ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για μια "Νέα Καρδίτσα"

Την αισιοδοξία του και την πίστη για νίκη στις ερχόμενες εκλογές, ώστε να υλοποιηθεί το "όνειρό" του για μια πόλη της ανάπτυξης, της προόδου και της ελπίδας για το αύριο, εκφράζει μιλώντας στο "Ρ", ο Χρήστος Τέγος, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας

Ο Χρήστος Τέγος,υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας, του συνδυασμού "ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ" - καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, αγωνιστής του εκπαιδευτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την πολύχρονη θητεία του σ' αυτή, άνθρωπος με αναγνωρισμένο ήθος και μεγάλη λαϊκή αποδοχή κι απήχηση - μιλάει σήμερα στο "Ρ".

  • Εκφράζει την αισιοδοξία του για επιτυχή έκβαση της εκλογικής μάχης για το Δήμο Καρδίτσας, επικαλούμενος τη συσσωρευμένη αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρδιτσιωτών για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που "περνάει" και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τη θέλησή της να αλλάξει την κατάσταση στο δήμο, φέρνοντας μια άλλη Δημοτική Αρχή που δε θα λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, αλλά θα αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες, για την επίλυση των προβλημάτων τους.
  • Κατηγορεί, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τη σημερινή Δημοτική Αρχή ότι προώθησε μέσω του δήμου όλες τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, με αποτέλεσμα οι δημότες να επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρος, να εκποιείται η δημοτική περιουσία, να παραδίδονται δημοτικοί τομείς σε κερδοσκοπικές εταιρίες, να πλήττονται εργασιακά δικαιώματα στο δήμο, να "θριαμβεύουν" η αδιαφάνεια στην κατασκευή έργων και η αυθαιρεσία που, αρκετές φορές, ξεπερνάει τα όρια της νομιμότητας.
  • Παρουσιάζει την άλλη αντίληψη για το ρόλο και την προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αναφέρεται στις προτεραιότητες του προγράμματος του συνδυασμού του για την ανάπτυξη της πόλης και την επίλυση των πολλών και οξυμένων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Καρδιτσιώτες.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αισιοδοξία για τη νίκη

- Εμφανίζεστε αισιόδοξος για επιτυχή έκβαση της εκλογικής μάχης. Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία σας;

- Η αισιοδοξία μας για νικηφόρα πορεία πηγάζει από τη διαπίστωσή μας ότι υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εξυπηρετεί η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και για το ύφος και ήθος που αυτή επέδειξε στη διοίκηση του δήμου. Είναι, πλέον, πλειοψηφία οι συμπολίτες μας που συνειδητοποιούν πως "δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση".

Η αισιοδοξία μας ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιό μας συσπειρώνονται όλες οι δυνάμεις που δεν αποδέχονται αυτή την πολιτική και τη σημερινή κατάσταση στο δήμο, ανεξάρτητα από την κομματική ένταξή τους. Εχουμε, λοιπόν, εμπιστοσύνη στην κρίση και στη θέληση των συμπολιτών μας για να δημιουργήσουμε μαζί τη "ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ" της ανάπτυξης, της προόδου και της ελπίδας για το αύριο.

- Ποιες δυνάμεις θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό σας;

- Ο συνδυασμός μας δε θα εκφράζει συνεργασία κομμάτων. Δε συναρτάται με τις νομαρχιακές εκλογές. Επιδίωξα προσωπικά και επιδιώκω την υποστήριξη όλων των κομμάτων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, που εκτιμούν ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει να δώσει άλλο για την πόλη. Το ψηφοδέλτιό μας θα είναι πλήρες. Θα περιλαμβάνει σημερινούς δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και συμβούλους των πέντε κοινοτήτων που εντάσσονται. Ακόμα απ' όλα τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα, στελέχη των μαζικών φορέων, ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό".

- Και τι υπόσχεστε στον κόσμο που θέλει την αλλαγή;

- Υποσχόμαστε πως θα εργαστούμε για να ανταποκριθούμε στην ελπίδα και την απαίτηση για μια άλλη Δημοτική Αρχή. Χωρίς εξαρτήσεις από βουλευτικά γραφεία, αδέσμευτη από την κυβέρνηση και κομματικές συμφωνίες, στηριγμένη σ' όλους όσοι ενδιαφέρονται, με ενεργό τρόπο, για τα δημοτικά πράγματα, κόντρα στη λογική της συναίνεσης, του συμβιβασμού, του ρουσφετιού και της εξαγοράς συνειδήσεων. Υποσχόμαστε πως θ' αγωνιστούμε, μαζί με τους πολίτες για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μου.

- Φαίνεται ότι αυτά τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα...

- Πραγματικά, όλοι οι δείκτες που χαρακτηρίζουν τα μεγέθη μιας κοινωνικά σύγχρονης πόλης έχουν επιδεινωθεί. Κρατάμε σταθερή "πρωτιά" στην ανεργία, στο κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μαγαζιών, στην αγροτική παραγωγική συρρίκνωση και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, άγνωστα μέχρι τώρα φαινόμενα στην πόλη μας εμφανίζονται, και μάλιστα με οξύτητα, όπως τα ναρκωτικά, η φτώχεια και η εξαθλίωση τμημάτων του πληθυσμού, πολιτιστικά πρότυπα που επιδιώκουν να αλλοτριώσουν τον τρόπο ζωής μας κ. ά. Και βεβαίως, παραμένουν και οξύτατα τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η άλλη αντίληψη και πρακτική

- Ποια είναι η διαφορετική αντίληψη και πρακτική που πρεσβεύετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποιες προτεραιότητες θέτετε στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας;

- Εμείς αρνούμαστε το ρόλο του διαχειριστή της μιζέριας και του φτωχού συγγενή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε σε δήμο με διεκδικητικό προσανατολισμό, για να μπορέσει να εξασφαλίσει πόρους, να έχει αρμοδιότητα και διοικητική αυτοτέλεια. Να λειτουργεί ως εντολοδόχος της θέλησης και εκφραστής των αγώνων του λαού της περιοχής, για να σταματήσει ο παραγκωνισμός και η περιθωριοποίηση του νομού μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι εκφραστής όλων των Καρδιτσιωτών, των κοινωνικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων των πολιτιστικών συλλόγων, της γειτονιάς.

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας - το οποίο απηχεί τις θέσεις και τις προτάσεις των μαζικών φορέων, του λαού της περιοχής - υπογραμμίζουμε ότι η Καρδίτσα μπορεί να είναι το κέντρο μιας αγροτικής περιοχής, με προοπτικές παραγωγής και απασχόλησης, με δυνατότητα μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με την απαραίτητη υποδομή, με δυναμική παρουσία στον θεσσαλικό χώρο.

- Δηλαδή, τι συγκεκριμένα προτείνετε;

- Στην εγκατάλειψη των συνοικιών αντιπαραθέτουμε τα έργα και τις παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας στη φυσιογνωμία που ενισχύουν τη συνοχή, την αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα στις γειτονιές. Με διαρκή χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στοχεύουμε στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης μας και των κοινοτήτων.

Στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, στην απρονοησία για τους πεζούς, στην επικινδυνότητα της πόλης, ιδιαίτερα για τα παιδιά, τη λειψή αστική συγκοινωνία, αντιπροτείνουμε και διεκδικούμε χρήματα για χώρους στάθμευσης, διανοίξεις βασικών δρόμων, δίκτυο ποδηλατοδρόμου, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, προστασία της πόλης από αυθαιρεσίες, παρέμβαση του δήμου στην πολιτική χρήσεων γης, με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό της καθαριότητας, στην εφαρμογή της μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων, στην εξεύρεση χώρων για ΧΥΤΑ, στο σεβασμό του περιβάλλοντος.

Θεωρούμε πως η νεολαία είναι έντονα προβληματισμένη και καθόλου προβληματική. Δε χρειάζεται χειραγώγηση, στήριξη θέλει. Η ΤΑ δεν μπορεί να μένει θεατής των εξελίξεων, ούτε να περιορίζεται ο ρόλος της μόνο στη συντήρηση των κτιρίων.

Αγωνιζόμαστε για την ύπαρξη ανθρώπινων συνθηκών φοίτησης όλων των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες φοίτησης, για αύξηση των δαπανών, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για δημιουργία συνθηκών επικοινωνίας των νέων στις γειτονιές, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών απ' τους ίδιους, για αναβάθμιση και επέκταση των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη μας.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να είναι πυρήνες συνάντησης των ανθρώπων της γειτονιάς και της νεολαίας και να έχουν τη συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη του δήμου.

Θέλουμε το δήμο να είναι το μέσο για την προβολή της ντόπιας ερασιτεχνικής δημιουργίας, του έργου των ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης, να διαφυλάσσει στις νέες συνθήκες τα έθιμα και τις παραδόσεις των κοινοτήτων που εντάσσονται σ' αυτόν.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη και τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προνομιακός χώρος επαφής και άμιλλας της νέας γενιάς, τη διεύρυνση και βελτίωση της υπάρχουσας αθλητικής υποδομής.

Οι κίνδυνοι από τον "Καποδίστρια"

- Είσαστε αντίθετος με το σχέδιο "Καποδίστριας", αλλά αυτό εφαρμόζεται. Πώς θα λυθούν προβλήματα που προκύπτουν;

- Η εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας" για την κατάργηση των κοινοτήτων δεν έγινε για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου. Εγινε για να μπορεί το κράτος να δίνει ακόμα λιγότερα και να παίρνει ακόμα περισσότερα, για να κρύψουν την επερχόμενη μείωση και το ξεκλήρισμα του αγροτικού πληθυσμού, για να εκποιούν κάποιοι πιο εύκολα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και γη που είναι στην κυριότητα των κοινοτήτων, για να ανατραπούν τα προνόμια των κατοίκων των μικρών χωριών.

Χωρίς την ύπαρξη ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος και ολοκληρωμένης χωροταξικής μελέτης. Χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση και βέβαια όχι στα πλαίσια των σημερινών ΚΑΠ. Χωρίς τη στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό. Χωρίς τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών, δεν πρόκειται να πετύχει η όποια "μεταρρύθμιση". Αντίθετα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υποβαθμιστούν κι εκείνες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις σήμερα στα όρια της πόλης. Οι πέντε κοινότητες που εντάσσονται στο Δήμο Καρδίτσας υποφέρουν από σύγχρονες πολεοδομικές μελέτες, από υποδομή για ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρική προστασία. Εχουν προβληματικό οδικό δίκτυο, κοινοτικό και αγροτικό, χαμηλές κοινωνικές εξυπηρετήσεις. Εμείς δεσμευόμαστε να δοθούν στους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια ουσιαστικές αρμοδιότητες, να παραμείνουν οι κοινοτικοί γραμματείς στα κοινοτικά γραφεία που θ' ανοίγουν κάθε μέρα για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των κοινοτήτων, τα δημόσια τέλη να είναι ανάλογα με τα σημερινά που ισχύουν στις κοινότητες, να αγωνιστούμε να διατηρηθούν όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για κατοίκους οικισμών κάτω των 2.000.

Στήριγμα της κυβέρνησης η σημερινή Δημοτική Αρχή

- Κατηγορείτε τη σημερινή Δημοτική Αρχή ότι λειτούργησε ως στήριγμα των κυβερνητικών επιλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς τεκμηριώνετε αυτήν την κατηγορία;

- Η Δημοτική Αρχή, με τη στάση της, στήριξε και στηρίζει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές, δέχτηκε να τις προωθήσει μέσω του δήμου. Δεν πρόβαλε ποτέ και για τίποτε αντιρρήσεις, δε συντάχτηκε με το λαό στους αγώνες του εναντίον των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών και μέτρων. Να αναφέρω μερικά παραδείγματα σε πολιτικό επίπεδο. Αποδέχτηκε το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων. Τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αυθαίρετη παρακράτηση των πόρων από την κεντρική εξουσία. Τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό και το πέρασμα αρμοδιοτήτων του κράτους σε αυτήν, χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων. Την απαγόρευση πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη βασικών αναγκών και λειτουργιών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ακόμα και παραδοσιακοί τομείς κοινωνικής δραστηριότητας των δήμων σε κερδοσκοπικές εταιρίες. Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Σε τοπικό επίπεδο πώς εκφράστηκε αυτή η πολιτική;

- Εχουμε μια Δημοτική Αρχή που έχει να επιδείξει "πλούσιο έργο" στην εξυπηρέτηση "αλλότριων" κι όχι συμφερόντων των δημοτών. Να σταθώ σε μερικά βασικά παραδείγματα:

  • Το Σχέδιο Πόλης χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο για πελατειακές σχέσεις. Υπήρξαν αποφάσεις σκοπιμότητας που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης.
  • Οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί λειτούργησαν σαν ρουσφετολογικός μηχανισμός, έξω από τον ουσιαστικό έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μακριά από τους σκοπούς για τους οποίους έγιναν.
  • Η αυτεπιστασία χρησιμοποιήθηκε με τον πιο άσχημο τρόπο, αναγορεύτηκε στην πιο προσφιλή μέθοδο κατασκευής έργων. Χρησιμοποιήθηκε για αδιαφάνεια στις προμήθειες, στο προσωπικό, για αυθαίρετες εφαρμογές μελετών και πολλές πράξεις που στερούνται νομιμότητας.
  • Περιουσιακά στοιχεία του δήμου εκποιήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για λειτουργικές δαπάνες.
  • Το κυκλοφοριακό αφέθηκε στην τύχη του, η καθαριότητα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο τουλάχιστον ως προς την υποδομή.
  • Πολλές συνοικίες έχουν εγκαταλειφθεί, στις περιοχές επέκτασης στοιχειώδη προβλήματα λειτουργίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί, κοινόχρηστοι χώροι δε συντηρούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.
  • Διαλύθηκαν τα Συνοικιακά Συμβούλια, καταργήθηκαν οι δημόσιοι απολογισμοί δήμου και ΔΕΥΑΚ, αν και είναι υποχρεωτικοί από το νόμο. Προτιμήθηκε η δαπανηρή έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων για να προβάλλεται μονόπλευρα και να μην ακούγεται διαφορετική άποψη για το παραγόμενο έργο.
  • Το δημοτικό χρήμα σπαταλιέται εύκολα για προβολή και δημόσιες σχέσεις, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν μεγάλα χρέη του δήμου σε προμηθευτές και επαγγελματίες της πόλης.
  • Τα διάφορα δημοτικά τέλη δέχτηκαν σημαντικές αυξήσεις πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ επιβλήθηκαν και νέα.
  • Χρήματα διανεμήθηκαν σε φορείς και συλλόγους με αδιαφάνεια και μεροληψία.
  • Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έγιναν σεβαστές και επιχειρήθηκε επανειλημμένα η ανατροπή τους.
  • Αιτήματα δημοτών και φορέων αγνοήθηκαν και δεν ήρθαν για συζήτηση στο ΔΣ.
  • Οι προτάσεις των έργων του νέου δήμου που θα ενταχθούν σε προγράμματα έγιναν χωρίς συμμετοχή του ΔΣ, αλλά και των κοινοτήτων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ