερα, διά μέσου εκείνων που ήδη κατέχουν τα πολλά».

Μέσα στις συνθήκες αυτές της παγκοσμιοποίησης, από τις 11 φτωχότερες εισοδηματικές περιοχές της Ευρώπης, οι 6 ανήκουν στην Ελλάδα, 1 στη Νότια Ιταλία, 2 στην Πορτογαλία και οι υπόλοιπες σε υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας.

«Ετσι, η κοινωνία των 2/3 γίνεται σταδιακά η κοινωνία του 1/3, με τα άλλα δύο να απωθούνται στα όρια της φτώχειας, ενώ περιορίζεται δραματικά η ελευθερία του ανθρώπου και του πολίτη και εκμηδενίζεται το ειδικό βάρος των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν καθοριστικά».


Του Γιώργου Κ, ΤΣΑΠΟΓΑ


ΕΥΡΩ
Το μπέρδεμα δεν έχει κοπάσει

Ορισμένα πραγματικά ζητήματα από την εισαγωγή του νέου νομίσματος

Associated Press

Οπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει ο «Ρ» από την αρχή, η όποια αναστάτωση από την εμφάνιση του ευρώ στη ζωή μας δε συνδέεται τόσο με την ανάγκη να μάθουμε να συναλλασσόμαστε με ένα διαφορετικό νόμισμα, αλλά με τις συνολικότερες επιπτώσεις που κομίζει η εισαγωγή του. Αποκαλύφθηκε βέβαια ότι μαζί με τις γενικές συνέπειες - ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, εμβάθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ξερίζωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ. - η εισαγωγή του ευρώ συνοδεύτηκε από ένα κύμα κερδοσκοπίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και σημαντικές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη πλατιάς κατανάλωσης και διάφορες υπηρεσίες.

Μαζί με την... απελευθέρωση της ασυδοσίας βέβαια, εξακολουθούν και υπάρχουν τα διάφορα μπερδέματα με την εξοικείωση των καταναλωτών στο νέο νόμισμα. Μπερδέματα που εντείνονται επειδή ισχύει ακόμα το σύστημα των συναλλαγών και με ευρώ και με δραχμές. Μάλιστα, αν από τη σκοπιά των κρατούντων στην ΕΕ, στην Ελλάδα υποτίθεται πως υπήρξε «καλή υποδοχή» του νέου νομίσματος, η διαδικασία απόσυρσης των δραχμών από την αγορά δεν προχωρά με τους ρυθμούς που είχε καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με προχτεσινές εκτιμήσεις της «επιτροπής για το ευρώ» η αξία των δραχμών που έχει αποσυρθεί φτάνει σε 800 δισ. δρχ. δηλαδή στο 29,4%, ενώ οι συναλλαγές με ευρώ έφτασαν στο 26,4%. Παράλληλα, προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος Γενάρη σχεδόν όλες οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ.

Μια καλή συμβουλή πάντως για τον καθένα μας είναι να αποφύγουμε εντελώς τις συναλλαγές και με τα δύο νομίσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο βαθμό που ακόμα έχουμε δραχμές την κατοχή μας, να κάνουμε τις αγορές μας μέχρι να μας τελειώσουν οι δραχμές. Ακόμα κι αν βρεθούν ευρώ στα χέρια μας, είτε από τη μισθοδοσία, είτε από ρέστα που μας έδωσαν, καλό είναι να τα βάλουμε στην άκρη μέχρι και ξοδέψουμε τελείως τις δραχμές. Αφού τελειώσουν οι δραχμές, τότε αρχίζουμε τις συναλλαγές μας με τα ευρώ.

Ορισμένοι, επηρεασμένοι φανερά από την αισχροκέρδεια, έχουν επιστρατεύσει τα κομπιουτεράκια για να δουν αν οι μετατροπές των δραχμών σε ευρώ και οι σχετικές στρογγυλοποιήσεις γίνονται σωστά. Καλό είναι κι εδώ να έχουμε υπόψη μας ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δε γίνονται λάθη στη μετατροπή. Λάθη, που δεν αποτελούν εξαίρεση, μπορούν να παρουσιαστούν σε κάποιες περιπτώσεις ειδών με γρήγορη μεταβολή των τιμών, όπως για παράδειγμα στις λαϊκές αγορές, που στη διάρκεια μιας εργάσιμης μέρας οι τιμές στους πάγκους αλλάζουν τρεις και τέσσερις φορές. Ετσι, για να αποκτούμε κάποια εικόνα για τις αντιστοιχίες ανάμεσα στα δύο νομίσματα, ενδεχόμενα να είναι καλύτερο αντί για αριθμομηχανές να έχουμε στο μυαλό μας χονδρικά ότι 1.000 δραχμές είναι κάπου 3 ευρώ, ή ότι οι 5.000 δραχμές είναι 14,5 ευρώ ή ότι τα 10 ευρώ είναι 3.500 δραχμές κ.ο.κ.

Για κάθε χρήση επαναφέρουμε και ορισμένες πληροφορίες γενικού χαρακτήρα, που καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας:

  • Ενα ευρώ ισούται με 340,75 δραχμές.
  • Από την 1η του μήνα οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ πληρώνουν μόνο σε ευρώ. Σε ευρώ γίνεται και η μισθοδοσία ή η πληρωμή των συντάξεων.
  • Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν τις αγορές τους και να πληρώνουν τις διάφορες υπηρεσίες και σε δραχμές μέχρι και τις 28 του Φλεβάρη.
  • Οι επιχειρήσεις (από τις μεγαλύτερες μέχρι και τις μικρότερες) οφείλουν να μας επιστρέφουν τα ρέστα σε ευρώ, δεν είναι όμως υποχρεωμένες να το κάνουν.
  • Τις δραχμές που ενδεχόμενα μας μείνουν και μετά το Φλεβάρη, μπορούμε να τις αλλάξουμε με ευρώ στην Τράπεζα Ελλάδας για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία, στην ίδια ακριβώς ισοτιμία.
  • Μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη θα ισχύει και το καθεστώς της διπλής (σε ευρώ και σε δραχμές) αναγραφής των τιμών.

Ας δούμε και ορισμένες πρακτικές απαντήσεις, σε κάποια ερωτήματα:

- Υπάρχουν υποδιαιρέσεις του ευρώ;

- Ναι, κάθε ευρώ έχει 100 λεπτά.

- Σε τι νομίσματα κυκλοφορεί το ευρώ;

- Το ευρώ κυκλοφορεί σε 7 χαρτονομίσματα και 8 κέρματα. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρματα είναι του 1, των 2, των 5, των 10, των 20, των 50 λεπτών, του 1 και των 2 ευρώ, ενώ τα χαρτονομίσματα είναι των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ.

- Πώς μετατρέπουμε δραχμές σε ευρώ και το αντίστροφο;

- Για να κάνουμε τις μετατροπές χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας την ισοτιμία ευρώ/δραχμής και να γνωρίζουμε πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Η γενική αρχή είναι ότι για να μετατρέψουμε δραχμές σε ευρώ διαιρούμε, ενώ για να πάμε από το ευρώ σε δραχμές πολλαπλασιάζουμε.

Η ισοτιμία που ισχύει, και δεν πρέπει πια να το ξεχνάμε, είναι 1 ευρώ = 340,75 δραχμές.

Ετσι, θέλουμε να μετατρέψουμε σε ευρώ 500 δραχμές, κάνουμε την πράξη: 500:340,75 = 1,46735 ευρώ.

Αν πρέπει 15 ευρώ να τα μετατρέψουμε σε δραχμές, η πράξη είναι: 15 Χ 340,75 = 5.111 δρχ.

Οπως φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα, όταν μετατρέπουμε δραχμές σε ευρώ, μετά τον ακέραιο αριθμό των ευρώ προκύπτουν πολλοί δεκαδικοί αριθμοί. Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή το... σχέδιο στρογγυλοποίησης. Για ποσά σε ευρώ κρατάμε μόνο, αλλά πάντα, τα δύο δεκαδικά που ανταποκρίνονται στα λεπτά του ευρώ. Η στρογγυλοποίηση γίνεται με τους κλασικούς κανόνες της αριθμητικής, δηλαδή:

Αν το τρίτο δεκαδικό είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το 5 στρογγυλοποιούμε προς τα πάνω, δηλαδή το δεύτερο δεκαδικό αυξάνει κατά μία μονάδα.

Αν το τρίτο δεκαδικό είναι μικρότερο του 5 στρογγυλοποιούμε προς τα κάτω, δηλαδή το δεύτερο δεκαδικό παραμένει το ίδιο.

Στο παράδειγμα που αναφέρεται παραπάνω και με δεδομένο ότι το τρίτο δεκαδικό είναι ο αριθμός 7, κατά τη στρογγυλοποίηση οι 500 δραχμές μας δίνουν αποτέλεσμα 1,47 ευρώ.

Αν όμως είχαμε να μετατρέψουμε 5.000 δραχμές σε ευρώ, από την πράξη μας θα προέκυπτε το εξής αποτέλεσμα. 5.000:340,75 = 14,67351 και άρα μετά τη στρογγυλοποίηση το ποσό σε ευρώ θα ήταν 14,67 ευρώ.

- Μπορώ να κάνω κατάθεση δραχμών στην τράπεζα;

- Ναι. Και μπορεί να γίνει είτε στο ταμείο είτε στα ΑΤΜ. Αυτόματα, κατά την κατάθεση, τα ποσά μετατρέπονται σε ευρώ.

- Θέλω να αλλάξω δραχμές σε ευρώ. Θα πληρώσω προμήθεια στην τράπεζα;

- Οχι. Για τις μετατροπές των δραχμών σε ευρώ δεν πληρώνουμε προμήθεια. Προμήθεια δεν πληρώνουμε ούτε για τις ανταλλαγές των άλλων νομισμάτων της ζώνης του ευρώ, σε ενιαίο νόμισμα.

- Τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχουν πέραση στις άλλες χώρες;

- Ναι, όπως ακριβώς και τα ευρώ που κυκλοφορούν στις άλλες χώρες της ζώνης. Κι αυτό ισχύει τόσο για τα χαρτονομίσματα, όσο και για τα κέρματα.


Ο.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ