ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχία και έκτακτα μέτρα σε ολόκληρο τον κόσμο

Ενας «τυχερός» που έχασε τη μοιραία πτήση...

Associated Press

Ενας «τυχερός» που έχασε τη μοιραία πτήση...
Κύματα σοκ και ανησυχίας προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά πλήγματα στην καρδιά των ΗΠΑ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, ηγέτες κρατών και εκπρόσωποι οργανώσεων έσπευσαν να εκφράσουν τον βαθύ αποτροπιασμό τους, την καταδίκη τους για τέτοιου είδους ενέργειες, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη τους προς τον αμερικανικό λαό και την κυβέρνηση Μπους. Τα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί στον υψηλότατο βαθμό συναγερμού, ενώ έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει όλες οι κυβερνήσεις έξω από τις αμερικανικές πρεσβείες, τα προξενεία, ακόμη και από τις εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων, όπου και αν βρίσκονται. Κοινός τόπος, επίσης, στις δηλώσεις όλων ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως.

Το πρώτο μήνυμα συλλυπητηρίων και καταδίκης ήρθε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Μόσχα, εκτός από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις. Ακολούθησαν όλες, σχεδόν, οι υπόλοιπες χώρες, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Τουρκία, Ινδία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Καναδάς, Μαλαισία, Κίνα, Κούβα και πολλές άλλες, όπως επίσης και από τη βελγική προεδρία της ΕΕ, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Το Πεντάγωνο στις φλόγες

Associated Press

Το Πεντάγωνο στις φλόγες
Σε όλες τις ανακοινώσεις οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται «πλήγμα κατά του πολιτισμένου κόσμου και της ανθρωπότητας ολόκληρης», «τραγωδία άνευ προηγουμένου», «βαρβαρότητα». Ειδικά διασωστικά συνεργεία είναι έτοιμα να μεταβούν στις ΗΠΑ τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Ισραήλ. Σχεδόν ταυτόχρονα, επίσης, σε μια σειρά από χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γερμανία, διεκόπησαν οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλίων και συγκλήθηκαν, εκτάκτως, συσκέψεις των Εθνικών Συμβουλίων Ασφαλείας, προκειμένου να εξετάσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικότερες, πιθανώς, είναι οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζέρο, ο οποίος εκτιμούσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει τις τύχες του κόσμου που ζούμε σήμερα». Από τη Ρώμη, επίσης, ανακοινώθηκε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να πραγματοποιηθεί στη Νάπολη η προγραμματισμένη για τις 26-27 Σεπτεμβρίου σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ». Για «κήρυξη πολέμου στον πολιτισμένο κόσμο» έκανε λόγο ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες και με μια μαύρη κορδέλα ως ένδειξη πένθους όλες οι γερμανικές σημαίες.

Ξεχωρίζουν, σίγουρα, τα μηνύματα συμπαράστασης και καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον πρεσβευτή των Αφγανών Ταλεμπάν, στην πακιστανική πρωτεύουσα, Αμντούλ Σαλάμ Ζάεφ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράφρονα» τον δράστη. Ο Ζάεφ διέψευσε, επίσης, ότι πίσω από τα τρομοκρατικά πλήγματα κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο Αφγανιστάν. Επίσης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, δήλωνε «σοκαρισμένος» και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αμερικανικό λαό. Οι δηλώσεις Αραφάτ έγιναν, λίγο μετά, την έναρξη μετάδοσης από τα ΜΜΕ σκηνών από τους δρόμους των αυτόνομων εδαφών αλλά και των παλαιστινιακών προσφυγικών στρατοπέδων στο Λίβανο, όπου Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι παλαιστινιακών οργανώσεων διέψευδαν ότι σχετίζονται με τα πλήγματα και ο εκπρόσωπος της ισλαμικής Τζιχάντ αρκούνταν να δηλώσει ότι «οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή».

Από την ΕΕ ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσουν σήμερα, εκτάκτως, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών. Σχεδόν, ταυτόχρονα, ανακοινωνόταν από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης των κτιρίων της από το φόβο κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης. Οπως έγινε γνωστό, αργά χτες το βράδυ, επρόκειτο να λάβει χώρα έκτακτη σύνοδος των μονίμων πρεσβευτών των χωρών - μελών της Συμμαχίας.

Παράλληλα, παρέλυσε κάθε αεροπορική συγκοινωνία από και προς τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την είδηση των τρομοκρατικών πληγμάτων. Οπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό επίβλεψης της εναέριας κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο - Eurocontrol - ανεστάλησαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα το βράδυ, όλες οι πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως ανακοίνωναν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, όσες πτήσεις τους προς τις ΗΠΑ βρίσκονταν καθ' οδόν πήραν εντολή είτε να κάνουν αναστροφή είτε να προσεγγίσουν το πλησιέστερο αεροδρόμιο και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας. Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι κλείνει επ' αόριστον τα αεροδρόμιά του, ενώ κλειστός θα παραμείνει, τουλάχιστον για 24 ώρες, και ο εναέριος χώρος του Ισραήλ.


Το χρονοδιάγραμμα της καταστροφής

Το χρονοδιάγραμμα των χτεσινών επιθέσεων στις ΗΠΑ (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ και σε παρένθεση ώρα Ελλάδας):

08:55 (14:55): Ενα επιβατικό αεροσκάφος πέφτει στο βόρειο «δίδυμο πύργο» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

09:05 (15:05): Ενα δεύτερο επιβατικό αεροσκάφος πέφτει στο νότιο «δίδυμο πύργο», προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη.

09:10 (15:10): Στη Φλόριδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος διαβάζει σε μαθητές, μαθαίνει τα νέα που του μεταφέρει ο προσωπάρχης του, Αντριου Καρντ.

09:20 (15:20): Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) δηλώνει πως «ερευνά» τις πληροφορίες περί εκδήλωσης αεροπειρατείας στα αεροσκάφη πριν αυτά προσκρούσουν στους «δίδυμους πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όπου εργάζονται τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι.

09:30 (15:30): Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι «είχαμε μια εθνική τραγωδία».

09:32 (15:32): Η εταιρία American Airlines δηλώνει πως ένα από τα αεροσκάφη ήταν ένα Μπόινγκ 767 σε πτήση από τη Βοστόνη στο Λος Αντζελες με 81 επιβάτες, εννέα ανθρώπους πλήρωμα καμπίνας και δύο πιλότους. Το δεύτερο ήταν ένα αεροσκάφος Μπόινγκ 757 που πετούσε από το Ντούλες της Ουάσινγκτον στο Λος Αντζελες με 58 επιβάτες, τέσσερα άτομα πλήρωμα καμπίνας και δύο πιλότους.

09:43 (15:43): Η τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι μεταδίδει πως έλαβε τηλεφωνική κλήση από την οργάνωση Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης η οποία διεκδίκησε την ευθύνη. Ο ισχυρισμός εν συνεχεία διαψεύδεται.

09:43 (15:43): Ενα τρίτο αεροσκάφος πέφτει στο Πεντάγωνο καταστρέφοντας ολοσχερώς τη μία πλευρά του κτίσματος και προκαλώντας πυρκαγιά. Πριν προσκρούσει στο κτίριο το αεροσκάφος χτύπησε ένα ελικόπτερο.

09:45 (15:45): Ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο εκκενώνονται.

09:50 (15:50): Ολα τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ κλείνουν.

10:07 (16:07): Ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει.

10:25 (16:25): Αυτοκίνητο - βόμβα εκρήγνυται έξω από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

10:27 (16:27): Ο βόρειος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει.

10:30 (16:30): Μεταδίδονται πληροφορίες ότι ένα αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στο Αεροδρόμιο του Σόμερσετ Κάουντι, κοντά στο Πίτσμπεργκ. Η εταιρία United Airlines επιβεβαιώνει ότι επρόκειτο για την πτήση 93 από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι προς το Σαν Φρανσίσκο.

12:33 (18:33): Η United Airlines αναφέρει ότι ένα δεύτερο αεροσκάφος της κατέπεσε σε άγνωστο σημείο των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

12:39 (18:39): Ο αμερικανός Πρόεδρος προβαίνει σε δεύτερη δήλωση δεσμευόμενος «να καταδιώξει και να τιμωρήσει τους υπευθύνους».

13:20 (19:20): Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποχωρεί από την Αεροπορική Βάση Μπάρκσντεϊλ της Λουιζιάνα προς άγνωστη κατεύθυνση.

14:48 (20:48): Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, δηλώνει πως ο απολογισμός της επίθεσης ίσως είναι «μεγαλύτερος από όσο μπορεί να αντέξει ο καθένας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ