ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι γέφυρες του έρωτα

Κυριακή σήμερα και ρίχνουμε μια βιαστική ματιά στο πρόγραμμα της βδομάδας, για να δούμε σε ποιες ταινίες μπορούμε να ελπίζουμε. Ετσι, έχουμε και λέμε:

Τη "Δευτέρα" στις 24.00 από την ΕΤ - 3 θα προβληθεί η ταινία του Ερίκ Ρομέρ "Η συλλέκτρια", με τους Πατρίκ Μποσό και Χάιντε Πολιτόφ.

Πρόκειται για την τρίτη από τις "Εξι ηθικές ιστορίες" του Ρομέρ, που εξάπτει τη φαντασία και την περιέργεια του θεατή, καθώς προβάλλει τη σταδιακή ερωτική έλξη που νιώθει ένας άνδρας για μια αδιάφορη κοπέλα, με την οποία μοιράζεται μια βίλα στη Μεσόγειο. Η ταινία τιμήθηκε με την Αργυρή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Την Τρίτη από την ΕΤ - 3 στις 24.00 μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ταινία του Φρανσουά Τριφό "Ενα ωραίο κορίτσι όπως εγώ", με την Μπ. Λαφοντ και τον Κλοντ Μπρασέρ. Πρόκειται για μια απολαυστική μαύρη κωμωδία, για μια γυναίκα δολοφόνο που αποκαλύπτει το βρωμερό παρελθόν της σ' ένα σπουδαστή, Εγκληματολογίας, που ετοιμάζει τη διατριβή του και σταδιακά τον δελεάζει, όπως ακριβώς έκανε και με τα θύματά της. Ο σπουδαστής θα συναντήσει την Καμίλ Μπλις στη φυλακή για να της πάρει συνέντευξη, την Καμίλ, που κατηγορείται για φόνο του εραστή της και του άνδρα της.

Την Τετάρτη φαίνεται πως τα "παιχνίδια της ώριμης ηλικίας" είναι και αναπάντεχα και οδυνηρά, αλλά και σφραγίζουν τη ζωή του ανθρώπου, γιατί, ίσως, δεν έχει πολλά περιθώρια να συνεχίσει τα ...παιχνίδια. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Τζέις Γουέλερ, ο Κλιντ Ιστγουντ σκηνοθετεί, σε σενάριο Ρίτσαρντ λα Γκρβενιζ, μια αληθινή ερωτική ιστορία, μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο μεσήλικες. Πρόκειται για τις "Γέφυρες του Μάντισον",που θα παρουσιαστούν από την ΕΤ - 1 στις 20.50. Μετά το θάνατο της μητέρας τους, τα δυο μεγάλα παντρεμένα παιδιά της ανοίγουν τη διαθήκη της και μαθαίνουν για τις τέσσερις ευτυχισμένες μέρες της ζωής της. Ηταν τότε, που η μάνα τους γνώρισε το φωτογράφο του "Νάσιοναλ Τζεογκράφικ", ο οποίος είχε πάει στην περιοχή τους για να φωτογραφίσει τα παλιά γεφύρια της επαρχίας του Μάντισον. Πρόκειται για μια συγκινητική, ρομαντική ταινία, δοσμένη με μια εκπληκτική οικονομία και μινιμαλιστική απλότητα, μια απλότητα που δεν κουράζει το θεατή, ακόμη κι αν ο πόθος ανάβει μέσα σε μια κουζίνα και περιορίζεται στους διαλόγους δυο ανθρώπων που βρίσκονται στο μεσοστράτι της ζωής τους. Και δεν κουράζει, γιατί είναι πέρα για πέρα ανθρώπινη και αληθινή. Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Κλιντ Ιστγουντ και την Μέριλ Στριπ.

Τώρα την "Πέμπτη" στις 23.30 από την ΕΤ - 1 το τρομερό παιδί, που δεν είναι πια ανάμεσά μας, ο Γάλλος σκηνοθέτης του νέου κύματος, ο Φρανσουά Τριφό, θα μας παρουσιάσει το "Παράνομο κρεβάτι", με τους Ζαν Πιερ Λεό, Κλοντ Ζαντ και Κερ Νταμιέλ... Το παράνομο κρεβάτι είναι η "Συζυγική κατοικία", που ονόμασε ο σκηνοθέτης το τέταρτο μέρος της ιστορίας του Ντουανέλ. Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι παντρεμένος με την Κριστίν. Εκείνη δίνει μαθήματα βιολιού και εκείνος βάφει γαρίφαλα. Ομως, μια μέρα αφήνει αυτή την ποιητική εργασία για μια θέση υδραυλικού σε επιχείρηση υδραυλικών. Ακριβώς πριν γεννηθεί το πρώτο παιδί, δημιουργεί μια ερωτική σχέση με την Γιαπωνέζα Κιότο.

Ο δεύτερος έρωτας της Σιμόν

Η Γαλλίδα φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, μια από τις κύριες μορφές της θεωρίας του υπαρξισμού, η σύντροφος του Ζαν Πολ Σατρ και συγγραφέας του βιβλίου "Δεύτερο Φύλο", έζησε εκτός από το γνωστό έρωτά της για τον Σατρ έναν άλλο, έναν "δεύτερο" έρωτα που συγκλόνισε τη ζωή της. Το ντοκιμαντέρ του BBC 1998 που θα παρουσιάσει σήμερα η ΝΕΤ στις 00.15 με τον τίτλο "Σιμόν ντε Μποβουάρ και Νέλσον Αλγκρεν - μια σχέση πάθους" ρίχνει άπλετο φως στον ώριμο έρωτα των δύο συγγραφέων. Στην εκπομπή μιλούν οι: Τέρκελ, ιστορικός και φίλος του Νέλσονα Αλγκρεν και η κόρη της Μποβουάρ, ενώ ακούγονται τραγούδια της Εντιθ Πιαφ και τα μπλουζ του Ντίξλαντ. Ο Νέλσον Αλγκρεν είναι ο δημιουργός του μυθιστορήματος "Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι", που στη συνέχεια έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Φρανκ Σινάτρα, αποκαλύπτοντας το σκληρό πρόσωπο της Αμερικής. Ο συγγραφέας γνώρισε την Μποβουάρ σ' ένα παγωμένο και μελαγχολικό Σικάγο, που σε τίποτε δεν έμοιαζε, και συνεχίζει να μη μοιάζει με το Παρίσι. Οι φίλοι του ήταν πόρνες, τοξικομανείς και χαρτοπαίχτες και από αυτούς τους τύπους εκείνος αντλούσε την έμπνευσή του. Οταν γνώρισε την Μποβουάρ και την οδήγησε στη συνοικία όπου έμενε, η τελευταία συγκινήθηκε από τον κόσμο του περιθωρίου και μοιράστηκε με τον Αλεγκρέν το δωμάτιο και τις συνήθειες για ένα διάστημα. Επειτα, τον πήρε μαζί της στο Παρίσι και ταξίδεψαν στη Γουατεμάλα, στην Αφρική, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Μερικές επιστολές που αντάλλαξαν δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε πολλές γαλλικές εφημερίδες. Ο έρωτας του άλλου, είναι κάτι πολύ προσωπικό και ίσως δε θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον αναγνώστη μας. Ομως, εδώ πρόκειται για μια γυναίκα διαφορετική, για ένα σύμβολο του υπαρξισμού και του φεμινισμού που δεν μπόρεσε να αποφύγει κάτι ανθρώπινο, κάτι συνηθισμένο αλλά εξαιρετικό για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη: το πάθος. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ γεννήθηκε το 1908 στο Παρίσι και πέθανε στα 1986. Η ανατροφή που έλαβε ήταν άκρως επιμελημένη, από μια ξεπεσμένη αστική οικογένεια. Στα 1929 γνώρισε τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερό της συμφοιτητή της, Ζαν Πολ Σατρ, που τη βοήθησε να ετοιμάσει τις εξετάσεις της για την υφηγεσία. Στα 1938 το χειρόγραφο του πρώτου της βιβλίου "Τα πρωτεία του πνεύματος" απορρίφθηκε από δύο εκδότες... και εκδόθηκε μόλις το 1979. Ομως, εκείνη δεν πτοήθηκε ποτέ και συνέχισε να γράφει ένα δεύτερο βιβλίο: "Την Καλεσμένη" και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το "Το αίμα των άλλων".Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, όπως και ο Σατρ, δήλωνε αριστερή, αλλά στην πραγματικότητα δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική και πολύ. Μονάχα κατά τη διάρκεια του Μάη του '68 στρατεύτηκε ενεργά. Από τότε άρχισε να ενδιαφέρεται για για το φεμινιστικό κίνημα, ενώ περιέργως όταν έγραφε το "Δεύτερο Φύλο" έδειχνε καχύποπτη για τις διάφορες γυναικείες κινητοποιήσεις. Μετά το 1983 είδαν το φως γράμματα που είχε στείλει.

Η Μέριλ Στριπ και ο Κλιντ Ιστγουντ στην ταινία "Οι γέφυρες του Μάντισον"



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ