ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι σήμερα στην 24ωρη απεργία σε όλο το Θριάσιο

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Με 24ωρη απεργία σήμερα σε όλους τους χώρους δουλειάς του Θριασίου και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας οι εργαζόμενοι περιοχής ενώνουν τον αγώνα τους με αυτόν της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και στέλνουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια εξαθλίωσης που προωθεί η εργοδοσία της περιοχής.

Οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιοχή, όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και χτες ακόμα, με εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις της περιοχής, καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και να ανάψει η φωτιά του αγώνα σε όλους τους χώρους εργασίας. Να στηριχτεί με την απεργία αυτή ο αγώνας των χαλυβουργών που συνεχίζεται για 44η ημέρα σήμερα και να σταλθεί μήνυμα στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο, ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν ενιαία και με ταξική ενότητα στην επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Tην Τρίτη 13 Δεκέμβρη καλούμε την εργατική τάξη και τη νεολαία του Θριασίου να δώσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, μαχητική και αγωνιστική απάντηση στη στρατηγική του ενιαίου μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και μεγαλοεργοδοσίας».

Προσπαθούν να τορπιλίσουν την απεργία

Να σημειωθεί, ότι η απόφαση της απεργίας πάρθηκε μετά από σύσκεψη δεκάδων σωματείων, φορέων και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και ύστερα από πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Είναι ενδεικτικό όμως, ότι η ΠΑΣΚΕ σε μεγάλους χώρους εργασίας όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία των διοικήσεων στα σωματεία αλλά και άλλες δυνάμεις (Παρεμβάσεις, ΣΥΡΙΖΑ, αριστεριστές), έχουν κάνει προσπάθεια να τορπιλίσουν την απόφαση που από κοινού ελήφθη για απεργία.

Ετσι, αντί να προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας περιορίστηκαν σε στάσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ΕΛΠΕ, ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και ΒΙΒΕΧΡΩΜ, «Θριάσιο» Νοσοκομείο, τοπική ΕΛΜΕ! Μια τακτική που αν μη τι άλλο είναι σαν να λέει στους εργαζόμενους, ότι δεν πιστεύουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Την ίδια στιγμή, ουσιαστικά, περνάνε το αντίθετο μήνυμα από αυτό που στέλνει ο σκληρός απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της «Χαλυβουργίας» και αντί να εκφραστεί με αυτό το ισχυρό όπλο της απεργίας, η αλληλεγγύη, να περιοριστεί σε μια αναιμική διαμαρτυρία. Αλλωστε την κατεύθυνση έχει δώσει και το ίδιο το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που με ανακοίνωσή του προσπερνά τον αγώνα των χαλυβουργών με αναφορά μιας πρότασης και δηλώνει έτοιμο απλά να εκφράσει την «οργή και αγανάκτηση».

Να σημειωθεί ότι αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν πάρει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας η «Χαλυβουργική» και η ΤΙΤΑΝ.

Το κάλεσμα όμως των απεργών χαλυβουργών που απλώθηκε στους εργαζόμενους όλου του Θριασίου με ανακοίνωση που μοιράστηκε σε δεκάδες χώρους εργασίας είναι ξεκάθαρο:

«Αν τα μέτρα περάσουν στη χαλυβουργία, δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους, τίποτα δεν θα είναι ίδιο και για τα υπόλοιπα εργοστάσια. Ο αγώνας μας, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Οι βιομήχανοι μας κλείνουν τα σπίτια και όχι ο αγώνας μας για δουλειά. Το ψωμί μας το υπερασπίζουμε με αγώνα όχι με παρακάλια. Τα μέτρα γενικεύονται, δεν είναι μόνο οι χαλυβουργοί στο στόχο, είμαστε όλοι. Ηρθε η ώρα ο αγώνας σαν φωτιά να ανάψει στα εργοστάσια! Τώρα η συμμετοχή σας στον αγώνα δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη. Παραμερίστε τους ανθρώπους των βιομηχάνων, μην τους φοβάστε. Είναι η ώρα οι βιομήχανοι να πάρουν ένα καθαρό μήνυμα που μόνο ο αγώνας των εργατών στα εργοστάσια μπορεί να δώσει!».

  • Απεργούν, σήμερα, οι δάσκαλοι και καθηγητές στο Θριάσιο, για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ αποφασίστηκε στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, ενώ «συμπληρώθηκε» και μια ακόμα τρίωρη στάση από τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ (επίσης μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ).
Χριστούγεννα στη Χαλυβουργία με τα παιδιά τους

Από τις δράσεις των παιδιών στο προαύλιο της
Από τις δράσεις των παιδιών στο προαύλιο της "Χαλυβουργίας" προχτές το πρωί
Γέμισε χρώμα, χαρούμενες φωνούλες, παιχνίδια και δώρα τη περασμένη Κυριακή το μεσημέρι το μουντό εργοστάσιο της «Ελληνική Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο. Οι απεργοί χαλυβουργοί είδαν στο χώρο του εργοστασίου να διασκεδάζουν τα παιδιά τους και ένιωσαν ακόμα πιο περήφανοι για τον αγώνα που δίνουν και αφορά άμεσα το μέλλον τους.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε η ΟΓΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Γυναικών απεργών χαλυβουργών γέμισε χαρά και αισιοδοξία απεργούς και μικρά παιδιά. Η ομάδα της ΚΝΕ απασχόλησε τα παιδιά με μουσικοκινητικά παιχνίδια, στόλισαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και λίγη ώρα αργότερα έκανε την εμφάνισή του ο Αϊ-Βασίλης μοιράζοντας δώρα και χαρά! Και επειδή οι απεργοί επιμένουν ότι Χριστούγεννα θα κάνουν στη χαλυβουργία όπως ανακοινώθηκε η Επιτροπή Γυναικών θα διοργανώσει και νέα παιδική γιορτή την ερχόμενη Κυριακή.

«Αθάνατος»

Μεγάλη συγκίνηση σκόρπισε τη Κυριακή το πρωί όταν στο χώρο του εργοστασίου ανακοινώθηκε ότι έφτασε η οικογένεια του Δημήτρη Κοτζαρίδη, του αγωνιστή οικοδόμου που έχασε τη ζωή από τη δολοφονική επίθεση στην μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το περασμένο Οκτώβρη.

«Αν ζούσε ο πατέρας μου είναι σίγουρο ότι θα ήταν εδώ στο πλευρό σας. Γιατί όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι μπορούν να νικήσουν», είπε από τα μεγάφωνα η κόρη του Δ. Κοτζαρίδη εκφράζοντας τη συμπαράσταση στους απεργούς. Παίρνοντας το λόγο Γ. Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου, υποσχέθηκε ότι «μόνο με τη νίκη θα γυρίσουμε πίσω στο εργοστάσιο» και κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, φωνάζοντας με τη λήξη της όλοι όσοι βρίσκονταν στο εργοστάσιο: «Αθάνατος».

Εχθροί των εργατών

Η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ πήρε πριν από λίγες μέρες την πρωτοβουλία συλλογής χρημάτων, ως κίνηση αλληλεγγύης στους απεργούς της Χαλυβουργίας. Μεταξύ άλλων, απευθύνθηκαν και στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΟΤΕ (ΟΜΕ) και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Π. Κούτρα, ο οποίος - όπως καταγγέλλουν - τους απάντησε: «Δεν δίνω λεφτά για στημένους αγώνες»!

Ηταν η πιο χαρακτηριστική αντίδραση ενός μικρού κομματιού της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΜΕ που «υιοθέτησε μια "περίεργη", αλλά και εξαιρετικά ενδεικτική αντιλήψεων και απόψεων, συμπεριφορά απέναντι στην πρωτοβουλία μας», σημειώνει η Σωματειακή Επιτροπή.

Τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη πριν από λίγο καιρό υπέγραψαν ΣΣΕ με την εργοδοσία, που μειώνει τους μισθούς κατά 11% για τρία χρόνια. Για αυτά τα στελέχη, ο αγώνας των χαλυβουργών ενάντια στις απολύσεις και στη μείωση των μισθών αλλά και η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη, είναι εντελώς ξένο στη σκέψη τους και εχθρική στη δράση τους.

Την καλύτερη απάντηση σε αυτούς έδωσαν εργαζόμενοι της Πληροφορικής που συγκέντρωσαν 730 ευρώ, ενώ από την πρωτοβουλία της Σωματειακής συγκεντρώθηκαν 250 ευρώ. Είναι καιρός να τους γυρίσουν οριστικά την πλάτη.

Αναβάλλεται η σημερινή συναυλία

Η συναυλία αλληλεγγύης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα το απόγευμα στο χώρο του εργοστασίου της «Χαλυβουργίας», αναβάλλεται λόγω έκτακτου γεγονότος. Η συναυλία θα γίνει σε νέα ημερομηνία που θα καθοριστεί από το σωματείο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org