ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δικαιολογεί την επίθεση των ΜΑΤ

Καταδικάζει την άγρια επίθεση το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση, μετά την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από την ΟΛΜΕ. Ετσι, το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τον υπουργό Πρ. Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη, όπου επιχειρήθηκε η αξιοποίηση της δράσης των κουκουλοφόρων με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη ένταση της αστυνομοκρατίας.

Ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και τη δημοκρατία να θωρακίσει και δικαιώματα του ανθρώπου να προστατεύσει, αλλά, πάντως, δεν πρόκειται να ανεχθεί όλους εκείνους οι οποίοι με πράξεις ωμής βία παραβιάζουν ωμά και τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους θεσμούς». Ενδεικτικά, όμως, είναι και τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός: «Πιστεύω ότι η Αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου μια ειρηνική πορεία να περιφρουρηθεί και στη συνέχεια, όταν πήγαν να δημιουργηθούν κάποια έκτροπα, να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, που είναι και ο στόχος μας».

Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Παρασκευή και την ώρα που οι συμμετέχοντες αποχωρούσαν από τα Προπύλαια - λίγο μετά τις 3 μ.μ. - ένστολοι επιτέθηκαν σε όποιον βρισκόταν μπροστά τους, περαστικούς και δημοσιογράφους, ενώ επιτέθηκαν και προσήγαγαν δικηγόρους. Δε δίστασαν να χτυπήσουν νεαρό, στη διασταύρωση Ναυαρίνου και Μασσαλίας, ο οποίος μόλις είχε βγει από τη «Γενική Κλινική Αθηνών», όπου νωρίτερα του είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες επειδή είχε χτυπηθεί από άνδρες των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής προσήγαγαν βίαια περισσότερα από 19 άτομα από είσοδο πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ασκληπιού.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής. Ανάμεσα σε αυτούς που δέχτηκαν την επίθεση από τους ένστολους ήταν και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συγκέντρωση, τεχνικοί, εικονολήπτες φωτορεπόρτερ και άλλοι εργαζόμενοι στην ενημέρωση. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξαν οι δυνάμεις καταστολής σε βάρος συναδέλφων, αλλά και απλών περαστικών και τονίζει: «Απάντηση στις εξελίξεις και στα γεγονότα που ζούμε είναι ο περιφρουρημένος αγώνας του οργανωμένου μαζικού κινήματος, για όλα τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, και συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη κατά της κρατικής βίας - τρομοκρατίας - καταστολής και κατά της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Τις πρωτοφανείς ενέργειες αστυνομικών σε βάρος δικηγόρων το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μετά το πέρας του συλλαλητηρίου κατήγγειλε χτες και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ καταγγέλλει την προσαγωγή 16 δικηγόρων στη ΓΑΔΑ «προς εξακρίβωση στοιχείων», αν και επέδειξαν τη δικηγορική τους ταυτότητα, καθώς και την παρεμπόδιση των δικηγόρων που προσέτρεξαν στην Αστυνομία για την υπεράσπιση των προσαχθέντων. Τις προσαγωγές δικηγόρων και πολιτών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομάδα Νομικής Βοήθειας.
ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Να καταργηθούν τα διόδια

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή με κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για μη έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας, που οδηγούν στην έμμεση αύξηση της τιμής των διοδίων κατά 33%, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης και απευθύνει στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα του Κόμματος για κατάργηση όλων των διοδίων και δωρεάν μετακίνηση του λαού στους αυτοκινητοδρόμους.

Οπως τονίζεται, «σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση της Εταιρείας που εκμεταλλεύεται το σταθμό διοδίων της ζεύξης Ακτίου Πρέβεζας να μην εκδίδει κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Οι συγκεκριμένες κάρτες ήταν μια διευκόλυνση για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, οι οποίες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τη ζεύξη σε καθημερινή βάση».

Επισημαίνεται, δε, ότι ήδη «με Ερώτησή μας από το 2003, είχαμε τονίσει την ανάγκη, η μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής να γίνεται δωρεάν. Η τότε κυβέρνηση δε θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση. Σήμερα, το τσουχτερό αντίτιμο ουσιαστικά ανεβαίνει κι άλλο, σε μια περίοδο όπου η κρίση θα επιβαρύνει τις λαϊκές οικογένειες. Μάλιστα, εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως το έργο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με δημόσια χρηματοδότηση (ελληνική και ευρωπαϊκή)».

«Δυστυχώς», σημειώνει ο βουλευτής του Κόμματος «η επιλογή εκφράζει τη γενικότερη κατάσταση με την παράδοση των δρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τις υπέρογκες αυξήσεις στα διόδια σε όλη τη χώρα, το άγριο χαράτσωμα της εργατικής τάξης, όλου του λαού».

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα θα λάβει για την έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών σαν ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας; Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των διοδίων και στη λήψη μέτρων για να γίνονται έργα και υποδομές από το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον, για δημόσιες και σύγχρονες συγκοινωνίες;

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ: Ενας 40χρονος ημεδαπός δουλέμπορος κι ο 30χρονος ημεδαπός συνεργός του, που διακινούσαν 6 οικονομικούς μετανάστες, συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο δουλέμπορος συνελήφθη επ' αυτοφώρω στην αποβάθρα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, όταν επιβίβαζε σε αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα τους 3 μετανάστες, και ο συνεργός του στο σπίτι του, όπου κρατούσε τους άλλους 3 οικονομικούς μετανάστες. Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης διενεργείται έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΝΕΚΡΟΣ έπεσε χτες το μεσημέρι ένας 30χρονος, στο κέντρο του Πειραιά από σφαίρες αγνώστου. Το θύμα πυροβολήθηκε στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Μεραρχίας, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας κάνουν λόγο για υπόθεση στην οποία εμπλέκονται έμποροι ναρκωτικών.

ΚΚΕ
Επιχείρηση κλιμάκωσης της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων για να "νομιμοποιήσει" και να κλιμακώσει τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων. Ο σχεδιασμός αυτός, που το ΚΚΕ κατήγγειλε εξαρχής, πρέπει να αποτύχει. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα».

ΣΦΕΑ 1967-1974
Καταστατική Συνέλευση

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, σύμφωνα με το άρθρο 21 του καταστατικού, σε Γενική Συνέλευση για την Τροποποίηση του Καταστατικού του Συνδέσμου, την Κυριακή 25 Γενάρη 2009 στις 10.30 πμ, στα Γραφεία του Συνδέσμου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση για την τροποποίηση του Καταστατικού του Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Φλεβάρη 2009 στις 10.30 πμ στα γραφεία του Συνδέσμου.

Δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση Τροποποίησης του Καταστατικού του Συνδέσμου έχουν μόνον τα μέλη που παρευρίσκονται αυτοπροσώπως και έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974, την Κυριακή 18 Γενάρη 2009 σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10 - απέναντι από το Πεδίον του Αρεως) στην Αθήνα. Ωρα προσέλευσης 10.30 πμ.
Βελτιώνεται η υγεία του αστυνομικού

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση της υγείας του 21χρονου αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη που τραυματίστηκε βαριά κατά την επίθεση που δέχτηκαν άντρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια στις 5 Γενάρη και νοσηλεύεται έκτοτε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Χτες το πρωί, ο αστυνομικός αποσωληνώθηκε και αναπνέει πλέον χωρίς μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του «βαίνει σταθερά βελτιούμενη» και βρίσκεται πλέον σε «αυτόματη αναπνοή». Τον αστυνομικό επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του από τους γιατρούς.

Απαγωγή επιχειρηματία

Χτες το πρωί άγνωστοι απήγαγαν έξω από το σπίτι του, τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Περικλή Παναγόπουλο. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τρεις άγνωστοι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, μπλοκάρισαν με δύο οχήματα το αυτοκίνητο του 74χρονου εφοπλιστή, λίγα μέτρα από το σπίτι του, στην οδό Ακτής, στο Καβούρι. Οι ένοπλοι, αφού έσπασαν το τζάμι του οδηγού, αποβίβασαν τον οδηγό και τον εφοπλιστή, τους έβαλαν σε ένα βαν και έφυγαν.

Τα οχήματα που χρησιμοποίησαν βρέθηκαν στον Αγ. Νικόλαο Κορωπίου καμένα. Κοντά σε αυτά, είχαν εγκαταλείψει δεμένο και τον οδηγό του εφοπλιστή. Αυτός κατάφερε να λυθεί και να βγει σε κεντρικό σημείο, όπου και ειδοποίησε τις αρχές, που είχαν ενημερωθεί για την απαγωγή από αυτόπτη μάρτυρα. Στην κατάθεσή του ο οδηγός του Π. Παναγόπουλου τόνισε πως οι απαγωγείς τούς είπαν να μη φοβούνται, ότι δε θα τους πειράξουν και το μόνο που θέλουν είναι χρήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ